mForex Dom Maklerski mBanku - pozew zbiorowy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: mForex Dom Maklerski mBanku - pozew zbiorowy

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

I rozumiem że jeżeli dostaniesz zlecenie po lepszej cenie to oddasz różnice? Bo chciałbym żebyśmy konsekwentnie operowali w obydwie strony.

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

bstarski pisze:Przepraszam bardzo, ale JA nie godzę się na takie traktowanie TRADERA przez mBank ani żadnego innego brokera.
Twój apel nie ma większego sensu. Brokerzy są dobrze zabezpieczeni prawnie, także nic nie zyskasz. Prawda jest bolesna: oni tak działają, bo tego chcą klienci. Większość tutaj obecnych nie może sobie pozwolić na depozyt, żeby grać na GLOBEX (do tego niski lewar daje duże "ograniczenia"). Działalność MM/STP opiera się na tych potrzebach, tak dziś jak i 100 lat temu. Broker dyktuje warunki i dopóki są klienci, którzy to akceptują, dopóty biznes się będzie kręcił. Jak chcesz coś zmienić, to przenieś się na prawdziwy rynek.
bstarski pisze:Dalej twierdzicie, że broker należycie wykonał zlecenie???
Ale co mamy twierdzić, skoro mamy do dyspozycji tylko Twoje barwne opisy? Wrzuć film, zrzuty ekranu to ktoś może zajmie jakieś stanowisko.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Szwajcar podawał to wcześniej
13.08.14 para GBPUDS godz. 11:24-11:30
Nie mam zamiaru się pastwić nad kimś ale gdy ktoś punkty myli z pipsami i nie ma wiedzy jak działają brokerzy w różnych modelach oraz jak funkcjonuje rynek i ładuje się w 3.5 lota przed danymi no to ja nie mam pytań.
Ludzie powinni wybierać broka pod styl swojej gry a nie dlatego że im PIT na koniec roku wyśle.
Forex to nie jest gra komputerowa gdzie jak gdzieś celujemy to nam się trafi.
Tutaj jest potrzebna pewna wiedza i doświadczenie którą można pozyskać też z forum gdy jest się cierpliwym i uprzejmym.
Ale gdy ktoś wyskakuje z pozwem i uprzedza z góry że nie chce żeby mu wytłumaczono dlaczego tak się stało a wręcz wyśmiewa użytkowników że dają się golić brokerom i nie walczą o swoje to mi go nawet nie żal.
Ciekawe co by powiedział gdyby mu się spory minus na koncie zrobił jak nie jednemu po pamiętnej interwencji na 1.2000 dla EUR/CHF Ile to płaczu na forum wtedy było i chętnych do pozwów. Trzeba mieć świadomość zagrożeń które nas czekają bo nawet awaria internetu może nas doprowadzić do płaczu. Chyba każdy szanujący się trader ma zapasowe łącze.
Cyb pisze:I rozumiem że jeżeli dostaniesz zlecenie po lepszej cenie to oddasz różnice? Bo chciałbym żebyśmy konsekwentnie operowali w obydwie strony.
Oczywiście że tak, jeszcze pójdzie do prawnika żeby tego dopilnował
:509:
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

xxxtb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: xxxtb »

Cieszę się, ze wreszcie ktoś chce się szczerze wziąć za ten temat i coś zmienić na lepsze i nie powinniście go piętnować za to, że chcąc zgłosić sprawę do sądu faktycznie działa na korzyść wszystkich traderów.

O ile się orientuję ewentualny wyrok w tej sprawie miałby prcedensowe znaczenie dla dalszej działalności brokerów forex zarejestrowanych w Polsce.

Cenię kolegę za odwagę i życzę powodzenia

Awatar użytkownika
kaktus3000
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kaktus3000 »

Zanim zaczniesz składać pozew do sądu warto przeanalizować jak działają zlecenia buy stop i sell stop. One trafiają na rynek dopiero po ich aktywacji, więc sytuacja jest troszkę odmienna od zleceń limit, które trafiają do karnetu zleceń i jeśli uda się zapełnić Twoją pozycję powinna być zrealizowana po cenie wystawienia. Podobna sytuacja jest np. z akcjami na GPW, jeśli wystawisz zlecenie stop to ono nie trafia na rynek, tylko oczekuje na platformie, gdy zostanie aktywowane. Dopiero wówczas zostaje przekazane na rynek. Akcje niestety zostaną zakupione po najbliższej możliwej cenie. Niestety z wypowiedzi autora wątku wnioskuje, że domaga się ceny, która prawdopodobnie w danym momencie nie istniała, zwłaszcza że mówimy o drobnym poślizgu 20 pips oraz brokerze ECN! Może czas rozejrzeć się za brokerem MTF prawdopodobnie będziesz miał wówczas większą gwarancję trafienia w wystawioną cenę.

