Max Idzik - kolejny guru foreksu?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Re: Max Idzik - kolejny guru foreksu?

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

W sensie jaką wiedzę miał Max? Na temat teorii spiskowych czy na temat przepowiedni krachu, które się nie spełniły? ;) Bo z wiedzą dotyczącą forexu to raczej słabo, jak go pytałem o level 2 to jakieś głupoty zaczął gadać :) Pozostaje nadzieja, że ktoś skorzystał z tego wątku i zniechęcił się do kupowania "szkoleń". Chociaż nie jestem tego taki pewny, bo przynajmniej na początku obrońcy guru forexu (pracownicy?) oraz właściciele pewnego serwisu internetowego, który podjął współpracę biznesową z Panem Idzikiem starali się dość mocno mnie besztać ;)
forexsowicz91 pisze:Najgorsze jest to wg mnie że tacy kolesie lansują się jako eksperci na różnych eventach organizowanych m.in. przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, co podbudowuje ich szemraną działalność w oczach potencjalnych klientów.
Jest też pozytywna strona tego zamieszania. Stowarzyszenia tego typu stracą na zaufaniu i mniej ludzi da się naciągać na gówniane szkolenia. Bo niestety Pan Idzik nie jest jedynym szkoleniowcem promowanym przez tą instytucję. Bo jedna z firm szkoleniowych odwołała webinar z Panem Idzikiem, jak napisali - kierując się dobrem ich klientów. Więc już dużo wcześniej było wiadomo jak to się wszystko skończy.

Inna sprawa, to, jak nazwać kogoś kto kupuje szkolenia u gościa, który twierdzi, że obraca 3 000 000 000 $ w swoim hedge fundzie, mimo, że dosłownie minutę zajmuję znalezienie informacji o poprzednim pracodawcy tego Pana? ;)

PS. W sumie gdyby kupić tam gdzie Max pisał, że ma być kryzys to można było na tym całkiem nieźle zarobić :) Akhh pisałeś, że otworzysz shorty w okolicach tej daty, dalej trzymasz czy już Margin Call?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

To nie do końca tak.

Po prostu gość był oceniany z góry (w tym przypadku akurat słusznie), ale byłem świadkiem wielu niesprawiedliwych oceń ludzi, którzy działają w branży. Dlatego jedyne co mówiłem to oceniać poznając sprawę.

Nikt nie jest alfą i omegą i nie będzie wiedział czy ktoś jest dobry czy nie. Max oszukał kilka osób z branży z naaaprawdę ogromnym doświadczeniem.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Pablo90 pisze:W sensie jaką wiedzę miał Max? Na temat teorii spiskowych czy na temat przepowiedni krachu, które się nie spełniły? ;) Bo z wiedzą dotyczącą forexu to raczej słabo, jak go pytałem o level 2 to jakieś głupoty zaczął gadać :)

Problem w tym, że tak naprawdę nikt nie wie jaka wiedza potrzebna jest do FX. Dzięki temu każdy może twierdzić że akurat on ją posiada i brać pieniądze za dzielenie się nią.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

T-REX pisze:
Pablo90 pisze:W sensie jaką wiedzę miał Max? Na temat teorii spiskowych czy na temat przepowiedni krachu, które się nie spełniły? ;) Bo z wiedzą dotyczącą forexu to raczej słabo, jak go pytałem o level 2 to jakieś głupoty zaczął gadać :)

Problem w tym, że tak naprawdę nikt nie wie jaka wiedza potrzebna jest do FX. Dzięki temu każdy może twierdzić że akurat on ją posiada i brać pieniądze za dzielenie się nią.
Nie bredź!
Nie wypowiadaj się za wszystkich.
Ci co wiedzą nie dają się naciągać oszustom.
Jaka wiedza? To proste, taka która pozwala zarabiać.
Jak oszust nie pokazuje, że zarabia to nie ma o czym debatować.

