Opcje Binarne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

moje typy na dzisiejsza gonitwe 8)

futsee i dax na wybicia z kanalow

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wierz w trendy.

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

witam, mam kilka pytan do kolegow ktorzy to rozumieja.

zalozylem demo w ig market i probuje to troche ogarnac,

wczoraj otworzylem daily one touch na eu na poziom 13100, opcja wygasa dzisiaj o 20 gmt? jednak po wlaczeniu platformy zobaczylem ze opcja ta zostala zamknieta po osiagnieciu poziomu 100, moje pytanie: czy jezeli opcja osiagnie zakladany poziom przed wygasnieciem to automatycznie zostaje zamknieta a my mamy maxymalny zysk? wg tego wlasnie tak to wyglada,

nie bardzo rozumiem jak mozna policzyc zysk/strate w opcjach na zmiennosc (to be above), przykaldowo mamy cene 13100, chce zalozyc kanal 60 pipsow od ceny a wiec kupuje opcje na 13160 - koszt 19 punktow, i sprzedaje opcje na 13040 - koszt 85 pkt, ile w rzeczywistosci za nia place? - ktos pisal ze sell schodzi do zera, jak to dokladnie policzyc?

gdy przy kupnie dostaje ticket (na screenie) co dokladnie oznaczaja wartosci podane na dole w "margin required"? jest tam np 176/32 (usd) czy jest to kwota zabezpieczenia/cena opcji?

jesli tak to czy znaczy to ze za te opcje place 32 usd i tyle a nie wiecej moge stracic?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Tak działają one touch, keep in range że gdy cena dotknie tego poziomu to opcja wygasa.
Jeśli to jest opcja Above to wygasa o 20 GMT.
Gdy kupujesz opcje za 19 i sprzedajesz za 85 to suma jest 34 :)
Eski się liczy od 100 do zera czyli 100-85=15
Gdy jedna z opcji się spełni i osiągnie 100 lub 0 wtedy zysk będzie wynosił 100-34=66
Oczywiście możesz zamknąć opcje wcześniej gdy uważasz że może zawrócić przed 20gmt ale wtedy zysk będzie odpowiednio mniejszy.

Na tym rysunku masz podane ile Cię kosztuje kupno a ile sprzedaż.
Czyli buy 16.4pkt razy 2usd = 32.80usd, a poniżej podane w funtach
Sell 11.6 czyli tak naprawdę 88,4 pkt razy 2usd = 176.80usd

Jeśli kupujesz opcje above ponad aktualną ceną to znaczy że zakładasz że cena tam dojdzie i będzie ponad.
Gdy w tym samym przypadku sprzedajesz opcje to uważasz że cena tam nie dojdzie.
Jeśli kupujesz opcje above poniżej aktualnej ceny to znaczy że uważasz że cena nie spadnie poniżej a jeśli sprzedajesz to że ją przekroczy.
Troszkę to zawiłe na początku ale po kilku testach się przyzwyczaisz.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

uzin2
Gaduła
Gaduła

ok czyli 0,1 kontraktu kosztuje 1$, a minimalna wielkosc to 0,2 kontraktu

czyli idac dalej tym przykladem,

zakladamy tunel 60p od ceny 13100

kupujemy 13160 za 19pkt = 38$
sprzedajemy na 13040 za 85 czyli 100-85=15pkt=30$

obydwie opcje kosztuja nas 34pkt czyli 68$

teraz jezeli trafimy 13160 to zarabiamy 81pkt czyli 162$
gdy trafimy 1304 zarabiamy 85pkt czyli 170$

czy to jest mniej wiecej tak jak napisalem,

jeszcze jedno pytanie: opcja wygasa o 20.00, jezeli np o godz 18.00 opcja osiagnie docelowy poziom to jak jest wtedy wyceniana? bo raczej chba nie na 100pkt, 100 pkt mozemy dostac dopiero gdy opcja wygasnie a nasz poziom zostanie osiagniety?

gdy kupujemy opcje jestesmy na jakims tam minusie, z czego to wynika, jest jakas prowizja? mozna gdzies to sprawdzic?

daro dzieki za rozjasnienie tematu

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

malsehen pisze:Możesz zobrazować co to znaczy dla Ciebie asekuracyjnie ?
Ile % kapitału ryzykujesz na jedna transakcję ?
Opcje binarne pomimo podobieństw do fx trzeba traktować trochę inaczej.
Z fx łączy je to że gramy na tych samych instrumentach i chyba to tyle z podobieństw.
Pokuszę się o stwierdzenie że tutaj handluje się prawdopodobieństwem.
Przykładowo taka opcja keep in range.
Załóżmy że kupuję ją za 75 pkt że utrzyma się w kanale +-100 Potencjalny zysk 25 pkt.
Próbując porównać to do fx przyjmijmy że otwierasz longa na edku ze stopem 75pips i tp 25 pips.
I o godzinie 20gmt transakcja jest na -74 pips. Ja zgarniam zysk a na Fx jesteś na stracie. Z tym że na Fx możesz poczekać jeszcze 2 dni i może zawróci a ja nie muszę.
Można łapać tanio dołki/górki ale wtedy właśnie jest duże ryzyko.
Powiedzmy cena jest na -45pips i kupuję kanał +-50 za 10pkt.
Prawdopodobieństwo że mnie wywali jest bardzo duże pomimo że ryzykuję mało kapitału.
Gra na drogie opcje jest może podobna do gry w stylu tp5 sl 100 z tym że dodatkowym czynnikiem jest czas. I możesz być nawet na -99 a i tak zaliczysz TP :)
Trzeba wiedzieć gdzie i kiedy kupować. Jeśli dodasz do tego AT, dane makro to dosyć łatwo możesz ocenić czy dana sytuacja jest prawdopodobna.
Więc to że ryzykujesz spory procent kapitału nie koniecznie musi znaczyć że dużo ryzykujesz.
Ja z moich testów losowych zauważyłem że najwięcej zarobiły transakcje które kupowałem za kilka punktów bo wtedy wychodzi duże RR i mogę sobie pozwolić na kilka wtop.
A także te które kupowałem bardzo drogo bo miałem bardzo duże szanse wygranej i wtopy zdarzały się bardzo rzadko.
Zaś granie na takie środkowe wyceny czyli około 50 pkt to jest loteria, od tego są wtedy opcje up/down i lepiej się na tym wyjdzie. :)

