Od moderatora oczekuje się więcej rozwagi w opiniach i pokory wobec doświadczeń innych kolegów. Zasady wymienione przez Wirusa w większości są rzetelne i poparte doświadczeniem uznanych i doświadczonych traderów.Cyb pisze:Ta, to dopiero poczyta głupoty....
Wirus ma rację , że nie ma sensu tradować silnie skorelowane pary bo po co obserwować kilka poruszających się podobnie par. Choć rzeczywiście podany przez niego przykład par USDCHF i EURCHF był nietrafiony.
Korelacja par na różnych interwałach dobrze jest pokazana choćby tu:
http://www.forexticket.co.uk/en/tools/01-01-correlation
nie zawierać zbyt wielu transakcji dziennie,
Ależ oczywiście, że jest. Overtrading to jedna z najgroźniejszych pułapek czyhających na niedoświadczonego tradera. Pisze o nim van Tharp,, Murphy a z doświadczonych traderów Joe Ross czy Al Brooks. Wszyscy oni przywołują zasadę , że mniej znaczy więcej a o kwocie zarobionych pieniędzy decyduje jakość tradów a nie ich ilość.Cyb pisze:Bo ? Nie ma tu żadnego racjonalnego wytłumaczenia.
przede wszystkim należy określić trend na różnych interwałach;
Ty tak robisz, więc pewnie uważasz inne metody za stos bredni. Fantastyczne zadufanie a'la polacco. Niestety w większości literatury doradza się uwzględnienie szerokiego kontekstu rynkuCyb pisze:To zależy od systemu. Osobiście inwestuje na 1 TF i nie interesuje mnie ani wyższy ani niższy.
obowiązuje prawo ciążenia – cena chętniej spada niż rośnie;
kolega Wirus przytoczył zasadę obowiązującą na rynku akcji, gdzie rzeczywiście ceny pną się mozolnie, żeby później w wyniku paniki na rynkach gwałtownie się obsunąć. Trzymając się tej zasady największe pieniądze zarobiły zadeklarowane niedźwiedzie jak choćby słynny Jesse Livermor , który dorobił się majątku głównie na krótkiej sprzedaży akcji . Nie ma to aż takiego znaczenia na rynku walut, chociaż, kursy walut major są silnie skorelowane z największymi indeksami akcji na rynku amerykańskim (S&P500) i świetnie obrazują apetyt inwestorów na ryzyko..Cyb pisze:To chyba największa głupota jaką czytałem.
Nieładnie, tak obrażać innych kolegów z forum , szczególnie że pełnisz odpowiedzialną funkcję moderatora. Z powodu takich właśnie agresywnych i pełnych buty wypowiedzi przemądrzalców , coraz rzadziej chce mi się tu dyskutować z kimkolwiek.Cyb pisze:Ogólnie taki stos bzdetów.