Damian_GTK pisze:ja też nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale sprawa jest prosta, nigdy nie inwestuj bez SL!!!
to jest jak jazda ekstremalna na nartach bez kasku, 10 razy Ci się uda przejechać trasę a za 11 razem się rozbijesz i po Tobie...
niestety to jest Pan Forexi tu wszystko może się wydarzyć, bez czynników fundamentalnych czy technicznych też często zdarzają się takie ruchy. Żeby zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami właśnie został stworzony SL.
powiem szczerze że ja też uczestniczyłem w tym ruchu wzrostowym, wszedłem na 50% pinbaru na 4H, ze stopem 31 pipsów, gdy już cena doszła do 2,5xSL wyszedłem z 2/3 pozycji i przestawiłem stopa do wejścia ze względu na to że to jest piątek i cena nie miała już wielkiego pola manewru w tym kierunku, następnie gdy cena była przy 1,3360 wyszedłem z pozostałej 1/3 pozycji gdyż uznałem to za pivot point i w miarę istotny poziom gdzie cena może zawrócić (kilka razy w ostatnim czasie na 4H cena tam miała swoje punkty zwrotne).
pozdrawiam
Dodano po 8 minutach:
Jeszcze mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forexowiczów (Naked Traderów;) ):
czy w analizie PA bierzecie pod uwagę poziomy max/min tygodnia, miesiąca, dnia? czy traktujecie to jako poziomy istotne?
Dzieki,dobre porównie ale moja obecna strategia brala pod uwage SL w momencie konsolidacji albo mojej nie pewnosci,gdy juz bylem pewien trendu wtedy jechalem bez SL a tp mialem na 1.3400 oraz trafne pytanie zadales sam bylem ciekaw
Dodano po 3 minutach:
dzieki za pomoc,od dzis wpisuje nowy pkt. do mojej strategi zawsze i wszedzie SL oraz kiedys juz sie nacielem na tym ze zostawilem pozycje otwarta i wyszedlem,nie lubie takich zagran,lubie na zywo wszystko kontrolowac,pozsotaje mi pracowac nad soba oraz samodyscyplina co do SLmateo pisze:Witamzaburzenia.snu pisze:Witam
Po dzisiejszym dniu,czuje sie jak te 95% ktorym nie udaje sie po roku i prosze o pomoc,bo juz nie wiem gdzie robie blad,choc dzis byla to zbyt pewnosc siebie i brak sl ale czy ten ruch dalo sie przewidziec? dopiero poczatkuje na forex i moze zle analizuje wykresy,czy wy juz wszyscy ktorzy przebrneliscie juz przez ciezki poczatek poczatkow na forex spodziewaliscie sie tego ruchu lub braliscie pod uwage? w nocy zrobilem analize i dalbym sobie odciac jeszcze nie dawno reke ze kurs wybijajac sie z kanaly spadkowego rysowanego na h4 oraz testujac go i poraz kolejny odbijajac sie z konsolidacji wystrzeli w gore,wiec po wieczornym IB siedze w longu a w nocy jestem na plusie,wiec ide zadowolony i przekonany o wzrostach spac,rano budze sie i moje oczekiwania nie zmieniaja sie,rynek nadal wzrasta a rano utworzyl sie kolejny IB ktorego wybicie nadal potwierdza kierunek rynku,w poludnie musze pojechac do dentysty a cena zaczyna spadac,ok mysle po takim ruchu zawsze musi byc korekta,ok szybkie sprawdzenie czy wystarczy mi margin na korekty,maly stres pojawia sie,pierwszy pot z czola,mam zapas na styk do pierwszego wsparcia 1.3280,nie ciekawie a jesli korekta bedzie wieksza do po koncie,ale wierzac w wzrostu oraz widzac powrot ponad linie trendu wzrostowego trawajacego od poczatku grudnia jest ok i pojechalem do dentysty,wrocilem z bolem i widze![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
tak wlasnie tak bylo,ok jestem sam sobie winien za brak sl ale nie wiem,moze jeszcze jestem mlodym analitykiem i takiego ruchu nigdy bym nie przewidzial a zwlaszcza z taka predkoscia,dzis poczujem jakbym walczyl z rockym i powalibym mnie na deski i czuje sie tymi 95% a staralem sie,czytam rozne fora,sciagam ksiazki i je czytam,staram sie rozwijac,chodzic na darmowe szkolenia,nawet jak nic nowego sie na nich nie dowiem,wygoogoluje wszystko czego nie wiem o forex itp. i wiem nie mozna sie podawac bo zeby byc w 5% nadal musze ciezko pracowac ale po dzisiejszym ciosie,mam metlik w glowie czyrynek tak poprostu sie zachowuje od czasu do czasu czy powinnienem to przewidziec a jak nie przewidzialem to nie nadaje sie tutaj i nie wiem juz sam .... prosze o jaka konstruktywna odpowiedz
