Kabel mnie chyba nie lubi ^^
Poszła S'ka,szybko przestawiłem na BE+1 zrażony wczorajszymi doświadczeniami ,a tu taki psikus %-)

Mam nadzieję że pomogę screenami.michael7 pisze:No i nie do konca rozumiem jak wyznaczyłeś ten poziom na shorta na aud/usd
Tak, o tym nie pisałem bo jest to według mnie gorsze wejście niż standardowe na 'odbicie'. Więc napisałem coś w paincie. SL na EJ postawiony był zgodnie z tymi zasadami. Dodam tylko, że logika jest bardzo pomocna w zapamiętaniu zasad a do wielu z nich można dojść samemu. Np.: Tu SL musi być w miejscu w którym nasze założenia co do wejścia stracą swoją siłę. Jeśli zostałoby otwarte moje sell stop a potem cena powędrowała z powrotem do konsoli to dla mnie jest to false break i większe prawdo podobieństwo jest żeby kierować się w up niż down. A false break jest niczym innym jak zarozumiałością niedźwiedzi w tym wypadku bo myślały że mają wystarczającą siłe by wybić z konsoli dołem a dostały tylko po nosie od byków które wszystko miały pod kontrolą. Taka sytuacja daje nam jasną wizję stosunków między bykami i niedźwiedziami a tego właśnie szukamy.michael7 pisze:CIekawi mnie tylko poczatkowy stop loss na eur/jpy, jak grałeś na wybicie;]
Dlaczego straciły dla Ciebie ważność? Bo zostały pokonane tamtymi świeczkami? Zawsze jak już coś zostanie przebite traci ważność? Ale kiedy...z towarzyszącym sporym momentum w trakcie a jak niepewność na poziomie to nie traci ważności taki poziom?admkowal pisze:Jak najbardziej poprawnie. Po prostu nie mam zwyczaju edytować wykresów przed robieniem screena - zbyt dużo czasu by mi to zajęło. A te supply, jak i inne poziomy już wykasowałem bo straciły one dla mnie swoją wartość.
Spekulant83 pisze: PS. Nadal boje się, że GRUBASY z instytucji i funduszy jak Goldman zaczną SABOTOWAĆ te poziomy gdy zauważy ich jakiś tam dział analityków, że to się upowszechniło...żeby kosić SL itp. Jestem świadom, że mogę mieć błędne myślenie bo znam także drugą wersję kwestii na którą wy przystajecie...ale mam takie obawy i nie dają mi spać. Nie dają.
Shadi pisze:Spekulant83 pisze: PS. Nadal boje się, że GRUBASY z instytucji i funduszy jak Goldman zaczną SABOTOWAĆ te poziomy gdy zauważy ich jakiś tam dział analityków, że to się upowszechniło...żeby kosić SL itp. Jestem świadom, że mogę mieć błędne myślenie bo znam także drugą wersję kwestii na którą wy przystajecie...ale mam takie obawy i nie dają mi spać. Nie dają.![]()
![]()
Tyle powiem