IronFx

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
1
3%
Poza paroma minusami są ok
1
3%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
31
94%

Liczba głosów: 33

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

DigitalSmoke pisze:
IronFx-Adam pisze:Tak. cena musi róźnić się od ceny rynkowej o min. 5 pisów(50 pipetek/punków) na EUR/USD, Więszkość głównych par posiada taki limit, bardziej egzotyczne crossy mają limit 10/15 pipsów etc.
Nawet na koncie STP? A przed czy to ma chronić tradera?
To ma chronić brokera przed zbyt agresywnym skalpem nie tradera. 5pips niestety to dużo i uważam to, w tej chwili za jeden z największych błędów IronFX.

Otwieramy pozycję, cena idzie 2-3pips w przeciwnym kierunku zanim zdążymy wklepać SL - i już nam się robi minimalny SL 7pips. Często nawet u brokerów mających limit 2,5pipsa zdarza się postawić SL dalej niż się zakładało z racji takich ograniczeń.

O ile jest to w miarę zrozumiałe na egzotykach, o tyle na EUR/USD limit 3pips to powinien być taki max. Mając kiedy konto w Iron zwracałem na to uwagę, niestety nic widzę w tej sprawie nie zostało zrobione.

O ile oczywiście nie ma to żadnego znaczenia dla większości graczy o tyle eliminuje skalp. (gra ze SL 10pips to już nie skalp a zwykły daytrading)

Każdy broker dobiera sobie jakoś profile graczy - w IronFX widać skalp nie jest mile widziany, a takie ograniczenia są bardzo irytujące (wyskakujący zły SL/TP) co wcale nie znaczy, że broker jest zły dla innych traderów.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

IronFx-Adam

Zainstalowałem demo MT4 i od razu mam pytania.
CFD na indeksy , towary i surowce mają bardzo dziwne nazwy.
1 Nie da się tego zmienić na bardziej wyraziste ? Np. gaz ziemny nazywa się : #NGV2, pszenica - #ZWZ2 , Nasdaq 100 - #NQU2 itd. To dosyć utrudnia orientacje.
2 Najeżdżając myszką na symbole wyświetla sie oprócz nazwy także data.
Np. przy gazie ziemnym jest to October 2012.
Czy data oznacza, że w październiku nastąpi zmiana kontraktu czy nastąpi rolowanie ? Jeśli zmiana to czemu nie macie kolejnych serii ?
3 Czemu na ropę nie można złożyć zlecenia ? Pojawia się komunikat, że "Rynek nie działa" , chociaż widać że działa. Mam na myśli instrument o nazwie - #CLV2.
4 Czy macie kalkulator depozytów i wartości pipsów ? Bo nie widzę nic na stronie.
Resztę pytań zadam jak wgryzę się w instrumenty.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, 14:40 przez MarioDM, łącznie zmieniany 1 raz.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Akhh pisze:
DigitalSmoke pisze:
IronFx-Adam pisze:Tak. cena musi róźnić się od ceny rynkowej o min. 5 pisów(50 pipetek/punków) na EUR/USD, Więszkość głównych par posiada taki limit, bardziej egzotyczne crossy mają limit 10/15 pipsów etc.
Nawet na koncie STP? A przed czy to ma chronić tradera?
To ma chronić brokera przed zbyt agresywnym skalpem nie tradera. 5pips niestety to dużo i uważam to, w tej chwili za jeden z największych błędów IronFX.

Otwieramy pozycję, cena idzie 2-3pips w przeciwnym kierunku zanim zdążymy wklepać SL - i już nam się robi minimalny SL 7pips. Często nawet u brokerów mających limit 2,5pipsa zdarza się postawić SL dalej niż się zakładało z racji takich ograniczeń.

O ile jest to w miarę zrozumiałe na egzotykach, o tyle na EUR/USD limit 3pips to powinien być taki max. Mając kiedy konto w Iron zwracałem na to uwagę, niestety nic widzę w tej sprawie nie zostało zrobione.

O ile oczywiście nie ma to żadnego znaczenia dla większości graczy o tyle eliminuje skalp. (gra ze SL 10pips to już nie skalp a zwykły daytrading)

Każdy broker dobiera sobie jakoś profile graczy - w IronFX widać skalp nie jest mile widziany, a takie ograniczenia są bardzo irytujące (wyskakujący zły SL/TP) co wcale nie znaczy, że broker jest zły dla innych traderów.
Dzięki za odpowiedź, ale to pytanie nie było do ciebie skierowane... no chyba że jesteś przedstawicielem broker. :wink:

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

MarioDM pisze:1 Nie da się tego zmienić na bardziej wyraziste ? Np. gaz ziemny nazywa się : #NGV2, pszenica - #ZWZ2 , Nasdaq 100 - #NQU2 itd. To dosyć utrudnia orientacje.

Bo to są CFD oparte o kontrakty terminowe na dany surowiec. Mają więc nazwę taką jak dany kontrakt na giełdzie plus miesiąc w którym kontrakt wygasa.
Nazwy więc są jak najbardziej ok, a ich zmiana wprowadziła by tylko zamieszanie ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

green7

Hehe. Wiem, wiem. Pamiętam te literki z FW20 i opcji na Wig20. Widzę jednak, że nie lukałeś na demo. Uwierz mi, że patrząc na te nazwy człowiek nie wie co jest co.
Zrobiłem sobie zestaw wykresów samych towarów i poza gazem ziemnym, mającym symbol NG całej reszty nie rozpoznaję i tylko najeżdżając myszą odróżniam co jest co.
Kłopot jest spory w historii zleceń bo tam najechanie myszą nic nie daje i tylko po kursach można rozróżniać instrumenty . Literki niech sobie zostaną, ale nazwy powinny być bardziej rozróżnialne.

