Nieuzupelnienie konta FX po masakrze na CHFPLN

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Konklawe
Bywalec
Bywalec

Re: Nieuzupelnienie konta FX po masakrze na CHFPLN

Nieprzeczytany post autor: Konklawe »

chihuahua pisze:
Konklawe pisze:Ale mysle: ide na walke i zakladam strone, forum i poszkodowani przez brokerow czy cos w tym stylu. Ogolnie zrobie szum w mediach i portalach spoelcznosciowych!
Nie chodzi mi o ten fakt tego czwartku 15.01 tylko ale uswiadomienie ludziom jak perfidne sa te umowy z brokerami FX, jak niesprawiedliwe to jest, ze broker moze wszystko a my tylko doplacac, doplacac i doplacac
Nie no... poważnie myślisz, że nastraszysz jakiegoś brokera robiąc mu czarny PR na pejsbuku?
Myślisz, że żyjesz w kraju myślicieli i inteligentów, którzy zaczynają od czytania jakichkolwiek umów? Rozejrzyj się!
Przeciętny kowalski na słowo forex/brokerzy forex wie, że to bagno i żadnych perfidności dodawać nie musisz. Tyle, że to nic nie zmieni! Ktoś się oburzy i co? Da Ci lajka? Nie ma na co więcej liczyć!
Ruch oburzonych trzeba było organizować przed podpisem u brokera.

Podpisałeś umowę prawną!
Jaka by nie była i jakie by to prawo nie było, to ktoś to wcześniej przyklepał i ten sam podmiot (rząd/UE) raczej nie będzie po Twojej stronie, bo nie chesz go przestrzegać.

Nie jestem przeciw Tobie i życzę Ci, żeby coś z tego wyszło. Problem polega na tym, że oprócz poczucia Twojej niesprawiedliwości nie masz kompletnie nic na swoją obronę. Przede wszystkim ustawionego SL. Nie wiem jaką linię obrony zamierzasz obrać w sądzie, skoro masz na pewno taki albo bardzo podobny zapis:

Dźwignia finansowa

Transakcje na rynku walutowym oraz CFD wiążą się ze stosowaniem dźwigni finansowej, co może zadziałać zarówno na Państwa korzyść, jak i na niekorzyść. Inwestowanie z użyciem dźwigni finansowej niesie ze sobą wysokie ryzyko i istnieje możliwość utraty wszystkich zainwestowanych funduszy, jak również konieczności dokonania dodatkowej dopłaty aby utrzymać pozycję. W przypadku niedotrzymania wymogów dotyczących depozytów, Państwa pozycja może zostać zamknięta, a Państwo będziecie ponosić odpowiedzialność za wszelkie związane z tym straty. Aby zabezpieczyć się przed ryzykami transakcji, należy stosować odpowiednie strategie w rodzaju zleceń automatycznego zamykania pozycji (stop loss) w celu zredukowania strat lub stosowania zleceń z limitem ceny.
Jasne. 100% racja! Z tym ruchem oburzonym to tak napisalem ad hoc;) Taki sarkazm;)
Chodzi o to co zreszta tutaj wczesniej ktos pisal, ze broker moze wszystko a zwykly Kowalski musi ponosic cale ryzyko. Oczywiscie umowa podpisana jak najbardziej jest wazna. Obowiazuje naturalnie obie strony. Tylko czy zapisy tej umowy sa zgodne - generalizujac - z zasadami wpolzycia spolecz, itp. Rownie dobrze moze wyjsc zarzadzenie od brokera, ze kto nie uzupelni ujemnego salda na rachunku to codziennie dowala mu sie odsetki 100%, gdy Kowalski ma pozycje zarabiajaca to mu sie spread daje taki aby nie zarobil itp...I to tez ma byc obowiazujace?
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Konklawe pisze:Rownie dobrze moze wyjsc zarzadzenie od brokera, ze kto nie uzupelni ujemnego salda na rachunku to codziennie dowala mu sie odsetki 100%, gdy Kowalski ma pozycje zarabiajaca to mu sie spread daje taki aby nie zarobil itp...I to tez ma byc obowiazujace?.
Rownie dobrze takie zarzadzenie moze wyjsc w twoim banku a w pracy szef moze zaczac placic makaronem.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Nic nie płacić!
Umowy umowami ale to jest sytuacja wyjątkowa i można ugrać dużo.
Większość brokerów zagranicznych wyzerowała debety nie tylko dlatego że mieli dobre serca ale zdają sobie sprawę że pewnie zawiodła też cała infrastruktura.
Do tego upadłość konsumencka jest dużo prostsza na zachodzie więc i tak by dużo nie ugrali.
Ja naszym brokerom bym przypomniał że jest jeszcze coś takiego
http://forex-nawigator.biz/forum/bankru ... 23601.html
Co za problem wyjechać sobie na pół roku? Można sobie przy okazji jeszcze dorobić.
Koleżanka ostatnio wpadła w kłopoty z bankami i im tak powiedział.
Dogadali się z nią błyskawicznie a sprawa od początku była beznadziejna.
Jednym słowem olewać i olewać ile się da. A pozostałym radzę wycofać pieniądze od tych brokerów.
Tu nie ma co negocjować, zachodni brokerzy pomimo zapisów wyzerowali debety to czemu nasi nie mogą?
Po takiej akcji i obniżeniu lewara przez KNF to pies z kulawą nogą u nich konta nie założy.
Polska branża FX cofnie się do czasów XTB z 2007/8

