Jak ustawiacie SL i TP?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
asca
Bywalec
Bywalec

Jak ustawiacie SL i TP?

Nieprzeczytany post autor: asca »

Zastanawiam sie, jakie macie doswiasdczenia z ustawianiem SL i TP. Chodzi mi o eksperymentowanie z różnymi wartościaqmi i który układ wydaje sie wam najkorzystniejszy.
Osobiście zaczynałem bezpiecznie od minimalnych wartości czyli 5SL i 5TP. Ale często zlecenie padało na SL przy byle wahnięciu wracając za chwilę do trendu. Przy dużych wartościach są z kolei duże straty :) Czy lepsze są proporcjonalne układy, czy asymetryczne? Duzy SL i mały TP daje pewniejszy zysk przy wahaniach, bo jesli wahania sa sumetryczne, to szybciej wpadna na TP. Odzwrotny układ z duzym TP i małym SL zabezpiecza straty, ale rzadziej jest okazja na TP... Jakie wartości polecacie?
Jesli macie wypracowany układ, który działa najlepiej waszym zdaniem, chętnie poznam wasze uwagi.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Z reguły w przedziale 15-35. Zależy od setup'u.

Jak łapię ruchy na większym TF to 50-55 pips.

Kiedyś ktoś pisał, że większych niż 90 pips nie ma sensu stawiać.

Jeśli masz za duże straty, to zmniejsz pozycję. Generalnie większy SL to większa szansa na TP... Chyba, że grasz przeciw trendowi...

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Bzdura ,ja mam drugie konto na TP 150 Pips i jakoś żyję..

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Asca musisz to ustalić sam, bo ty wiesz gdzie wchodzisz i ile cena z reguły potrafi wyjść z danego poziomu. Jeśli masz 10000 zł na koncie i ryzykujesz powiedzmy 1% to twój SL wynosi 100zł, to czy będzie miał 30 pips czy 10 zależy tylko od ciebie i twojego stylu gry, wtedy grasz odpowiednio 0,1 albo 0,3 lota. Uwzględnij także spread, na każdej parze jest inny i wlicz go do swojego SL. Sl musi wynikać z zarządzania kapitałem,techniki, a także tego na jakich TF grasz, im większy horyzont czasowy tym z reguły większy SL(ale technicznie nie w sensie kwoty bo ryzykujesz zawsze określony % w każdym zagraniu).
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

asca
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: asca »

A co z symetrią SL do TP względem ceny wejścia?

Awatar użytkownika
Yawlarutan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yawlarutan »

IMO zdecydowanie TP większe od SL. :)
Jeśli np stosunek TP do SL wynosi 3:1, to wystarczy 1 udany trade na 4, żeby wyjść na zero. I odwrotnie - żeby stracić wszystko, co zarobiłeś w jednym trejdzie, musisz mieć aż 3 nieudane. W przypadku R/R 1:1 musisz mieć trafność 50%, żeby chociaż wyjść na zero...
Keep it simple, stupid.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Stforex pisze:Z reguły w przedziale 15-35. Zależy od setup'u.

Jak łapię ruchy na większym TF to 50-55 pips.

Jeśli masz za duże straty, to zmniejsz pozycję. Generalnie większy SL to większa szansa na TP... Chyba, że grasz przeciw trendowi...
Ojojojoj... Gdzie się podziała elastyczność i otwartość umysłu?
Rynek nieustannie ewoluuje. 3 lata temu średnia dzienna zmienność na EUR/USD potrafiła być w granicach 250-300.0 pips. Teraz nie dochodzi do 200.0 ale czy to oznacza, że zawsze tak będzie? I czemu od razu zakładamy, że będzie grał na tej parze co my, a nie USD/JPY gdzie zmienność jest zdecydowanie większa... Nie było nawet wspomniane czy to daytrading, skalping, czy może nawet średni lub długi termin.

Stereotypy i własne przeświadczenia są powielane i w taki 'piękny' sposób wygląda to jak wygląda... :)

Gdyby nie było sensu dawać TP większego niż 90.0 pips to na interwencji na franku nie zarobiłbym w 15min 800 pipsów tylko te sensowne 89.0 pips :).

Po kolei:
1) TP i SL może być sztywne krótkookresowo jednak zawsze należy dostosować je do zmienności danego rynku (więc od zmienności w danym okresie oraz samego instrumentu na którym się zawiera transakcje).

