Wybacz ale nic z tego nie rozumiemStforex pisze:XXX / YYY
waluta bazowa / waluta kwotowana
towar / zapłata
zmiana wartości / zmiana salda
Potem ewentualne przeliczenie waluty zysku z waluty kwotowanej na walutę depozytu.

Wybacz ale nic z tego nie rozumiemStforex pisze:XXX / YYY
waluta bazowa / waluta kwotowana
towar / zapłata
zmiana wartości / zmiana salda
Potem ewentualne przeliczenie waluty zysku z waluty kwotowanej na walutę depozytu.
nie do końca, bo piszesz że sprzedajesz 1 lot na parze EUR/USD, a 1 lot to 100000 a nie tak jak liczysz 10000.W chwili sprzedaży 1lota EUR/USD kurs to 1,2883 i kiedy ją zamykam spadł do 1,2831 czyli:
1,2883-1,2831= 52 pipsy
0,0001 x 10000USD= 1USD
1USD x 52 pipsy = 52 dolary zysku
a tu z kolei 2 błędy bo mnożysz 0,001 a powinieneś 0,0001 oraz 10000usd a powinieś 100000usd0,001 x 10000USD=1USD
tak.W każdym przypadku w taki sposób mogę liczyć straty/zyski??
tak, zysk/strata z zamkniętej pozycji zostanie doliczona do Balance, natomiast stan konta z zyskiem/stratą na jeszcze niezamkniętej pozycji jest pokazana w Equity1.W chwili kiedy zyskam i zamykam pozycję automatycznie zysk zostaje mi przesłany i zwiększy depozyt? Broker odliczy coś do siebie?
dopiero jak zamkniesz pozycję to zostanie ta strata odjęta z twojego depozytu. gdy jeszcze nie będziesz miał pozycji zamkniętej a będzie ona stratna to jeszcze nic nie jest przesądzone bo kurs może się odwrócić i pójść w drugą stronę i jeszcze na tym możesz zarobić. ale stratna pozycja też nie oznacza do końca że jest sobie ona tam w próżni, bo strata nawet na niezamkniętej pozycji ogranicza twój depozyt który służy jako depozyt zabezpieczający do otwarcia nowych pozycji.W sytuacji kiedy pozycja okaże się stratna powiedzmy na 50 USD to właśnie taka suma zniknie mi z depozytu?
wtedy te 50USD mnożysz razy kurs pary USD/EURA kiedy stracę 50USD a w depozycie mam walutę w EUR jak zostanie mi to naliczone?
bez roznicy czy buy czy sell - w przypadku EURUSD 1 pips to:MyOnlySpace pisze: Przykład:
Pozycja krótka:
W chwili sprzedaży 1lota EUR/USD kurs to 1,2883 i kiedy ją zamykam spadł do 1,2831 czyli:
1,2883-1,2831= 52 pipsy
0,0001 x 10000USD= 1USD
1USD x 52 pipsy = 52 dolary zysku
Pozycja długa:
W chwili kupna 1lota EUR/USD kurs to 1,2883 i kiedy ją zamykam wzrósł do 1,2921 czyli:
1,2921-1,2883=38 pipsów
0,001 x 10000USD=1USD
1USD x 38pipsy=38 dolarów zysku
W każdym przypadku w taki sposób mogę liczyć straty/zyski??
ze jak przykladowo najpierw kupujesz euro za dolary to potem musisz odkupic dolary za euroku8ek pisze:a ja mam prośbę do kogoś, żeby mi wytłumaczył jak zrozumieć tą sytuację, że w momencie zamykania zlecenia, otwieram zlecenie przeciwstawne...brzmi racjonalnie ale jakbym miał to komuś wytłumaczyć to![]()
W książce z której aktualnie się uczę jest napisane: "Uwaga: ażeby sprzedać parę walutową nie musimy jej najpierw kupować.Sprzedaż pary walutowej oznacza kupienie drugiej waluty w parzę,co zostanie odnotowane na platformie jako np: -10000 euro(przy parze EUR/USD)."Stforex pisze:kupujesz-sprzedajesz / płacisz cenę
EUR / USD
AUD / NZD
etc.
standardowo operujesz wielkościami 100 000 (1 lot) waluty bazowej
Kupujesz 100 000 EUR (1 lot), płacisz cenę w USD (po 1.2850) wychodzi -128 500 USD.
Wzrost wartości EUR powoduje, że cena za którą możesz odsprzedać swój kontrakt jest korzystniejsza (zysk).
Po 1.2900 otrzymasz już 129 000 USD za swoje 100 000 EUR.
Zarobiłeś 500 USD.
Analogicznie po 1.2800, tylko na minus.
Analogicznie ze sprzedażą, tylko odwrotnie.
Dźwignia robi tę różnicę, że możesz kupić/sprzedać 100 000 EUR mając jedynie ułamek tej sumy - np. 250 USD wystarczy.
W tej chwili tak to sobie ułożyłem że przyswoję "trochę teorii" przez czytanie książek,forum itd. a dopiero po tym założę konto demo. tak jest dobrze czy lepiej od razu założyć konto i z nim kontynuować naukę??4expage pisze:Dorzucę się do tematu. Jeśli dobrze zrozumiałem to jeszcze nie grałeś? Wystarczy, że na demo spróbujesz i sam w praktyce poznasz odpowiedź.
P.S
Dokładnie tak jak w Twoim podpisie