Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Zablokowany
jackub

Re: Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Post autor: jackub »

Super trade, gratuluję, ja nie gram takich swingów, jeszcze nie potrafię, nie startam się nawet... zadowalam się mniejszymi ilościami pipsów... wszysko po kolei..
Miłego weekendu

Mpapiez

Post autor: Mpapiez »

jackub pisze:Super trade, gratuluję, ja nie gram takich swingów, jeszcze nie potrafię, nie startam się nawet... zadowalam się mniejszymi ilościami pipsów... wszysko po kolei..
Miłego weekendu
Dobra powiem tak, to już było tyle % i tak podpiramidowany lot, że już pękałem powoli :).
SL zacieśniłem i liczyłem jeszcze na szybkie przebicie 1.11.
Cóż - przeliczyłem się :)), ale zarobiłem dziś + ~43%, odrabiając wczorajsze stratę i wychodząc na duży plus.

Finalnie abs. gain na koniec tego tygodnia to 56.5% :) - dzięeeeeeeeeeki Mario ! :564:

Ja sobie już daje siana żeby wyniku nie psuć :), do zobaczyska w poniedziałek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: T-REX »

Jesteś chyba jedynym regularnie zarabiającym traderem na tym forum (traderem a nie farciarzem). Napisałbyś coś o zarządzaniu depozytem? Gratuluję skuteczności, konsekwencji i samego systemu. :564:
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Mpapiez

T-REX pisze:Jesteś chyba jedynym regularnie zarabiającym traderem na tym forum (traderem a nie farciarzem). Napisałbyś coś o zarządzaniu depozytem? Gratuluję skuteczności, konsekwencji i samego systemu. :564:
Nic skomplikowanego. Staram się po prostu nie ryzykować więcej niż 2-3% na pozycje, bo dobrze poprawdzony trade z reguły oddaje 2x tyle.

Jak chcę poszaleć (tak jak to zrobiłem wczoraj i oberwałem), to maksymalnie ryzykuje, a przynajmniej staram się, że nawet w przypadku porażki, zamknąć tydzień na plus. Wtedy zawsze się można "pocieszyć" że ostatecznie coś tam się zarobiło.

Odnośnie samego MM, to przeczytałem fajną poradę na internecie, jak sprawdzić czy grasz odpowiednią sumą.
Jeżeli wejdziesz na rynek i "musisz cały czas patrzeć co sie dzieje" to znaczy mniej więcej tyle, że masz za dużą pozycję i się stresujesz.

Powiem szczerze, że regularność zarobków zacząłem osiągać dopiero w momencie jak zmniejszyłem lewar do 1:25.
Naprawdę 2-3% na wejście i wtedy masz miejsce na pomyłkę - nawet tak spektakularną jaką ja wczoraj zaliczyłem.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: highend »

Czyli nie wolno byc zachlannym. Maly lewar chroni. Pilnuje jak korci by otworzyc wiecej. Nie pusci i tyle :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

Cześć,

Kolejny wpis. Dziś trading zacząłem w nocy bo zwęszyłem dobry pomysł na wejście.
Syriza wygrała wybory w Grecji oraz zaczeła od razu delikatnie mówić że nie planują wyjścia z Euro.

Nasunęły mi się dwie myśli:
1) Grecja ma stabilny rząd (jakikolwiek, ale ma)
2) Nie planuje wyjścia z UE.

Czyli nienajgorsze niusy. Rynek dodatkowo otworzył się dużą luką, więc postanowiłem zagrać pod okrągły poziom 1.11.
Tym bardziej że w piątek był ostro broniony. Podzieliłem lota, i stwierdziłem że im bliżej będziemy się zbliżać do 1.11 tym bardziej będe dokładać. Jak by od razu ruszyło do góry, to nic bym nie dokładał do pozycji.

Plan był taki żeby po wybiciu okrągłego poziomu 1.1150 i wydostaniu się ponad "nurt" (niebieskie ema) zabezpieczyć wszystkie wejścia.

Finał był taki, że jak przewidywałem cena powoli zaczeła lecieć do 1.11 i tam nastąpiła gwałtowna obrona :).
Oczywście wejście jest już bezpieczne.
Moja piramidka wsteczna jest mocno zbudowana i szczerze mówiać mam zamiar to przytrzymać, z nadzieją na jakieś wyższe poziomy powyżej luki. Mam nadzieje że skorekcimy do 1.14.

A tak to wygląda w praktyce na obrazku :roll:

Sygnały wejścia:
- Luka otwarcia
- Fundamenty
- okrągły poziom 1.11
- duża odległość od Red EMA

Mpapiez

Aktualizacja.
Cena wyszła ponad 1.12 co naturalnie w tym momencie nakazuje zabezpieczyć większy zysk.
Zgodnie z moim stylem gry, okrągła liczba staje się istotnym S/R. Krótko mówiąc nie zakładam powrotu poniżej 1.12.

Zabezpieczone na ten moment jakieś 11-12% zysku ;)...
Całkiem miło jak na początek tygodnia.

Ps. Jak widzicie cena jest już wspierana przez nurt, oraz wybiła czerwone śrendie, które są bardzo silnym S/R.

Mpapiez

Kolejny rysunek poglądowy z prowadzenia tej pozycji.
Jak widać, zaraz po wybiciu nastąpił re-test 1.12. Zgodnie z założeniami, okrągły poziom 1.12, nurt i czerwone średnie odepchały cenę do góry.

Jak by popatrzeć dalej, to widać jak istotnym poziomem jest 1.13.
Tutaj widzę tylko 2 opcje. Albo 1.13 wyleci z hukiem i zapoczątkuje to kolejny dość mocny short-squeeze, albo właśnie tam nastąpi kontynuacja spadków ( rejon się utrzyma).

Niemniej jednak będę bardzo uważnie obserwował. Jak zobaczę że będzie solida obrona tego poziomu, to zakończe trade i pewnie wrócę do [S]. Jak wywalą z hukiem, to po prostu ustawie SL poniżej 1.13.

Mpapiez

Kolejna aktualizacja.
Cena wyszła powyżej 1.1250 - autmatycznie ten poziom staje się istotnym wsparciem.
Z racji bliskości oporów (1.1290-1.1300) przesuwam SL tuż poniżej ostatniej okrągłej liczby, czyli 1.1225.

Również SL jest pod ostatnimi 6-ścioma świeczkami. Założenie jest takie że "50" nie może zostać przebita, więc jest to bardzo bezpieczny SL.

Co do zysku, aktualnie zabezpieczone jest już +17%.

Ten trade poszedł lepiej niż myślałem, niezależnie od tego jak to się dziś skończy, na pewno dziś już nowych transkacji nie będę zawierał, żeby sobie psuć tego wyniku na dziś :roll: ...

Znając prawa Murphy'ego, to pewnie bym to jeszcze dziś przewalił :D

Awatar użytkownika
xlusiv
Gaduła
Gaduła

Post autor: xlusiv »

Mpapiez pisze: Z racji bliskości oporów (1.1290-1.1300) przesuwam SL tuż poniżej ostatniej okrągłej liczby, czyli 1.1225.
Dalej widać otwarte pozycje - czemu nie zadziałały Ci te SL ? :wink:
Nic na zewnątrz nie daje spełnienia. Co najwyżej może je aktywować.
Obrazek

Zablokowany