Dodano po 4 minutach:

uzin2 jeśli cena "kręci" się koło Twojego poziomu to im bliżej 20gmt tym drożej jest wyceniana.
A jeśli by przekroczyła powiedzmy o 40 pkt o 18.00 to osiągnie wycenę około 80-90pkt więc można się pokusić o zamknięcie.
uzin2 pisze: gdy kupujemy opcje jestesmy na jakims tam minusie, z czego to wynika, jest jakas prowizja? mozna gdzies to sprawdzic?
Spread czyli różnica pomiędzy buy i sell :)
Jeśli doczekasz do 20.00 to nie płacisz spreadu w ogóle.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

daromanchester, dzięki za przybliżenie tematu.
Mam jeszcze jedno pytanie, czytam tutaj, że raz opcje kupujecie, raz sprzedajecie, ale z tego co wiem np. na GPW można opcje wystawiać, czy tutaj jest to możliwe ?

Gdzieś mi się obiło o uszy, że wystawianie jest bardziej ryzykowne, ale zawodowi gracze, zarabiający na opcjach częściej je wystawiają. Słyszałem to w kontekście GPW i nic więcej nie jestem w stanie na ten temat powiedzieć, może wiecie o co może z tym chodzić ?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

malsehen z tego co zrozumiałem definicję wystawiania opcji to tutaj nie ma możliwości nieograniczonych strat.
Zawsze wiesz jaki jest maksymalny zysk lub strata.

Wczoraj indeksy szalały a dzisiaj bezruch totalny.
Ftse nie wyszedł poza +-25 Wallst siedzi w +-20
Dobra okazja na nim właśnie na eske.
Powiedzmy że kupisz eske na +-40 czyli zakładasz że wyjdzie poza ten kanał.
Ryzykujesz 84,7 dla 15,3pkt
Możesz też kupić eske na np. kanał +-90 za 18pkt i zysk wtedy wyniesie 82pkt.
Ja na razie nie ryzykuje ale zobaczymy co dzień przyniesie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

tudej nou guud on any markiet ... blodi fagots.

DEAL Closing trades 02/02/12 DYWECPAG Daily Germany 30 to be above 6660 converted at 0.8313 02-FEB-12 27.9 £ +0.20 0 £-46.39
DEAL Closing trades 02/02/12 DYWGN3AU Daily Germany 30 to be above 6600 converted at 0.8313 02-FEB-12 71.8 £ -0.20 100 £-46.89
DEAL Closing trades 02/02/12 DYWH4UAM FTSE to keep in range -45 to +45 02-FEB-12 78 £ -0.20 100 £-44.00
Nie wierz w trendy.

uzin2
Gaduła
Gaduła

hej o co chodzi z opcja "keep in range"? np -50 to +50, wiadomo ze chodzi o to aby kurs utrzymal sie w zakresie 100, no wlasnie o jaki kurs chodzi, np wezmy wallstreet, chodzi o kurs w momencie zakupu opcji? i o to aby nie zmienil sie on o 50 w gore i w dol, gdzie mozna to obserwowac? sory za lamerskie pytania ale staram sie to ogarnac :wink:

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Vanguardja dotknąłem tylko ftse ale kilka minut później zamknąłem z malutkim minusem.
Szkoda nerwów dzisiaj. Jutro ważny dzień na zmienność, tylko nie przespać.
I nie wchodzić za całe depo :D
uzin2 to jest od ceny zamknięcia czyli np wallst jest brany z godziny 21gmt i to jest cena otwarcia.
Najlepiej narysować sobie ją w MT4 poziomą kreską i kanał tak samo.
Tak jak to tutaj robimy na screenach.
I teraz +-50 znaczy czy cena się wychyli na 50 pkt w którąś stronę od tego otwarcia.
Opcja działa jak one touch czyli raz dotknie i opcja wygasa.
Ważne jest to też że cena może się wychylić np. na +150 ale przed 14:30 GMT (opcja zaczyna być aktywna) wróci do +50 i wtedy poziomy które są ponad 50 będą działać.
Ale jeśli o 14:30 cena będzie na +150 to wszystkie opcje poniżej już będą nieaktywne.
Qurde namieszałem chyba :) Ale nie umiem ładnie tłumaczyć. Jakbym umiał to bym szkolenia prowadził :mrgreen: hehehe

ODPOWIEDZ