Magic?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Magic?

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Zadam pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi w dotychczasowych walkach z MT4.

Autorzy w swoich projektach używających Magic, przeważnie defaultowo ustawiają magic liczbowo 4,5,6 czy nawet więcej cyfr. Czy MT4 a może serwery brokerów, w tym względzie ma jakieś wymagania? Czy można użyć magic jako '1', "2" "10" czy "11" i jaki to a wpływ na pracę EA? Używając długich magic, dokładamy przecież kolejne bity do transmisji wymiany z serwerem brokera. W jakimś tam ułamku sekundy przedłuża to czas transmisji, jak i pracy samego EA. Nie wspominam o tym, ze defaultowe magic znanych EA pewnie sa doskonale znane brokerom. A w wypadku gry z brokerem, po co mamy dawać mu większe szanse i wskazówki dla DD ogrania nas?
A jak jest z testami? Czy potrzebny jest testerowi magic, skoro tylko jedną parę możemy testować i chyba nie ma szansy by "zgubił" zlecenie.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

magic pewnie zapisywany jest jako 32 bitowy integer więc wysyłając liczbę w zakresie od 1 do 2^32 zawsze zajmuje 4 bajty.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

czas dla systemu odczytania liczby 11 jest taki sam jak liczby 11111111?
a przetrzymywanie długich liczb w cache-u dla systemu naszego komputera nie ma znaczenia dla wydajności?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Nie ma znaczenie ponieważ wielkości liczb (zakresy, minimalne paczki) są normalizowane.
Komputer operuje na zakresie nie na liczbie.

Komputer widzi liczby w taki sposób:
1=
00000000 00000000 00000000 00000001

4 294 967 296=
11111111 11111111 11111111 11111111

Zawsze operuje na całej liczbie.

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Re: Magic?

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

mike_05 pisze:A jak jest z testami? Czy potrzebny jest testerowi magic, skoro tylko jedną parę możemy testować i chyba nie ma szansy by "zgubił" zlecenie.
wyobraz sobie ze masz strategie w ktorej chcesz roznym otwieranym pozycjom nadac rozne funkcje/znaczenie/priorytety.

Np. otwierasz rownoczesnie 3 rozne pozycje z ktorych 1 chcesz zamknac na BE, druga na TP a trzecia trailowac tak dlugo jak sie da.

Jedna z mozliwosci rozroznienia w kodzie jak kazda z tych pozycji ma byc traktowana jest nadanie kazdej z nich innego magic number.

i od razu wiadomo, przeszukujac wszystkie otwarte pozycje i sprawdzajac ich magic, co nalezy zrobic z ktora pozycja. mozna to rozwiazac na pewno inaczej, Ale jesli np. nie chcesz aby broker wiedzial w ktorym miejscu jest twoj TP czy BE to nie ustawiasz go na sztywno tylko sprawdzasz czy dany poziom juz zostal osiagniety....
Mozesz sobie nadac inny magic do pozycji dlugich i inny do shortow.

I w takim wypadku maja one rowniez swoje zastosowanie w czasie testow.

mozesz przy jego pomocy rozrozniac np. rozne koszyki otwartych pozycji, bo np. chcesz ustawic zamykanie calego koszyka w okreslonych warunkach podczas gdy inne musza zostac na wykresie - wtedy tez najlepiej nadac im wspolny magic number albo zakres magic-numerow....
ale tego oczywiscie nie przecwiczysz juz na backtestach... :(

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Jak tak mówisz, to wszystko jasne. Zawsze mnie zastanawiało, skąd w magicach takie dziwne liczby. Teraz chyba myślę, że są wydziwiane, by dodać tajemniczości i ewentualne "zmowy" z brokerami (istnieją takie), gdzie warunkiem otrzymania EA jest otwarcie konta u sponsora. Niektóre EA w formie ex4 otrzymane w zamian za konto, nie mają możliwości zmiany magic i jest on stały dla każdego użytkownika. Wiadomo tez, ze broker lubi wiedzieć, na jakim EA klient pracuje.
czyli mogę sobie ustawi magic np. 1, dla drugiego okna z tym samym robotem, ale inaczej ustawionym, na 2 i będzie OK. Podejrzewałem, że jakieś tam serie numerów niskich sa zarezerwowane dla MT4 czy serwerów po drugiej stronie.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

mike_05 pisze:Jak tak mówisz, to wszystko jasne. Zawsze mnie zastanawiało, skąd w magicach takie dziwne liczby. Teraz chyba myślę, że są wydziwiane, by dodać tajemniczości i ewentualne "zmowy" z brokerami (istnieją takie), gdzie warunkiem otrzymania EA jest otwarcie konta u sponsora. Niektóre EA w formie ex4 nie mają możliwości zmiany magic i jest on stały dla każdego użytkownika. Wiadomo tez, ze broker lubi wiedzieć, na jakim EA klient pracuje.
hehe, a ja myślę, że to ty wydziwiasz ;)
Rozwiąże tajemnice.
1. Każdy programista, "udziwnia" swój MAGIC po to aby nie nieć "kolizji" z innym. Innymi słowy, każdy wymyśla liczbę przypadkową jaka mu do głowy przychodzi. Nic więcej. Gdyby każdy myślał, no dobra to moze 1, 2, 3, to różne EA mogłby by ze sobą kolidowac (np. od innego programisty).

