Serwis Forex-nawigator.biz korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [Zamknij tą informację]

Dzisiaj jest 20 cze 2018, 16:55     PREMIA 30$ bez depozytu! Dodatkowo aż do 50% bonusu od wpłaty w XM!



Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi par

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

belfernia

Uczestnik

Uczestnik

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 09 mar 2018, 09:01

Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi par

Nieprzeczytany post10 mar 2018, 11:37

Witajcie!

Zakodowałem sobie EA (głównie do testów), którego jednym z podstawowych założeń jest sprawdzanie wyników z wykorzystaniem RSI. Ogólnie fajna sprawa, chciałbym jednak przyspieszyć testowanie, bo obecnie po każdym teście muszę zmieniać ustawienia, włączać test na nowo i tak dalej i tak dalej...
Jak zrobić żeby EA wykorzystująca np. RSI 14, automatycznie przeszła do testu z wykorzystaniem RSI 15, potem 16, 17 itd.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Offline
Awatar użytkownika

raposo

Moderator

Moderator

  • Posty: 10929
  • Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
  • Lokalizacja: Trójmiasto
  • Pochwały: 66

Re: Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi

Nieprzeczytany post11 mar 2018, 15:19

Cześć,

Zakładam, że testujesz EA na MT4. W takim razie musisz zakodować sobie wartość RSI jako parametr. Następnie odpalasz test z optymalizacją w backtesterze na MT4, gdzie wybierasz sobie min. i max. wartość. Backtester przeprowadzi od razu testy dla wszystkich możliwych kombinacji z danego zakresu.
- RABATY u brokerów ECN, STP, NDD
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- Vipro Markets (-10%) - XTB (-25%) - Dukascopy (-20%) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu
Offline

belfernia

Uczestnik

Uczestnik

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 09 mar 2018, 09:01

Re: Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi

Nieprzeczytany post11 mar 2018, 19:11

Dziękuję za odpowiedź, niestety nie bardzo udaje mi się wprowadzić ją w użycie.
Rzeczywiście testuję w testerze MT4 (to to samo co backtester?). Po zaznaczeniu kratki "Optymalizacja" i kliknięciu "Start" rośnie pasek postępu i koniec. Uruchamiam test bez optymalizacji i wyniki mam nadal tylko dla jednej wartości RSI.
RSI jako parametr mam zakodowany za pomocą extern int okres_RSI, próbowałem też input int okres_RSI - efekt ten sam.
Nigdzie nie znalazłem opcji min i max o których piszesz -może coś dodatkowo trzeba zakodować żeby się pojawiły? Próbowałem z opcjami dostępnymi pod przyciskiem "Właściwości strategii" w zakładce "Wpisz parametry",gdzie jest widoczna zmienna okres_RS, są tam opcje do ustawienia "Wartość", "Start", "Krok" i "Postój". Próbowałem, ale nic nie wychodziło. Co bym tam nie wstawił (pomijając pole "Wartość" oczywiście), wynik jest ten sam.
Może to dlatego, że moja strategia nie jest pełną strategią z systemem transakcyjnym, a jedynie sprawdza, jaka będzie świeczka po spełnieniu określonych warunków? Próbowałem na dwóch MT4 od różnych brokerów.
Co robię nie tak?
Proszę nie rezygnować z podpowiedzi, które mogą wydawać się Wam oczywiste, ja zaczynam dopiero i dla mnie mogą być nieznane.
Offline
Awatar użytkownika

raposo

Moderator

Moderator

  • Posty: 10929
  • Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
  • Lokalizacja: Trójmiasto
  • Pochwały: 66

Re: Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi

Nieprzeczytany post12 mar 2018, 09:29

Najlepiej pokaż parę screenów z ustawieniami EA, samego testera i okna optymalizacji - będzie łatwiej :)
- RABATY u brokerów ECN, STP, NDD
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- Vipro Markets (-10%) - XTB (-25%) - Dukascopy (-20%) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu
Offline

belfernia

Uczestnik

Uczestnik

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 09 mar 2018, 09:01

Re: Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi

Nieprzeczytany post12 mar 2018, 20:34

Oczywiście :)
Bez względu na to czy "Optymalizacja" jest zaznaczona czy nie, opcje są takie same.
Obrazki wysyłam jako załączniki
Dziękuję :)
Zaloguj się (lub zarejestruj), aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

raposo

Moderator

Moderator

  • Posty: 10929
  • Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
  • Lokalizacja: Trójmiasto
  • Pochwały: 66

Re: Jak zakodować automatyczn uruchamianie EA ze zmienionymi

Nieprzeczytany post13 mar 2018, 14:08

OK, ale zaznacz parametr, który ma być brany do optymalizacji, bo z tego wynika, że robisz cały czas zwykły test z jednymi ustawieniami ;)
- RABATY u brokerów ECN, STP, NDD
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- Vipro Markets (-10%) - XTB (-25%) - Dukascopy (-20%) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Wróć do Programowanie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości