next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

krystian74 pisze:@-rookie-
Skoro dywerygencje Tobie odpowiadają to to jest twoim celem;
Ty też mnie nie zrozumiałeś. :wink:

1.To może od początku - wiem co to jest dywergencja i jak wygląda.
2. Przejrzałem obrazki w dzienniku Forexcube , właśnie zobaczyłem jak używa dywergencji na CCI
3. Potem wstawiłem ten wskaźnik do siebie na wykres i też zacząłem to sprawdzać, jak to działa. Naniosłem też 3 wskaźniki na siebie, CCI 14, 34 oraz RSI 10. Sprawdziłem na CCI dywergencje i porównałem ruch 14 z RSI 10.
4. To co przedtem pisałem, gdzie namieszałem to właśnie potwierdziłem że zajrzałem do tego dziennika forexcube, oraz sprawdziłem statystykę działania dywergencji na RSI za ostatenie 3-4 miesiące żeby lepiej poznać jak to chodzi i nie pakować się na ślepo bo widze dywergencje ( ponieważ używam teraz RSI ).
5. Dywergencja to pierwszy sygnał do zmiany kierunku, traktuje to jako sygnał do obrania kierunku, ale to nie jest sygnał do wejścia od razu. Czekam na potwierdzenie w świecach.
6. EURUSD dziś - Tutaj dywergencja zadziałała, była reakcja do góry, ale nie było siły żeby wypchać wyżej cene. Potem ułożenie wskazywało na trend spadkowy, teraz pojawiła się spadkowa dywergencja na M5, dlatego nie wiem co zrobić z tymi pozycjami i się zastawiam... na razie czekam na dywergencje na long, może sie pojawi na M5 albo H1.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie-
Czuje się trochę zakłopotany bo; mogę napisać lub wyjaśnić jak ja patrzę na dywerygęcję (w tym wypadku narzucam Tobie mój tok myślenia ) i tego nie zrobię z drugiej strony każdy uczy się na własnych błędach i to szanuję.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74 pisze:@-rookie-
Czuje się trochę zakłopotany bo; mogę napisać lub wyjaśnić jak ja patrzę na dywerygęcję (w tym wypadku narzucam Tobie mój tok myślenia ) i tego nie zrobię z drugiej strony każdy uczy się na własnych błędach i to szanuję.
Ok, przejrzę jeszcze raz dziennik forexcube, tym razem troche dokładniej.

btw. A te pozycje na EURUSD trzymam bo musze nauczyć się cierpliwości. Najchętniej to bym już zamknął i miał to z głowy ale nie... nie zrobie tego, bo właśnie trzymanie strat dopiero teraz daje mi świadomość dlaczego niektórzy piszą właśnie o tym że fx jest stresujący itd. To są małe kwoty, ale zaczynałem od groszy, a teraz stopniowo zwiększam sumy. Nie stresuje się tym że strace 10 czy 20 PLN, ale nie moge się skupić na niczym innym bo mam otwarte pozycje, a one tracą... coś w tym stylu. Więc sobie ćwicze psychike w ten sposób. Wcześniej nie miałem świadomości tego, dopiero teraz mam.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Każdy z nas uważa że wystarczy kupić, skopiować dany system i będzie się zarabiało. Tak to nie działa. Sam przechodziłem i przechodzę dalej ten etap i cały czas odkrywam coś nowego. System jest bardzo powiązany z naszą psychiką dlatego warto zobaczyć jak inni patrzą na to samo i wyciągnąć wnioski. Upieram się przy tym dzienniku forexcube bo to jedyna osoba która pokazała że można zarobić i w jaki sposób. Nie twierdzę ze stosuję ową metodę w 100% ale wymyśliłem sobie własny sposób patrzenia na dywerygencje.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74, ale z tego co widze to forexcube pokazywał wyniki z demo ?

Na końcu napisał, żeby nie wierzyć wynikom demo i pokazał statementy na myfxbook gdzie zaliczył MC, następnie napisał że chyba stąd się wynosi, potem napisał że już nie będzie publikował wyników z demo tutaj, niech każdy sobie pracuje sam nad systemem i potem skończył prowadzić dziennik.

Właśnie tak patrze na to uśrednianie i krótkie zamykanie pozycji, gdzie drawdown jest niewspółmierny do tego co faktycznie zamykał z zyskiem. Dla przykładu. Ryzykował 15% a brał 1 albo 2, bo prawie na BE zamykał niektóre transakcje. To znaczy że wytrzymywał obsunięcie 15% i kiedy wracało zamykał prawie na BE, z niewielkim zyskiem.

Sama dywergencja jest ok, ale atakował już na punktach "overbought" / "oversold" bez dywergencji, wyprzedał sygnał dywergencji. Widać to na zrzutach które są na końcu dziennika - dla mnie takie podejście jest nie do zaakceptowania. Dlatego chyba zaliczał MC, bo czasem dywergencji nie było albo nie zadziałała. I nie mógł zamknąć na zysku bo nie zawracało.

...

Wiem, chciałeś pokazać mi system. Ok, przejrzę to jeszcze na spokojnie kiedyś. Nie mogę teraz zajmować się tym bo się zamieszam. Dywergencja nie jest najważniejsza teraz. Używam jej, ale musze popracować nad PA. I wrócić do poukładania tego czego już się uczyłem. Po kolei...

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

-rookie- pisze: A te pozycje na EURUSD trzymam bo musze nauczyć się cierpliwości. Najchętniej to bym już zamknął i miał to z głowy ale nie... nie zrobie tego, bo właśnie trzymanie strat dopiero teraz daje mi świadomość dlaczego niektórzy piszą właśnie o tym że fx jest stresujący itd. To są małe kwoty, ale zaczynałem od groszy, a teraz stopniowo zwiększam sumy. Nie stresuje się tym że strace 10 czy 20 PLN, ale nie moge się skupić na niczym innym bo mam otwarte pozycje, a one tracą... coś w tym stylu. Więc sobie ćwicze psychike w ten sposób. Wcześniej nie miałem świadomości tego, dopiero teraz mam.
Dlaczego uczysz się głupiej rzeczy a nie mądrej?
Cierpliwości nauczysz się trzymając ręce pod dupskiem jak nie ma twojego setupu...
przestudjuj lekcję Crucial Point'a o zamykaniu trejdów z analizą mentalną ....
GTFO.pdf
przy okazji dostałeś lekcję od sureshot.... eudusd i usdjpy to pary dość silnie skorelowane przeciwnie... zagranie na obu parach w tę samą stronę w większości przypadków kończą się stratą na jednej z nich...
miłego dnia

-rookie-
Maniak
Maniak

jackub pisze:Dlaczego uczysz się głupiej rzeczy a nie mądrej?
Cierpliwości nauczysz się trzymając ręce pod dupskiem jak nie ma twojego setupu...
przestudjuj lekcję Crucial Point'a o zamykaniu trejdów z analizą mentalną ....

przy okazji dostałeś lekcję od sureshot.... eudusd i usdjpy to pary dość silnie skorelowane przeciwnie... zagranie na obu parach w tę samą stronę w większości przypadków kończą się stratą na jednej z nich...
Gdybym ładował się byle gdzie to w tym momencie ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p864678 ) byłbym już w długich, a nie wszedłem ponieważ czekałem na dywergencje. Brakuje czegoś w moich założeniach i tym czymś jest słaba znajomość PA. Dywergencja jest tylko sygnałem. Akurat tutaj szukałem wejścia w długą i takiego sygnału z dywergencji, może gdybym znał lepiej PA nie pakowałbym się w długą albo wyszedł jeszcze gdy byłem na plusie...

Do pewnego momentu wczoraj chodziły podobnie w ostatnich dniach, EURUSD bardziej płasko ale też do góry razem z USDJPY, dopiero wczoraj zrobiła się widoczna minusowa korelacja i to było już po otwarciu pozycji, około 14 czasu serwera.

Na początku czas trejdu mieścił się w 1 godzinie. Trzymałem pozycje średnio kilka - kilkanaście minut, do godziny. Teraz stopniowo trzymam coraz dłużej pozycje. Tutaj chodzi bardziej o cierpliwość w trzymaniu pozycji i zmiane nawyków. A nawet nie o cierpliwość tylko ogarnięcie tego organizacyjnie w sensie jak nie gapić się ciągle na wykres gdy mam otwarte pozycje albo jak nie zmieniać decyzji i kierunku. Wcześniej przecież kilka razu obracałem pozycje w ciągu dnia i nie mogłem się zdecydować co do kierunku.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Dywergencja jest tylko sygnałem. Akurat tutaj szukałem wejścia w długą i takiego sygnału z dywergencji, może gdybym znał lepiej PA nie pakowałbym się w długą albo wyszedł jeszcze gdy byłem na plusie...
Dywergencja nie jest sygnałem ... może być potwierdzeniem. Sygnałem jest opisany w punktach spełniony twój setup.
Dywergencja może być ale nie musi być jego elementem. Dywergencja może być tak samo zdradliwa jak przecięcie średnich, dlaczego bo jest wyliczana z ceny a cena zachowuje się jak chce a nie jak chce wskaźnik.

drugie zdanie pokreślone to właśnie technika GTFO ... zamykasz bez straty , zapominasz szukasz nowego wejścia i zabawa od nowa
tyle stron napisałeś, tyle temetów poruszyłeś aby cofnąć się do pierwszego wpsiu pol75 (i to było akurat mądre) i natychmiast o tym zapomnieć ... totalny chaos...

-rookie-
Maniak
Maniak

USDJPY zamknięte, myślałem że zatrzymają się w tym miejscu i tam pojawi się RGR. Miałem też założenie że pójdzie wyżej i właśnie teraz są w punkcie gdzie wchodziłbym w krótką, więc może EURUSD odwróci do góry (?)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

rookie, uczepiłeś się tych dywergencji niesamowicie, czemu szukasz dywergencji spadkowej jak masz trend wzrostowy? Ok, może innym razem ten rgr powstałby tam a wyjście po dywergencji uratowałoby Ci dup..o ale nie lepiej miec trend wzrostowy i szukać dywergencji prowzrostowej? Zauważyłeś, że jak masz trend i w tym trendzie pojawia się korekta ABCD to na drugiej nodze lubi powstawać dywergencja wględem pierwszej nogi?

Zablokowany