Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
hipcio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hipcio »

dax pisze:hipcio napisal
ostatnio mnie ekscytują piny wewnętrzne tzn takie gdzie wystaje odwrotna część pina poza poprzedniąśiwecę, niektórzy na FF próbują je rozgrywać w ten sposób,że dają do krótszej części Stop loss a na dłuższą mają trada, z moich obserwacji wynika że się to często sprawdza,

hipcio co myslisz o tym???
witaj dax,
na moich dwóch platformach nie widzę tak tego pina ale rozumiem że się sprawdził, jest o tyle nietypowy, że obejmuje poprzednią świecę a więc nie mam pewności czy można go nazwać wewnętrznym czy raczej ze względu na niższe wyjście bearish outside bar co by wskazywało na dalsze spadki ... najważniejsze że trudno było na nim stracić grając w/g metody na pin wew.

Awatar użytkownika
dax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dax »

fxlamer nie podziekowalem jeszcze za twoj wklad do PA , naprawde super prowadzony watek

co myslisz o tym zjazd w poblize 1.3749 i jazda up(przynajmniej odbicie),
chociaz z drugiej strony moze nastapic przebicie s/r wykres dzienny 15-16 06 a teraz przelamanie?

tak czy inaczej jedziemy w dol?

witam hipcio,
dzieki za odpowiedz, zle zrozumialem pin wew , myslalem ,ze chodzi o odwroconego pinbar'a
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Offek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Offek »

dzisiaj wpadlo 50pips i ustawilem druga pozycje oczekujaca na gj
wykres ponizej

hipcio
Gaduła
Gaduła

dax pisze:

witam hipcio,
dzieki za odpowiedz, zle zrozumialem pin wew , myslalem ,ze chodzi o odwroconego pinbar'a
sam nie wiem, poszukam na ff w najbliższych dniach czy jest to pin wewnętrzny - jeżeli przewyższa poprzednią świecę - wewnętrzny może być nie koniecznie w zakresie ostatniej świecy ale obszaru cenowego w którym się zawiera ...?

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

mohertrader pisze:Nie mam 100% pewności czy można taki sposób traktowania S/R zaliczyć
Linie trendu sa niewatpliwie czescia PA, jednak moim zdaniem nie sa to typowe S/R lecz wlasnie linie trendu. Typowa PA trend wyznacza inaczej, za pomoca kolejnych HH, HL lub LH, LL. Na Twoich obrazkach mozna z powodzeniem zastosowac tez "poziome" s/r lub nawet doszukiwac sie formacji typy flagi czy trojkaty. Nie ma nic zlego we wspomaganiu sie takimi narzedziami jezeli czujesz sie z tym dobrze i uwazasz, ze taka analiza sie sprawdza. Ja pozostane przy typowych (poziomych) s/r......
Jednak moje wypowiedzi w tej kwestii sa tylko moja subiektywna interpretacja i wcale nie mam monopolu na rację.
hipcio pisze:wewnętrzny może być nie koniecznie w zakresie ostatniej świecy ale obszaru cenowego w którym się zawiera ...?
Pin bar wewnatrz obszaru cenowego raczej nie powinien byc traktowany jako sygnal... inaczej ma sie sprawa gdy jest to inside bar....
Bedzie dobrze, luz......
=================

hipcio
Gaduła
Gaduła

hipcio pisze:wewnętrzny może być nie koniecznie w zakresie ostatniej świecy ale obszaru cenowego w którym się zawiera ...?
fxlamer pisze:Pin bar wewnatrz obszaru cenowego raczej nie powinien byc traktowany jako sygnal... inaczej ma sie sprawa gdy jest to inside bar....
Tak, po przemyśleniu oczywiście muszę stwierdzić, że bara(świecy) o kształcie podobnym do pina nie można nazywać pinem jeżeli nie jest położony właściwie to znaczy z nosem wystającym z obszaru cenowego w zakres odrzucenia i wejściem i wyjściem na poziomie poprzedniej świecy, jest to bowiem nadużycie, od tej pory takie kształty pozwolę sobie nazywać barami pinopodobnymi lub pinowatymi.

zamiast szukać na ff przejrzałem gu na h4 i poniżej trzy przykładowe zachowania po pinopodobnej świecy wewnętrznie położonej (z wystającą krótszą częścią)
absolutnie nie sugeruję, że należy takie coś przyjmować za sygnał ale raczej przedmiot badań...

Dodano po 4 minutach:

pierwszy wykres to raczej berish outside bar, ale dałem go jako odniesienie do dyskusji i wykresu daxa ze świecą obejmującą w kształcie pina[

afromarian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: afromarian »

Na wstepie zaznacze, ze bardzo sie ciesze, ze temat ten zostal zapoczatkowany. Podziekowania w kierunku fxlamer'a, ktorego juz wszyscy uwielbiaja na tym forum.

Ja ze swojej strony mam dwa pytania odnosnie pinbar'ow.

1. Kiedy uznajecie, ze pinbar jest pinbarem? Jak wszystkim wiadomo dobry pinbar wymaga trzech swiec - srodkowej (czyli pinbar) i dwoch ktore go otaczaja. Czy zawsze czekacie na zamkniecie tej ostaniej swiecy, aby miec pewnosc, ze macie do czynienia z pinbar'em? Ja na pinbarach gram juz od jakiegos czasu i na ogol nie czekam na zamkniecie trzeciej swiecy. Np. Pinbar na H1. Jesli pierwsze 30 min trzeciej swiecy idzie silnie w dobrym kierunku to nie czekam na jej zamkniecie. Jestem ciekaw jak wy gracie.

2. Jak na razie gralem i gram tylko u jednego brokera, ale wyczytalem, ze brokerzy maja ustawiony rozny czas. Czyli np. u brokera angielskiego bedzie godzina 12:00 a u greckiego 14:00. Wszystko jest ok, jesli chodzi o pinbary na swiecach H1, ale na swiecach H4 to co u jednego brokera bedzie pieknym pinbarem u drugiego wcale byc nie musi (swiece otworza sie i zamkna w innym czasie). Czy moze jednak jestem w bledzie i tak wcale nie jest?

Awatar użytkownika
dax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dax »

witam wszystkich
myslicie ze bedzie odbicie????

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

dax pisze:myslicie ze bedzie odbicie????
Twoj post powinien brzmiec:
Witam, zagralem L od wsparcia 3840 ktore eur testowal kilkakrotnie w ciagu ostatnich kilkunastu godzin i uwazam, ze kurs powinien osiagnac poziom ostatniego oporu w okolicach xxxxxx i dalej do xxxxxx. Czy tez tak uwazacie?
.... wtedy z pewnoscia znajdziesz kogos kto podzieli Twoje zdanie badz napisze odmienne i rzeczowo to uzasadni.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

no to ja tak spróbuję :)

EURGPB - zagrałem shortem (0,8569) wczoraj po odbiciu z poziomu oporu na 0.8600 który był testowany już drugi raz od 18.06 i uważam że kurs powinien zejść do poziomu 0.8500 a nawet 0.8400... Poprawnie myślę? :)

...jak gram na demo... to jakoś mam rację, ale jak przechodzę na real, to się mylę... Może muszę poczekać na moment jak zacznę się mylić na demo i wtedy przejść na real?... :twisted:
Ostatnio zmieniony 24 cze 2009, 13:46 przez Ykee, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