Ponadto jak ktoś zarabia na FX to ma w nosie szkolenia.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Kazik pisze: Nie bredź!
Nie wypowiadaj się za wszystkich.
Ci co wiedzą nie dają się naciągać oszustom.
Dzięki za oświecenie Mistrzu, od tej pory będę podążał Twoją drogą. Od dziś będę używał tylko tej wiedzy która pozwala zarabiać i wtedy będę zarabiał.
To proste
To proste
To proste

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Kazik pisze: .....
Jak oszust nie pokazuje, że zarabia to nie ma o czym debatować.

Ponadto jak ktoś zarabia na FX to ma w nosie szkolenia.

A jaka wiedza pozwala zarabiać? W każdej chwili tysiące ludzi głupszych od Ciebie z mniejszą wiedzą zarabia na rynku tobie to się nie udaje. Jak "oszust" to nie ważne czy pokaże czy nie bo skoro "oszust" to pokazanie czegokolwiek nie daje żadnej gwarancji.

Zaufaj, jak ktoś zarabia to w pewnym momencie pojawia się chęć i sposobność nauczania innych tego co sam potrafi, nie koniecznie w wydaniu jaki kojarzy się większosci ze szkoleniami - zinstytucjonalizowane kursy na dziesiątki/setki osób.

W tym poście widziałem kolejny przykład szukania graala. Forex to działanie nikt nie wie jakiej wiedzy potrzebujesz aby na jej podstawie działać skutecznie i zarabiać, w rzeczywistości nikt nie może mieć pewności że na podstawie całej moliwej do zdobycia wiedzy będziesz kiedykolwiek w stanie podejmować dobre decyzje.

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Zważ, że samo " zarabianie" to jeszcze nie wszystko. Ten człowiek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Jesse_Lauriston_Livermore
zarobił masę forsy na spekulacji, co nie przeszkadzało mu w kilkukrotnej utracie - nie tylko pieniędzy na rachunku ale całego majątku. Z pewnością był hazardzistą. Z pewnością też posiadał wiedzę jak to robić, skoro zawsze udawało mu się odrobić straty z nawiązką. Teraz pytanie: Poszlibyście na kurs tradingu do takiego gościa? Po pierwszej wtopie?
Jaka jest różnica pomiędzy nim a p. Idzikiem gdy ten jeszcze raz zacznie od nowa? Oprócz tej oczywistej
że JLL już nie żyje?
W każdej chwili tysiące ludzi głupszych od Ciebie z mniejszą wiedzą zarabia na rynku tobie to się nie udaje.
To jest niestety bardzo frustrujące. Wiedzą o rynku coś czego ja nie wiem, a zakładam, że to proste jak sex. Być może p. Idzik też tego nie wiedział ale świetnie udawał, że wie. W dobie internetu bardzo łatwo być guru mając siano w głowie. Ładnie zapakowane gunwo, to najczęstszy towar w dzisiejszych czasach.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

forexsowicz91 pisze:
Wszystko wyglądało tak pięknie a skończyło się mniej pięknie.

