malsehen pisze:Możesz zobrazować co to znaczy dla Ciebie asekuracyjnie ?
Ile % kapitału ryzykujesz na jedna transakcję ?
Opcje binarne pomimo podobieństw do fx trzeba traktować trochę inaczej.
Z fx łączy je to że gramy na tych samych instrumentach i chyba to tyle z podobieństw.
Pokuszę się o stwierdzenie że tutaj handluje się prawdopodobieństwem.
Przykładowo taka opcja keep in range.
Załóżmy że kupuję ją za 75 pkt że utrzyma się w kanale +-100 Potencjalny zysk 25 pkt.
Próbując porównać to do fx przyjmijmy że otwierasz longa na edku ze stopem 75pips i tp 25 pips.
I o godzinie 20gmt transakcja jest na -74 pips. Ja zgarniam zysk a na Fx jesteś na stracie. Z tym że na Fx możesz poczekać jeszcze 2 dni i może zawróci a ja nie muszę.
Można łapać tanio dołki/górki ale wtedy właśnie jest duże ryzyko.
Powiedzmy cena jest na -45pips i kupuję kanał +-50 za 10pkt.
Prawdopodobieństwo że mnie wywali jest bardzo duże pomimo że ryzykuję mało kapitału.
Gra na drogie opcje jest może podobna do gry w stylu tp5 sl 100 z tym że dodatkowym czynnikiem jest czas. I możesz być nawet na -99 a i tak zaliczysz TP

Trzeba wiedzieć gdzie i kiedy kupować. Jeśli dodasz do tego AT, dane makro to dosyć łatwo możesz ocenić czy dana sytuacja jest prawdopodobna.
Więc to że ryzykujesz spory procent kapitału nie koniecznie musi znaczyć że dużo ryzykujesz.
Ja z moich testów losowych zauważyłem że najwięcej zarobiły transakcje które kupowałem za kilka punktów bo wtedy wychodzi duże RR i mogę sobie pozwolić na kilka wtop.
A także te które kupowałem bardzo drogo bo miałem bardzo duże szanse wygranej i wtopy zdarzały się bardzo rzadko.
Zaś granie na takie środkowe wyceny czyli około 50 pkt to jest loteria, od tego są wtedy opcje up/down i lepiej się na tym wyjdzie.
Dodano po 4 minutach:
uzin2 jeśli cena "kręci" się koło Twojego poziomu to im bliżej 20gmt tym drożej jest wyceniana.
A jeśli by przekroczyła powiedzmy o 40 pkt o 18.00 to osiągnie wycenę około 80-90pkt więc można się pokusić o zamknięcie.
uzin2 pisze:
gdy kupujemy opcje jestesmy na jakims tam minusie, z czego to wynika, jest jakas prowizja? mozna gdzies to sprawdzic?
Spread czyli różnica pomiędzy buy i sell

Jeśli doczekasz do 20.00 to nie płacisz spreadu w ogóle.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein