next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: next

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Nie przejmuj się rookie.
Oni tak piszą, bo sami nie potrafią tego, o czym piszą.
Po prostu, nie licz na to, że się od razu utrzymasz z tradingu.
To wymaga czasu, dużo czasu i poświęcenia, i jeszcze rozumu.

Ja też piszę z własnego doświadczenia.
Jestem bardzo podobny do ciebie pod pewnymi względami.

Oczywiście, że system - metodologia - algorytm tradingu to podstawa.
Ale, sam go musisz wypracować, a nie kopiować systemy innych traderów.
Możesz od każdego coś dla siebie wziąć i zbudować z tego coś swojego.
I ten proces w twoim wypadku będzie trwał minimum 10 lat, zanim do tego dojdziesz.

Na tym forum, i nie tylko, są tacy, którzy tradują 20 lat i nadal pewnych rzeczy nie zauważyli.

Moja rada, to przestań eksperymentować i testować, bo do niczego nie dojdziesz, a tylko proces
wydłużysz, bo na każdy test potrzebny jest czas, dużo czasu, bo testy na historii to bzdura.
Zacznij obserwować, pytać siebie "dlaczego tak jest?" i układać system pod swoje własne uwarunkowania.

Informacja naprawdę jest przed twoimi oczyma.
Jeżeli nie umiesz jej odczytać, to potrzebujesz ją sobie przełożyć na "język" bardziej dla ciebie zrozumiały.
Nigdy nie osiągniesz sukcesu, dopóki nie będziesz rozumiał co, kiedy i dlaczego.

Taki już jesteś.
Nie potrafisz grać jak maszyna wykonując jedynie czynność bez myślenia.

Waląc głową w mur szybciej rozwalisz sobie głowę, niż mur.
Natomiast, jeżeli użyjesz odpowiednio głowy, to i każdy mur rozwalisz.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

pol75 pisze:
Cblondyn pisze:Napisze pare słów które pewnie paru osobom sie nie spodobają niestety. Jeśli ktos nie rozumie prostej zależności: żeby zarabiac trzeba miec przewage nad rynkiem, choćby minimalną. I nie polega na wydumanym systemie który w realu okazuje się zwykłą kupą g... ale popartym dziesiątkami/setkami wejść i udokumentowanymi statami które to potwierdzają. Jeśli juz taki sys. ktoś sobie zbuduje to pozostaje real i trzymać się ściśle wszystkich założeń strategii. Bo i zaufanie do systemu to podstawa łącznie ze swiadomością tego co sie robi. A że dziesiątki graczy tego nie rozumie....przykłady journali bez liku choćby na tym forum.

Cblondyn , to jest post który zawiera sedno sprawy, a który zostanie jak zwykle pominięty i zostawiony bez zrozumienia. Duzo podobnych rzeczy pisałem przez wiele miesięcy rookiemu , ale on tego nie łapie. Jak pisał "on tu jest po to żeby zarabiac" .

Jak ktoś nie potrafi wyznaczyć zwykłych stref gdzie może być reakcja ceny , albo narysować zwykłą kreskę i poobserwować reakcje w ważnym miejscu a następnie to rozegrać, to żadne zawiłe systemy tym bardziej nie dadzą zarobić takiemu traderowi.

Rookie dalej nie potrafi rozróżnić impulsu od korekty, i dalej nie potrafi wykorzystać tego co rynek rysuje na wykresach. Nie rozumie też podstawowych rzeczy że nie zawsze musi się technika zrealizować i dlatego gra się ułamkiem swojego kapitału, a nie 50-70 %. On tego nie rozumie że wzrost kapitału trzeba budować całymi miesiącami i latami. Jak czytam 100 % tygodniowo czy miesięcznie , to jestem rozbawiony do łez. Przychodzi nie doświadczony trader i chce wyciskać po 100 %. Przez jak długi czas ? Miesiąc , rok , 5 lat ? A jakie ma podstawy żeby wyciskać 100% , jak przypadkiem po duzej obsuwie wychodzi z małym zyskiem ledwo ratując kawał depozytu. Czy dziwne, głupie , nielogiczne wejścia są częścią tej strategii gry ?

Jeżeli ktoś nie umie czytać wykresu i rozgrywać prostych rzeczy - NIGDY NIE BĘDZIE STABILNIE ZARABIAŁ.

Zawsze na początki trzeba opanować zwykłe podstawy. Pisałem rookiemu wiele razy - najpierw nauka techniki , cwiczenia oka na wykresach historycznych, gra testowa na demo lub małym koncie realnym żeby wyłapać zawiłości i niuanse techniki a siebie sprawdzić jak reagujemy na daną sytuacje, a po tym wszystkim jakieś ciut większe konto realne, a w zasadzie np 3 konta i na każdym na zmianę grać. NIE JEDNOCZEŚNIE NA WSZYSTKICH !

