Never Lose Again by DRAGON33
Źle się wyraziłem, oczywiście nie chodzi mi o kod tylko zasadę działania bo nie do końca rozumiem jak to jest wyznaczone i trochę mnie to męczy bo czuję pewien dyskomfort bez tej wiedzy.
Druga sprawa, zastanawiał się ktoś dlaczego tak ważne są ceny otwarcia o pełnych godzinach?? Z jakiejkolwiek perspektywy?
Dodano po 2 minutach:
Moim zdaniem wejście na EJ jest bardzo ryzykowne z punktu widzenia jak układają się swingi. Masz LL->LH->LL->LH i sprzedaż nie potrafiła zrobić kolejnego LL, teraz wygląda to jakby formowała się formacja odwrócenia trendu. O wiele "zgrabniejsza" formacja jest na edku imo.
Druga sprawa, zastanawiał się ktoś dlaczego tak ważne są ceny otwarcia o pełnych godzinach?? Z jakiejkolwiek perspektywy?
Dodano po 2 minutach:
Moim zdaniem wejście na EJ jest bardzo ryzykowne z punktu widzenia jak układają się swingi. Masz LL->LH->LL->LH i sprzedaż nie potrafiła zrobić kolejnego LL, teraz wygląda to jakby formowała się formacja odwrócenia trendu. O wiele "zgrabniejsza" formacja jest na edku imo.
pkt psychologiczny.działa tak samo jak psycho linie na poziomach 00,25,50,75 cena sie od nich odbija i tez nikt nie wie dlaczego.Zachowanie tłumu.pioun pisze:Druga sprawa, zastanawiał się ktoś dlaczego tak ważne są ceny otwarcia o pełnych godzinach?? Z jakiejkolwiek perspektywy?
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."
Oczywiście psychologiczny aspekt jest tutaj jak najbardziej możliwy i prawdziwy tylko, że nie jest to żadne wyjaśnienie. Chodzi mi bardziej o to dlaczego właśnie "psychika tłumu" tak a nie inaczej o tej porze się zachowuje.
NA razie jedyne jakieś tam wytłumaczenie widzę w koncepcji... niestety... astronumerobanialukowej. Jest taka koncepcja opisana przez Sephariala dotycząca zmian godzin w ciągu doby, Horare Spekulum się to chyba nazywało.
NA razie jedyne jakieś tam wytłumaczenie widzę w koncepcji... niestety... astronumerobanialukowej. Jest taka koncepcja opisana przez Sephariala dotycząca zmian godzin w ciągu doby, Horare Spekulum się to chyba nazywało.
ja bym sie jednak nie sugerowal tylko poczatkiem zegarowej godz... tylko i wylacznie PA. poza tym jak wiesz czesto sa takie okazje ze najpierw tworzy sie knot a potem ciało swiecy i wchodzisz w polowie godziny:) wszystko zalezy od PA moim zdaniempioun pisze:Oczywiście psychologiczny aspekt jest tutaj jak najbardziej możliwy i prawdziwy tylko, że nie jest to żadne wyjaśnienie. Chodzi mi bardziej o to dlaczego właśnie "psychika tłumu" tak a nie inaczej o tej porze się zachowuje.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Jasne, to co robi cena i jak to robi jest najważniejsze jednak wcześniej nie zwróciłem uwagi na otwarcia o pełnych godzinach, wykonałem kilka testów prostych sprawdzając "siłę" tych punktów w cenie w porównaniu do losowych punktów na świecy i wstępnie wychodzi mi na to, że te punkty o pełnej godzinie na cenie są o jakieś 20% ważniejsze niż inne. Oczywiście musiałbym wykonać więcej prób i testów ale bardziej skłaniam się jednak ku przekonaniu, że coś na rzeczy jest z tą godziną pełną.
pioun pisze:Źle się wyraziłem, oczywiście nie chodzi mi o kod tylko zasadę działania bo nie do końca rozumiem jak to jest wyznaczone i trochę mnie to męczy bo czuję pewien dyskomfort bez tej wiedzy.
Dodano po 2 minutach:
Też się nad tym mocno zastanawiam.
Myślałem może, że kluczową rolę odgrywa tutaj czas?
Kto w "ostatnim czasie" ma większą przewagę na rynku? Są to kupujący czy sprzedający? Ludzie są bardziej skorzy w "ostatnim czasie" do sprzedawania czy do kupowania? H1 wyznacza kierunek kontrolę rynku przez sprzedających albo kupujących. Jest to pewne ułatwienia... Zamiast zastanawiać się czy cena będzie spadała czy będzie rosła, wystarczy popatrzyć na świece która sygnalizuje możliwą tendencje dalszego poruszania się rynku.
Jak wiemy rynek porusza się w trendach.
EMA50 wyznacza trend spadkowy.
H1 pokazuje, że już nie ma kupujących i dominują sprzedający.
Czego my chcemy? My chcemy potwierdzenia. H1 to nasze najsilniejsze potwierdzenie że już są sprzedajacy.
Inne potwierdzenia:
- nowe minium robione jest cały czas (sekwencja LL LH LL LH)
- pin bar w kanale EMA bądź cienie świec (nie ma kupujących)
- DT w kanale ( nie ma nikogo kto by podbił ceny wyżej niż ostani HIGH)
- itp. trzeba to rozkminić
Ktoś ma jakieś sugestie co do mojego myślenia?
EDIT:
Opisalem sytuację gdybyśmy mieli EMA50 spadające i byłą korekta do kanału EMA50 który dalej opada a H1 robi się czerwone pokazując że "w ostanim czasie" kontrole na rynku przejeli JUŻ sprzedający
My gramy z trendem i się podłączamy.
Takie jest moje myślenie.
Pozdro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontynuujac mysl HEXA
czy pojdzie w dol? czy warto otwierac shorta? ja chyba bym na razie sie wstrzymal z uwagi na opor wyrysowany przez INMAXa..

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne