next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: next

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

-rookie- pisze: Problem jaki trzeba rozwiązać, to jak zmienić podejście żeby wycisnąć więcej niż 100% depo. Jeśli depo mam na 1000 PLN załóżmy, i zarabiam 100%, czyli drugie 1000 PLN, wtedy RR wynosiłoby 1:1. Na razie RR mam ujemne a przy tym spore obsuwy, co chwile. Może lepiej będzie jak zajmę się tym po godzinach, ale dopiero będę nad tym myślał. Tylko uświadomiłem sobie pewne sprawy wczoraj... to co kiedyś pisało pare osób na temat zarabiania na fx. Z tego kapitału jaki mam wcale nie jest tak prosto zarobić sensowne kwoty. Temat do zastanowienia się dopiero...
Powiedz mi rookie czy znasz kogokolwiek kto regularnie zarabia 100%/m-c. I nie pytam o kogoś komu sie udało 1 czy 2 razy w życiu to zrobić. Bo ktoś kto by to potrafił to w ciągu 2 lat znalazłby sie na liście Forbsa :)
Zapewniam

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Powiem ci, że sam też robiłem takie dziwne rzeczy.
Wychodziłem z ogromnych "opresji", z ogromnych obsuw.
Takie głupoty, do których potrzeba bardzo silnych nerwów i dużo miejsca na koncie.
Czyli, nie wolno przelewarować.

To nie jest dobra droga.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Rookie, proszę zastanów się...
jeżeli nie ma różnicy to dlaczego akurat robić tak jak ty mówisz? Jakie argumenty przemawiają za sposobem SL=depo?
Możesz je wyszczególnić?
Bo ja widzę , drugie dno takiego grania jak proponujesz....
Ktoś kto gra w ten sposób ma kłopoty z NIE PRZESUWANIEM SL. Chce aby Broker go pilnował zerując konto bo sam nie potrafi. A jak sam nie potrafi kontrolować się to da tyłka w innym miejscu. Na pewno.
Masz jakąś metodę, tak twierdzisz. Możesz powiedzieć jakie ma expectancy twoja metoda? JAki DD ma twoja metoda przez ostatni rok? Przez ostatnie 1000 prób?
Podejrzewam że nie masz takich danych i nie przeszkadza ci to ryzykować pieniądze na tak niepewny i nie sprawdzony system. Zrozum proszę że nie masz na czym oprzeć swojego grania. Nie znasz swojej przewagi nie wiesz na czym jest oparta bo nie masz żadnych danych. Od roku najczęstszym używanym twoim zwrotem jest "na razie" to , "na razie " tamto i za każdym razem zwrot ten dotyczy czego innego... masz oprócz wielkiego zapału, chęci i pasji coś co jest gotowe i nie jest "na razie"? Zastanów się proszę....
MIłego weekendu

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Mam takie coś, harmoniki. Zrobić tak jak pol75 pisał, oddzielne konto i grać na nim tylko harmoniki. Harmoniki dość długo wałkowałem ale teraz ogarniam temat obstawianiem betów, nie wiem jak to określić, że mentalnie wchodzisz w setup i wiesz że możesz stracić ale konsekwentnie go grasz bo wiesz że sumarycznie wyjdziesz na plus. To myślę od kilku dni jak grać harmoniki z powrotem w ten sposób. Ale to jest tylko jedna z metod którą próbuje poprawić... I nie mam niczego skończonego to fakt. Dobra, starczy na razie tych dyskusji. Od następnego tygodnia na spokojnie zacznę, cel 10 PLN dziennie. I zobacze co będzie dalej.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Napisze pare słów które pewnie paru osobom sie nie spodobają niestety. Jeśli ktos nie rozumie prostej zależności: żeby zarabiac trzeba miec przewage nad rynkiem, choćby minimalną. I nie polega na wydumanym systemie który w realu okazuje się zwykłą kupą g... ale popartym dziesiątkami/setkami wejść i udokumentowanymi statami które to potwierdzają. Jeśli juz taki sys. ktoś sobie zbuduje to pozostaje real i trzymać się ściśle wszystkich założeń strategii. Bo i zaufanie do systemu to podstawa łącznie ze swiadomością tego co sie robi. A że dziesiątki graczy tego nie rozumie....przykłady journali bez liku choćby na tym forum.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dowód że miałem znowu cholerny fart, a to tylko jeden instrument HK50 gdzie pomyliłem się co do kierunku i całej reszty. Już tydzień temu pisałem o tym że muszę coś zrobić, ale dalej uśredniam. Tutaj zachowałbym się tak samo, uśredniał do póki nie dałbym rady wyjść na BE albo nie było zysku który by mnie satysfakcjonował. Masakra... :569:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Po prostu - nie umiesz zaakceptować straty, zawsze musisz mieć rację - taki "autyzm".
Lepiej idź na etat, tylko uważaj i nie mów szefowi, że nie ma racji.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

fxtechnik ma rację, w tym i poprzednim tygodniu rynek rozdawał pipsy, dopiero dziś popierdoliło się, edek zaczął robić jakie dziwne zwody, cad zleciał a funt koryguje.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Cblondyn pisze:Napisze pare słów które pewnie paru osobom sie nie spodobają niestety. Jeśli ktos nie rozumie prostej zależności: żeby zarabiac trzeba miec przewage nad rynkiem, choćby minimalną. I nie polega na wydumanym systemie który w realu okazuje się zwykłą kupą g... ale popartym dziesiątkami/setkami wejść i udokumentowanymi statami które to potwierdzają. Jeśli juz taki sys. ktoś sobie zbuduje to pozostaje real i trzymać się ściśle wszystkich założeń strategii. Bo i zaufanie do systemu to podstawa łącznie ze swiadomością tego co sie robi. A że dziesiątki graczy tego nie rozumie....przykłady journali bez liku choćby na tym forum.

Cblondyn , to jest post który zawiera sedno sprawy, a który zostanie jak zwykle pominięty i zostawiony bez zrozumienia. Duzo podobnych rzeczy pisałem przez wiele miesięcy rookiemu , ale on tego nie łapie. Jak pisał "on tu jest po to żeby zarabiac" .

Jak ktoś nie potrafi wyznaczyć zwykłych stref gdzie może być reakcja ceny , albo narysować zwykłą kreskę i poobserwować reakcje w ważnym miejscu a następnie to rozegrać, to żadne zawiłe systemy tym bardziej nie dadzą zarobić takiemu traderowi.

Rookie dalej nie potrafi rozróżnić impulsu od korekty, i dalej nie potrafi wykorzystać tego co rynek rysuje na wykresach. Nie rozumie też podstawowych rzeczy że nie zawsze musi się technika zrealizować i dlatego gra się ułamkiem swojego kapitału, a nie 50-70 %. On tego nie rozumie że wzrost kapitału trzeba budować całymi miesiącami i latami. Jak czytam 100 % tygodniowo czy miesięcznie , to jestem rozbawiony do łez. Przychodzi nie doświadczony trader i chce wyciskać po 100 %. Przez jak długi czas ? Miesiąc , rok , 5 lat ? A jakie ma podstawy żeby wyciskać 100% , jak przypadkiem po duzej obsuwie wychodzi z małym zyskiem ledwo ratując kawał depozytu. Czy dziwne, głupie , nielogiczne wejścia są częścią tej strategii gry ?

Jeżeli ktoś nie umie czytać wykresu i rozgrywać prostych rzeczy - NIGDY NIE BĘDZIE STABILNIE ZARABIAŁ.

Zawsze na początki trzeba opanować zwykłe podstawy. Pisałem rookiemu wiele razy - najpierw nauka techniki , cwiczenia oka na wykresach historycznych, gra testowa na demo lub małym koncie realnym żeby wyłapać zawiłości i niuanse techniki a siebie sprawdzić jak reagujemy na daną sytuacje, a po tym wszystkim jakieś ciut większe konto realne, a w zasadzie np 3 konta i na każdym na zmianę grać. NIE JEDNOCZEŚNIE NA WSZYSTKICH !

Jeszcze odnośnie zarabiania 100 %. Rookie podam Ci proste wyliczenie.

Kiedyś pisałeś że masz 12 czy 13 tys. Powiedzmy że masz 10 000 zł

Grasz za 5% kapitału czyli 500 zł max na wszystkie pozycje obojętnie ile by ich nie było.

Twoim celem jest 10 pips dziennie.

Grasz 12 dni w miesiącu.

12 dni x 10 pips =120 pips miesięcznie

Grasz 10 miesiecy w roku , bo pozostałe 2 miesiące to ferie , wakacje , świeta , sylwester , sraczka kota, ból zęba itp.

Czyli rocznie zarabiasz 1200 pips.

Grasz na edku , grasz pozycją 0,10 lota , zarabiasz 3,5 zł na pipsa

3,5 zł x 1200 pips = 4200 zł czyli 42% zysku z kapitału

Wiem że powiesz " to za mało , chce wiecej " . Owszem mało , ale to nie jest wina że nie umiesz grać, tylko że masz za mały kapitał. Gdybyś grał w ten sposób na 10 pips na dzień z kapitałem 300 tys i zarabiał 120 tys w rok to było by lepiej ? Zapewne tak. Lepiej i bezpiecznie, bo złapać 10 pips na dzień jest o wiele łatwiej niż kombinować żeby wyczesać 100 % miesięcznie. Jak masz mały kapitał , to musisz go powoli i żmudnie budować żeby za kilka miesięcy czy lat mieć coś porządnego. Pisałeś że może pójdziesz do pracy. Idz na 4 dni np od piątku do poniedziałku. Od wtorku do czwartku graj na fx. 3 dni w tygodniu x 4 tygodnie to akurat 12 dni na fx.

