Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

Damian_GTK pisze:ja też nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale sprawa jest prosta, nigdy nie inwestuj bez SL!!!
to jest jak jazda ekstremalna na nartach bez kasku, 10 razy Ci się uda przejechać trasę a za 11 razem się rozbijesz i po Tobie...
niestety to jest Pan Forex ;) i tu wszystko może się wydarzyć, bez czynników fundamentalnych czy technicznych też często zdarzają się takie ruchy. Żeby zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami właśnie został stworzony SL.
powiem szczerze że ja też uczestniczyłem w tym ruchu wzrostowym, wszedłem na 50% pinbaru na 4H, ze stopem 31 pipsów, gdy już cena doszła do 2,5xSL wyszedłem z 2/3 pozycji i przestawiłem stopa do wejścia ze względu na to że to jest piątek i cena nie miała już wielkiego pola manewru w tym kierunku, następnie gdy cena była przy 1,3360 wyszedłem z pozostałej 1/3 pozycji gdyż uznałem to za pivot point i w miarę istotny poziom gdzie cena może zawrócić (kilka razy w ostatnim czasie na 4H cena tam miała swoje punkty zwrotne).
pozdrawiam

Dodano po 8 minutach:

Jeszcze mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forexowiczów (Naked Traderów;) ):
czy w analizie PA bierzecie pod uwagę poziomy max/min tygodnia, miesiąca, dnia? czy traktujecie to jako poziomy istotne?

Dzieki,dobre porównie ale moja obecna strategia brala pod uwage SL w momencie konsolidacji albo mojej nie pewnosci,gdy juz bylem pewien trendu wtedy jechalem bez SL a tp mialem na 1.3400 oraz trafne pytanie zadales sam bylem ciekaw

Dodano po 3 minutach:
mateo pisze:
zaburzenia.snu pisze:Witam

Po dzisiejszym dniu,czuje sie jak te 95% ktorym nie udaje sie po roku i prosze o pomoc,bo juz nie wiem gdzie robie blad,choc dzis byla to zbyt pewnosc siebie i brak sl ale czy ten ruch dalo sie przewidziec? dopiero poczatkuje na forex i moze zle analizuje wykresy,czy wy juz wszyscy ktorzy przebrneliscie juz przez ciezki poczatek poczatkow na forex spodziewaliscie sie tego ruchu lub braliscie pod uwage? w nocy zrobilem analize i dalbym sobie odciac jeszcze nie dawno reke ze kurs wybijajac sie z kanaly spadkowego rysowanego na h4 oraz testujac go i poraz kolejny odbijajac sie z konsolidacji wystrzeli w gore,wiec po wieczornym IB siedze w longu a w nocy jestem na plusie,wiec ide zadowolony i przekonany o wzrostach spac,rano budze sie i moje oczekiwania nie zmieniaja sie,rynek nadal wzrasta a rano utworzyl sie kolejny IB ktorego wybicie nadal potwierdza kierunek rynku,w poludnie musze pojechac do dentysty a cena zaczyna spadac,ok mysle po takim ruchu zawsze musi byc korekta,ok szybkie sprawdzenie czy wystarczy mi margin na korekty,maly stres pojawia sie,pierwszy pot z czola,mam zapas na styk do pierwszego wsparcia 1.3280,nie ciekawie a jesli korekta bedzie wieksza do po koncie,ale wierzac w wzrostu oraz widzac powrot ponad linie trendu wzrostowego trawajacego od poczatku grudnia jest ok i pojechalem do dentysty,wrocilem z bolem i widze :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: tak wlasnie tak bylo,ok jestem sam sobie winien za brak sl ale nie wiem,moze jeszcze jestem mlodym analitykiem i takiego ruchu nigdy bym nie przewidzial a zwlaszcza z taka predkoscia,dzis poczujem jakbym walczyl z rockym i powalibym mnie na deski i czuje sie tymi 95% a staralem sie,czytam rozne fora,sciagam ksiazki i je czytam,staram sie rozwijac,chodzic na darmowe szkolenia,nawet jak nic nowego sie na nich nie dowiem,wygoogoluje wszystko czego nie wiem o forex itp. i wiem nie mozna sie podawac bo zeby byc w 5% nadal musze ciezko pracowac ale po dzisiejszym ciosie,mam metlik w glowie czyrynek tak poprostu sie zachowuje od czasu do czasu czy powinnienem to przewidziec a jak nie przewidzialem to nie nadaje sie tutaj i nie wiem juz sam .... prosze o jaka konstruktywna odpowiedz :(
pozdrawiam

dodam jeszcze ze wyszedlem po dobrych danych z strefy euro ktore pojawily sie o 11 co nadal utwierdzilo mnie o wzroscie i malej korekcie
Witam

