Literatura dla początkujących

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Cyb pisze:Ta, to dopiero poczyta głupoty....
Od moderatora oczekuje się więcej rozwagi w opiniach i pokory wobec doświadczeń innych kolegów. Zasady wymienione przez Wirusa w większości są rzetelne i poparte doświadczeniem uznanych i doświadczonych traderów.

Wirus ma rację , że nie ma sensu tradować silnie skorelowane pary bo po co obserwować kilka poruszających się podobnie par. Choć rzeczywiście podany przez niego przykład par USDCHF i EURCHF był nietrafiony.
Korelacja par na różnych interwałach dobrze jest pokazana choćby tu:
http://www.forexticket.co.uk/en/tools/01-01-correlation

nie zawierać zbyt wielu transakcji dziennie,
Cyb pisze:Bo ? Nie ma tu żadnego racjonalnego wytłumaczenia.
Ależ oczywiście, że jest. Overtrading to jedna z najgroźniejszych pułapek czyhających na niedoświadczonego tradera. Pisze o nim van Tharp,, Murphy a z doświadczonych traderów Joe Ross czy Al Brooks. Wszyscy oni przywołują zasadę , że mniej znaczy więcej a o kwocie zarobionych pieniędzy decyduje jakość tradów a nie ich ilość.

przede wszystkim należy określić trend na różnych interwałach;
Cyb pisze:To zależy od systemu. Osobiście inwestuje na 1 TF i nie interesuje mnie ani wyższy ani niższy.
Ty tak robisz, więc pewnie uważasz inne metody za stos bredni. Fantastyczne zadufanie a'la polacco. Niestety w większości literatury doradza się uwzględnienie szerokiego kontekstu rynku

obowiązuje prawo ciążenia – cena chętniej spada niż rośnie;
Cyb pisze:To chyba największa głupota jaką czytałem.
kolega Wirus przytoczył zasadę obowiązującą na rynku akcji, gdzie rzeczywiście ceny pną się mozolnie, żeby później w wyniku paniki na rynkach gwałtownie się obsunąć. Trzymając się tej zasady największe pieniądze zarobiły zadeklarowane niedźwiedzie jak choćby słynny Jesse Livermor , który dorobił się majątku głównie na krótkiej sprzedaży akcji . Nie ma to aż takiego znaczenia na rynku walut, chociaż, kursy walut major są silnie skorelowane z największymi indeksami akcji na rynku amerykańskim (S&P500) i świetnie obrazują apetyt inwestorów na ryzyko..
Cyb pisze:Ogólnie taki stos bzdetów.
Nieładnie, tak obrażać innych kolegów z forum , szczególnie że pełnisz odpowiedzialną funkcję moderatora. Z powodu takich właśnie agresywnych i pełnych buty wypowiedzi przemądrzalców , coraz rzadziej chce mi się tu dyskutować z kimkolwiek.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

xxxkamilxxx pisze:a co według was powino być podstawą dla każdego początkującego? .
wyznaczanie linii S/R, bez tego nie wlaz na rynek, szkoda czasu i pieniedzy.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

a&z pisze:
Cyb pisze:Ta, to dopiero poczyta głupoty....
Od moderatora oczekuje się więcej rozwagi w opiniach i pokory wobec doświadczeń innych kolegów.
Nie, od moderatora oczekuje się pewnych działań.
Natomiast jestem też użytkownikiem i mam prawo wyrazić opinię. A czy ktoś się z nią zgadza czy nie to jego prywatna sprawa. Nie mieszaj funkcji moderatora z funkcjami użytkownika. W takim toku myślenia ludzie którzy mają po 2k postów powinni pisać tylko złote rady.
a&z pisze: Wirus ma rację , że nie ma sensu tradować silnie skorelowane pary bo po co obserwować kilka poruszających się podobnie par. Choć rzeczywiście podany przez niego przykład par USDCHF i EURCHF był nietrafiony.
To ma rację czy nie ma racji ? Skoro przykład był nietrafiony to znaczy że i cała zasada jest nietrafiona. Poza tym Ty piszesz bardzo mądrą rzecz - o parach silnie skorelowanych. On pisze o powielaniu par - co nie jest tym samym i jest bzdurą.

