Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Mam dość gry na dzisiaj. Poprzednie dwa dni nie grałem bo nie mogłem a dzisiaj dzień kończę na małym minusie. Od dawna nie było mi tak ciężko. Walczyłem jak mogłem o każdy pips, ale nie zawsze można wygrać.

Dzisiejszy dzień był rzeźnią :roll:

Wrócę po to co moje jutro :shock:

EDIT: A! Rynek mnie tak dzisiaj złamał psychicznie, że doszło do tego, że przegrałem 5 i wygrałem 10p na jednej 5 minutowej świeczce. Totalny brak dyscypliny. Dlatego warto odejść od monitora bo podejmuję skrajnie nieracjonalne decyzję. Chociaż jestem na etapie na którym systematycznie powiększam swój kapitał raz na jakiś czas tak bywa. Szkoda, że akurat dzisiaj kiedy EUR/USD Leci prawie pionowo w dół :? Swoją drogą od punktu w którym wziąłem profit z mojej długoterminowej pozycji! Prawie jak Live Call :wink:

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

wiem, że to nie jest post merytoryczny, ale na pewno dzisiaj Student83 ugrał masę pipsów i zastanawiam się czy pochwaliłby się jakimiś przykładami dzisiejszych zagrań wraz z przemyśleniami :)

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

raf1124 pisze:wiem, że to nie jest post merytoryczny, ale na pewno dzisiaj Student83 ugrał masę pipsów i zastanawiam się czy pochwaliłby się jakimiś przykładami dzisiejszych zagrań wraz z przemyśleniami :)
Spekulant83 :wink:

Ja cały czas czekam na wczorajszy wykres. Możliwe jest jednak, że odpłynął.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

SHORT EU @ 1.4331

EDIT: Nie wlecz się tak tylko dawaj pipsy :wink:

EDIT2: Trade zamknięty na +5. Wyglądał dobrze tak długo aż przestał :wink:

Rynek jest już teraz dla mnie za wolny. Ostatnie 2 trady łącznie na +17 co daje mi jakieś 0,5% zysku na dzisiaj. MĘCZARNIA.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:Mam dość gry na dzisiaj.
Dzisiejszy dzień był rzeźnią :roll:
Wrócę po to co moje jutro :shock:

EDIT: A! Rynek mnie tak dzisiaj złamał psychicznie, że doszło do tego, że przegrałem 5 i wygrałem 10p na jednej 5 minutowej świeczce. Totalny brak dyscypliny.
Ciekawe dlaczego tak się stało. Ja także nie dałem rady dlatego powstrzymywałem się od tradów bo nie miałem czasu - zawsze w sesji Londyn jestem w firmie i przy urwaniu głowy ciężko tradować. Gdybym to robił - pewnie byłbym także na minus. Poziomy były olewane i szedł nadal. Albo źle coś znaczyliśmy. Albo mieliśmy z wczoraj jakieś spaczenie rozszczeniowe o dziwnym nastawieniu. Cholera wie. Coś jest nie tak i trzeba to rozgryźć.

A z wczoraj trady takie sobie otwierane spontanicznie - akurat rynek był dla mnie czytelny wczoraj i miałem mniejszy zamęt niż dzisiaj w pracy.

Na wykresie Edka prawa strona zamazana bo tam scalpów dużo po 2 pipsy i powstała duża pajęczyna a napisów pozycji było tyle, że nie chciało mi się kasować.

EDEK:
Obrazek

KABEL:
Obrazek

Czy ktoś ma siły przeanalizować co dzisiaj się działo? Wszyscy podnoszą, że źle im szło. Mi także ale nie miałem czasu na trading i co chwilę musiałem gdzieś dzwonić, wychodzić z biura, rozmawiać z kimś - więc ja dziękuję za takie skupienie. TAK CZY SIAK - w takich warunkach tylko troszkę lepszych wczoraj dobrze było. Innym nie. Ok ale dzisiaj to już rzeźnia.

