Literatura dla początkujących

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

Esco pisze:Od patrzenia na wiele rożnych TF na kilku instrumentach to można dostać "przeciążenia informacyjnego".
jak najabrdziej sie zgadzam :)
kiedys zrobilem sobie taki uklad okienek w MT4 dla kilku par
od D1 do M1.....i bardzo szybko zrezygnowalem bo po pewnym czasie na kazdym widzialem co innego :)

Obrazek

a co do wirusa jak juz sie czepiamy to owszem zdarza mu sie powiedziec czasami cos "madrego"
np ze u ECN nalezy grac od 10.000.000zl na koncie
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 189#397189

albo pomylic formacje swiecowe itp
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 344#437344

ale sie stara takze mysle nie ma sie co czepiac :)

swoja droga kiedys sie zastanawialem czy jakby wszyscy z tego forum przerzucili swoje pieniadze na 1 rachunek czy by sie uzbieralo te 10mln zl

pozdrawiam
:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

xxxkamilxxx pisze:Jakie ksiązki proponujecie początkujących?
Edwin Lefevre "Wspomnienia gracza giełdowego"
Charles Mackay "Niezwykłe złudzenia i szaleństwa tłumów"
Deborah J. Bennett "Randomness"

Mighty Baz pisze:wyznaczanie linii S/R, bez tego nie wlaz na rynek, szkoda czasu i pieniedzy
Ja np. uważam, że wyznaczanie S/R to strata czasu i pieniędzy ;) Dlaczego doradzasz to młodym adeptom, nie wspominając ani słowem o związku tych poziomów z zawieraniem transakcji?

Kasia86 pisze:W internecie, ksiązkach o tradingu i innych źródłach wiedzy masz gigabajty tekstu na temat tradingu. Ostatnio przejrzałam pobieżnie niektóre książki o giełdzie, forexie i doszłam do wniosku że nie są to książki o forexie tylko ksiązki filozoficzne, motywujące. W księgarni umieściłabym je w sekcji Motywacja/Samorozwój.

A dlaczego na zagranicznych forach codziennie produkuje sie megabajty teorii i wniosków na tradingu i codziennie też powstaje conajmniej kilka nowych systemów? Wykres jest dla każdego taki sam a jeden powie że leci do góry a drugi powie że leci w dół.

To chyba efekt nauki płynącej z ogólnodostępnej wiedzy. Każdemu wydaje sie że on wie najlepiej i jego rozumowanie jest tym właściwym, ktoś kto ma inną opinie = głupoty, bzdury. To jak budowa wieży babel, mało kto mówi tym samym językiem bo każdy w tym morzu informacji o forexie wyłapał coś dla siebie, do tego dochodzą jeszcze zaburzenia emocjonalne typu narcissistic behaviour disorder i są efekty
Każdemu się wydaje ale na forexie, gdzie wszystko sprowadza się do cyfr i statystyk, ponieważ trade to wyłącznie cyfry a statement często mówi sam za siebie, każdą teorię można zweryfikować. Wystarczy wyłączyć emocje i zatrudnić naukę.

Nie ma co liczyć na książki inne niż o samorozwoju bądź biograficzne. Nikt nigdy nie opublikował i nie opublikuje działającego sposobu na zarabianie. Jeśli ktoś taki ma, będzie robił wszystko by zachować tajemnicę. Niemal 100% publikacji zawiera wyłącznie teorie bez pokrycia i nikt się nie zastanawia nad tym dlaczego autor postanowił tak istotny element jak badania, testy czy eksperymenty pominąć. Niepojęte jest jak perspektywa łatwego zysku może zamroczyć.

Moim zdaniem nie warto tracić czasu na książki, w których po przeczytaniu wstępu można z niemal doskonałą precyzją stwierdzić, że autor owszem zarobił ale na publikacji a nie wykorzystując jej treść.
Obrazek
Unfortunately, more to come

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Zgadzam się z przedmówcą. Zamiast w książki lepiej trochę odłożyć na dobry coaching. Znaleźć człowieka, który poprowadzi za rękę i pokaże o co na prawdę chodzi na rynkach i jak się zarabia.

