Japońskie Świece - stań się japońskim wojownikiem

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Post autor: Emde »

Witam,
wtrącę w ten jakże zacny temat swoje 0,03PLN...
Wspominane było juz nieraz,że h4 i d1 nie są odpowiednimi tf dla świec/formacji,a to ze wzgledu na różnice czasowe.Warto o tym pamiętać.
Poza tym,dobry temat,riddle-duży plus za cierpliwość :)

pzdr,
emde

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: leszczu »

Emde pisze:Witam,
wtrącę w ten jakże zacny temat swoje 0,03PLN...
Wspominane było juz nieraz,że h4 i d1 nie są odpowiednimi tf dla świec/formacji,a to ze wzgledu na różnice czasowe.Warto o tym pamiętać.
Poza tym,dobry temat,riddle-duży plus za cierpliwość :)

pzdr,
emde
Witam

gdzie można więcej poczytać o tej kwestii?
Dzięki

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Damian_GTK »

Właśnie Emde podjąłeś bardzo ciekawe zagadnienie, nad którym się zastanawiałem od początku mojej "kariery" na FX. Jeżeli np mam świece 4H i wiem że w UK te świece wyglądają często zupełnie inaczej to bardziej skupiam się na moich świecach 4H (bo tak zakłada system) czy też powinienem podglądać świece jakie utworzyły się wg czasu Londyńskiego?
Wiadomo że świece i formacje świecowe nie są samodzielnym sygnałem do wejścia, ale stanowią sporą część systemu (wg mnie ok 30% systemu, reszta to trend, poziomy itd).
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Witam,
na fx jedyne zamknięcia sesji to zamknięcia piątkowe,a otwarcia niedzielne(US i Australia,ale o tym nie trzeba pisać;)-więc świece/formacje miarodajne to właśnie W1-świeczki d1 czy inaczej wyglądaja u Amerykanów,inaczej u Europejczyków,a jeszcze inaczej u Azjatów--tzn mam na mysli brokerów :) Wystarczy rzucić okiem na AM i FX Clearing-w załączeniu świece z tego samego okresu,h4.
@Leszczu,najlepiej i jedynie to Nison i G.Morris,uzupełniają się znakomicie ;)
@Damian-nie wiem u jakiego brokera grasz,ale większość europejskich ma czas GMT,tak mi się przynajmniej zdaje;)

pozdrawiam,
Emde
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: leszczu »

Dzięki za info Emde.
Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić jeśli ktoś chce grać na D1?
Czy w takim bądź razie pozostaje nam tylko W1 i MN?

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

leszczu pisze:Dzięki za info Emde.
Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić jeśli ktoś chce grać na D1?
Czy w takim bądź razie pozostaje nam tylko W1 i MN?
Niekoniecznie-wydaje się,że grając u broka z GMT graj po prostu w czasie sesji europejskich,u broka amerykańskiego-podaczas sesji amerykańskiej.
jeden z całkiem przejrzystych kalendarzy
http://www.stocktime.ru/en/index.html
pzdr,
md

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Damian_GTK »

Emde u brokera który ma wykresy w naszej strefie czasowej, czyli dla przykładu świece H4 otwierają się i zamykają wg czasu PL o 0.00, 4.00, 8.00, 12.00, 16.00, 20.00, tak więc mam różnicę między GMT o godzinę.
Moja analiza polega na obserwacji świec H4 i D1. Czasami gdy u nas kończy się świeca H4 o godzinie 16.00 to czekam jeszcze do g. 17.00 kiedy to zakończy się świeca H4 w Londynie, tak żeby ewentualnie potwierdzić formację. Nie wiem czy to jest dobry tok rozumowania.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Damian_GTK pisze:Emde u brokera który ma wykresy w naszej strefie czasowej, czyli dla przykładu świece H4 otwierają się i zamykają wg czasu PL o 0.00, 4.00, 8.00, 12.00, 16.00, 20.00, tak więc mam różnicę między GMT o godzinę.
Moja analiza polega na obserwacji świec H4 i D1. Czasami gdy u nas kończy się świeca H4 o godzinie 16.00 to czekam jeszcze do g. 17.00 kiedy to zakończy się świeca H4 w Londynie, tak żeby ewentualnie potwierdzić formację. Nie wiem czy to jest dobry tok rozumowania.
Hej,po mojemu całkiem dobry-ale czy nie lepiej założyć konto(choćby demo- u brokera ze strefy GMT?takie porównywanie na dłuższy okres może być(ale nie musi :) męczące :)
@leszczu-patrz dwa posty wyżej ;)lub-analizę formacji przeprowadzaj na W1,zaręczam Cię,że po pewnym czasie nie będziesz chciał wrócić na niższe interwały-a przynajmniej nie w celu analizy świec;)
pozdrawiam,
md

Awatar użytkownika
dandos2
Stały bywalec
Stały bywalec

Układy

Post autor: dandos2 »

Witam
Wrzuciłem wcześniej do wskaźników ale to dotyczy tematu także może komuś pomoże .
Wzrokowcy bardziej to docenią a Ci co będą chcieli się uczyć mogą trenować i sprawdzać.
Nie są to wskaźniki mojego autorstwa dla ścisłości.
Pozdrawiam

ps. Układy sprawdzają się dobrze na wykresach daily gdzie występują wsparcia i opory.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uśmiechajmy się, jutro możemy nie mieć zębów
:-) GaduGadu 906295

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Post autor: riddle »

U mnie sprawa z różnymi świecami wygląda tak, że w momencie kiedy widzę na np AM fajną formację sprawdzam jak to wygląda na FXPRO, jeżeli u obu brokerów jest formacja zachęcająca do zajęcia pozycji to dla mnie to jest wystarczające potwierdzenie. Czasem pomimo różnych stref czasowych są takie same formacje...zachęcam do obserwacji.

dandos2 dzięki za wrzucenie wskaźników :wink:
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

ODPOWIEDZ