Czytając Twoją wypowiedź czuję się jakbym pisał to sam :D ... nie obraź się ale ja sam tak postępowałem , mniej więcej ... Przede wszystkim jedno czego się nauczyłem to SL zawsze i wszędzie 8)
Wracając do tematu na screenie masz odpowiedź na Twoje pytanie myślę że da Ci trochę inny obraz niż Twój ... Zagrywasz dobrze ale widzę że czasami za mocno skupiasz się na dany moment nie jest to złe ale jak w chodzisz w rynek to musisz mieć zaznaczone poziomy gdzie rynek może mieć kłopoty tam też mogą być Twoje częściowe lub całe TP . Jeśli przypuszczalne poziomy oporu zareaguję zamykasz część pozycji i resztę przesuwasz na BE i wygrywasz :lol:
Dobrałbym pozycję jedynie w momencie jak rynek przebiłby ponownie czerwoną linię i ją na powrocie przetestował

Dodano po 10 minutach:

trochę za mały obraz ... nie widać co napisałem :oops:

czerwona linia opór niebieska wsparcie ...czy było to do przewidzenia i tak i nie ... ja akurat na czerwonym sprzedałem pulę zgarnąłem na niebieskim ... czy mi się udało ... jak dla mnie było to do przewidzenia tzn. ... rynek na czerwonym mocno reagował przy ostatnim przebiciu w górę powrócił do niego ale nie zrobił z oporu wsparcia bo mocno go zanegował wracając do niebieskiej tworząc przy tym pinbar ( druga strzałka ) ... było to dla mnie sygnałem że rynek respektuje ten poziom ale póki co jako opór ... Ty wszedłeś na niebieskiej to jest ok ... ale miałeś pilnować czerwonej lini bo tam rynek dawał sygnał że będzie gorąco... po drugie spójrz jak Twoje białe świece nie odbiły się zdecydowanie od niebieskiej tylko powoli odrabiały straty co dla mnie było sygnałem że na czerwonej będzie mocna reakcja ... ale pamiętaj to Ty musisz być czujny nie rynek bo on może wszystko natomiast Ty jednie co możesz to kontrolować swoje straty ..... :)
dzieki za pomoc,od dzis wpisuje nowy pkt. do mojej strategi zawsze i wszedzie SL oraz kiedys juz sie nacielem na tym ze zostawilem pozycje otwarta i wyszedlem,nie lubie takich zagran,lubie na zywo wszystko kontrolowac,pozsotaje mi pracowac nad soba oraz samodyscyplina co do SL

Dodano po 8 minutach:
Wa$$kII pisze:
zaburzenia.snu pisze:Witam

Po dzisiejszym dniu,czuje sie jak te 95% ktorym nie udaje sie po roku i prosze o pomoc,bo juz nie wiem gdzie robie blad,choc dzis byla to zbyt pewnosc siebie i brak sl ale czy ten ruch dalo sie przewidziec? dopiero poczatkuje na forex i moze zle analizuje wykresy,czy wy juz wszyscy ktorzy przebrneliscie juz przez ciezki poczatek poczatkow na forex spodziewaliscie sie tego ruchu lub braliscie pod uwage? w nocy zrobilem analize i dalbym sobie odciac jeszcze nie dawno reke ze kurs wybijajac sie z kanaly spadkowego rysowanego na h4 oraz testujac go i poraz kolejny odbijajac sie z konsolidacji wystrzeli w gore,wiec po wieczornym IB siedze w longu a w nocy jestem na plusie,wiec ide zadowolony i przekonany o wzrostach spac,rano budze sie i moje oczekiwania nie zmieniaja sie,rynek nadal wzrasta a rano utworzyl sie kolejny IB ktorego wybicie nadal potwierdza kierunek rynku,w poludnie musze pojechac do dentysty a cena zaczyna spadac,ok mysle po takim ruchu zawsze musi byc korekta,ok szybkie sprawdzenie czy wystarczy mi margin na korekty,maly stres pojawia sie,pierwszy pot z czola,mam zapas na styk do pierwszego wsparcia 1.3280,nie ciekawie a jesli korekta bedzie wieksza do po koncie,ale wierzac w wzrostu oraz widzac powrot ponad linie trendu wzrostowego trawajacego od poczatku grudnia jest ok i pojechalem do dentysty,wrocilem z bolem i widze :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: tak wlasnie tak bylo,ok jestem sam sobie winien za brak sl ale nie wiem,moze jeszcze jestem mlodym analitykiem i takiego ruchu nigdy bym nie przewidzial a zwlaszcza z taka predkoscia,dzis poczujem jakbym walczyl z rockym i powalibym mnie na deski i czuje sie tymi 95% a staralem sie,czytam rozne fora,sciagam ksiazki i je czytam,staram sie rozwijac,chodzic na darmowe szkolenia,nawet jak nic nowego sie na nich nie dowiem,wygoogoluje wszystko czego nie wiem o forex itp. i wiem nie mozna sie podawac bo zeby byc w 5% nadal musze ciezko pracowac ale po dzisiejszym ciosie,mam metlik w glowie czyrynek tak poprostu sie zachowuje od czasu do czasu czy powinnienem to przewidziec a jak nie przewidzialem to nie nadaje sie tutaj i nie wiem juz sam .... prosze o jaka konstruktywna odpowiedz :(
pozdrawiam

