Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Ignac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ignac »

Sytuacja klaruje się na eurgbp raz kolejny. Tym razem kupno. Układ świec 1H nie jest jeszcze idealny ale podoba mi się na tyle aby próbować kupować jeśli powrócą do ZL z 5m.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Nie grałbym tego co nie znaczy że setup wg Ignac-a nie jest ok:)

Ignac
Gaduła
Gaduła

Jestem otwarty na uwagi i sugestie, po to tu jestem między innymi. Czy mógłbyś zatem podzielić się przemyśleniami dlaczego byś w to nie wchodził?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Ok ale nie znam tej pary więc z góry uprzedzam :D

Patrz tylko na 1h świece. Na moje prostokąty nie zwracaj uwagi.

Po pierwsze - technicznie jest ok - zl daily niby już up ALE mi ciągle czegoś brak. Może przez lot wybieram lub staram się wybierać te "lepsze" dla mnie wejścia.

Zobacz różnicę w układaniu 1h świec. Nie mówię ze nie poleci tam gdzie dałeś ale mi czegoś CIĄGLE brakuje.

http://i39.tinypic.com/2it6akg.gif

widzisz różnicę w jednogodzinnych świecach zaznaczonych na zielono a na (to miał być żółty :P) na pomarańczowo ? Nie wiem dla mnie za mały popyt na razie jest.

Ignac
Gaduła
Gaduła

Jasne, tak jak pisałem układ 1H nie jest jeszcze idealny ale są dwie sprawy, które w mojej ocenie pozwalają rozpatrywać ten trejd jako słuszny. Pierwsza sprawa to dotknięcie ZL dziennego idealnie co do pipsa, zwykle jak się tak dzieje rynek albo wyrywa do góry albo po maks 2-3 świecach godzinowych idących płasko rusza w górę. Druga sprawa, target jest stosunkowo blisko więc to co się teraz dzieje nie powinno potrwać długo dlatego nie czekam na kolejne potwierdzenia tak jak to było przed południem - to również pewna zasada, którą jakoś tam wyczaiłem, że im bliżej target tym krócej cena będzie się konsolidować i vice versa.
Myślę, że "to coś" czego Ci brakuje to właśnie jeszcze ze 2-3 świece, które zasygnalizują kupujących jakoś mocniej ewentualnie pokażą słabość sprzedających. Uważam jednak, że może być za późno, chociaż o tej porze to właściwie może być i tak.
Faktem jest natomiast, że siła tej metody tkwi właśnie po stronie tradera, daje szanse na interpretacje i przemielenie przez własne szare komóry. No a dodatkowo można się wiele nauczyć przez dyskusję z innymi. Czego chcieć więcej.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Dokładnie - tak jak mówisz. Powiem więcej. Tam gdzie masz Ty targecik ja starałbym się szukać S. Jak widać od dłuższego czasu misie buszują. Daily ZL to coś fajnego jest - jednak coś czuję że jutro po niej pojadą - jednak jak mówiłem nie gram na EG a analiza rzucona na speedzie:)

Kolejna sprawa - dla mnie ten odstęp jest za mały
No i ostatnia sprawa... rzuciłbyś tpl-ką :d fajnie masz to poustawiane :D

Ignac
Gaduła
Gaduła

Nie ma sprawy. W prawym górnym rogu mam malutki podgląd na D1 z pipware minicharta (trzeba mieć ten wskaźnik - z tego co pamiętam to jest tu na forum gdzieś).

http://rapidshare.com/files/366798885/i ... d.tpl.html

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki - fajowo to wygląda może w końcu CC wskaźnik wrzucę sobie :D

co do eg tak patrzę to na siłę zaliczyliśmy ZL dla spadków na daily co jak dobrze patrzę było korektą jakąś tam fibo :D nie chcę być pesymistą ale wg mnie 8820-8800 jedziemy powoli

Ignac
Gaduła
Gaduła

Dokładnie, do południa grałem na ZL spadkowe sprzed kilku dni, które było świeże jak ryba z kutra. Możliwe, że jazda w dół będzie kontynuowana, jednak liczę na korektę wcześniejszą. Zresztą co będzie to będzie, pozycja już zajęta, stop tylko 12 pips więc nie ma strachu.

Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freeman »

Ignac a czy mógłbyś wrzucić też wskaźniki? Chyba używasz innego custom cundle, bo mi się nie włącza. Też ten wskaźnik w prawym górnym roku mi nie funkcjonuje. Z góry dzięki.

ODPOWIEDZ