next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

pol75 pisze:Ja wytyczam teoretyczne układy , robię projekcie , ale ty masz się uczyć grać na początku zgodnie z techniką , czyli grać na układzie jezeli będzie w pełni wyrysowany zgodnie z tym co np masz w PDF-ie z piątku. Ja mogę sobie pozwolić na robienie projekcji "do przodu" , Ty nie za bardzo , bo dalej nie wiesz podstawowej rzeczy , czyli jak układ powinien wyglądać ( szczyt C powyżej A hmmmm ) . Pamiętaj że... ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p851232 )
Kolejny tydzień... Próbowałem szukać wczoraj układów na wykresie historycznym, ale nadal mam problem z ich interpretowaniem. To nauka na własnych błędach, bo ciągle zauważam coś czego nie widziałem wcześniej i tak kawałek po kawałku składam w całość to co robie. W tym tygodniu mam wrócić do wykresów historycznych żeby przejrzeć je, poświęcić też czas na uzupełnienie wiedzy na temat korekt, podstaw AT z zakresu teorii fal eliotta. Spróbować w tym tygodniu takiego podejścia, żeby wyczekać do wyrysowania się pełnego układu i dopiero wtedy grać na nim. I tak potrzebuje czasu żeby nadrobić braki, poczytać o korektach, poznać układy harmoniczne i jeszcze przejrzeć to wszystko na historii, więc... Powinienem w tym tygodniu bardziej przyłożyć się do nauki, zamiast śledzić to co dzieje się na bieżąco i tracić czas w ten sposób.

Jeszcze jedno. Trzeba przejrzeć ten pieprzony dziennik w końcu i coś zmienić w sposobie działania. Jak na razie to dalej brnę na oślep robiąc to co robiłem, a to się kupy nie trzyma. Nie wracam do dziennika żeby go przeczytać bo mi się nie chce, tylko... Nie wiem jak to opisać, ale chodzi o zatrzymanie się wreszcie, przejrzenie tych moich wypocin i ogarnięcie tego burdelu. Nie ma szans żebym czegokolwiek nauczył się przez ten 30 dni jakie sobie zaplanowałem jeśli będę postępował nadal w ten sposób. Co jakiś czas próbuje to zrobić, i za każdym razem daje ciała. I teraz skończy się tak samo jeśli nie ogarne się i nie zrobie tego co trzeba.

...

A jeszcze potem trzeba kontynuować ten proces, czyli wytrwać w postanowieniach... Przerąbane.

-rookie-
Maniak
Maniak

Już nie mogę edytować tego posta, to dopisze tutaj żebym wiedział o co chodzi, a chodzi o całokształt. Wczoraj była okazja żeby się napić, to ja musiałem się naj&(@#ć i dziś nie mam ochoty na nic, nie nadaje się do niczego. Właśnie o tym pisze, o braku odpowiedzialności na przykład... Dlatego napisałem że jak dalej będę tak postępował to nic z tego nie wyjdzie, jak zwykle zresztą.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Nie widzę nic złego w naj&(@#niu się, szczególnie w miłym towarzystwie, osobiście nie lubie jak potem boli głowa...
Ale to żaden dramat, jeżeli robisz dalej co zamierzałeś...

-rookie-
Maniak
Maniak

Zobacze czy mi się to wyrysuje tutaj.
006 - 06.02.2017 - EURUSDM15 - 12_17.png
Gdyby coś takiego miało się tutaj zrealizować to w tej chwili USDJPY powinien lecieć dalej w dół, a GBPUSD zawrócić do góry. Problem w tym że nie mam bladego pojęcia co się dzieje w tej chwili na wykresie. Coś wczoraj kreśliłem ale nic z tego nie potrafie wyczytać żeby złożyć w całość. Plan jest taki żeby czekać do realizacji pełnego układu i grać na wierzchołku D formacji. O ile do tego dojdzie...

Tak sobie pokreśliłem poziomy wczoraj na GBPUSD. Oczywiście to wszystko ciągle nauka, więc pewnie cała analiza jest bardziej naginaniem w strone własnych teorii niż czytaniem tego co dzieje się rzeczywiście na wykresie.
020 - 05.02.2017 - Chart_GBP_USD_Hourly_snapshot.png
R&D :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

W królestwie ślepców jednooki karzeł może zostać królem

-rookie-
Maniak
Maniak

Czyli z tym USDJPY jeśli tak na to spojrzeć po krekcie ABC dalej będą spadać w dół... Ech nie wiem czy dobrze to sobie rozrysowałem ale niech będzie. Za jakiś czas będzie można porównać aktualny wykres z tym co tutaj sobie rysowałem. Będę szukał błędów.
007 - 06.02.2017 - USDJPYH4 - 13_44.png
teoria
Rysunek 7. Trójkąt zniżkujacy- warsztaty inwestycyjne.jpg
14:14 - Ok, starczy na dziś mędrkowania. Trzeba po 22 zrobić podsumowanie, ale pewnie nic nie będę grał, więc do końca dnia troche jeszcze poszperam w wykresach historycznych, coś tam przeglądnę i to wszystko.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Czyli z tym USDJPY jeśli tak na to spojrzeć po krekcie ABC dalej będą spadać w dół... Ech nie wiem czy dobrze to sobie rozrysowałem ale niech będzie. Za jakiś czas będzie można porównać aktualny wykres z tym co tutaj sobie rysowałem. Będę szukał błędów.
007 - 06.02.2017 - USDJPYH4 - 13_44.png
teoria - http://2.bp.blogspot.com/-a_UwjpKQ15E/U ... ycyjne.bmp