dodam jeszcze ze wyszedlem po dobrych danych z strefy euro ktore pojawily sie o 11 co nadal utwierdzilo mnie o wzroscie i malej korekcie
Zasada nr 1. Wszytko może się zdarzyć.

Wyobraź sobie sytuację, że masz dobrze zyskowną pozycję np na USD/CAD i nagle wychodzi news, że rozbiły się dwa bardzo duże tankowce z ropą :) Ty akurat w tym momencie pijesz kawę w drugim pokoju. Przychodzisz a konta nie ma.

Jak zaradzić?
Odpowiednia wielkość pozcyji do konta. Podejrzewam, że gdybyś miał pozycję i SL'a na 2-3% konta nie specjalnie by Cię to ruszyło.
ZAwsze używaj SL'a
Zamykaj część zysku lub zabezpieczaj zysk SLem

Nie dorobisz się milionów w rok/miesiąc.

Panuje taki mit, że ludzie na Fx przyjdą coś popatrzą. Nauczą się jakiegoś technicznego systemu czy naked i już będą ogaci za rok. Błąd. Trzeba cierpliwości, konsekwencji i rutyny. Ucz się nie szalej stosuj swój plan a będziesz grał kilkoma lotami szybciej niż Ci się wydaje. Niewielu się udaje zrobić z konta 10k$ konto na 1$mln w rok, są tacy ale jest ich niewielu. Poza tym nie wiem jak im idzie dalej ;)

Jak już pisałem gdzieś wcześniej najważniejszy jest moment wyjścia i zarządzanie pozycją. Z tego co widziałem byłeś już zarobiony i oddałeś wszystko z nawiązką, to boli.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 443#249443

Jeszcze mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forexowiczów (Naked TraderówWink ):
czy w analizie PA bierzecie pod uwagę poziomy max/min tygodnia, miesiąca, dnia? czy traktujecie to jako poziomy istotne?
bardzo istotne. Jeśli jest odpowiednie Price Behaviour i odpowednia pora to bez problemów można skalpować na tych poziomach. Na pewno powinny być obserwowane w daytradingu.
Dzieki za odpowiedz i swieta prawda,poniewaz ostatnio prawie juz wyzerowalem konto i zostala mi reszta a to przez ta ostatnia konsolidacje,jak ja nie nawidze konsolidacji,lubie jak jest konkretny trend i cena idzie w jednym kierunku ale mam naucze,nie grac na konsolidacjach w moim przypadku,zauwzylem ze jedynie na nich trace a przy widocznych trendach zarabiam ech.. co do zarzadzania zgada sie,poprostu chcialem sie odegrac na rynku po ostatnich stratach i bedac przeswiadczony o wzrostach poszedlem na zywiol i 50% zainwestowalem a potem dokladajac bylo juz 60% i ciah :(

Co do mitu,mam tego swiadomosc i ostatnio staram sie traktowac to jak prace,gdyz chcialbym jedynie w ciagu miesiasa zarabic jakie 3 tys. aby miec na zycie i to bylby moj swiety gral a nie wierzyc w zarabianie kokos gdyz moze nie uwazam tego za nie mozliwe ale wszystko przychodzi z czasem i doswiadczeniem,moze za 10 lat bede kosil wieksze kwoty ale cierpliwosci i pracy potrzeba do tego

