Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

raf1124 pisze:
Spekulant83 pisze:Ad.2 Mi to piszesz czy komuś? Poziom który oznaczony był na zielono był poziomem z wyższego TF do którego zmierzała cena przecież.
i]jest brednią, gdyby ten poziom, który został przebity znajdowałby się jeszcze niżej i do poziomu na dziennym znajdowałoby się tam kilka innych poziomów, prawdopodobnie na wszystkich by stracił (albo przynajmniej na większości),[/i]

Stracił tylko na jednym. Cena zmierzała do poziomu zaznaczonego na zielono. Reakcja na niego wyniosła lekko ponad 100 pips. RR wyniosło 5:1. Nie wiem więc co nazywasz bzdurą i nie wiem o jakim poziomie do którego zmierzała cena myślałeś ale nie zaprzeczysz, że poziom oznaczony na zielono był istotnym SUPPLY i dał zarobić.

napisałeś, początkującemu koledze, że następny poziom by zadziałał, nie wyjaśniając dlaczego, więc lepiej nie pisać w ogóle niż teksty typu "jak ten nie zadziałał to trzeba było brać następny" - dla mnie takie teksty to brednie, sorry, zwłaszcza jeżeli kogoś edukujesz,

Jeśli chodzi o usdchf, to pisałem akurat o wejściu z h4, i zwróciłem uwagę, że z m15 można uzyskać dużo więcej, i ok, dobre zagranie, ale

nie wiem jak Ty, ja chcę aby moje zagrania miały jak największe prawdopodobieństwo sukcesu, w związku z tym odrzucam poziomy, które były już raz dotknięte ( chyba, że styk był co do pipsa, ale też tego staram się unikać), nie gram przeciwko sytuacjom makro, i szukam konfluencji
O matko. Raf nie stosuj erystyki ...zaplątałeś się.Przecież ja pisałem w oparciu o konkretny przykład pokazany na screenie tak więc [więc lepiej nie pisać w ogóle niż teksty typu "jak ten nie zadziałał to trzeba było brać następny" ] jest tu niezasadne.

Oczywiście, ze twierdzenie OGÓLNE bez konkretnego przypadku: jak ten nie zadziałał to trzeba było brać następny" jest bzdurą. Ale...patrz j.w.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, 13:52 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 1 raz.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

bo ja przeplatam S/D z tym co uczy MO
Naprawdę rozumiesz cokolwiek z tego co uczy ten człowiek? (MightyOne) :D

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

L1su pisze:s/d to nic innego jak s/r
każde s/d to s/r ale nie każde s/r to s/d
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

raf1124 pisze: jeśli chodzi o zagranie feśka to w moim mniemaniu było trochę szczęśliwe.
Jak każde. Każde udane wejście to jakiś procent szczęścia. Zawsze się może wydarzyć coś co ruszy cenę w przeciwną stronę. Pozostały procent u mnie to poziom wyznaczony na H4 i reakcja serią pinbarów na m5, czyli jak dla mnie setup do brania.
Szczęściem w tym przypadku było to, że ostatnio nie grałem, dziś włączyłem platformę chyba pierwszy raz od dwóch tygodni a tu się alarm włączył, że franek jest w poziomie. Patrzę na wykres a tu pinbarki no to szybkie ustalenie wielkości SL, ocena TP, zerknięcie na tabelkę po prawej jakiej wielkości lot ma być i bach zleconko. Strategia - nic innego.
Nie sprzeczajcie się tak. :wink:

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

Spekulant83 pisze: O matko. Raf nie stosuj erystyki ...zaplątałeś się.Przecież ja pisałem w oparciu o konkretny przykład pokazany na screenie tak więc [więc lepiej nie pisać w ogóle niż teksty typu "jak ten nie zadziałał to trzeba było brać następny" ] jest tu niezasadne.

Oczywiście, ze twierdzenie OGÓLNE bez konkretnego przypadku: jak ten nie zadziałał to trzeba było brać następny" jest bzdurą. Ale...patrz j.w.

dobra, nieistotne, mnie tam nie obchodzi czy ktoś będzie profitował na tym czy nie i kto co komu powie, moim zdaniem po prostu tym co napisałeś, mogłeś wprowadzić w błąd i tyle.

Z mojej strony wszystko w temacie :)

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

gutek04 pisze:
bo ja przeplatam S/D z tym co uczy MO
Naprawdę rozumiesz cokolwiek z tego co uczy ten człowiek? (MightyOne) :D
Z tym przeplataniem do przenośnia. Ja nie będę pisał czym to naprawdę jest w wątku o S/D. Można powiedzieć inaczej: przeplatam podejścia do Tematu...ty wiesz o co chodzi. Więc zakpić to ja powinienem z tego, że nie załapałeś.

Poza tym...offtop się zrobił. Walisz bezpośrednio rzeczy spoza tematu nic nie dodając odnośnie S/D. Mi głupio odpisywać na to coś bo odpisując także tworzę offtop i bałagan.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

raf1124
Gaduła
Gaduła

Fesiek pisze:Jak każde. Każde udane wejście to jakiś procent szczęścia. Zawsze się może wydarzyć coś co ruszy cenę w przeciwną stronę. Pozostały procent u mnie to poziom wyznaczony na H4 i reakcja serią pinbarów na m5, czyli jak dla mnie setup do brania.
Szczęściem w tym przypadku było to, że ostatnio nie grałem, dziś włączyłem platformę chyba pierwszy raz od dwóch tygodni a tu się alarm włączył, że franek jest w poziomie. Patrzę na wykres a tu pinbarki no to szybkie ustalenie wielkości SL, ocena TP, zerknięcie na tabelkę po prawej jakiej wielkości lot ma być i bach zleconko. Strategia - nic innego.
Nie sprzeczajcie się tak. Wink
ok, ja po prostu na eurchf nie zauważyłem żadnego dobrego poziomu, okazało się, że na usdchf jest i prawdopodobnie on wywołał ten cały ruch, jak się patrzy na usdchf i eurchf (wykresy) to prawie zawsze cena idzie prawie identycznie, ale jak pisze, nie widziałem żadnego dobrego poziomu na eurchf

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

raf1124 pisze:ok, ja po prostu na eurchf nie zauważyłem żadnego dobrego poziomu, okazało się, że na usdchf jest i prawdopodobnie on wywołał ten cały ruch, jak się patrzy na usdchf i eurchf (wykresy) to prawie zawsze cena idzie prawie identycznie, ale jak pisze, nie widziałem żadnego dobrego poziomu na eurchf
Wystarczylo spojrzec na tygodniowy chfjpy, ktory od dluzszego czasu zmierzal ku supply w okolicach 103 - 105 i mozna bylo zaczac polowac na korekte na usdchf i eurchf ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

raf1124
Gaduła
Gaduła

a tak w ogóle widzieliście to: http://www.forextrader.pl/portal/2011/0 ... omment-625 ??

śmieszne jest to jak bezczelnie ktoś kopiuje cudzą pracę i jeszcze żąda za to kasy :D

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

raf1124 pisze:a tak w ogóle widzieliście to: http://www.forextrader.pl/portal/2011/0 ... omment-625 ??

śmieszne jest to jak bezczelnie ktoś kopiuje cudzą pracę i jeszcze żąda za to kasy
Czyją pracę?? i co tam jest tak odkrywczego, że kogokolwiek kopiuje ten gość?? walka popytu z podażą na to aż tak cenione terminy i uświadamianie ułomnym dlaczego i jak to się dzieje na wykresie też??
:shock:
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

ODPOWIEDZ