Oczywiście powyższe wyliczenia zysków można łatwo zwiększyć . Dołożysz np 2-3 pipsy na dzień więcej , dołożysz 2-3 dni gry więcej , dołożysz pozycje na 7 % kapitału i zysk idzie w górę. Policz , pomyśl , pokombinuj. 10-13 pips na dzien to nie jest żaden wyczyn tylko zwykły lajcik do wyciągnięcia. Jeżeli nawet tego nie będziesz umiał spokojnie zrealizować, to na 100 % czeka Cie do końca życia etat a nie 100 % konta. Jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki.

Jakiś wykresik z prostymi kreskami a nie zawiłą analizą i techniką gry. Zwykłe kreski i strefy wsparć. Nic wyszukanego ale na ważnym TFie bo na dziennym. Jak byś rozegrał wejścia ? Gdzie były by SLe , gdzie TP ? Na jakim niższym TF szukał byś wejścia i po jakiej sytuacji na wykresie. Odpowiedz sobie na te proste pytania , przeanalizuj kluczowe miejsca z wyższego TF schodząc na niższy. Formacje świecowe , retesty ważnych wsparć, itp. Własna praca nad sobą , nad wykresem , zrozumienie i zapamiętanie sytuacji technicznych , które wykorzystać można na różnych TF i rożnych rynkach. Skup się na max 2 walorach, bo za dużo skaczesz. Jak będziesz grał skutecznie to możesz skakać a teraz potrzebujesz monotonii , skupienia , zapamiętania ważnych poziomów na wykresie nawet jeżeli są one daleko. Nie raz sam złapałem sie na wejściu w pozycje tylko dlatego że siedziałem na 1 h a na dziennym był poziom zaznaczony ale nie widoczny na 1 h. Grając na wielu parach musisz nawet o tych odległych poziomach pamiętać bo wtedy bierzesz pod uwagę że rynek może do takiego poziomu ciągnąc. Skup sie dokładnie na 2 parach i zapamiętuj a dodatkowo wypisuj sobie na kartce ważne strefy. Ja mam tablice do wypisywania ważnych odległych miejsc
Szlifuj technikę gry tym co masz na wykresie a nie pod wykresem. Żadne stochy i inne bździochy. To czego trzeba traderowi jest na wykresie i na to trzeba stale reagować. Powodzenia

https://www.youtube.com/watch?v=hOIIzzEItYw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

1. Napisz czy w ostatnim czasie były układy harmoniczne takie jak kilka miesięcy temu, takie typowe jak wtedy, czy nadal występują, bo nie śledziłem tego w ostatnich tygodniach. Wrzuć ostatni harmonik jaki grałeś.

2. Próbowałem w ostatnim czasie zarobić 10 PLN dziennie, początkowo miałem z tym problem i nadal mam ale potem udało się kilka dni pod rząd mieć taki wynik, więc teraz mogę spróbować zrobić 10 pips dziennie.

3. 100% konta, runy... pisałem że potrenuje na dźwigni 1:1000. Przemyślałem to i przeznacze najpierw 10$ na 10 runów od 1$. Nie mam jak danbo86 200 euro dziś na przewalenie, jutro 400, a za tydzień na run od 4k PLN. Zrobie test i sprawdze jakie będę miał ogólne wyniki z pojedynczego runa i ogółem z 10 prób. 10$ to około 40PLN ale będę miał czarno na białym wyniki.

4. Co do ilości instrumentów... Wiem co masz na myśli, powinienem dopracować metode, uczyć się np na EURUSD i USDJPY. Chociaż to wyjście poza EURUSD, GBPUSD, USDJPY i DAX które grałem do tej pory pozwoliło mi wykręcić ten wynik. Przyglądam się jeszcze "CFD Stocks" w Dukascopy. Niektóre są ciekawe nawet do DT. Na razie sprawdzam koszty i ryzyko, obserwuje te instrumenty...

Wczoraj zapaliła się u mnie lampka ostrzegawcza, kolejne spore DD, znowu fartem z tego wybrnąłem, ale kiedyś może mnie złapać i zaczyna docierać do mnie że do tej pory miałem sporo szczęścia, ale to się lada moment może skończyć. Granie bez SL, gdzie ryzyko to cały mój kapitał... to jednak jest słaby pomysł. Zrobie tak jak piszesz, zostawie do gry tylko EURUSD i USDJPY. Spróbuje zarobić teraz 10 pips dziennie. Na małym lewarze na początku 0.01 lota. Dwie pozycje na wejściu po 0.01, nie będę walił pozycjami jak do tej pory i cel 10 pips dziennie.

Zablokowany