batman pisze:
Na moje oko jak testy obejmuja ze 300 transakcji, to mozna wiedziec czego sie spodziewac - choc oczywiscie nie musicie sie ze mna zgadzac. Pewnie ktos mocny ze statystyki moglby napisac cos madrzejszego

Pieknie to wyglada w przypadku 100.000 prob.

Twoj nauczyciel statystyki bylby z Ciebie na pewno dumny

Niestety, nawet przy bardzo wydajnym systemie trudno byloby uzyskac 100.000 tradow. W przypadku forward testow i systemu robiacego srednio 1 trade dziennie - (ba nawet 10 tradow dziennie) to nasze badania zdazylyby sie na pewno zdezaktualizowac zanim doszly by do konca..
Ale tak jak sugerujesz - juz na podstawie 300 transakcji mozna juz duzo powiedziec o systemie...
Oczywiscie, mozna przeprowadzic back testy - na danych historycznych..
Jednakze tego typu czysto "laboratoryjne" podejscie ma rowniez swoje wady - tego typu gestosc rozkladu niestety, nie uwzglednia zmian rynku w czasie...
Statystyka - statystyką, a zycie zyciem....
Warunki rynkowe sprzed 5 lat sa inne niz te obecnie.
1 transakcja dziennie, czyli poltora roku dla 300 transakcji wydaje sie ok....
Zakladam w takim wypadku, ze ta sama liczba prob przeprowadzonych na danych z lat np. 2004 - 2005 moze dac juz diametralnie inne wyniki...
Czy slusznie wyrzucimy do kosza strategie (otwierajaca srednio 1 - 2 pozycje tygodniowo), ktora w latach 2008-2009 dawala mierne wyniki a od poczatku 2010 przynosi zyski ? A srednio dla calego tego okresu wychodzi prawie na zero ?
Jezeli system w ciagu ostatnich 300 tradow mial 100 stratnych i byly one rowno rozlozone w calym tym okresie, to wszystko w porzadku... ale jaka decyzje podejmiesz, jezeli te 100 stratnych transakcji mialo miejsce w ciagu ostatnich 150 ?
Przypadek statystyczny ? rynek sie zaraz odwroci ? a moze ewolucja rynku ? lub mala rewolucja typu zakaz hedge-owania, lub handlu metalami na OTC...?
Dlatego, uwazam, ze pomimo iz nie moge moich decyzji podeprzec zadnym rozkladem ani realnym, ani nawet pseudolosowym, to decyzje o przesunieciu systemu z reala na demo podejmuje juz po 3 miesiacach, czyli jakichs 60 - 80 tradach.
Na marginesie - rozmawialismy tu roznicach danych wystepujacych u roznych brokerow....
ten sam system z takimi samymi ustawieniami chodzi u mnie na realu u 3 roznych brokerow. Wyniki sa bardzo rozne - momenty otwarcia pozycji, cena po jakiej te pozycje zostaly otwarte i zamkniete - mowiac krotko - niby ten sam rynek a na prawde kazdy z nich jest inny.
No i przypomniala mi sie stara anegdota na temat statystyki (ktora zawodowo traktuje na powaznie) :
Jezeli statystyka mowi, ze przecietny Polak bije swoja zone raz dziennie, a ja tego nie robie, i moj brat tez swojej nie bije, to... czy to oznacza, ze TY BIJESZ SWOJA 3 RAZY DZIENNIE ???