Dodano po 3 minutach:

IronFx-Adam

Jeśli możesz to podaj namiar jak założyć konto. Wpłacę kilka stów i przetestuję w realu jak to chodzi. Wiem, wiem ... stracę bonus powitalny. Ale skoro on jest i tak mocno ulotny to nie będę płakał po nim :wink: . Jak konto mi się spodoba to później coś dopłacę i dostanę drugi bonus powitalny w wysokości 30%.
Nakreślę o jakie konto mi chodzi.:
Islamskie (bez naliczania swapu), micro z mikrolotami, w walucie PLN i bankiem w Polsce.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
IronFx-Adam
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: IronFx-Adam »

IronFx-Adam

Jeśli możesz to podaj namiar jak założyć konto. Wpłacę kilka stów i przetestuję w realu jak to chodzi. Wiem, wiem ... stracę bonus powitalny. Ale skoro on jest i tak mocno ulotny to nie będę płakał po nim :wink: . Jak konto mi się spodoba to później coś dopłacę i dostanę drugi bonus powitalny w wysokości 30%.
Nakreślę o jakie konto mi chodzi.:
Islamskie (bez naliczania swapu), micro z mikrolotami, w walucie PLN i bankiem w Polsce.

Link do otwarcia konta live oraz moje dane kontaktowe są w pierwszym poście.
Rozumiem że list z meczetu, potwierdzający Pana wiarę/religię nie będzie problemem? ;)
IronFx Solid Trading

anowak@ironfx.com

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

IronFx-Adam pisze:
Rozumiem że list z meczetu, potwierdzający Pana wiarę/religię nie będzie problemem? ;)
Oczywiście, że to żaden problem, ale ... nie bywam w meczetach aby nie brano mnie za terrorystę :wink: :

A co z tymi pytaniami ?
MarioDM pisze:IronFx-Adam

1 Nie da się tego zmienić na bardziej wyraziste ? Np. gaz ziemny nazywa się : #NGV2, pszenica - #ZWZ2 , Nasdaq 100 - #NQU2 itd. To dosyć utrudnia orientacje.
Czy data oznacza, że w październiku nastąpi zmiana kontraktu czy nastąpi rolowanie ? Jeśli zmiana to czemu nie macie kolejnych serii ?
3 Czemu na ropę nie można złożyć zlecenia ? Pojawia się komunikat, że "Rynek nie działa" , chociaż widać że działa. Mam na myśli instrument o nazwie - #CLV2.
4 Czy macie kalkulator depozytów i wartości pipsów ? Bo nie widzę nic na stronie.
Resztę pytań zadam jak wgryzę się w instrumenty.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
IronFx-Adam
Stały bywalec
Stały bywalec

4 Czy macie kalkulator depozytów i wartości pipsów ? Bo nie widzę nic na stronie
.

1. Jak wspomniał Green są to kontrakty terminowe więc zmienienie nazwy pomieszałoby troszkę, jednakże zgadzam się że np. zamiast Light Sweet Crude Oil można wstawić WTI ale to już nie moja decyzja.

2. Kontrakt zostanie zamknięty wraz z datą wygaśnięcia.
Kolejne serie czyli October-->November są widoczne w MT4-->symbols-->commodity.

3.
#CLV2
16-Aug-12
17-Sep-12
20-Sep-12

Jak widać Mario, ostatnim dniem tradingu na tym kontrakcie jest 20 Września, jednakże od 17 września jest "Trading only for closing" więc tylko realizacja zysku/straty i zamykanie pozycji.

CLX2 October jest dostępne.

4. Research area jest przygotowywane dla nowej wersji strony IronFX.

Jeśli chodzi o wartość pipsa to prosta kalkulacja, jesteśmy brokerem "5 cyfrowym" więc liczymy:

Najmniejsza możliwa zmiana X rozmiar lota= EUR/USD 0.00001x100.000= 1$ za pipetke/punkt lub 10USD za pips.
IronFx Solid Trading

anowak@ironfx.com

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

IronFx-Adam pisze: Jeśli chodzi o wartość pipsa to prosta kalkulacja, jesteśmy brokerem "5 cyfrowym" więc liczymy:

Najmniejsza możliwa zmiana X rozmiar lota= EUR/USD 0.00001x100.000= 1$ za pipetke/punkt lub 10USD za pips.
Chodzi mi o wartości depo i pipsów na towarach, akcjach i surowcach. Na walutach to łatwo wszystko wyczaić.

A czemu na ropę nie można złożyć zlecenia ? Pojawia się komunikat, że "Rynek nie działa" , chociaż widać że działa. Mam na myśli instrument o nazwie - #CLV2.
Działa tylko na real , a na demo nie ? Ma on dopisek october czyli październik. Obecnie mamy wrzesień. Udało mi się złożyć zlecenie dopiero na december.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
IronFx-Adam
Stały bywalec
Stały bywalec

A czemu na ropę nie można złożyć zlecenia ? Pojawia się komunikat, że "Rynek nie działa" , chociaż widać że działa. Mam na myśli instrument o nazwie - #CLV2.
Działa tylko na real , a na demo nie ?
Jak widać Mario, ostatnim dniem tradingu na tym kontrakcie jest 20 Września, jednakże od 17 września jest "Trading only for closing" więc tylko realizacja zysku/straty i zamykanie pozycji.
Innymi słowy kontakt CLV2 wygasł, jest dostępny CLX2.
IronFx Solid Trading

anowak@ironfx.com

ODPOWIEDZ