Dodano po 12 godzinach 55 minutach:

cholercia znow wydluze swojego posta hehe no coz jak nikt sie nie odezwal :( :lol: a ja zdazylem przez noc 2 prezentacje zrobic i czas odpoczac ale jak sie nakrecilem ze i tez na rynek spojrzalem w miedzy czasie hehe wiecie czasami sie smieje z tych ludzi co pedza do domu aby znow obejrzec m jak milosc,albo na wspolnej a ostatnio chyba sam sie do nich zaliczam,jak juz siedze przy komputerze nie ma sily zeby raz nie zajrzal co sie dziee na rynku,poprostu musze zobaczyc notowania dziwna obsesja heheh takie porownanie,przejdzmy do sedna ide wyżej teraz ,na magiczne tyg. i miesieczne i co na krysztalowa swieca powie :?: :? :arrow: :idea: :) 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

Też nie spałem cała noc bo robiłem małego tripa, ale oglądam ten zalacznik i widze tam slowo, stawiam, nie podoba mi sie zastosowanie tego slowa w odniesieniu do FX w ogóle. Grasz co widzisz, nic wiecej, po co sobie zaprzatac głowe tym na co nie ma sie wplywu. To tyle :D

Aha, tak to widze, i czekam na reakcje potem gram.

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

poszło dokładnie w odwrotnym kierunku ... :roll:

patrząc na to wszystko co mnie do tej pory spotkało utwierdzam się w przekonaniu że trzeba robić dokładnie na odwrót niż sugeruje pierwsza myśl

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

jbm8 pisze:Też nie spałem cała noc bo robiłem małego tripa, ale oglądam ten zalacznik i widze tam slowo, stawiam, nie podoba mi sie zastosowanie tego slowa w odniesieniu do FX w ogóle. Grasz co widzisz, nic wiecej, po co sobie zaprzatac głowe tym na co nie ma sie wplywu. To tyle :D

Aha, tak to widze, i czekam na reakcje potem gram.
faktycznie zle to brzmi co do rynku forex,bo to nie gra(choc wiem ze zdania sa podzielone na ten temat) ale jak dla mnie to nie jest gra,bardziej powinnem uzyc slowa mysle,przewiduje.obecnie przez swiateczne wakacje rynek pozostal w konsolidacji na edku chyba dopiero w nowym roku zobaczymy jakis ruch ktory okresli w ktorym kierunku podazy rynek.patrzac na wykres rynek wydaje sie byc mocno wyprzedany i chyba juz wiekszosc co siedziala w shortach realizuje zyski gdyz rynek po raz drugi przebil i zawrocil ponad oporu na 1.3080 co daje do myslenia nad wrostem ale wstegi bollingera pokazuja ze rynek nie doszedl jeszcze dolnej wstegi aby odbic sie od niej i zawrocic lub pojsc dalej w dol,mysle ze mozliwy jest scenariusz dalszej konsolidacji na tym poziome az dolna wstega zblizy sie do tego poziomu oraz nastapi 3 odbicie od 1.3080 co bylo by ostatnia proba pro spadkowa a tu moze okazac sie ta sila na tyle nie wystarczajaca ze kurs wystrzeli w gore.

pozdrawiam

P.s nie siemjcie sie ze swieczek na wykresie,na szybko robilem :lol:

Czyzyk
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Czyzyk »

panowie - mam takie male pytanie dotyczace tego tematu
czy ludzie zaawansowani juz w grze ta metoda oraz zalozyciele tego tematu
moga z reka na sercu przysiac ze uzywaja tylko i wylacznie tego CZYSTEGO WYKRESU BEZ ZADNYCH WSKAZNIKOW ??

Czy moze jednak po ustaleniu juz wszyskich lini trendu , oporow itd.
kiedy juz czekaja tylko na moment kiedy cena dojdzie do tego zalozonego miejsca
patrza jeszcze na jakies inne potwierdzenie ktore POMAGA TYLKO podjac decyzje.

cos co jest np wskaznikiem :)
albo jakas formacja swiec
albo jeszcze czyms innym ??

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Po ustaleniu wszystkich ważnych rzeczy na czystym wykresie warto poczekać na dobry setup. Dla potwierdzenia dobrego miejsca do zajęcia pozycji można wykorzystywać wiele rzeczy, niekoniecznie wskaźników skoro i tak nam pokażą to samo co wykres ceny.

