na wstępie spóźnione podziękowania dla Łukasza (luktom) za wkład w w rozwój strategii która być może nie każdemu się sprawdziła ale ma w sobie jakiś tam potencjał, a jej główną zaletą może być banalna prostota nie wymagająca żadnej wiedzy z zakresu analiz i zasad działania wskaźników.
Więc zapraszam nowicjuszy do testów.
Po grzebaniu po wątkach forum przeczytałem temat o strategii Panca której wcześniej nie znałem a wydaje się być całkiem ciekawa, szczególnie, że sam opisałem podobną w temacie Owernight Breakout która jest oparta na konsolidacjach i wybiciach do poziomów fibo, ale zasada jest podobna - wybicie z zakresu.
Moja koncepcja nowej strategii Panca wnosi kilka zmian w oryginalnej strategii. Zmianą pierwszą jest zakres czasowy boxa który narazie ustaliłem na godz 4-7:30.
Druga zmiana to targety, te wynoszą 100% zakresu boxa jako TP1 i 161% jako TP2. Stop to wielkość boxa (plus ew spread). Do poziomu wejscia dodajemy +5 pips i ew. spread (przy longu).
Dlaczego 4-7,30 a nie 00-7,30? Ano dlatego, że zakres 00-7,30 jest często za duży i cena nie osiąga zamierzonych targetów i często pokazuje fałszywe wybicia, a stop/loss w takich przypadkach może boleć gdy zakres boxa wynosi np 50 pips lub więcej.
Boxy 4-7,30 są mniejsze, cena prawie zawsze osiąga nasz target 1 a ew stopy są mniej bolesne.
Nie ma tu za dużo do pisania, wrzucam parę screenów porównawczych boxów 23-7,30 w porównaniu z boxami 4-7,30.
Do zassania równierz mój template i zmieniony wskaźnik.
Więc wstajemy z wyra o 7:30, składamy dwa zlecenia po przeciwnych stronach boxa i tniemy komara dalej

Zapraszam do testowania i konstruktywnych uwag.