Natomiast nie można odmówić gościowi, że wiedzę miał. Ale cóż, nie każdy kto ma wiedzę jest też człowiekiem.
Gdyby gość miał wiedzę cokolwiek WARTĄ to by nie zabierał się za szkolenia, tylko by na niej zarabiał na rynku. Zaś może miał wiedzę ale nie tą co trzeba.
Poza tym, kto stracił kase przez Idzika, to będzie dla niego nauczką za naiwność. Bo tyle się mówi o szkoleniowcach oszustach a ludzie nie idą po rozum do głowy.
Najgorsze jest to wg mnie że tacy kolesie lansują się jako eksperci na różnych eventach organizowanych m.in. przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, co podbudowuje ich szemraną działalność w oczach potencjalnych klientów.
Co gorsze - można stracić kasę nie pisząc się na żadne kursy - tylko sugerując się wpisami na forum.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Marcin widzę, że przejąłeś się osiołkami którzy przelewarowali pozycję klonując Twoje transakcje. Pies ich popychał do wyjścia. Masz zamiar robić sobie wyrzuty, że nie masz 100% skuteczności? Pan MI zrobił ten sam klasyczny błąd który z chciwości robi 95% "inwestorów" włączając duże fundusze inwestycyjne. Odrabiając straty dał za dużo do pieca i stracił "tylko 100%". Nie mam super doświadczenia, i moja ewolucja tradera jest raczej ciągle w początkowej fazie. Sądzę, że zmiana założeń systemu czy też nawet granie bez precyzyjnego systemu jest mniej szkodliwa dla depozytu niż drastyczne zmiany stylu zarządzania na bardziej agresywny. Innymi słowy odrabianie strat najczęściej kończy się jeszcze większymi stratami. Pan Idzik mógł mieć system od samego boga forexu, ale zarządzał kasą jak ostatni cieć.
A co do szkoleń-moja teściowa nauczyła pływać swoje dwie córki choć sama nie potrafi do tej pory. Na uczelniach ekonomicznych wykładają ludzie nie mających żadnej praktyki - swoje doktoraty porobili jeszcze za Gierka. Zarabiać pieniądze, a wiedzieć jak zarabiać - te dwie rzeczy oddziela od siebie tylko (albo aż) psychika. Czy p. Idzik miał wiedzę? przez parę lat coś tam naściubił (chodź ja raczej obstawiam przekręt) Za to na pewno nie umiał sobie poradzić z presją strat.
Ciężko mi jeszcze wyrokować czy sama psychika bez wiedzy wystarczy, bo najwidoczniej predyspozycji nie mam, wiedzy raczej też nie. Ale sadzę, że od systemu bardziej ważna jest systematyczność i spostrzegawczość. Wiedza jest mniej ważna w takim sensie, że zdobędziesz ją w praktyce-właśnie dzięki systematyczności i spostrzegawczości. Obserwuję na tym forum paru ludzi którzy wydają się mieć te cechy lepiej rozwinięte ode mnie, i choć mają mniejszy staż niż ja, zaszli o wiele dalej. Gdy to się ma-dopiero wtedy pieniądze są trzeciorzędną sprawą, bo zrobisz je z byle gunwa. Sama wiedza wystarcza TYLKO do prowadzenia szkoleń.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Reasumując pisane było na forum nie raz i niby każdy o tym wie, że jeśli ktoś dochrapał się czegoś co zarabia nigdy nie będzie się tym dzielił może za wyjątkiem jakis altruistów czy też ludzi którzy zarobili już tyle że chcą po prostu pro publico bono dzielić się z innymi.
Zauważcie że wiele (jak nie wszyscy) "sławniejsi" z naszego forum, którzy pokazują jak to dużo zarabiają wcześniej czy później są werbowani przez brokerów i dla nich szkolą (reprezentując ich wprost lub pośrednio) teraz naley się zastanowić, który broker chce abyśmy zarabiali..? dotarłem kiedyś do ciekawych dokumentów z, których wynika, że 90% zysku brokerów to pieniążki klientów a nie prowizje :mrgreen: zatem można wysnuć wniosek, iz żaden broker nie ma interesu w tym abyśmy zarabiali więc i nie będzie uczestniczył w przekazywaniu takiej wiedzy... :mrgreen:

Ponadto stare porzekadło mówi że jeśli już nic ci się w życiu nie udało, nic nie potrafisz robić zawsze mozesz uczyć innych :roll:
I ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości bo przecież np. psychologami zostają ludzie, którzy sami siebie nie odnaleźli a próbują pomagać innym, gro nauczycieli w szkołach to ludzie z przypadku, którzy nie dostali się na inny kierunek zatem poszli na pedagogikę "bo były miejsca" czy też (to przykład osoby, którą znam) "kouczem" od osobistego rozwoju zostaje osoba, która jest totalną niedorajdą życiową i naucza innych jak żyć :563:
Tak i w przypadku traderki szkoleniowcy to z reguły ludzie którzy uczą czegoś o czym nie mają pojęcia i może niektórzy nawet się dorabiają ale nie handlując na rynku tylko sprzedając szkolenia :lol:

Pozdrowienia dla p Maxa oraz dla wszystkich forumowiczów.

Wszystkiego dobrego na Nowy Rok.

ODPOWIEDZ