![]()
pozdrawiam
dodam jeszcze ze wyszedlem po dobrych danych z strefy euro ktore pojawily sie o 11 co nadal utwierdzilo mnie o wzroscie i malej korekcie
Czytając Twoją wypowiedź czuję się jakbym pisał to sam... nie obraź się ale ja sam tak postępowałem , mniej więcej ... Przede wszystkim jedno czego się nauczyłem to SL zawsze i wszędzie
![]()
Wracając do tematu na screenie masz odpowiedź na Twoje pytanie myślę że da Ci trochę inny obraz niż Twój ... Zagrywasz dobrze ale widzę że czasami za mocno skupiasz się na dany moment nie jest to złe ale jak w chodzisz w rynek to musisz mieć zaznaczone poziomy gdzie rynek może mieć kłopoty tam też mogą być Twoje częściowe lub całe TP . Jeśli przypuszczalne poziomy oporu zareaguję zamykasz część pozycji i resztę przesuwasz na BE i wygrywasz![]()
Dobrałbym pozycję jedynie w momencie jak rynek przebiłby ponownie czerwoną linię i ją na powrocie przetestował
Dodano po 10 minutach:
trochę za mały obraz ... nie widać co napisałem![]()
czerwona linia opór niebieska wsparcie ...czy było to do przewidzenia i tak i nie ... ja akurat na czerwonym sprzedałem pulę zgarnąłem na niebieskim ... czy mi się udało ... jak dla mnie było to do przewidzenia tzn. ... rynek na czerwonym mocno reagował przy ostatnim przebiciu w górę powrócił do niego ale nie zrobił z oporu wsparcia bo mocno go zanegował wracając do niebieskiej tworząc przy tym pinbar ( druga strzałka ) ... było to dla mnie sygnałem że rynek respektuje ten poziom ale póki co jako opór ... Ty wszedłeś na niebieskiej to jest ok ... ale miałeś pilnować czerwonej lini bo tam rynek dawał sygnał że będzie gorąco... po drugie spójrz jak Twoje białe świece nie odbiły się zdecydowanie od niebieskiej tylko powoli odrabiały straty co dla mnie było sygnałem że na czerwonej będzie mocna reakcja ... ale pamiętaj to Ty musisz być czujny nie rynek bo on może wszystko natomiast Ty jednie co możesz to kontrolować swoje straty .....
Dodano po 8 minutach:
Dzieki za odpowiedz i swieta prawda,poniewaz ostatnio prawie juz wyzerowalem konto i zostala mi reszta a to przez ta ostatnia konsolidacje,jak ja nie nawidze konsolidacji,lubie jak jest konkretny trend i cena idzie w jednym kierunku ale mam naucze,nie grac na konsolidacjach w moim przypadku,zauwzylem ze jedynie na nich trace a przy widocznych trendach zarabiam ech.. co do zarzadzania zgada sie,poprostu chcialem sie odegrac na rynku po ostatnich stratach i bedac przeswiadczony o wzrostach poszedlem na zywiol i 50% zainwestowalem a potem dokladajac bylo juz 60% i ciahWa$$kII pisze:Zasada nr 1. Wszytko może się zdarzyć.zaburzenia.snu pisze:Witam
Po dzisiejszym dniu,czuje sie jak te 95% ktorym nie udaje sie po roku i prosze o pomoc,bo juz nie wiem gdzie robie blad,choc dzis byla to zbyt pewnosc siebie i brak sl ale czy ten ruch dalo sie przewidziec? dopiero poczatkuje na forex i moze zle analizuje wykresy,czy wy juz wszyscy ktorzy przebrneliscie juz przez ciezki poczatek poczatkow na forex spodziewaliscie sie tego ruchu lub braliscie pod uwage? w nocy zrobilem analize i dalbym sobie odciac jeszcze nie dawno reke ze kurs wybijajac sie z kanaly spadkowego rysowanego na h4 oraz testujac go i poraz kolejny odbijajac sie z konsolidacji wystrzeli w gore,wiec po wieczornym IB siedze w longu a w nocy jestem na plusie,wiec ide