ps. oczywiście powtarzam że imho wina jest po stronie klientów ale realnie patrząc głupotą ludzką byłoby nic nie ugrać w takiej sytuacji.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Konklawe pisze:
chihuahua pisze:
Konklawe pisze:Ale mysle: ide na walke i zakladam strone, forum i poszkodowani przez brokerow czy cos w tym stylu. Ogolnie zrobie szum w mediach i portalach spoelcznosciowych!
Nie chodzi mi o ten fakt tego czwartku 15.01 tylko ale uswiadomienie ludziom jak perfidne sa te umowy z brokerami FX, jak niesprawiedliwe to jest, ze broker moze wszystko a my tylko doplacac, doplacac i doplacac
Nie no... poważnie myślisz, że nastraszysz jakiegoś brokera robiąc mu czarny PR na pejsbuku?
Myślisz, że żyjesz w kraju myślicieli i inteligentów, którzy zaczynają od czytania jakichkolwiek umów? Rozejrzyj się!
Przeciętny kowalski na słowo forex/brokerzy forex wie, że to bagno i żadnych perfidności dodawać nie musisz. Tyle, że to nic nie zmieni! Ktoś się oburzy i co? Da Ci lajka? Nie ma na co więcej liczyć!
Ruch oburzonych trzeba było organizować przed podpisem u brokera.

Podpisałeś umowę prawną!
Jaka by nie była i jakie by to prawo nie było, to ktoś to wcześniej przyklepał i ten sam podmiot (rząd/UE) raczej nie będzie po Twojej stronie, bo nie chesz go przestrzegać.

Nie jestem przeciw Tobie i życzę Ci, żeby coś z tego wyszło. Problem polega na tym, że oprócz poczucia Twojej niesprawiedliwości nie masz kompletnie nic na swoją obronę. Przede wszystkim ustawionego SL. Nie wiem jaką linię obrony zamierzasz obrać w sądzie, skoro masz na pewno taki albo bardzo podobny zapis:

Dźwignia finansowa

Transakcje na rynku walutowym oraz CFD wiążą się ze stosowaniem dźwigni finansowej, co może zadziałać zarówno na Państwa korzyść, jak i na niekorzyść. Inwestowanie z użyciem dźwigni finansowej niesie ze sobą wysokie ryzyko i istnieje możliwość utraty wszystkich zainwestowanych funduszy, jak również konieczności dokonania dodatkowej dopłaty aby utrzymać pozycję. W przypadku niedotrzymania wymogów dotyczących depozytów, Państwa pozycja może zostać zamknięta, a Państwo będziecie ponosić odpowiedzialność za wszelkie związane z tym straty. Aby zabezpieczyć się przed ryzykami transakcji, należy stosować odpowiednie strategie w rodzaju zleceń automatycznego zamykania pozycji (stop loss) w celu zredukowania strat lub stosowania zleceń z limitem ceny.
Jasne. 100% racja! Z tym ruchem oburzonym to tak napisalem ad hoc;) Taki sarkazm;)
Chodzi o to co zreszta tutaj wczesniej ktos pisal, ze broker moze wszystko a zwykly Kowalski musi ponosic cale ryzyko. Oczywiscie umowa podpisana jak najbardziej jest wazna. Obowiazuje naturalnie obie strony. Tylko czy zapisy tej umowy sa zgodne - generalizujac - z zasadami wpolzycia spolecz, itp. Rownie dobrze moze wyjsc zarzadzenie od brokera, ze kto nie uzupelni ujemnego salda na rachunku to codziennie dowala mu sie odsetki 100%, gdy Kowalski ma pozycje zarabiajaca to mu sie spread daje taki aby nie zarobil itp...I to tez ma byc obowiazujace?
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Sprawa jeszcze nie jest stracona. Co do zasady broker powinien zlikwidować pozycję, która przynosi straty w odpowiednim czasie tak żeby nie dopuścić do powstania większej straty, jak to zrobi to jego sprawa. Dodatkowo, żeby wejść komuś na konto czy zająć jakąś rzecz trzeba mieć tytuł egzekucyjny z sądu a zakładam że w umowie nie poddałeś się egzekucji do określonej kwoty. Jak nie to broker musi iść do sądu a w sądzie możesz się bronić ty, osoba indywidualna przeciwko potężnemu brokerowi a istnieją jeszcze odwołania. W Stanach były takie przypadku w 1987 r. i ludzie wygrywali, u nas sąd jeszcze nie rozpatrywał takich spraw. Jako minimum powinieneś zmusić ich żeby ci płatność rozłożyli na raty bez odsetek.

Darek_2000
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darek_2000 »

Do wszystkich pokrzywdzonych

Czytając Wasze komentarze widzę jakie emocje Wami targają. Rozumiem to co się dzieje wewnątrz Was. Ale czy to aby nie te same emocje doprowadziły Was do tego miejsca. Czytając Van Tharpa, Sperandeo, Schwagera czy nawet rodzimego Komara na początku swojej przygody z giełdą i forexem dostałem jasny przekaz. Rynki finansowe to miejsce gdzie każdy chce zabrać moje pieniądze. Decydując się na grę muszę mieć świadomość że gram przeciwko najlepszym. Giełda, forex to nie jest miejsce gdzie rządzi etyka czy ideały dlatego wszyscy mnie ostrzegali (z brokerami włącznie), że nie jest to miejsce dla każdego. Ludzie tacy jak ja i chyba większość z tego forum decydują się na spekulację z chęci zysku. I nie ma w tym nic złego. Ale jest jeden warunek. Muszę być świadom, że ryzykuję. Jeżeli nie mam wiedzy albo nie potrafię zarządzać tym ryzykiem, to ryzykuję wszystkim !!!
Zarządzanie ryzykiem to nie jest tylko SL i MC. To elementarz każdego, kto przetrwał na tych rynkach.

Dlaczego o tym piszę. Obojętnie jaką drogę obierzecie pierwszą rzeczą jaką ja bym zrobił to zmierzyłbym się ze swoimi emocjami. Co zrobiłem źle ? Czy mogłem ograniczyć ryzyko ? I najważniejsze, co da mi to doświadczenie ?
Ja ze swojego doświadczenia napiszę, że nie odpowiadając sobie na tak zadane pytania ciągle będę popełniał te same błędy.
Moje serce jest z Wami, życzę Wam jak najlepiej. Dzisiejsza strata na forex to nie koniec świata. Tylko od Was zależy, czy będzie to porażka czy może twarda lekcja, która pomoże Wam odnieść w życiu sukces.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

daromanchester pisze:Nic nie płacić!
Umowy umowami ale to jest sytuacja wyjątkowa i można ugrać dużo.
Większość brokerów zagranicznych wyzerowała debety nie tylko dlatego że mieli dobre serca ale zdają sobie sprawę że pewnie zawiodła też cała infrastruktura.
Do tego upadłość konsumencka jest dużo prostsza na zachodzie więc i tak by dużo nie ugrali.
Ja naszym brokerom bym przypomniał że jest jeszcze coś takiego
http://forex-nawigator.biz/forum/bankru ... 23601.html
Co za problem wyjechać sobie na pół roku? Można sobie przy okazji jeszcze dorobić.
Koleżanka ostatnio wpadła w kłopoty z bankami i im tak powiedział.
Dogadali się z nią błyskawicznie a sprawa od początku była beznadziejna.
Jednym słowem olewać i olewać ile się da. A pozostałym radzę wycofać pieniądze od tych brokerów.
Tu nie ma co negocjować, zachodni brokerzy pomimo zapisów wyzerowali debety to czemu nasi nie mogą?
Po takiej akcji i obniżeniu lewara przez KNF to pies z kulawą nogą u nich konta nie założy.
Polska branża FX cofnie się do czasów XTB z 2007/8

ps. oczywiście powtarzam że imho wina jest po stronie klientów ale realnie patrząc głupotą ludzką byłoby nic nie ugrać w takiej sytuacji.
Zagraniczni brokerzy moga sobie pozwolic na anulowanie debetow bo w duzej mierze jada na reputacji i glebokich kieszeniach. Dla niektorych to w dluzszym terminie pewnie bardziej dochodowa opcja niz mozolna i konfliktowa procedura sciagania dlugow. Z jednej strony niektorzy tak bardzo oburzaja sie na KNF w zwiazku z obnizeniem maksymalnej dzwigni a z drugiej kiedy pojawiaja sie straty posrednio spowodowane jej naduzyciem to otwarcie mowi sie o tym zeby olac system bo przeciez tak nie mozna?!