W związku z tym zaraz postaram się przeanalizować co się stało i przedstawić swoją wersję. Po to siedzę przy komputerze teraz. Przeanalizować co było nie tak. Szkoda tylko, że poziomy które miałem pozaznaczane zginęły...ale postaram się odtworzyć.

EDIT: Tak przeczytałem swoją analizę tego co się wydarzyło dzisiaj i ...można dojść do wniosku, że "po fakcie" to można kozaczyć i opisywać. Więc chyba sensu nie ma. Więc nie umieszczę. Bez sensu.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Dobra. Umieszczam jednak swoje wypociny:

Obrazek

1. Wczoraj otwierałem sobie pozycje z nastawieniem, że kurs zarespektuje poziomy które miałem oznaczone. Poziomy były ewidentne i czytelne bo wicki z wielu okresów były na mniej więcej zbliżonym poziomie - także poziomy uważałem za mocne i dało się zarobić.

2. Psychologicznie przeceniłem poziomy i uznałem, że kurs odbije od nich wyżej. Sygnałem ostrzegawczym np. na Edku był wczorajszy zjazd o godzinie 20:00 na gdzieś tak 70 pips (swoją drogą przegapiony trade - nie było mnie w tym czasie a odbił się od poziomu wcześniej zaznaczonego). To momentum pokonało poziom 1.4435 (i tak jak pisał Adam o takim czymś) - momentum wskazało kierunek. OK. Ta świeca momentum pewnie pokonując 1.4435 wytrzepała zlecenia tam będące...powinienem przyjąc, że droga na południe otwarta i powinienem szukać kolejnego DEMAND! Ok...tego to nie uwzględniłem dzisiaj i wczoraj - za małe doświadczenie z S/D.

3. Korekta po tym zjeździe...czy to nie ona narobiła zamieszania w głowach po części i spowodowała dzisiejsze niepowodzenia? 1.44607 oznaczony na wykresie i 1.44682 - ups, pojechałem tymi liniami po closach i openach świeczek z zeszłego tygodnia. Wow...ta korekta na tym się zatrzymała i zjazd! Ale ze mnie idiota, bałem się długości tych pieprzonych wicków i LOWów tych świeczek. To one mi narobiły zamieszania w głowie. Bo zaznaczałem duuuuuże strefy S/D w oparciu o LOW wicka i close bądź open świecy. Powinienem je olać...momentum pokonało te poziomy i wskazało kierunek (ale może co z tego, że pokonało skoro czasem raz użyte poziomy i w dodatku w taki sposób, że cena tam długo pozostawała są w dziwny sposób respektowane? chyba, że nie zauważam nowych sfer popytu/podaży).

4. Zjazd. No tak. Na zasadzie prawdopodobieństw i pamiętając nawet tą pieprzoną naukę NISONA o wyglądzie świec...ewidentny sygnał na shorta grając na odbicie z HIGH tej nowej strefy który to high był na poziomie 1.44682 oznaczony też jako linia, z TP1 na CLOSE świecy MOMENTUM z godz. 20:00 z 5 lipca a później TP2 1.4324 - czyli LOW tej świeczki z ogromnym dolnym wickiem. (Dupa, przyglądając się na zjazd nr 4, to zarespektowany został poziom 1.43662 a nie jakiś low...no ale tam widać momentum z dolnym wickiem...- więc TP2 powinien być raczej na 1.43662). (A jak ktoś miałby tu oczekujące BUY oczekując odbicia? To powinien ustawić SL na 10 i akceptując break tego poziomu otworzyć shorta...przecież widać jak świeczuszka wysokiej fali zbliżyła się i odbiło...).