zadowolony i przekonany o wzrostach spac,rano budze sie i moje oczekiwania nie zmieniaja sie,rynek nadal wzrasta a rano utworzyl sie kolejny IB ktorego wybicie nadal potwierdza kierunek rynku,w poludnie musze pojechac do dentysty a cena zaczyna spadac,ok mysle po takim ruchu zawsze musi byc korekta,ok szybkie sprawdzenie czy wystarczy mi margin na korekty,maly stres pojawia sie,pierwszy pot z czola,mam zapas na styk do pierwszego wsparcia 1.3280,nie ciekawie a jesli korekta bedzie wieksza do po koncie,ale wierzac w wzrostu oraz widzac powrot ponad linie trendu wzrostowego trawajacego od poczatku grudnia jest ok i pojechalem do dentysty,wrocilem z bolem i widze![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
tak wlasnie tak bylo,ok jestem sam sobie winien za brak sl ale nie wiem,moze jeszcze jestem mlodym analitykiem i takiego ruchu nigdy bym nie przewidzial a zwlaszcza z taka predkoscia,dzis poczujem jakbym walczyl z rockym i powalibym mnie na deski i czuje sie tymi 95% a staralem sie,czytam rozne fora,sciagam ksiazki i je czytam,staram sie rozwijac,chodzic na darmowe szkolenia,nawet jak nic nowego sie na nich nie dowiem,wygoogoluje wszystko czego nie wiem o forex itp. i wiem nie mozna sie podawac bo zeby byc w 5% nadal musze ciezko pracowac ale po dzisiejszym ciosie,mam metlik w glowie czyrynek tak poprostu sie zachowuje od czasu do czasu czy powinnienem to przewidziec a jak nie przewidzialem to nie nadaje sie tutaj i nie wiem juz sam .... prosze o jaka konstruktywna odpowiedz
![]()
pozdrawiam
dodam jeszcze ze wyszedlem po dobrych danych z strefy euro ktore pojawily sie o 11 co nadal utwierdzilo mnie o wzroscie i malej korekcie
Wyobraź sobie sytuację, że masz dobrze zyskowną pozycję np na USD/CAD i nagle wychodzi news, że rozbiły się dwa bardzo duże tankowce z ropąTy akurat w tym momencie pijesz kawę w drugim pokoju. Przychodzisz a konta nie ma.
Jak zaradzić?
Odpowiednia wielkość pozcyji do konta. Podejrzewam, że gdybyś miał pozycję i SL'a na 2-3% konta nie specjalnie by Cię to ruszyło.
ZAwsze używaj SL'a
Zamykaj część zysku lub zabezpieczaj zysk SLem
Nie dorobisz się milionów w rok/miesiąc.
Panuje taki mit, że ludzie na Fx przyjdą coś popatrzą. Nauczą się jakiegoś technicznego systemu czy naked i już będą ogaci za rok. Błąd. Trzeba cierpliwości, konsekwencji i rutyny. Ucz się nie szalej stosuj swój plan a będziesz grał kilkoma lotami szybciej niż Ci się wydaje. Niewielu się udaje zrobić z konta 10k$ konto na 1$mln w rok, są tacy ale jest ich niewielu. Poza tym nie wiem jak im idzie dalej
Jak już pisałem gdzieś wcześniej najważniejszy jest moment wyjścia i zarządzanie pozycją. Z tego co widziałem byłeś już zarobiony i oddałeś wszystko z nawiązką, to boli.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 443#249443
bardzo istotne. Jeśli jest odpowiednie Price Behaviour i odpowednia pora to bez problemów można skalpować na tych poziomach. Na pewno powinny być obserwowane w daytradingu.Jeszcze mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forexowiczów (Naked TraderówWink ):
czy w analizie PA bierzecie pod uwagę poziomy max/min tygodnia, miesiąca, dnia? czy traktujecie to jako poziomy istotne?

Co do mitu,mam tego swiadomosc i ostatnio staram sie traktowac to jak prace,gdyz chcialbym jedynie w ciagu miesiasa zarabic jakie 3 tys. aby miec na zycie i to bylby moj swiety gral a nie wierzyc w zarabianie kokos gdyz moze nie uwazam tego za nie mozliwe ale wszystko przychodzi z czasem i doswiadczeniem,moze za 10 lat bede kosil wieksze kwoty ale cierpliwosci i pracy potrzeba do tego
Dodano po 12 godzinach 55 minutach:
cholercia znow wydluze swojego posta hehe no coz jak nikt sie nie odezwal