Kupić taniej, sprzedać drożej

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Nie traktuj mnie, jako wątpiącego. Uważam, że Twoja analiza jest ciekawa i w jakimś stopniu uzasadniona.
Osobiście wrzuciłem spory sell na 311 i byłem ciekaw innego punktu widzenia na tę samą pozycję.
DzikiJamnik pisze:Zasialiście Wy (i nie tylko Wy) nieco wątpliwości w dalszy spadek. .
5, Nie zajmuję pozycji jeśli nie mam silnego wewnętrznego przekonania, jak zachowa się wykres.
Zamknięcie pozycji to też zajęcie pozycji ;)
11. Staram się zajmować takie pozycje, jakie według mnie w danym momencie zajmują „grube ryby” (które zwykle są w mniejszości).
Nie liczy się ilość, a jakość ;).
Z drugiej strony zdajesz sobie sprawę, jakie mogą być pobudki "dużego gracza" w danym momencie? Jaki jest jego horyzont czasowy?

Pozdrawiam
M.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 12:21 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Stforex
Tak, wiem, że nie mnie pytałeś, jednak wobec wyraźnego braku zastrzeżenia przez Autora tego dziennika, żeby nie umieszczać swoich wypowiedzi, pozwoliłem sobie na małą dywagację ;)

Songo89K
Myślę, że w tym przypadku interwał nie ma większego znaczenia. Poza tym, moim zdaniem, zagranie było oczywiste. Załączam ekran; wściekle zielona linia to wejście Dzikiego Jamnika. Linia, bo nie znam dokładnego czasu wejścia. Oczywiście oznaczenia i poziomy są moje, nie wiem co ma na wykresie Dziki Jamnik.

Dziki Jamniku
Podstawowa zasada, którą ja się kieruję i którą Tobie polecam:
nie sugeruj się opiniami i wypowiedziami innych. Graj, co widzisz, a nie to, co Ci się wydaje.

PS Jeśli chodzi o wykres, to niekoniecznie każdy z nas ma to samo - rysujemy poziomy S/R, fibo, linie trendu, formacje... a niektórzy nic nie rysują ;) Chętnie byśmy się dowiedzieli, co Ty masz na wykresie.

A zaznaczanie pozycji otwartych powinno być w menu.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wirus: Spoko. Po prostu taka odpowiedź z powietrza nic nie wnosi. Liczy się tylko krew, pot i łzy ;)

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DzikiJamnik »

Stforex pisze:Nie traktuj mnie, jako wątpiącego. Uważam, że Twoja analiza jest ciekawa i w jakimś stopniu uzasadniona.
Osobiście wrzuciłem spory sell na 311 i byłem ciekaw innego punktu widzenia na tę samą pozycję.

M.
Jak już pisałem, nie jestem specem od analizy technicznej, więc nie uświadczysz u mnie jakiś bardziej zaawansowanych analiz, a tym bardziej jakiś wskaźników. Po prostu czuję, że potencjał umocnienia się wyczerpał i wracamy znowu do trendu. I jeśli jest na to 60% szans, to warto na to postawić.

Jednak teraz, szczególnie gdy konsoliduje się już pewien czas w okolicach 2290, to mam ochotę zamknąć i poczekać na wyraźne przebicie poziomu 2850. A może odreaguje w tym czasie do 2300 i tam odkupię (a właściwie odsprzedam) nieco drożej.

A Ty z jakim celem czekasz na tej eSce od 2311?
---
Lepiej z mądrym stracić, niż z głupim zyskać

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Wirus pisze: PS Jeśli chodzi o wykres, to niekoniecznie każdy z nas ma to samo - rysujemy poziomy S/R, fibo, linie trendu, formacje... a niektórzy nic nie rysują ;) Chętnie byśmy się dowiedzieli, co Ty masz na wykresie.

To ja nic nie rysuję ;) Ale poszukam tego zaznaczania pozycji otwartej (chociaż już chwilę szukałem). Z tymże to nie rozwiązuje sprawy, bo nie liczy się, jak kto zaczyna, tylko jak kończy. I by się przydał rysunek do zamkniętych pozycji.

Tak na marginesie, to robię wpis o pozycji w kilka sekund po jej zajęciu, więc łatwo dojść w którym momencie byłem na swoim wykresie.
---

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

1.2255 około

Taka pora. Londyn na lanczu :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

DzikiJamnik pisze:To ja nic nie rysuję ;)
Wow, czyste Price Action, szacuneczek ;)
Ale poszukam tego zaznaczania pozycji otwartej (chociaż już chwilę szukałem). Z tymże to nie rozwiązuje sprawy, bo nie liczy się, jak kto zaczyna, tylko jak kończy. I by się przydał rysunek do zamkniętych pozycji.
To trzeba też zaznaczyć pokazywanie pozycji zamkniętych i będzie tak, jak niżej ;)
Tak na marginesie, to robię wpis o pozycji w kilka sekund po jej zajęciu, więc łatwo dojść w którym momencie byłem na swoim wykresie.
Czyli otworzyłeś w najlepszym, mozliwym miejsu ;)

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Stforex pisze:1.2255 około

Taka pora. Londyn na lanczu :)
A nie mogą jeść przed kompem? Ja jem...

A wracając do tematu...to coraz więcej przemawia za zamknięciem tej pozycji. Jeśli dojdzie do 2280 to zamykam.
---

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Wirus pisze: To trzeba też zaznaczyć pokazywanie pozycji zamkniętych i będzie tak, jak niżej ;)
A gdzie to ja mogę znaleźć w swojej aplikacji? Bo szukam i widzę tylko aktualną pozycję.
---

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Zamknąłem po 2283.
Idę na swój lunch.
---

ODPOWIEDZ