JadeFX (Jade Investments Group) - ECN/STP
streszcznie
http://forexmagnates.com/cftc-shuts-dow ... uma-omukwe
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 123#216123
http://forexmagnates.com/cftc-shuts-dow ... uma-omukwe
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 123#216123
W sumie to nic.. się nie stało, bo powinni zamknąć 80% brokerów z tego rynkureptile pisze:Serio się głowię kiedy oni splatują Laughing

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Myślę że najwyższy czas skupić się na tym które to są te 20%......W sumie to nic.. się nie stało, bo powinni zamknąć 80% brokerów z tego rynku Laughing
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
" Finally, the order requires Omukwe, JadeFX and Jade Investments Group to pay restitution to defrauded customers, disgorge ill-gotten gains and pay a civil monetary penalty. "
Czy ja dobrze to rozumiem, ze Jade zwroci wszystkei pieniadze klientom?
Dotyczy to sie wszystkich klientow, czy tylko ze stanow?
Bardzo dyplomatycznie to napisane a moj angielski pozostawia wiele do zyczenia...
Bardzo dyplomatycznie to napisane a moj angielski pozostawia wiele do zyczenia...
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Czyli znaczy się że MC mnie dopadł
nie z mojej winy.
Żeby ich ..... Statystyki mi popsuli.
A tak na poważnie to marnie to wygląda.
Ja tam otworzyłem konto tylko do jurnala z minimalnym depo.
A co niektórzy tam pewnie sporo kasy mieli.
Chociaż byłem zadowolony i złego słowa nie można było o nich powiedzieć.
Mnie tylko jedno powstrzymywało żeby się do nich przenieść. Nie był to spreadbeetingowy brok.
I to mi d.... uratowało.
Trzeba teraz śledzić co z tego wyjdzie.

Żeby ich ..... Statystyki mi popsuli.
A tak na poważnie to marnie to wygląda.
Ja tam otworzyłem konto tylko do jurnala z minimalnym depo.
A co niektórzy tam pewnie sporo kasy mieli.
Chociaż byłem zadowolony i złego słowa nie można było o nich powiedzieć.
Mnie tylko jedno powstrzymywało żeby się do nich przenieść. Nie był to spreadbeetingowy brok.
I to mi d.... uratowało.
Trzeba teraz śledzić co z tego wyjdzie.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Ja ciagle nie moge uwierzyc w to... Ja naprawde bylem bardzo zadowolony z tego broka, szczegolnie, ze czesto handluje na parach egzotycznych, a w Jadefx spread byl na Aud/Nzd taki jak w XTB na G/J. Wyplaty maksymalnie w ciagu 5 dni na koncie...
I szczerze to mnie gowno obchodzi co broker robi z moimi pieniedzmi jak nie mam otwartych pozycji, wazne, ze placi jak nalezy. I tak naprawde to tak jak ktos wspomnial, gdyby chcieli tak przetrzepac wszystkich brokerow to zostaloby tylko kilku.
Dziekuje panom z CFTC, swietny prezent na rozpoczecie roku :[
Trudno, trzeba sie jakos ogarnac i pomyslec nad ta cala sytuacja bo narazie to emocje mna kieruja i jedyne co mi przychodzi do glowy to spakowac moja 9mm i wybrac sie do stanow.
Jutro zobacze co mi w KNF powiedza. Czy beda mogli pomoc w jakis sposob...
I szczerze to mnie gowno obchodzi co broker robi z moimi pieniedzmi jak nie mam otwartych pozycji, wazne, ze placi jak nalezy. I tak naprawde to tak jak ktos wspomnial, gdyby chcieli tak przetrzepac wszystkich brokerow to zostaloby tylko kilku.
Dziekuje panom z CFTC, swietny prezent na rozpoczecie roku :[
Trudno, trzeba sie jakos ogarnac i pomyslec nad ta cala sytuacja bo narazie to emocje mna kieruja i jedyne co mi przychodzi do glowy to spakowac moja 9mm i wybrac sie do stanow.