a&z pisze: nie zawierać zbyt wielu transakcji dziennie,
Cyb pisze:Bo ? Nie ma tu żadnego racjonalnego wytłumaczenia.
Ależ oczywiście, że jest. Overtrading to jedna z najgroźniejszych pułapek czyhających na niedoświadczonego tradera.
Ale ja nie piszę o overtradingu. Piszę o ilości transakcji. Czy 20 transakcji to już overtrading ? A 50 ? A 100 ? Miewałem dni że miałem 200 i więcej transakcji. Czy to był overtrading ? Skoro wszystkie były wykonane zgodnie z założeniami, nie były to transakcje na siłę to dlaczego chcesz mi narzucać limit ?
Tak jak pisałem - argument nietrafiony.
a&z pisze: przede wszystkim należy określić trend na różnych interwałach;
Cyb pisze:To zależy od systemu. Osobiście inwestuje na 1 TF i nie interesuje mnie ani wyższy ani niższy.
Ty tak robisz, więc pewnie uważasz inne metody za stos bredni. Fantastyczne zadufanie a'la polacco. Niestety w większości literatury doradza się uwzględnienie szerokiego kontekstu rynku
Czy napisałem gdzieś że inne metody są złe ? Jeżeli komuś tak pasuje to może sprawdzać wszystko i na 50-ciu różnych TFach. Jest mi to zupełnie obojętne. Natomiast nie zgodzę się że JEST TO KONIECZNE. Natomiast to że gdzieś w jakiejś literaturze coś napisano .... Mnie ona zupełnie nie interesuje i nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem.
a&z pisze: obowiązuje prawo ciążenia – cena chętniej spada niż rośnie;
Cyb pisze:To chyba największa głupota jaką czytałem.
kolega Wirus przytoczył zasadę obowiązującą na rynku akcji, gdzie rzeczywiście ceny pną się mozolnie, żeby później w wyniku paniki na rynkach gwałtownie się obsunąć.
Nie jesteśmy na rynku akcji.
a&z pisze:
Cyb pisze:Ogólnie taki stos bzdetów.
Nieładnie, tak obrażać innych kolegów z forum , szczególnie że pełnisz odpowiedzialną funkcję moderatora. Z powodu takich właśnie agresywnych i pełnych buty wypowiedzi przemądrzalców , coraz rzadziej chce mi się tu dyskutować z kimkolwiek.
Nie obraziłem go, wytknąłem błędy w treści które zapewne wynikają z mniejszego doświadczenia. Nie jest to moją winą. Każdy kiedyś pisał takie lub inne głupoty. Dopiero z czasem nabrał wiedzy.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

"Nieładnie, tak obrażać innych kolegów z forum , szczególnie że pełnisz odpowiedzialną funkcję moderatora."

Czyli teraz stwierdzenie,że ktoś piszę głupoty jest obrażaniem?
Czyli najlepiej zostawić,i niech nowi wszczepią w siebie wszystko co jest?

Cyb dobrze wyłapał,i nie ma co uogólniać.Każdy z czasem zrozumie kiedy mu się włącza overtrading.Dla jednego to może być przy 3-4 pozycjach,a drugi może mieć 50 transakcji i nie będzie o tym mowy.Od jakości tych transakcji zależy czy to over czy nie.

Z trendem podobnie,powiedz początkującemu żeby określił trend,na różnych TFach-ludzie co tu siedzą parę lat mają z tym problem no bo jak:
W1 UP
D1 korekta UPa
h4 down
h1 up
m30 konsola
itd.

"Od moderatora oczekuje się więcej rozwagi w opiniach i pokory wobec doświadczeń innych kolegów."
Jednak nie mów czego się oczekuje,tylko pisz w swoim imieniu.Jedni narzekają,że modzi za mało piszą o systemach transakcjach,inni że zabierają w ogóle głos,a tu czepiamy się gdy kogoś poprawiają?

Nie ma złotych zasadach,i takie ogólne rady jak sprawdzaj dany tf,graj na takich parach,SL ustawiaj zawsze ....,itd nie sprawdzą się dla wszystkich.

Niech obierze swoją drogę,co mu na wykresie leży,jaki trading go interesuje i wtedy można już coś radzić.
Bo inaczej mętlik gwarantowany.

A co do tematu,przede wszystkim słownik forexowy.Następnie przeglądnij dział"systemy" bądź zerknij na forexfactory i wybierz coś pod siebie.Będziesz wiedział wtedy czy szukać literatury z teorii fal Eliota czy może tylko S/R,a może jeszcze coś innego.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

a&z pisze:USDCHF i EURCHF
Były czasy, kiedy EUR/CHF nie był na siłę trzymany przy 1,20. Teraz można podać za przykład parę EUR/USD i USD/CHF jako ujemnie skorelowane..

Poza tym, na samym wstępie napisałem:
Trochę zebrane z forum, trochę z mądrych książek, trochę moich przemyśleń
Ty akurat to zrozumiałeś ;-)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Niektóre z porad Wirusa są bardzo bardzo ogólnikowi i nastawione na absolutnie początkującego a jednocześnie narzucaja pewien styl gry.