Potwierdzeniem może być np. wsparcie + fibo + linia trendu + engulfing pattern itd. Wraz z wzrostem doświadczenia uświadomisz sobie, że tak na prawdę moment wejścia jest mało istotny. Ważniejszy, przynajmniej dla mnie, jest moment wyjścia z rynku.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Mi kierunek potwierdza wybicie z jakiejś konsoli, chociaż czasami są to też fałszywe wybicia. Zanim wejdę długo obserwuję cenę i przyglądam się temu jak są rysowane świeczki, jak wyglądają knoty, czy wykres robi kolejne szczyty lub dołki, jak przebiegała sesja azji a jak europy i usa... oczywiście do tego jeszcze newsy. U mnie jest czysty wykres prawie non stop. Czasami sobie coś tam machnę na wykres, ale to chyba tylko po to, żeby się upewnić. Przecież wszystko i tak gołym okiem widać.

Można sobie radzić bez wskaźników jak najbardziej. Ten styl nie jest mechaniczny i wymaga dużego skupienia i ciągłej analizy przed o po wejściu. Sami sobie ustalamy co będzie sygnałem, a co nie. Ja zawsze staram się rozgryźć na podstawie aktualnego zachowania ceny co wykres chce zrobić i jaki poziom ludzie będą się starali osiągnąć danego dnia.

Przede wszystkim jednak to tysiące godzin spędzonych przed wykresem i wyuczenie się wszystkich jego manewrów na pamięć. Polecam obserwację tylko jednego wykresu (ja dla przykładu obserwuję tylko e/u ).

Pozdrawiam !

Dodano po 7 minutach:
Darkst pisze:Ważniejszy, przynajmniej dla mnie, jest moment wyjścia z rynku.
Zapomniałem o tym, a to święta prawda. Ja też patrzę zawsze pod kątem tego, gdzie cena może dojść. Kiedyś szukałem momentów zwrotu, gdyż chciałem złapać koniecznie dołki i szczyty, a teraz widzę, że to było bez sensu. A jeśli chodzi o moment wejścia to hmm... musiałbym pokazać na przykładzie, bo jeśli zakładam SL < 20 to muszę wejść tak aby, że tak powiem, sl wychodził poza obszar "małej konsolidacji" z której przewidujemy wybicie do określonego punktu i jeśli taki obszar ma więcej niż 20p to wejście musi być tak dobrane aby sl był poza tym obszarem. Unikniemy wtedy zamknięcia na sl 1 pipsem :P... gdyż często cena lubi wracać na m5 i m15 ;)

Dodano po 10 minutach:

Ok... naszkicowałem na szybko to co chciałem przekazać, może teraz wygląda to bardziej zrozumiale :P

Czyzyk
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Czyzyk »

no wlasnie tego mi brakowalo :)
w momencie kiedy juz okreslilem gdzie ewentualnie moznaby wejsc
ciagle nie wiedzialem co moze najlepiej to potwierdzic
dzieki za wyjasnienia panowie

a jesli np cena podchodzi do jakiegos tam wsparcia silnego, potwierdzonego fibo, i wszystkim czym jeszcze mozna
to wtedy wchodze w ciemno czy tez czekam na jakies potwierdzenie tego typu

bo przeciez nigdy nie mam pewnosci ze wlasnie nie przejdzie jak przez maslo dalej - zamiast sie odbic
wtedy patrze na cos wiecej ??
czekam na cos - czy tez moze wchodze w ciemno w pozycje wierzac ze PA nie zawiedzie i ze skoro jest sliny opor to cena go napewno nie przebije

P.S.
sorry za upierdliwosc :)

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

to wtedy wchodze w ciemno czy tez czekam na jakies potwierdzenie tego typu
Imho czekasz, ponieważ tak jak piszesz, czasami poziom nie zadziała jako dobre wsparcie i ciężko np. przy spadkowym trendzie, gdzie tworzą się dołki jeden po drugim coraz niżej, szukać odbicia. To co wskaże na odbicie to zatrzymanie się ceny w tym miejscu. Grałem longa np. 22.12 po 19:00 na EU. O czymś takim mówię, to jest zachowanie ceny jeśli zanosi się na odbicie. Nie myśl o łapaniu szczytów i dołków, bo jeśli dobrze trafisz w miejsce, gdzie cena z dużym prawdopodobieństwem dojdzie, to nawet jeśli spóźnisz się o 40pipsów to i tak dobrze wejść i wziąć te 10 ostatnich.

Czasami jednak można wejść na górce, na silnym poziomie, ale do tego trzeba już większego doświadczenia, ja robię to sporadycznie, ale nie czuję się przy tym komfortowo.

macche
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: macche »

Czy przygląda się , ktoś sytuacji na usd/jpy ? Mamy ponad 3 letni trend spadkowy , teraz pytanie czy wsparcie go zatrzyma czy nie . Macie jakieś przemyślenia ?

ODPOWIEDZ