Jutro zobacze co mi w KNF powiedza. Czy beda mogli pomoc w jakis sposob...
Wygląda na to, że wał był z tym że nie byli zarejestrowani się w CFTC a powinni. Pewnie nie mogli tego zrobić bo nie mogli mieć odsegregowanej kasy klientów, zresztą jak znakomita większość brokerów, nawet dużych i "zaufanych". Oświadczenie mówi jeszcze o innych zarzutach ale to jest bełkot i nie podają żadnych przykładów czy wyjaśnień.zz pisze:Był ewidentny wał...?.
Złe wieści inso. Masz racje, że dyplomatycznie to napisane i kolejność zwrotów należy czytać od końca. Czyli najpierw zapłacą civil monetary penalty w wysokości zapewne większej niż te marne $3.2m, przecież prosiaki z CFTC muszą mieć pełne korytko a że sami wyznaczają wysokość tej grzywny... Potem jak już nic nie zostanie do zdarcia dołożą disgorge ill-gotten, co być może należy rozumieć także jako pokrycie strat z tych niezamkniętych pozycji. No i finalnie, trochę chyba na zasadzie takiego jakby gagu sytuacyjnego, poślą Jacoba na roboty do guantanamo, żeby zarobił i oddał depozyty.inso pisze:"Finally, the order requires Omukwe, JadeFX and Jade Investments Group to pay restitution to defrauded customers, disgorge ill-gotten gains and pay a civil monetary penalty. "
Po co komu taki regulator? Kogo interesuje oświadczenie, gdzie nie ma słowa o tym jak regulator zrealizował swoje najbardziej fundamentalne założenie statutowe ochrony depozytów?
EDIT: być może Jacob wtopił tym, że nie sprawdził czy może otworzyć firmę tam gdzie otworzył i nie podlegać pod CFTC? A może mógł tam działać tylko bez przyjmowania obywateli USA, a przyjął? A może klienci rejestrowali się na meksykańskie, portorykańskie i polskie paszporty mając równocześnie amerykańskie. Pewnie nigdy się nie dowiemy jak było.
Nie mam już dziś siły żeby ten dokument ogarnąć. Wygląda na to, że Jacob formalnie był wporządku tylko otwierał firmowe konta bankowe poza Belize na adres z Wisconsin (to ma być dowód na działalność firmy w USA?) i podobno jednak miał klientów z USA(?). No jak go już pozwali to raczej nie pozwolą sobie na oddalenie zarzutów a papugi na pewno mają droższe.inso pisze:tutaj jest wiecej
An order directing Defendants to pay civil monetary penalties of not more than the higher of $140,000 or triple the monetary gain to proposed Defendants for each violation of the Act or Regulations
Byłem blisko, 20 x $140k = $2.8m chyba że faktycznie dowalą potrójnie (violations punkty 32-52). Obstawiam, że w związku z cięciami dotacji prosięta są głodne potrójnie.
No nie bardzo.matka pisze:Nie mam już dziś siły żeby ten dokument ogarnąć. Wygląda na to, że Jacob formalnie był wporządku
Wygląda na to, że:
- przez 8 miesięcy Jade działało, przyjmowało wpłaty nie mając nawet własnego konta forexowego (dziwne - więc jak odbywał się handel ?)
- na Belize zarejestrowane było JadeFX. Ale JadeFX LLC - zarejestrowane było w USA, Wisconsin.
- rachunki bankowe Jade były w USA, na rachunki przyjmowano wpłaty klientów z USA
- cały biznes "kręcił" się w USA
Tak więc formalnie JadeFX świadczyło usługi brokerskie w USA nie mając do tego praw, nie będąc zarejestrowanym brokerem. I to jest przyczyną kłopotów.
Z 3,3 mln$ wpłat w handlu było tylko 1,3 mln$. 2 mln$ leżały na koncie właściciela Jade. Więc albo klienci wpłacali kasę i nią nie obracali albo ktoś lewarował Jade. Jak się to ma to ECN/STP którym ponoć byli ?