2) to że TP będzie większe od SL nie oznacza, że prawdopodobieństwo zarobku jest większe - po prostu bzdura. Ostateczny wynik to współpraca dwóch elementów - skuteczności i stosunku TP do SL (RR). Potem dochodzi kwestia zarządzania pieniędzmi.
Sam swego czasu stosowałem strategię gdzie SL wynosił 20.0 pips, a TP 5.0 pips. Tragedia co? R:R bardzo niekorzystny... Ale przy skuteczności 80-90% dawało radę... :)

3) To czy TP/SL ma wartość stałą, określoną z góry czy dynamiczną powinno już być zdeterminowane od samego systemu. W końcu jeśli ustawiamy SL wg fibo, wsparć, oporów czy lokalnych szczytów/dołków to siłą rzeczy zawsze ta wartość będzie inna ale czy to oznacza, że to źle? Absolutnie. Czy przez to musimy więcej ryzykować? Skądże :).

Problem ze stałymi wartościami jest taki, że rynek niekoniecznie będzie chciał zrobić zawsze np. 50 pips od punktu otwarcia pozycji, bo na 45 pips wypadać będzie jakiś istotniejszy poziom. Dlatego mimo, że determinujemy sobie stałe założenia (uwzględniające okresową zmienność), powinniśmy pozostać elastyczni.
IMO zdecydowanie TP większe od SL.
Jeśli np stosunek TP do SL wynosi 3:1, to wystarczy 1 udany trade na 4, żeby wyjść na zero. I odwrotnie - żeby stracić wszystko, co zarobiłeś w jednym trejdzie, musisz mieć aż 3 nieudane. W przypadku R/R 1:1 musisz mieć trafność 50%, żeby chociaż wyjść na zero...
Widzisz... To działa w dwie strony. Teoretycznie łatwiej zaliczyć TP 20 niż SL 60 oraz trudniej zaliczyć TP 60 niż SL 20 ale w obu przypadkach można zarabiać. Oprócz skuteczności, dochodzi tu aspekt psychologiczny. Bardziej komfortowo czujemy się, gdy mamy do zgarnięcia 3 razy więcej niż ryzykujemy. Taki komfort może pomagać (ale nie musi) jednak liczy się efekt końcowy.

Dobrej nocy ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Yawlarutan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yawlarutan »

raposo pisze:Widzisz... To działa w dwie strony. Teoretycznie łatwiej zaliczyć TP 20 niż SL 60 oraz trudniej zaliczyć TP 60 niż SL 20 ale w obu przypadkach można zarabiać. Oprócz skuteczności, dochodzi tu aspekt psychologiczny. Bardziej komfortowo czujemy się, gdy mamy do zgarnięcia 3 razy więcej niż ryzykujemy. Taki komfort może pomagać (ale nie musi) jednak liczy się efekt końcowy.
To jasne, dlatego dodałem "IMO" na początku :). Nie wątpię, że da się zarabiać z RR 1:1. Inna sprawa, że ja nie potrafię, również właśnie ze względów psychologicznych :).
Zresztą ciężko w ogóle cokolwiek jednoznacznego napisać o RR w zupełnym oderwaniu od strategii, co sam zauważyłeś w swoim poście.

Dobrej nocy wzajemnie ;).
Keep it simple, stupid.

traper123
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traper123 »

trafnośc to sprawa IMO losowa. ciężko jest w długim terminie przy relacji 1:1 utrzymać trafność większa niż 50 %, czyli tak jak w kasynie obstawiając czerwone i czarne w ruletce.
prawo czarnych serii mówi że wcześniej czy później trafimy na taki okres a wtedy w najlepszym wypadku będziemy na 0.
Jesli ktoś już lubi relacje 1:1 to może sie pobawić w opcje binarne. nie słyszałem jednak aby ktoś w dłuższym terminie odnosił systematyczne zyski na tym

aczkolwiek słyszałem o przypadkach w których przy relacji 1,5:1 ( TP/SL)
udawało się utrzymywać długoterminową zyskowność.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

traper123 pisze:trafnośc to sprawa IMO losowa. ciężko jest w długim terminie przy relacji 1:1 utrzymać trafność większa niż 50 %,
Piszesz to na podstawie własnych doświadczeń. Moje pokazują, że nie jest to sprawa losowa i w długim terminie wychodzi jaką rzeczywiście skuteczność ma dana strategia/dany trader przy danej strategii. Forex to nie ruletka.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