ps Jedyne co mi jak na razie w mForex przeszkadza to wysokie SWAPy, ale to całkiem inna bajka ;)

Awatar użytkownika
futureforex111
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: futureforex111 »

Przylaczam sie do opini kilku traderow, min.luxtorpeda , pozew nie ma sensu ,i tak nic nie wskorasz .
ECN moze wszystko, zaparafowales umowe , dowidzenia ,nie ma tematu.
Kilka lat szukalem odp. dostepu do rynku FX, wlasnie i przede wszystkim z tego tupu powodow. (oczywiscie moglem szybciej to zrobic,ale testowalem i dawalem jeszcze szanse kilku brokerom,nie byly to pieniadze na emeryture jeszcze) ale jesli myslicie o naprawde powaznych pieniadzach,a nie o kasynie, to myslcie o tym z kim i gdzie mozna odkladac i inwestowac normalne pieniadze.
Mialem ciekawsze przygody przy bawieniu sie systemami hedging-owymi , ten styl inwestycji to juz calkowicie odradzam u brokerow typu ecn/stp i MM.
Takze strate masz , wiekszosc (jak nie wszyscy tu na forum) tez ja mieli. Nauka i doswiadczenie nie pojdzie w las. A i sadzac po aktywnosci tematu oszczedzisz kolegom i kolezankom traderom ew.przykrych doswiadczen na przyszlosc.
sorki za brak polskich znakow .

xxxtb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: xxxtb »

Za granicą tego typu pozwy nie są niczym nadzwyczajnym. Polecam:

http://forums.babypips.com/fxcm/38014-c ... ering.html

załączam pełną treść pozwu, może się przyda koledze.

a poniżej korzystny dla tradera wyrok sądu w Wielkiej Brytanii:
http://clients.squareeye.net/uploads/oe ... _11_55.pdf

polecam także ciekawy wątek:
http://forex.konieistajnie.pl/index.php ... 365.0.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Nie wczytywałem się zbyt mocno w treść pozwów ale na pierwszy rzut oka nie wyglądają one jak domaganie się odszkodowania za poślizg o 20 pipsów na danych inflacji tylko o coś znacznie grubszego.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Był taki broker, który akceptował zlecenia po cenie ustawionej przez tradera, nawet w czasie danych i luk weekendowych.

Nazywał się Brokers Star,
upadł rok temu.

Taka przestroga, że jak znajdziesz takiego brokera, który zaakceptuje Ci cenę ustawioną w każdych warunkach to wypłacaj i trzymaj się jak najdalej od niego. Ewentualnie wypłać swój depozyt i dój go, aż skończy dawać się doić.

Pomyśl logicznie ze strony brokera, że gdyby brał na klatę każde jedno zlecenie i wykonywał je perfect po cenie klienta to poszedłby z torbami bardzo szybko. Każdy by zarobił na przeskoku cen na danych i każdy by na to grał.
......................................................................
Teraz już jest parę lat po przebojach z brokerami MM i akceptowaniem cen na przeskokach, więc trochę opiszę sytuację. Był taki broker, który teraz już nie akceptuje, bo zmienił DataFeed, ale wtedy akceptował ceny ustawione, dość sprawnie i szybko wypłacał zyski. Czasami miał Freezy serwera i zlecenia wchodziły po starych cenach, do tego przeskoki i inne historie. Do 10 lotów szło gładko, jak zacząłem strzelać 20 lotami to skończyło się eldorado. Myślę, że to najłatwiejsza kasa jaka była do zgarnięcia. Broker zmienił Feed i uszczelnił system. Sprawa z 2009 roku. Teraz także jest jeden broker, który pozwala na WIĘCEJ, mocno reklamuje się na forum, ale też regulaminem zasłania się jak go za mocno ogoli się jednorazowo. To były jeszcze czasy królujących Market Makerów i dopiero co raczkujące STP/ECN.

Brokers Star był Market Makerem z opakowaniem STP. Ciężko coś takiego prowadzić finansowo, dlatego upadł.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

daromanchester pisze:Nie mam zamiaru się pastwić nad kimś ale gdy ktoś punkty myli z pipsami i nie ma wiedzy jak działają brokerzy w różnych modelach oraz jak funkcjonuje rynek i ładuje się w 3.5 lota przed danymi no to ja nie mam pytań.
Dokładnie tak, tyle w temacie.
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

ODPOWIEDZ