Jeszcze odnośnie zarabiania 100 %. Rookie podam Ci proste wyliczenie.

Kiedyś pisałeś że masz 12 czy 13 tys. Powiedzmy że masz 10 000 zł

Grasz za 5% kapitału czyli 500 zł max na wszystkie pozycje obojętnie ile by ich nie było.

Twoim celem jest 10 pips dziennie.

Grasz 12 dni w miesiącu.

12 dni x 10 pips =120 pips miesięcznie

Grasz 10 miesiecy w roku , bo pozostałe 2 miesiące to ferie , wakacje , świeta , sylwester , sraczka kota, ból zęba itp.

Czyli rocznie zarabiasz 1200 pips.

Grasz na edku , grasz pozycją 0,10 lota , zarabiasz 3,5 zł na pipsa

3,5 zł x 1200 pips = 4200 zł czyli 42% zysku z kapitału

Wiem że powiesz " to za mało , chce wiecej " . Owszem mało , ale to nie jest wina że nie umiesz grać, tylko że masz za mały kapitał. Gdybyś grał w ten sposób na 10 pips na dzień z kapitałem 300 tys i zarabiał 120 tys w rok to było by lepiej ? Zapewne tak. Lepiej i bezpiecznie, bo złapać 10 pips na dzień jest o wiele łatwiej niż kombinować żeby wyczesać 100 % miesięcznie. Jak masz mały kapitał , to musisz go powoli i żmudnie budować żeby za kilka miesięcy czy lat mieć coś porządnego. Pisałeś że może pójdziesz do pracy. Idz na 4 dni np od piątku do poniedziałku. Od wtorku do czwartku graj na fx. 3 dni w tygodniu x 4 tygodnie to akurat 12 dni na fx.

Oczywiście powyższe wyliczenia zysków można łatwo zwiększyć . Dołożysz np 2-3 pipsy na dzień więcej , dołożysz 2-3 dni gry więcej , dołożysz pozycje na 7 % kapitału i zysk idzie w górę. Policz , pomyśl , pokombinuj. 10-13 pips na dzien to nie jest żaden wyczyn tylko zwykły lajcik do wyciągnięcia. Jeżeli nawet tego nie będziesz umiał spokojnie zrealizować, to na 100 % czeka Cie do końca życia etat a nie 100 % konta. Jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki.

Jakiś wykresik z prostymi kreskami a nie zawiłą analizą i techniką gry. Zwykłe kreski i strefy wsparć. Nic wyszukanego ale na ważnym TFie bo na dziennym. Jak byś rozegrał wejścia ? Gdzie były by SLe , gdzie TP ? Na jakim niższym TF szukał byś wejścia i po jakiej sytuacji na wykresie. Odpowiedz sobie na te proste pytania , przeanalizuj kluczowe miejsca z wyższego TF schodząc na niższy. Formacje świecowe , retesty ważnych wsparć, itp. Własna praca nad sobą , nad wykresem , zrozumienie i zapamiętanie sytuacji technicznych , które wykorzystać można na różnych TF i rożnych rynkach. Skup się na max 2 walorach, bo za dużo skaczesz. Jak będziesz grał skutecznie to możesz skakać a teraz potrzebujesz monotonii , skupienia , zapamiętania ważnych poziomów na wykresie nawet jeżeli są one daleko. Nie raz sam złapałem sie na wejściu w pozycje tylko dlatego że siedziałem na 1 h a na dziennym był poziom zaznaczony ale nie widoczny na 1 h. Grając na wielu parach musisz nawet o tych odległych poziomach pamiętać bo wtedy bierzesz pod uwagę że rynek może do takiego poziomu ciągnąc. Skup sie dokładnie na 2 parach i zapamiętuj a dodatkowo wypisuj sobie na kartce ważne strefy. Ja mam tablice do wypisywania ważnych odległych miejsc
Szlifuj technikę gry tym co masz na wykresie a nie pod wykresem. Żadne stochy i inne bździochy. To czego trzeba traderowi jest na wykresie i na to trzeba stale reagować. Powodzenia

https://www.youtube.com/watch?v=hOIIzzEItYw
Sam bym tego lepiej nie ujął :D
:564: :564: :564:
Niech każdy wydrukuje i w ramke na ściane. Obowiązkowo

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Jeszcze jedno, rookie:

Szukając skutecznego systemu niezauważasz jednej fundamentalnej kwestii:
To nie system traduje, tylko to TY tradujesz.