Sam tez bym kombinowal i szukal jakiegos wyjscia by w takiej sytuacji ograniczyc straty ale darowal bym sobie posty oskarzajace o nierzetelnosc ,zlodziejstwo itp.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ZielonaMgielka ja piszę jak sytuacja wygląda.
Sam nie jestem poszkodowany. Ale generalnie branża zareagowała tak a nie inaczej więc łatwe oddanie kasy jest wręcz frajerstwem.
Wystarczy że ludzie łatwo stracili depozyty.
Broker wiedział czym to śmierdzi i tak samo jak klienci zaufał szwajcarom.
Mógł zmniejszyć dźwignię do 1:20 czy 1:10 albo wycofać się z instrumentów.
Był pazerny jak klienci, oni już zapłacili to niech i on zapłaci.
Gdyby wszyscy brokerzy wołali do uzupełnienia depo to bym się słowem nie odezwał.
Ale jak widzę że nawet ECN zerują debety to się śmiać mi chce.
A do tego te rewizje SLi na dużo większe straty bo hajs musi się zgadzać.
To co się wydarzyło po 15.01 spowodowało utratę resztek zaufania do tej branży.
Ja zawsze powtarzałem na forum wielokrotnie że gram u buka.
Ale inni się sami siebie okłamywali.
Jak tu teraz wpłacić do broka kasę który się chwali modelem stp/ecn a zeruje nam debet?
Trzeba być naprawdę naiwnym żeby nie zorientować się że coś tu nie gra.
Ale ludzie będą się dalej okłamywać i udawać że to zabiegi marketingowe.
A już szukanie brokerów którzy zerują debety jest skrajną głupotą.
No chyba że chcemy sobie o tak "popykać" w forex ale przypadkiem nie narobić sobie problemów.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

daromanchester pisze: Ale jak widzę że nawet ECN zerują debety to się śmiać mi chce.
Z ECNów to tylko chyba jeden wyzerował (Dukas). Pytanie: czy to "chłyt maketingowy" czy może jednak ten ECN to nie do końca takim ECNem jest jakby się nam wydawało ....

No i wiesz - Twoja argumentacja, że niech zerują bo inni tak robią trochę słaba jest. Bo przecież są tacy (przykład CMC, ostatnio też ponoć IC) co korygują w drugą stronę :) Miałeś małą stratę a tu nagle robi się strata gigant. Więc nie jest tak, że wszyscy - choć fakt sporo koryguje.

A i jeszcze apropo buka u którego grasz (nadal IG ?). Nie koryguje:
IG had suffered a loss of £35m ($45m) as a result of SNB decision.

This comes from a combination of £12m of IG's market exposure and £18m of client exposure - held by 327 customers.

IG does intend to recover as much of the £18m as it can by contacting all 327 customers.
Tu widać skalę problemu: 18 mln straciło 327 klientów. Ciężko to podarować - zwłaszcza, że wydaje się, że 50K na jednego klienta jest sumą do odzyskania....

Każdy brok szacuje jak dużą miał stratę i na ile ma szanse odzyskać kasę od klientów. A potem albo umarza ... albo jak nasi nie .... Widać albo mają sporą stratę, albo czują, że szanse na odzyskanie kasy spore.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Z ECNów to tylko chyba jeden wyzerował (Dukas)
Czas pokaże czy to był strzał w kolano czy w nogę albo może tylko w ucho.
Twoja argumentacja
Dla mnie nie jest akceptowalna żadna korekcja.
Argumentacja moja się opiera na tym że branża się posypała i los brokerów jest w rękach klientów.
Głupotą by było tego nie wykorzystać. Chociaż sytuacja też jest trochę patowa.
Nie anulują - odpływ klientów i problemy broka
Anulują - utrata zaufania, no bo musi nieźle kręcić skoro przyjął taką stratę na siebie.
Ale pomijając te aspekty to jak nigdy klienci są w uprzywilejowanej pozycji żeby wyrwać kasę.
W normalnych warunkach rynkowych powiedziałbym ludziom płaćcie i płaczcie.
Ale teraz nie widzę sensu i brokerzy to sami zaczęli.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Tylko wtrące że nasi brokerzy to nie są nasi brokerzy tylko kapitał zagraniczny, własność banków zagranicznych.
Wyjątek oczywiście jest
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