Dodano po 3 minutach:
Wirus pisze: • przede wszystkim należy określić trend na różnych interwałach;
Od patrzenia na wiele rożnych TF na kilku instrumentach to można dostać "przeciążenia informacyjnego". Podczas gdy tak naprawdę niższy TF zawiera w sobie wszystkie wyższe tylko tego po prostu nie sposób zobaczyć chyba ze w sali kinowej.
Cyb pisze: To zależy od systemu. Osobiście inwestuje na 1 TF i nie interesuje mnie ani wyższy ani niższy
Domyślam się ze M1 lub niżej?

Kasia86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kasia86 »

W internecie, ksiązkach o tradingu i innych źródłach wiedzy masz gigabajty tekstu na temat tradingu. Ostatnio przejrzałam pobieżnie niektóre książki o giełdzie, forexie i doszłam do wniosku że nie są to książki o forexie tylko ksiązki filozoficzne, motywujące. W księgarni umieściłabym je w sekcji Motywacja/Samorozwój.

A dlaczego na zagranicznych forach codziennie produkuje sie megabajty teorii i wniosków na tradingu i codziennie też powstaje conajmniej kilka nowych systemów? Wykres jest dla każdego taki sam a jeden powie że leci do góry a drugi powie że leci w dół.

To chyba efekt nauki płynącej z ogólnodostępnej wiedzy. Każdemu wydaje sie że on wie najlepiej i jego rozumowanie jest tym właściwym, ktoś kto ma inną opinie = głupoty, bzdury. To jak budowa wieży babel, mało kto mówi tym samym językiem bo każdy w tym morzu informacji o forexie wyłapał coś dla siebie, do tego dochodzą jeszcze zaburzenia emocjonalne typu narcissistic behaviour disorder i są efekty

:)

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Esco pisze:
Cyb pisze: To zależy od systemu. Osobiście inwestuje na 1 TF i nie interesuje mnie ani wyższy ani niższy
Domyślam się ze M1 lub niżej?
M2.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Większość tego, co napisałem w "inkryminowanym" tekście jest krótką i zwięzłą kwintesencją tego, co napisali dużo mądrzejsi ode mnie - Tharp, Nison, Murphy itp. Jeśli ktoś to neguje, zaprzecza tym samym ww. autorom; jego sprawa, nie będę się kłócił ;)

Uważam, że cały czas się rozwijam - powinien to robić każdy, inaczej się cofa - i dlatego ciągle wprowadzam poprawki do tego tekstu. Oczywiście w komputerze, bo na forum już się nie da - za stary wpis. Miałem zamiar publikować podobne wpisy co jakiś czas, gdy pojawią się nowe wartości. Dlaczego? Tym razem Faith, w Drodze żółwia napisał:
każdy człowiek sukcesu nie byłby w stanie go osiągnąć bez pomocy innych
Ja skorzystałem z wypowiedzi niektórych osób na tym forum, chciałbym więc dać innym od siebie. Wydaje mi się, że jest kilka osób, które odniosły z moich wpisów jakąś korzyść.

Uwaga o filozofii jest jak najbardziej słuszna. Według mojej wiedzy, a zbierałem ją kilkadziesiąt lat, w większości znanych mi dziedzin, wymagających twórczego podejścia, sukces sprowadza się do filozofii. Np. żeby orzec czy osiągnęło się sukces należy wpierw określić, czym ten sukces jest. Dla jednego będzie to przypadkowe zarobienie $10000, dla innego zrozumienie swojego miejsca na rynku.

Jednak mało kto to rozumie. Forex jest taką dziedziną - wszelkie mechaniczne systemy czy podejścia szybko się dezaktualizują. Nie można dać czy sprzedać systemu, który będzie działał zawsze - konieczna jest ciągła optymalizacja, a nawet stworzenie nowego. Uważam, że najbardziej efektywna będzie nauka zrozumienia rynku i podejścia do niego, a nie wykuwania formułek z książek.

I teraz szok ;) Jeśli byliby zainteresowani, mógłbym poprowadzić taką filozoficzną pogadankę, jak podejść do foreksu - dla całkowicie początkujących i dla tych, którzy już trochę wiedzą. Całkowicie bezpłatnie. Powiedzmy w Warszawie. Jeśli byliby chętni ;)

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wirus pisze:Na EUR/USD i GBP/USD wybicie dołem z trójkąta. Teoretyczny zasięg ~70 pipsów. Oczywiście, nie musi być osiągnięty, więc jakby co, to nie mieć pretensji ;) Kabel zrealizował już z tego 20 pipsów, edek 10.
Wirus pisze:• nie ma sensu powielać par; np. jeśli gramy na EUR/CHF to jego zachowanie nie będzie znacząco odbiegać od USD/CHF,
Szok ! Człowiek który sam łamie swoje święte teorie.

ODPOWIEDZ