Czyli nie ma żadnej tajemnicy. Sam "udziwniam" te liczby.

2. Te dziwne liczby, możeszesz sobie spokojnie zmienić na dowolny i nic się nie stanie, więc ta liczba brokerowi na nic się nie przydaje.

3. Tajemniczość liczby przypadkowej mnie rozwaliła :P

4. Zmiana nawet ex4 MAGICA to żaden problem dla średnio rozgarniętego użytkownika.

5. Nie szukajcie czegoś co nie istnieje i nie ma największego sensu.

Aż chyba nastepne EA będzie miało MAGIC 666, to dopiero tajeminczość :P

Dodano po 1 minutach:
mike_05 pisze:Podejrzewałem, że jakieś tam serie numerów niskich sa zarezerwowane dla MT4 czy serwerów po drugiej stronie.
(wybacz, że się wyśmiewam, ale nie daje rady)
O kurcze, to jest fenomen. Po 666, dam sobie 1 :P

To na prawdę jest zwykłe wydzimisię programisty.

Swoją drogą tak chyba powstają rożne teorie spiskowe. Jeden coś tam sobie "uwidzi", i jeżeli nikt tego nie sprostuje, to pójdzie dalej (no oczywiście ja też mogę pracować dla brokera :P )

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

LowcaG pisze:1. Każdy programista, "udziwnia" swój MAGIC po to aby nie nieć "kolizji" z innym. Innymi słowy, każdy wymyśla liczbę przypadkową jaka mu do głowy przychodzi.
Ja tam zawsze umieszczam datę rozpoczęcia tworzenia :) EA
Można też działać na przedziałach (aby np broker nie wiedział że to chodzi jedno i to samo EA to np EA działa na nr magic (losowych) z przedziału A do B
w każdej chwili magic można zmienić i o ile nie ma otwartych transakcji to nic się nie dzieje..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Tig3r pisze:Ja tam zawsze umieszczam datę rozpoczęcia tworzenia EA
aha !! jest jedno z rozwiazań dlaczego 6-8 cyfrowe :P
Tig3r pisze: przedziału A do B
w każdej chwili magic można zmienić i o ile nie ma otwartych transakcji to nic się nie dzieje..
w zasadzie, można nie używać żadnego MAGICa tylko tickety samemu sobie zapamiętywać, jak kto woli. Nawet będą szybsze operacje na pozycjach.
W każdym razie, wątek na prawdę radosny :)

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

LowcaG pisze: Każdy programista, "udziwnia" swój MAGIC po to aby nie nieć "kolizji" z innym. Innymi słowy, każdy wymyśla liczbę przypadkową jaka mu do głowy przychodzi. Nic więcej. Gdyby każdy myślał, no dobra to moze 1, 2, 3, to różne EA mogłby by ze sobą kolidowac (np. od innego programisty).

Czyli nie ma żadnej tajemnicy. Sam "udziwniam" te liczby.
dokladnie tak jak mowisz - unikalnosc a przez to latwosc wyszukiwania okreslonych grup otwartych pozycji jest glownym jesli nie jedynym powodem wybierania dziwnych magic-ow...
and that's the whole magic of the magic numbers... :)

Tak jak pisze Tig3r - mozna sobie tez zapamietywac tickety w tablicy.... troche to klopotliwe w chwili kiedy system sie przeresetuje, ale w koncu mozna je tez zapisywac w zmiennych globalnych.

Swoja droga moze i tak byc (taka teoria spiskowa) ze kooperujacy z brokerami tfurcy roznych wunder-strategii wklepuja magiczny kod w kod systemu i wtedy broker wie, ze kiedy przyjdzie godzina W, to on ma walnac szpile na 15 pipsow aby wykosic wszystkich ktorzy graja systemem X.
A profitem dziela sie potem pol na pol.... a to wredni wyzyskiwacze.

Dlatego (jesli chcesz) sprobuje napisac specjalny program do wykrywania zakodowanych magic numbers w platnych systemach. Tanio ci policze. :)

ODPOWIEDZ