Najoptymalniejsza stawka [% budzetu]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

rayzeel pisze:Super. Na pewno się przyda. A odnośnie gry na krzywej to coś jest na kreśliku lub gdzieś w necie do poczytania ? Chyba, że sam na to wpadłeś i opatentowałeś to szacunek :)
swego czasu sporo grzebałem w necie i szukalem , te screeny to z netu, nie pamietam skad dokladnie :) troche materialow wrzuciłem na forum Pawła( login Pawelklos). ma w stopce adres do forum ;)
tam jest dzial MONEY MANAGEMENT, stad pomyslalaem ze tu tez mozna by cos takiego zalozyc. i podzielic sie wiedzą ;) zauwazylem ze lepiej mi idzie pisanie artykulu, opisu ,strategii, niz prowadzenie dziennika....niestety leń jestem okrutny:)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Może ktoś napisać coś więcej jaka jest idea analizy krzywej kapitału?
I co daje stosowanie równocześnie strategii na demo w i realu?

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

Dwie metody, całkiem nieźle wytłumaczone:
http://www.adaptrade.com/Articles/article-eq.htm

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

leszczu pisze:Może ktoś napisać coś więcej jaka jest idea analizy krzywej kapitału?
I co daje stosowanie równocześnie strategii na demo w i realu?
Tak na szybko pisząc to idea jest taka, że przy tradingu można skorzystać z krzywej kapitału jako wskaźnika. Załóżmy, że masz passę i idzie krzywa do góry. Można do niej dodać jakąś średnią i teraz jak equity lub balance spadnie poniżej średniej to nie grasz na realu tylko na demo i czekasz aż zacznie Ci iść tak dobrze jak poprzednio. Przez to obniżysz DD a za tym idzie większy zysk + szybciej możesz zwiększać lota. Oczywiście minus jest taki, że jak używasz średniej to może się okazać że krzywa kapitału idzie Ci ogólnie bokiem i tak czy inaczej tracisz bo wchodzisz na real w momencie kiedy zaczyna się gorsza passa. Można oczywiście stosować coś innego zamiast średniej. Krzywa to krzywa, jak wykres.
Jakby ktoś był zainteresowany to mógłbym napisać takiego eksperta do mt4 + soft do kopiowania tak aby grać tylko na demo i automat odpowiednio ustawiony z odpowiednimi parametrami sam decydowałby kiedy kopiować trejdy na real konto a kiedy nie.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

A jest jakaś możliwość, żeby zaimplementować tą idee do backtestów w MT4 czy, żeby z tego skorzystać trzeba rzeźbić ręcznie?

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

A jest jakaś możliwość, żeby zaimplementować tą idee do backtestów w MT4 czy, żeby z tego skorzystać trzeba rzeźbić ręcznie?
Jest możliwość zrobienia tego w automacie. Np. jeśli chodzi o średnią to wystarczy tworzyć sobie krzywą kapitału z historii i liczyć dla niej średnią. Pomyśleć trzeba głównie nad tym co zrobić aby mieć cały czas budowaną linie balance nie grając w pewnych momentach.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

rayzeel pisze:Pomyśleć trzeba głównie nad tym co zrobić aby mieć cały czas budowaną linie balance nie grając w pewnych momentach.
przyklad, jesli gramy typowym trend followerem to mozna zalozyc ze krzywa kapitalu czesto bedzie "schodzic" ponizej sredniej w okresach konsoliacji...(oczywiscie trzeba przeaanalizowac historie czy tak bylo). rozwiazan jest kilka, mozna jak kolega zauwazyl nie grac . ale i mozna :
-obnizac risk w tym okresie
-zmienic rynek
-przełączyc sie na system do gry counter trend
pozdro
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Czy ktoś byłby w stanie zaproponować jakieś proste narzędzie do analizy krzywej kapitału? Może być nawet jakiś arkusz w excelu.
Ja niestety nie jestem osobą na tyle kompetentną żeby sobie samemu z tym poradzić :oops:

ODPOWIEDZ