nie spiesz się aż tak. Dla mnie ciągle JESZCZE idziemy up day na dziś. Zobaczymyskalpel pisze:Raczej niższe ramię zostało już wyznaczone, przez dzisiejsze spadki
Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
aha... bo nie mogłem załapać, czy ta formacja nie zapowiada odwrócenia trendu.
znalazłem coś takiego na OANDZIE, http://fxtrade.oanda.com/tools/statisti ... rs_summary są to zlecenia oczekujące - widać jak wiele osób (klientów OANDA), chce kupić przy 1.51, sprzedać przy 1.52, kupić przy 1.49... Dzięki temu, od wczoraj nie straciłem, i nie dlatego że nie grałem
, ale potwierdza to pewne poziomy... Choć dziś mogłem więcej ugrać, ale na początek lepiej wyjść w razie wątpliwości, niż ryzykować...
ps. Mam pytanko, takie głupie, ale nie używałem fibo normalnie (tzn, tak jak powinno się to robić w zamyśle twórców narzędzia) od dość dawna... Jak zaczynasz zaznaczać poziomy fibo, w którym kierunku (dół-szczyt, szczyt-dół), i na jakim TF'ie...
znalazłem coś takiego na OANDZIE, http://fxtrade.oanda.com/tools/statisti ... rs_summary są to zlecenia oczekujące - widać jak wiele osób (klientów OANDA), chce kupić przy 1.51, sprzedać przy 1.52, kupić przy 1.49... Dzięki temu, od wczoraj nie straciłem, i nie dlatego że nie grałem

ps. Mam pytanko, takie głupie, ale nie używałem fibo normalnie (tzn, tak jak powinno się to robić w zamyśle twórców narzędzia) od dość dawna... Jak zaczynasz zaznaczać poziomy fibo, w którym kierunku (dół-szczyt, szczyt-dół), i na jakim TF'ie...
More practice, more luck!
- tak wiem, że to TYLKO klienci OANDY (choć wcale ich nie mało) - chodzi tylko o potwierdzenia pewnych poziomów, najwięcej zleceń powtarza się, więc myślę, że to raczej doświadczeni trejderzy tam stawiają zlecenia - reszta tworzy szum. Szkoda, że nie ma jakiegoś wskaźnika, który by coś takiego pokazywał, tylko globalnie...Cyb pisze:Ykee ale biezesz pod uwage ze to tylko klienci oandy ? Ze nawet suma ich kapitalow niewiele wnosi do zachowania rynku?

Hm moim zdaniem jest troche inaczej. Tam jest ilosc zlecen - fakt. Ale nie ich wielkosc... Mysle ze wszystko co jest publikowane ma za zadanie chociaz w pewnym stopniu wprowadzic w blad... Czasem dla zmylki cos sie sprawdzi - ale generalnie to takie narzedzie brokera do powiekszania swojej kieszeni...
propo fibo nie ma większego znaczenie szczyt/dołek czy odwrotnie ja często stosuję odwrotnie ;/ kierunek jest ważny tylko przy wyznaczaniu 161.8% 127Ykee pisze:aha... bo nie mogłem załapać, czy ta formacja nie zapowiada odwrócenia trendu.
znalazłem coś takiego na OANDZIE, http://fxtrade.oanda.com/tools/statisti ... rs_summary są to zlecenia oczekujące - widać jak wiele osób (klientów OANDA), chce kupić przy 1.51, sprzedać przy 1.52, kupić przy 1.49... Dzięki temu, od wczoraj nie straciłem, i nie dlatego że nie grałem, ale potwierdza to pewne poziomy... Choć dziś mogłem więcej ugrać, ale na początek lepiej wyjść w razie wątpliwości, niż ryzykować...
Yaaa man
ale na jakim TF'ie? Czy robisz to (bo grasz) na H1 i ostatni znany dołek-szczyt (kierunek bez znaczenia), czy wchodzisz na H4, D1 itpWa$$kII pisze:propo fibo nie ma większego znaczenie szczyt/dołek czy odwrotnie ja często stosuję odwrotnie ;/ kierunek jest ważny tylko przy wyznaczaniu 161.8% 127
Wą$$ki dajesz w takich sytuacjach zlecenia limit czy z palca czekając na potwierdzenie na mniejszych interwałach ? A co w przypadku gdy ostatni dołek jest na poziomie poprzedniego (a nie poniżej jak na wykresie kabla) czyli mamy podwójne dno - czy wtedy formacja nad i pod jest nie ważna i nie wchodzimy w sella ?Wa$$kII pisze:setup sell po 1.52-15220 dodatkowo jak tam podjadą to będzie Gartley. Podobna sytuacja na eur w załaczniku tylko juz po fakcie.Ykee pisze:no dobra, to co z tych formacji wynika, bo jeszcze nie łapię - konkretnie np na screenie z GBPUSDWa$$kII pisze:Tak formacje są poprawne
Na której stronie było o Garley'u ?