5. Holly crap! Kolejną przyczyną był błąd i lukanie na H4. Co ja się uczepiłem tych wyższych TF? To wszystko co opisane od 1 do 4 było oglądane z H1 (a ostatnio była mowa o tym, że H1 - nie wiem czy Paweł czy Adam pisał, jest bazą dla niego bo różne strefy czasowe i H1 jest najbardziej miarodajne - ok! szkoda, że tego nie zastosowałem). No ale na wyższych TF miałem szukać info o tym czyja przewaga jest na rynku i na mniejszym TF wchodzić zgodnie z tym potencjałem. No i to jest chyba główna przyczyna dzisiejszej niepewności - ja po prostu z powodu tego jak wyglądał ostatni trend wzrostowy miałem za dużo stref i w sumie zdezorientowałem się i źle odczytałem kto ma przewagę na rynku. Czy Wy także z tego powodu się dziś powykładaliście? Oj to zbyt małe doświadczenie z S/D wychodzi i za dużo informacji na raz w głowie - nie poukładanych jeszcze.

6. Niedawo się odrodziłem jak feniks z popiołów. S/D poznałem dzięki Adama wątkowi. Jestem jeszcze pilnie uczący się lamus, który nie wykasował starych poziomów użytych wiele razy i nie potrafiący ich wykasować bo dla niego one mają sens. Dlaczego? Bo ten zielony poziom został w punkcie 7 zarespektowany - a niby "użyte poziomy" (no i ta zasada patrzenia jak cenia odskoczyła od poziomu itd. itp.) nie mogą działać bo były użyte (wiadomo co się z tym wiąże). A później co? A no kurde momentum oznaczone cyfrą 8 przebiło HIGH tego poziomu i tam powstała konsolka na której zarabiałem, a później już poziom nie miał znaczenia. Dlaczego został w punkcie 7 zarespektowany? Nie wiem - powinienem go usunąć i nanieść nowe poziomy - świeże - wtedy nie byłoby problemów i zaśmiecania umysłu co było częścią składową nie rozumienia rynku dzisiaj. Chyba.

PS. Nie wszystkie poziomy zaznaczyłem na wykresie. Myślę, że to co jest wystarczy do tej okrojonej analizy. Po drodze prawie się zagubiłem bo nie potrafię pisać i mało miałem czasu więc sorry za chaos.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2011, 22:30 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

OK! Szum dnia minął gdzieś tak około 18:00. Zasiadłem z postanowieniem, że spojrzę co dziś straciłem, dlaczego i jakie wnioski wyciągnąć. Fragment mojej ułańskiej wyobraźni jest post wyżej odnośnie analizy tego dnia.

Gdybym od rana był tak skupiony...i nikt nie przerywałby mi w tradingu....to może myślałbym a nie ... oceniał z braku czasu pochopnie sytuację na rynku i bez potrzebnego przygotowania (wczoraj wieczorem nie było analizy na kolejny dzień z korektą poranną bo nie miałem czasu).

Opóźnione wejście i wyjście na trade który oceniałem na H1.

Obrazek

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

admkowal pisze:Obrazek
Obrazek
mój trading wygląda teraz właśnie tak jak wyżej zaczepienie po s/d z większych tf i zjazd ile da fabryka. Druga sprawa to to, że dzisiaj właśnie ze względu na to, że byliśmy pod supply + downtrend = powinniśmy grać same shorty. To tak dla przypomnienia.[/img]
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

Spekulant83 pisze: 6. Niedawo się odrodziłem jak feniks z popiołów. S/D poznałem dzięki Pawła wątkowi.

O jaki wątek chodzi ??

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

raf1124 pisze:
Spekulant83 pisze: 6. Niedawo się odrodziłem jak feniks z popiołów. S/D poznałem dzięki Pawła wątkowi.

O jaki wątek chodzi ??
Pomyłka :/. Chodziło mi o niniejszy wątek, ADAMA WĄTEK! SORRY.

Żeby nie zaśmiecać zedytuje tego posta za jakiś czas i wrzucę jakieś trejdy.

ODPOWIEDZ