Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

quapi pisze:
wng pisze:to ja wrzucem screen z poziom gdzie dostałem SL jak dla mnie było to dobre miejsce do szukania supply + LT niestety nie wyszło, nie zawsze musi..sytuacja tamtego tygodnia.
Jeśli mogę: Seiden w którymś z seminariów pokazuje bardzo podobną sytuację takie samo drop-base-drop jako sytuację, której należy unikać. Podobnie jak rally-base-rally dbd jest dużo słabszym poziomem s/d niż rbd czy dbr.

Chociaż równie łatwo można pokazać sytuacje gdy taki setup zadziałał. Kwestia prawdopodobieństwa.
z tego co ja wiem, to wszystko zależy od ułożenia na krzywej (tzw. curvie ;-)), od tego czy taki speedbump jest nad innym poziomem (wcześniejszy wciąga stronę przeciwną), a poza tym, jeżeli spełnia wszystkie inne warunki to generalnie traktowany jest tak samo :)

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:Panowie kurw* weźcie się w garść.

Dawno mnie nie było :shock:
Wielka szkoda, że wtedy odszedłeś...będzie fanie jak będziesz uczestniczył.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

paweldobkowski pisze:Dodatkowo cena przeszła przez ten poziom jak przez masmix.
No właśnie 3 świece wskazywały, że poziom może zadziałać, to że kolejna była już momo i przeszła łatwo przez poziom to widzimy po fakcie.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Dla niektórych ostatnio na topie był temat szkoleń fxlamera i jego nagłej zmiany zainteresowań jeśli chodzi o trading. Nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie może wyniknąć z tego wiele korzyści.

Dla mnie szkolenia mają być czymś w rodzaju 'kamienia milowego' w tradingu. Cel jest oczywisty - zmienić trading na profitowy. Czy się to uda to zależy od tradera bo szkolenia to tylko początek progresu. Dlatego ja chciałbym wspierać kursantów przez miesiąc, przypominając i edukując ich indywidualnie, zależnie od potrzeb. Fxlamer natomiast pokazuje tak, jak w dziale 'Systemie i Strategie', różne pomysły na trading. Jednak jest to tylko bardzo podstawowa wiedza. Jeśli chodzi o s/d to imho przeszedł pierwsze zauroczenie czyli zauważył, że niektórzy poziomy działają co do pipsa. Ale wiele osób tylko w tym wątku ma wiedzę większą niż on. (Wnioskuję bo jego artykułach).

Zwróciliście uwagę, że ja miałem pomysł na szkolenia a fxlamer podłapał okazję. No i mogę tylko pogratulować takiej szybkiej reakcji. Jest okazja na zgarnięcie kasy to akcja -> reakcja. To jest właśnie biznes. Nie ma w tym nic złego. Ja nie patrzę na popyt i zainteresowanie, jak będę wstanie wziąć odpowiedzialność za czyjąś edukację i będę wiedział, że coś co oferuję ma wartość wtedy wam o tym powiem. Ale pośpiech to zły doradca.

Pytanie czy taka osoba, która skacze z systemu na system (kompletny brak konsekwencji) może przekazać zaufanie do tego sposobu zawierania transakcji samemu zmieniając systemy jak rękawiczki. Bo niestety bez zaufania nie ma konsekwencji a bez konsekwencji nigdy się nie dowiemy co robimy źle a co dobrze.

Jakie korzyści? Osoby po szkoleniu fxlamera będą zaopatrzone w nową wiedzę więc będzie więcej trader'ów do pomocy w rozwoju tego wątku i innych użytkowników. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby osoba, która dopiero co sama nauczyła się s/d, nie będąca konsekwetna w stosowaniu zasad może nauczyć tradingu. Może przekazać wiedzę z tym że 2k PLN to trochę dużo.

Chciałbym również prosić o nie pisanie o tym w tym wątku bo to nie ten temat.

To jest mój pierwszy post w tym temacie i definitywnie ostatni. Kompletnie mnie nie interesuje co robią inni, koncentruję się na sobie i własnym tradingu. Polecam zbłąkanym duszom zrobić to samo.

Optymistycznie i z wielkim uśmiechem [ :) ] żegnam się na chwilę.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

FXLAMER uczy SD? :shock:

Nie długo zacznie kursy szydełkowania.

Haha.

PS. Nie znam osoby bardziej skrupulatnej, pracowitej i zdolnej niż Adam. Jeżeli zacznie uczyć to będę pierwszą osobą, która się zapisze na kurs.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Lepiej patrzcie na mój trade z nocy. TP był tam gdzie czerwona linia.

Obrazek

Mogłem chociaż przestawić na BE albo wcześniej wstać, ale jestem zbyt leniwy :wink:

wng
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wng »

wrzucam strefy ktore wyznaczyłem dla eur/usd

linie w środku prostokatów nie przerywane to dokładniejsze poziomy z M15.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

Dzisiejsza PA na naszych futures
Grałem to po przebiciu wsparcia w okolicach 2300

Obrazek
The irresistible force met the immovable object

wng
Gaduła
Gaduła

opis do strefy wrzuconej powyżej..

nie inwestowałem w to ale jesli jestem już w trejdzie to staram się aby tak to wyglądało..

chociaż szczerze mowiąc to po pierwszym aktywowaniu zlecenia i ruchu w moją stronę pewnie przestawiłbym na BE i by mnie wyrzuciło i nie wiem czy bym drugi raz wchodził..

w każdym razie może komus się przyda patrzenie na takie przykłady..

wng
Gaduła
Gaduła

a teraz screen z propozycjami poziomów, rzadko mam tak nabazgrane na wykresie i wybiegam tak daleko w przyszłość ale już tłumacze co i jak:

kanał zielony:
-wejście w stefie podaży 2
-wyjście w strefie popytu 2

kanał purpurowy:
-wejście w strefie podaży 1
-wyjście w strefie popytu 1

oczywiście podrodzę pojawią się nowe strefy na niższych interwałach (M5) gdzie bedzie można zabezpieczać transakcje.

ODPOWIEDZ