Najoptymalniejsza stawka [% budzetu]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Scorpi
Bywalec
Bywalec

Najoptymalniejsza stawka [% budzetu]

Nieprzeczytany post autor: Scorpi »

Witam. Jak można obliczyć najoptymalniejszą stawkę % budżetu tak by ryzyko wyczyszczenia konta nie było za duże, a osiągane zyski nie były zbyt małe i miały przyrost liniowy.

Mając np. wyjściowe dane:

80% dodatnich pozycji
20% stratnych

Wliczając średni przychód oraz stratę-
R:R wynosi 2,4

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Poczytaj o tym: http://www.investopedia.com/articles/tr ... z1nuXsxc75.
Współczynnik Kelly'iego pozwala właśnie obliczyć % wartość pozycji na podstawie wartości parametrów jakie podałeś.

xmmm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmmm »

Tu po polsku
http://pirx-na-gpw.blogspot.com/2006/11 ... akcji.html

Kelly = W - L/R,
gdzie:
Kelly = część kapitału ryzykowana w jednej transakcji,
W = procent wygranych (udział zyskownych transakcji systemu),
L = 1-W = procent przegranych (udział stratnych transakcji systemu),
R = stosunek wartości wygranej do wartości przegranej transakcji.

Scorpi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Scorpi »

Dzięki, właśnie tego szukałem. Jednak 46% banku dla powyższych wyjściowych jest zbyt duże jak dla mnie. Dwie stratne transakcje wyrzucają mnie z gry. Musiałbym podzielić bank na kilkadziesiąt mniejszych co w efekcie dałoby max. standardowy 1%.

Maximur
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Maximur »

Przy takim systemie możesz spokojnie grać 8% na transakcję i masz niemal 100% pewność, że nie zbankrutujesz.
Ale założenia tego systemu są nierealistyczne, a nawet jeżeli osiągasz takie wyniki, to są one tylko tymczasowe.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Poczytaj jeszcze o optimal f Ralph'a Vince'a. Link do tematu na forum: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

wedlug mnie Kelly w czystej postaci nie daje dobrych wynikow na forex, bo tyczy sie zdarzen zero-jedynkowych...osobiscie stosuje equity curve trading i do tego (space management/pipcushion)... to jest wedlug mnie najlepsze podejscie. Ten temat ostatni niestety na naszym forum nie jest opisany, szukaj na Kresliku pod Space Wars by Mighty One. polecam

P.S.
swoja droga mogłby byc dzial na forum dotyczacy tylko Money Managementu, to bym cos skrobnąl w chwili wolnej na temat Space Wars..i nie tylko ;)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

sgorn pisze:wedlug mnie Kelly w czystej postaci nie daje dobrych wynikow na forex, bo tyczy sie zdarzen zero-jedynkowych...osobiscie stosuje equity curve trading i do tego (space management/pipcushion)... to jest wedlug mnie najlepsze podejscie. Ten temat ostatni niestety na naszym forum nie jest opisany, szukaj na Kresliku pod Space Wars by Mighty One. polecam

P.S.
swoja droga mogłby byc dzial na forum dotyczacy tylko Money Managementu, to bym cos skrobnąl w chwili wolnej na temat Space Wars..i nie tylko ;)
Fajnie by było jakbyś napisał coś na temat SpaceWars. Przyznam się, że nie zrozumiałem tego co Mighty miał na myśli i porzuciłem temat dalszej analizy. Z chęcią bym przeczytał jakieś przystępniejsze tłumaczenie :) Pozdrawiam!

PS: Też stosuję analizę krzywej kapitału, ale w automatach. Nie zastanawiałem się jednak jak to zrobić przy grze z ręki... gra na demo ?

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

PS: Też stosuję analizę krzywej kapitału, ale w automatach. Nie zastanawiałem się jednak jak to zrobić przy grze z ręki... gra na demo ?
dokladnie, ja tak robie ;) rownolegle do reala leci demo, demo-analiza krzywej.
wyglada to mnie j wiecej tak jak na screen
rayzeel pisze:Fajnie by było jakbyś napisał coś na temat SpaceWars. Przyznam się, że nie zrozumiałem tego co Mighty miał na myśli i porzuciłem temat dalszej analizy. Z chęcią bym przeczytał jakieś przystępniejsze tłumaczenie Smile Pozdrawiam!
spoko, to cos przygotuje i zapodam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Super. Na pewno się przyda. A odnośnie gry na krzywej to coś jest na kreśliku lub gdzieś w necie do poczytania ? Chyba, że sam na to wpadłeś i opatentowałeś to szacunek :)

ODPOWIEDZ