Wiem z doświadczenia. Mam worek książek, ale wszystko wyniosłem do piwnicy po coachingu. Nie mówię o darmowym "spędzie", które często organizują Domy Maklerskie. Byłem na kilku i nic nie wnoszą. Strata czasu.

Awatar użytkownika
doji
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: doji »

Jaką książkę do analizy technicznej byście polecili? Zastanawiam się nad "Analiza techniczna rynków finansowych" - Murphy John.
Nigdy się nie poddawaj...

sunday_87
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sunday_87 »

AT rynków...Schwager albo Murphy
świece: Nison,
trading w ogóle: van Tharp, Livermore,
hmm tyle tego czytałem kiedyś ale niewiele jest w stanie dorównać korzyściom wynikającym z praktyki i lektury forów [przynajmniej dla mnie niewiele pozycji było tak fundamentalnych jak np lektura wątku Asmodeusa lub J16 na ff]
..nie tylko polskojezycznych oczywiście..
jakbym mógł się cofnąć do początku swojej kilkuletniej już drogi to zaaplikowałbym sobie więcej forów i profesjonalnego podejścia do tradingu [z naciskiem na zarządzanie kapitałem i ustalone zasady zamykania pozycji] a mniej zaufania do "książkowych" traderów :)
bardzo dużo polskich wydawnictw jest nastawiona na rynek akcyjny a uważam, że fx to trochę inna para kaloszy [praktycznie zerowa rola wolumenu, ciągłość handlu]..
AT jest jedna a większość książek dostępnych w Polsce to jednak mieszanka podręcznika AT z tekstami o tym jak warto dużo zarabiać na giełdzie :)
Suma summarum: im więcej praktyki tym lepiej, a na początek książki autorów podanych powyżej na pewno dadzą Ci trochę niezbędnej wiedzy [i tej zbędnej też :)]

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Polecam: "THE (MIS)BEHAVIOUR OF MARKETS" Benoit B. Mandelbrot.

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Lektura książek na pewno przydaje się na początku drogi inwestycyjnej. Jako pierwszą polecam "Zawód inwestor giełdowy" A. Eldera. Ja przynajmniej od niej zaczynałem ;-)

Znajdziesz tam wszystko na temat podstaw analizy technicznej, zrozumiesz też psychologiczne aspekty inwestowania. Dodatkowo, Elder mówi dużo na temat odpowiedniego zarządzania kapitałem i prowadzenia dziennika inwestycyjnego. To z całą pewnością wystarczy na początek. Później już sam będziesz w stanie ocenić, które książki warto przeczytać. To przyjdzie z wiedzą i doświadczeniem.

Na pewno odpuść sobie większość książek typu: "Podstawy analizy technicznej" czy "Wprowadzenie do giełdy". Zawarte tam informacje znajdziesz za darmo w internecie. Choćby na stronie brokera. Po prostu szkoda pieniędzy. Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam serdecznie
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ja polecam poczytac regulamin, do tego czasu nakladam zakaz pisania. Po zastosowaniu sie do regulaminu poprosze o wiadomosc. Zakaz zostanie zdjety.

Awatar użytkownika
doji
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: doji »

Zacznę od Analizy technicznej i od Swiec japońskich Nisona, szukam czegoś do poczytania wieczorem do poduchy. Mam to w pdf ale 6-8 godzinach spędzonych przy kompie przed wykresami wolę wersje papierową.

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

koleś posłuchaj! to są bzdury na max - świecie teorie eliota itd ... .nie marnuj czasu
jak znasz angielski to masz fajnie bo jest full programów do EA.
jak nie znasz to zostaje tylko expert buldier xtb.
nie niszcz sobie czachy książkami itd
to o kant d. można obić
a i tak zrobisz co chcesz
pzdr

ODPOWIEDZ