Ja Ci zaproponuje coś innego niż to co robisz. Na początek poucz się techniki, czyli np jak identyfikuje się korekty , jak wyglądają i z czego sie podfale korekty składają, a następnie próbuj główne fale rozpisywac na pod fale czyli to o czym pisałem w grudniu i w styczniu 3-3-5 lub 5-3-5. Możesz sobie robić zrzuty i opisy, ale muszą być dokładne, wtedy będziesz mógł po kilku godzinach albo dniach stwierdzić czy to co rozrysowałeś było ok. Żeby zrobić dokładny opis musisz mieć wiedzę techniczną ( teorie )w jednym małym palcu, inaczej nie ma sensu siedzieć i pisać " że nie wiem co będzie , nic nie widzę, będę szukać błędów itp. Wiedza teoretyczna przelana na wykres i kontrola tego co się dzieje w następstwie analizy. Jeżeli miał byś w głowie jak wygląda korekta pędząca, to tylko byś spojrzał na wykres i powiedział - ah, to może być taka korekta. Wiem co następuje po korekcie. Wiem co potwierdza korektę , zakończenie korekty i nowy impuls. Jeżeli nie masz teorii w głowie, to nic ciekawego nie znajdziesz na wykresie. , a tylko się zamęczysz. Nie sądzę że przez ten weekend zdobyłeś chociaż 30% wiedzy technicznej z fx , wiec nie masz z czym siadać do wykresów. Nie zamęczaj się tylko się ucz teorii, a z nią przyjdź do wykresów. Na początku historyczne żeby ćwiczyć oko, a potem bieżące. Bieżące możesz robić z doskoku, bo będziesz się utwierdzał w swojej wiedzy, ale początek to nauka, a nie zamęczanie się.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

A zauważyłeś RGR-a. Bo jakoś o nim nic nie wspominasz a w sumie czekałem na to. Inna sprawa czy się zrealizuje. RGR po długim miesięcznym trendzie pasował by, bo jak wiadomo , bo piszą o tym w książkach, które zapewne czytałeś , RGR jest formacją szczytową.

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, będę szczery teraz
- przeczytałem 1/3 tej książki "Murphy - Analiza techniczna rynkow finansowych" i tylko tej z 3 które podałeś.
- o RGR myślałem wczoraj albo w sobote ale jeszcze nie dotarłem do tej formacji
- to prawda, niewiele zrobiłem przez weekend. Nawet z tych nagrań które wstawiłem w sobote rano obejrzałem tylko 2 pierwsze i dzis zabieram sie od rana do obejrzenia kolejnego z tej listy.
- a to co wyżej zrobiłem to wynik lenistwa, bo to prostsze niż grzebanie w wykresach. Pisałem że mam się zajmować tym i tym, a zrobiłem co innego... jak zwykle - ale pracuje nad sobą.

Z tym czytaniem tych 3 książek to było tak, że na początku roku, w pierwszym tygodniu stycznia wziąłem się ostro za to i pod koniec tego tygodnia już nic nie robiłem. Pisałem o tym jakiś czas temu. Wtedy miałem przerwe i wróciłem do wykresów 18 stycznia. A potem tak mi zleciało do dnia dzisiejszego i postępowałem jak z tym co zrobiłem wczoraj "a co mi tam...". Dlatego mnie olśniło że może powinienem coś z tym zrobić, bo jak dalej będę robił takie głupoty to nie będę miał ani sił ani ochoty do nauki jak do tej pory i tak będę marnował czas i odkładał wszytko na potem.

Wiem że musze coś zmienić wreszcie a nie tylko gadać... ale to nie jest takie proste.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Ok, będę szczery teraz
- przeczytałem 1/3 tej książki "Murphy - Analiza techniczna rynkow finansowych" i tylko tej z 3 które podałeś.
- o RGR myślałem wczoraj albo w sobote ale jeszcze nie dotarłem do tej formacji
- to prawda, niewiele zrobiłem przez weekend. Nawet z tych nagrań które wstawiłem w sobote rano obejrzałem tylko 2 pierwsze i dzis zabieram sie od rana do obejrzenia kolejnego z tej listy.
- a to co wyżej zrobiłem to wynik lenistwa, bo to prostsze niż grzebanie w wykresach. Pisałem że mam się zajmować tym i tym, a zrobiłem co innego... jak zwykle - ale pracuje nad sobą.

Z tym czytaniem tych 3 książek to było tak, że na początku roku, w pierwszym tygodniu stycznia wziąłem się ostro za to i pod koniec tego tygodnia już nic nie robiłem. Pisałem o tym jakiś czas temu. Wtedy miałem przerwe i wróciłem do wykresów 18 stycznia. A potem tak mi zleciało do dnia dzisiejszego i postępowałem jak z tym co zrobiłem wczoraj "a co mi tam...". Dlatego mnie olśniło że może powinienem coś z tym zrobić, bo jak dalej będę robił takie głupoty to nie będę miał ani sił ani ochoty do nauki jak do tej pory i tak będę marnował czas i odkładał wszytko na potem.

Wiem że musze coś zmienić wreszcie a nie tylko gadać... ale to nie jest takie proste.

Wiem, zauważyłem to , bo piszesz o tym od grudnia. 2 miesiące Ci przeciekło przez palce , dlatego ja ciągle piszę to samo. Najpierw poznaj teorie , potem przećwicz ją na historii ( setki odnalezionych formacji ) , a na koncu ruszaj na rynek. Ciągle robisz odwrotnie czyli analizujesz bieżące rzeczy nie mając podstaw. Będę Ci to pisał do znudzenia. Albo zaczniesz wszystko od początku tak jak należy , albo będziesz miał ciągłe braki i coś będzie Cie zaskakiwało na rynku z braku wiedzy.

Zablokowany