Szukajac skutecznego systemu koncentrujesz się na testowaniu, a nie zauważasz tego, co się z tobą dzieje.
Możesz mieć idealny system, możesz mieć mnóstwo wiedzy teoretycznej, a gdy siadasz przed monitorem
przy żywym rynku, to wszystko przestaje mieć znaczenie, ponieważ zostajesz wciągnięty w moment i
wtedy tracisz możliwośc trzeźwego, chłodnego myślenia, chłodnej, bezopiniowej analizy, i wykonujesz
zupełnie nie to co powinieneś według danego systemu wykonywać.

I tu jest cała tajemnica.
Potrzebujesz się skoncentrować na sobie, na swoich odruchach.
Potrzebujesz wyjśc z siebie, stanąć obok siebie i zacząć siebie kontrolować.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Rookie elastyczność i niepanikowanie opanowałeś i się to chwali.
Przelewarowałeś się, to jest źle. Miałeś aud/usd i nzd/usd na niezłym zysku i pozwoliłeś żeby to weszło na straty - to jest bardzo, bardzo źle :twisted:
Twoim największym problemem są słabe wejścia i w to trzeba włożyć dużo pracy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Zarabiałem te 10 PLN dziennie, ale przy sporych DD. Dobra seria i zyski to więcej motywacji, nauczyłem się zarabiać. Ale miałem troche szczęścia przy tym że rynek wracał. Grając dalej w ten sposób w końcu mnie złapie, a ja będę uśredniał i czekał aż wróci, ale to będzie ten moment kiedy już nie wrócą. I wtedy faktycznie cała robota na marne. Zrobie jak pisze pol75, zredukuje lewar do 2 pozycji po 0.01 lota, skupie się na dwóch instrumentach, i będę próbował zarobić 10 pips dziennie teraz. 10 pips x 0.02 lota to około 7.10 PLN ( 100 pips to nieco ponad 70 PLN ). Zobacze jakie będę miał DD, jak rozwiążę kwestie SL, czy będę trzymał się zasad, nie będę uśredniał, zobacze jakie będę miał wyniki. Przynajmniej nie będę narażony na duże DD przez przelewarowane pozycje i jeszcze uśrednianie ich, więc w najgorszym razie strace część zysku. Dzięki temu nie tylko zachowam kapitał ale sporą część zysku który ugrałem teraz i przez ten czas może poprawie błędy które robie. Próbując zarobić 10 PLN czasem lewarowałem się do 50% depo żeby wyciągnąć tylko te 10 PLN. Może najwyższy czas popracować troche nad techniką gry... zanim zalicze MC na tym co mam.

To jest lepszy pomysł od tego co robie teraz, bo to kwestia czasu kiedy zalicze MC grając dalej w ten sposób. No zobacze jak to będzie wyglądało w ogóle...
Ostatnio zmieniony 02 gru 2017, 12:02 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

sardo, przekomplikujesz niepotrzebnie.
3rookie style.jpg
Wirus siedzi w jego głowie.
Gdzie tu jest w ogóle Buy???

To, co widać u rookiego to jedna wielka walka z rynkiem o to, kto ma rację.

rookie, nie istnieje coś takiego jak przewaga nad rynkiem.
Możesz jedynie się rynkowi poddać, lub polec haniebnie.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

[HSI50]M15.png
Sorry rookie, ale jeżeli ty 29tego i 30tego grałeś na tym Buy Long, to twoja wiedza wynosi dokładnie ZERO!

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Pobrałem ten wksaźnik dadas-day-trading-reloaded-t29249-230.html#p894023
RSI 10 ( median price ) to jest to samo co EMA21 median price. Przecina się w 50% dokładnie kiedy robi to EMA21.
Wygląda prościej do analizy, spróbuje z tym pograć na razie. Heh, pójdę za radą z tego nagrania o strefach. Wchodzenie na korektach w kierunku trendu, akurat kolorki świec wyznaczają trend. Sprawdze czy będzie lepiej...
To znaczy ja takich ustawień użyje w tym indykatorze.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

-rookie- pisze:Pobrałem ten wksaźnik dadas-day-trading-reloaded-t29249-230.html#p894023
RSI 10 ( median price ) to jest to samo co EMA21 median price. Przecina się w 50% dokładnie kiedy robi to EMA21.
Wygląda prościej do analizy, spróbuje z tym pograć na razie. Heh, pójdę za radą z tego nagrania o strefach. Wchodzenie na korektach w kierunku trendu, akurat kolorki świec wyznaczają trend. Sprawdze czy będzie lepiej...
To znaczy ja takich ustawień użyje w tym indykatorze.
No to, w takim razie mogę cię od razu zapewnić, że nie będzie lepiej, bo robisz to samo, co dotychczas.
Znowu chcesz coś testować, sprawdzać, zamiast najpierw sobie zbudować na tym system.
Czyli, opisać dokładnie warunki i czas wejść i wyjść, jakie potrzebujesz zobaczyć.

Zablokowany