Kiedy brać TP ??

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zeuss
Pasjonat
Pasjonat

Re: Kiedy brać TP ??

Nieprzeczytany post autor: zeuss »

grzesiek12 pisze:Gram na świecach d1 ,price action i kilka średnich oraz BB......z wejściem i SL nie mam wielkich problemów SL 30-50 pips (zależy od świecy) ..... z kolei odnoścnie TP to mnie szlag trafia kilka pozycji bylo na plus po 150 pips ,zamiast zamykać to myslałem ,że jeszcze większuy UP będzie..... i była lipa cena zawracała i z zysku wychodzilem na zero ,dlatego mam pytanie jakie metody brania TP na świecach D1 macie ?
Aha gram tylko na 3 parach EDEK,CABEL,OZI
Pojawił się już ten problem gdzieś na forum.
Nie masz problemów z wejściami, ale masz problemy z wyjściem.
Wyjście jest odwrotnością wejścia.
Chcąc otworzyć długą pozycję (nie na pałę) czekasz na znak z niebios,tak?(formacje swiecowe,formacje klasyczne,fibo ,przecięcie średnich,miejsce w kanale trendu...itd)
Chcąc zamknąć otwartą długą pozycję czekamy na ten sam znak z niebios w drugą stronę,czyli tak jakbyś chciał otworzyć nową krótką.
Moim zdaniem wychodzi na to, ze chyba wchodzisz życzeniowo.
Dla zobrazowania problemu mógłbyś wrzucić rycinę ze swoim ostatnim wejściem.

:)

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

..albo graj bez TP, za to przestawiaj sobie SL na jakieś wsparcia/opory, to bedzie Twój TP
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

Ja ostatnimi czasy mam to samo, mam juz niezly system. r=1 skutecznosc okolo 75-80%. Tylko kiedy cena podjezdza pod tp przesuwam je bo mysle ze moge osiagnac jeszcze wiekszy zysk. Robie tak dlatego ze widzialem przeciez juz takie ruchy . Cena wtedy siega zazwyczaj moj poprzedni tp i wraca. Wtedy przesuwam tp spowrotem na ten sam poziom. Konczy sie tym ze z r=1 robie r=0.5 lub be. I stoje w miejscu z depo. chyba kupie sobie tablice korkowa i poprzyklejam wydrukowane kartki czego nie robic. Moze ktos moglby polecic jakas ksiazke jak odkuc glowe z zlych nawykow ktore robi sie automatycznie? cos o samodyscyplinie czy ograniczeniu emocji. z sl mam odwrotnie. mam ustaiony sl, widze ze cena juz nie idzie w moim kierunku i moglbym to zamknac ale wlacza sie zyczeniowka. Wiem ze bede zalowal ale nie zamkne wczesniej stratnej pozycji.
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

Michal87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Michal87 »

Ustawiaj sztywny sl i tp a następnie idź z psem na spacer, pojeździj na rowerze - rób co lubisz i to, co nie wymaga siedzenia przy komputerze. Do działa DT zaglądaj po zamknięciu transakcji lecz nigdy gdy planujesz otworzenie pozycji i nigdy , gdy jesteś w trakcie - w każdym przypadku stracisz pieniądze bądź będziesz popełniać głupie błędy w oparciu o sugestie innych graczy.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

masz małe doświadczenie kolego, spójrz na wykres i zauważ na poziomie wzorca gdzie cena zawraca, zazwyczaj są to miejsca na brzegach kanału, wartościach okrągłej liczby jak np. 1,29 i zniesienia fibo, ponadto jak grasz analizą fundamentalną to ona kieruje twoimi decyzjami odnośnie zawracania ceny

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

zeuss pisze: Chcąc zamknąć otwartą długą pozycję czekamy na ten sam znak z niebios w drugą stronę,czyli tak jakbyś chciał otworzyć nową krótką.
Pod warunkiem, że ten sam sygnał kończy i zaczyna dany ruch, jest on czytelny, system ma wysoką skuteczność czy nie daje fałszywek pod prąd.

Trailing stop albo oddaje lwią część zysku, albo jest za ciasny, albo nie ma sensu ;).

Temat jest trudny. Generalnie trzeba czuć instrument-rynek, na którym się człowiek obraca. Znać kluczowe poziomy, choć trochę prajsakcję, siły, które rozgrywają, sentyment.
Cena zaczyna więdnąć = wychodzimy.
Można mierzyć fale (np. na niższym TF). Jeśli są coraz krótsze, a korekty coraz głębsze, wychodzimy przy najbliższym ekstremum. Fibo ekspansja nadaje się do tego całkiem dobrze.

Jeśli grasz DT, to z reguły można grać mniej więcej stałym TP. Raz falka będzie miała 31 innym razem 29. Można grać pod ATR. Każda sesja, nie licząc wyjątkowych sytuacji, ma swoje ograniczone możliwości. Osobiście domyślny TP mam 33, ale czasem zwiększę, czasem wezmę wcześniej. Nie ma sztywnej reguły, bo rynek nie jest sztywny.

Nowy500
Książka nie będzie za Ciebie trejdowała.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

Stforex wiem ale poukladac w glowie moze pomoc. Sa pozycje ktore dotycza psychologii tradera. i nie mowie zeby ksiazka odwalila cala robote ale zrobila jakis szlif zakutej bani. na demo wszystko jest ok. az nie wierze ze takie transakcje mi wpadaja chocby z czystego PA.

-- Dodano: sob 13-10-2012, 13:02 --
Michal87 pisze:Ustawiaj sztywny sl i tp a następnie idź z psem na spacer, pojeździj na rowerze - rób co lubisz i to, co nie wymaga siedzenia przy komputerze. Do działa DT zaglądaj po zamknięciu transakcji lecz nigdy gdy planujesz otworzenie pozycji i nigdy , gdy jesteś w trakcie - w każdym przypadku stracisz pieniądze bądź będziesz popełniać głupie błędy w oparciu o sugestie innych graczy.
z tym sugerowaniem sie forum to juz ogarnolem przynajmniej zajmowanie pozycji(poki nie zajme pozycji to nie wchodze na forum, a zajmuje ok 5 pozycji w tyg) nie wiem do konca jak jest z wychodzeniem. A nie chce zostawiac pozycji bez gapienia sie w monitor bo moge ograniczyc sl o polowe. Juz widze kiedy mi nie wejdzie tp i moglbym zamknac(z tym ze nie moge sie przełamac)
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Ciężka sprawa...możesz zamykać ileś% po osiągnięciu jakiegoś szczytu/dołka(poziomu), lub fibo/atr jak mówił Stforex a pozostałe % puścić luzem jeśli warunki na wyższym TF do tego zachęcają (np d1/w1/mn) i trailować za low weekly lub wyznaczyć tp2 po wysokim tf...też bym chciał wiedzieć która metoda się sprawdzi najlepiej w przyszłości hehe ;)
Edit: ale jeżeli nie umiesz wyczytać z wykresu/innych fusów, że cena nie wróci do Twojego BE, to jest to zdanie się całkowite na rynek..

ODPOWIEDZ