Kryzys w Europie - opinie bankierów
Nie jest to sprzeczność. Eksport opłacalny, a spadający popyt na ten eksport, to różnica.robs pisze:Czy tylko ja tutaj widzę sprzeczność?Drogie euro dla PL z kolei daje drogi import z UE, ale opłacalny eksport. Niemcy sa naszym największym odbiorcą eksportu. Drogie euro ograniczy import Niemców, nasi eksporterzy zostają z towarem.
Dodano po 2 minutach:
Jezeli drogie euro dla wszystkich krajów będzie powodem ograniczania importu, to jak ma wzrosnąć nasz eksport?grz3siek pisze:Drogie euro spowodowalo by raczej wzrost naszego exportu do UE oraz wieksze zainteresowanie rodzimymi produktami.
Grzegorz
Jezeli cena jest ustalona w kontrakcie 23,59 euro, to Niemiec płaci dalej 23,59 euro. Cena przeważnie nie jest ustalana w złotówkach. Polski przedsiębiorca tylko za te 23,59 euro, wymieni więcej PLNów.grz3siek pisze:Chodzilo mi o kraje w ktorych waluta jest euro. Przyjmijmy ze wyprodukowanie "czegos" kosztuje 100 zl. A wiec niemiec placi ~23,59 eur. A gdy euro kosztuje 5 zl niemiec placi 20 eur.
Jesli sie myle prosze o uwage.
Grzegorz
Spadek natomiast eksportu ilościowy, zrekompensowany może być tą różnica kursową. Per saldo przychód z eksportu, w najlepszym razie będzie stały.
Ale dalej u Polaka w magazynie towaru zostanie.
W niemczech też są importerzy, kupują za złotówki, tzn. kontrakty są podpisywane za polską walutę, wtedy ryzyko kursowe przeniesione jest na importera.mike_05 pisze:Jezeli cena jest ustalona w kontrakcie 23,59 euro, to Niemiec płaci dalej 23,59 euro. Cena przeważnie nie jest ustalana w złotówkach. Polski przedsiębiorca tylko za te 23,59 euro, wymieni więcej PLNów.grz3siek pisze:Chodzilo mi o kraje w ktorych waluta jest euro. Przyjmijmy ze wyprodukowanie "czegos" kosztuje 100 zl. A wiec niemiec placi ~23,59 eur. A gdy euro kosztuje 5 zl niemiec placi 20 eur.
Jesli sie myle prosze o uwage.
Grzegorz
Spadek natomiast eksportu ilościowy, zrekompensowany może być tą różnica kursową. Per saldo przychód z eksportu, w najlepszym razie będzie stały.
Ale dalej u Polaka w magazynie towaru zostanie.