JadeFX (Jade Investments Group) - ECN/STP

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
6
19%
Poza paroma minusami są ok
3
10%
Przeciętny
7
23%
Mają wiele wad
2
6%
Stanowczo odradzam
13
42%

Liczba głosów: 31

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

z tego wynika, że niestety tak :-(

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

streszcznie
http://forexmagnates.com/cftc-shuts-dow ... uma-omukwe
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 123#216123
reptile pisze:Serio się głowię kiedy oni splatują Laughing
W sumie to nic.. się nie stało, bo powinni zamknąć 80% brokerów z tego rynku :lol:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

W sumie to nic.. się nie stało, bo powinni zamknąć 80% brokerów z tego rynku Laughing
Myślę że najwyższy czas skupić się na tym które to są te 20%......

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

inso
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inso »

" Finally, the order requires Omukwe, JadeFX and Jade Investments Group to pay restitution to defrauded customers, disgorge ill-gotten gains and pay a civil monetary penalty. "

Czy ja dobrze to rozumiem, ze Jade zwroci wszystkei pieniadze klientom?
Dotyczy to sie wszystkich klientow, czy tylko ze stanow?

Bardzo dyplomatycznie to napisane a moj angielski pozostawia wiele do zyczenia...

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Czyli znaczy się że MC mnie dopadł :) nie z mojej winy.
Żeby ich ..... Statystyki mi popsuli.
A tak na poważnie to marnie to wygląda.
Ja tam otworzyłem konto tylko do jurnala z minimalnym depo.
A co niektórzy tam pewnie sporo kasy mieli.
Chociaż byłem zadowolony i złego słowa nie można było o nich powiedzieć.
Mnie tylko jedno powstrzymywało żeby się do nich przenieść. Nie był to spreadbeetingowy brok.
I to mi d.... uratowało.
Trzeba teraz śledzić co z tego wyjdzie.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

inso
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja ciagle nie moge uwierzyc w to... Ja naprawde bylem bardzo zadowolony z tego broka, szczegolnie, ze czesto handluje na parach egzotycznych, a w Jadefx spread byl na Aud/Nzd taki jak w XTB na G/J. Wyplaty maksymalnie w ciagu 5 dni na koncie...
I szczerze to mnie gowno obchodzi co broker robi z moimi pieniedzmi jak nie mam otwartych pozycji, wazne, ze placi jak nalezy. I tak naprawde to tak jak ktos wspomnial, gdyby chcieli tak przetrzepac wszystkich brokerow to zostaloby tylko kilku.
Dziekuje panom z CFTC, swietny prezent na rozpoczecie roku :[

Trudno, trzeba sie jakos ogarnac i pomyslec nad ta cala sytuacja bo narazie to emocje mna kieruja i jedyne co mi przychodzi do glowy to spakowac moja 9mm i wybrac sie do stanow.

Jutro zobacze co mi w KNF powiedza. Czy beda mogli pomoc w jakis sposob...

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

zz pisze:Był ewidentny wał...?.
Wygląda na to, że wał był z tym że nie byli zarejestrowani się w CFTC a powinni. Pewnie nie mogli tego zrobić bo nie mogli mieć odsegregowanej kasy klientów, zresztą jak znakomita większość brokerów, nawet dużych i "zaufanych". Oświadczenie mówi jeszcze o innych zarzutach ale to jest bełkot i nie podają żadnych przykładów czy wyjaśnień.
inso pisze:"Finally, the order requires Omukwe, JadeFX and Jade Investments Group to pay restitution to defrauded customers, disgorge ill-gotten gains and pay a civil monetary penalty. "
Czy ja dobrze to rozumiem, ze Jade zwroci wszystkei pieniadze klientom?
Dotyczy to sie wszystkich klientow, czy tylko ze stanow?
Złe wieści inso. Masz racje, że dyplomatycznie to napisane i kolejność zwrotów należy czytać od końca. Czyli najpierw zapłacą civil monetary penalty w wysokości zapewne większej niż te marne $3.2m, przecież prosiaki z CFTC muszą mieć pełne korytko a że sami wyznaczają wysokość tej grzywny... Potem jak już nic nie zostanie do zdarcia dołożą disgorge ill-gotten, co być może należy rozumieć także jako pokrycie strat z tych niezamkniętych pozycji. No i finalnie, trochę chyba na zasadzie takiego jakby gagu sytuacyjnego, poślą Jacoba na roboty do guantanamo, żeby zarobił i oddał depozyty.

Po co komu taki regulator? Kogo interesuje oświadczenie, gdzie nie ma słowa o tym jak regulator zrealizował swoje najbardziej fundamentalne założenie statutowe ochrony depozytów?

EDIT: być może Jacob wtopił tym, że nie sprawdził czy może otworzyć firmę tam gdzie otworzył i nie podlegać pod CFTC? A może mógł tam działać tylko bez przyjmowania obywateli USA, a przyjął? A może klienci rejestrowali się na meksykańskie, portorykańskie i polskie paszporty mając równocześnie amerykańskie. Pewnie nigdy się nie dowiemy jak było.
Obrazek
Unfortunately, more to come

inso
Stały bywalec
Stały bywalec

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

inso pisze:tutaj jest wiecej
Nie mam już dziś siły żeby ten dokument ogarnąć. Wygląda na to, że Jacob formalnie był wporządku tylko otwierał firmowe konta bankowe poza Belize na adres z Wisconsin (to ma być dowód na działalność firmy w USA?) i podobno jednak miał klientów z USA(?). No jak go już pozwali to raczej nie pozwolą sobie na oddalenie zarzutów a papugi na pewno mają droższe.

An order directing Defendants to pay civil monetary penalties of not more than the higher of $140,000 or triple the monetary gain to proposed Defendants for each violation of the Act or Regulations
Byłem blisko, 20 x $140k = $2.8m chyba że faktycznie dowalą potrójnie (violations punkty 32-52). Obstawiam, że w związku z cięciami dotacji prosięta są głodne potrójnie.
Obrazek
Unfortunately, more to come

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

matka pisze:Nie mam już dziś siły żeby ten dokument ogarnąć. Wygląda na to, że Jacob formalnie był wporządku
No nie bardzo.
Wygląda na to, że:
- przez 8 miesięcy Jade działało, przyjmowało wpłaty nie mając nawet własnego konta forexowego (dziwne - więc jak odbywał się handel ?)
- na Belize zarejestrowane było JadeFX. Ale JadeFX LLC - zarejestrowane było w USA, Wisconsin.
- rachunki bankowe Jade były w USA, na rachunki przyjmowano wpłaty klientów z USA
- cały biznes "kręcił" się w USA

Tak więc formalnie JadeFX świadczyło usługi brokerskie w USA nie mając do tego praw, nie będąc zarejestrowanym brokerem. I to jest przyczyną kłopotów.

Z 3,3 mln$ wpłat w handlu było tylko 1,3 mln$. 2 mln$ leżały na koncie właściciela Jade. Więc albo klienci wpłacali kasę i nią nie obracali albo ktoś lewarował Jade. Jak się to ma to ECN/STP którym ponoć byli ?
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