ICT Concepts- TIME & PRICE

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: ICT Concepts- TIME & PRICE

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

SEROL666 pisze:
24 wrz 2023, 13:09
Robert napisał że 12 lat walczy z rynkiem a 6 metodą ITC. Co generalnie się zgadza z okresem poszukiwania swojego miejsca na rynku. Tutaj praktycznie wszyscy mają jakiś systemy, które na sto różnych sposobów opisują to samo.
Na końcu liczy się solidne MM, kiedy nie wchodzić na rynek i tysiące dupogodzin przed wykresem.
Robert nic jeszcze nie pokazał a ty już go oceniłeś. Daj mu z 10 wejsc i wszystko będzie widać
No i z tym się zgadzam!
Liczy się tylko psychika i konsekwencja.
Cała reszta to zasadniczo są bzdury.
Ale ludzie wciąż uważają, że to właśnie system, czy metoda się liczy i promują jakiś system.
Może zamiast tego napisał by po prostu, że albo masz te cechy i potrafisz zarobić więcej niż stracisz, albo nie masz!
Bo zwykle jest tak, że ludzie po prostu w pewnym momencie nie chcą przyjąć straty i tracą w efekcie więcej niż zarobili.
I tylko dlatego tracą, nie z powodu jakiejś tam metody, czy strategii, tylko z powodu czystego braku psychiki i konsekwencji.

A tak nawiasem, to ja nikogo nie oceniłem.
Ja tu nikogo nie oceniam w temacie Tradingu. Ja oceniam strategię, czy metodę, a nie człowieka.
No i oceniam to co ktoś pisze - a to co ktoś pisze to poglądy, i te poglądy oceniam, a nie człowieka.
Dany człowiek może być super gościu, ale może mieć poglądy, które nie przystają do rzeczywistości.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MauiBreaker »

"Liczy się tylko psychika i konsekwencja."

Łał nie myślałem, że się z tobą z czymś w końcu zgodzę.
Psychika i konsekwencja realizacji planu to klucz do tradowania.
Jednak model ICT jest najbardziej precyzyjny ze wszystkich i żaden nie ma najmniejszego podejścia i nie mają nic wspólnego jak rynek rzeczywiście się zachowuje, co spróbuje pokazać.

:564:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Analizy i prognozy na ten tydzień
Newsy zaczynają się od środy
dodatkowo Fed Chair Powell Speaks o 4pm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

NASDAQ idziemy po poprzednie miesięczny dołek w pierwszej kolejności, potem tygodniowy FVG u mnie podpisany BISI [W]
BISI - Buyside imbalance Sellside inefficiency - będę tłumaczył później

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

1 Target osiągnięty :!:

Londyn pięknie czysto się przesuwał całą sesje, jednak nie byłem przed komputerem.

Moje wejście dzisiaj było na model -> Order block, -> potwierdzenie wejścia -> SMT z ES (S&P), oraz dotarliśmy do 2STDV z po przedniej 4h świeczki.
CZAS WEJSCIA -> Macro 8:30am- 8:40am, otwarcie giełdy (Equity) :!: 9:30am - to otwarcie (Stock market) :!:

Początkowy plan był sprzedawać dzisiaj, ale miałem okazję do kupna i dokładnie wiedziałem gdzie idziemy, więc czemu nie brać takich okazji :idea:

Cena na S&P zrobiła dołek, NQ nie, to się nazywa SMT (to jest wskażnik który używam! Smart Money Tool).
Na NQ dobiliśmy do 2 STDV, jak dobijamy do tych poziomów 2/2.5 albo 4/4,5 oczekujemy powrotu do 50% albo reversal w tym wypadku miesięczny dołek jest zbyt cenny żeby go odpuścić, leży tam pełno stopów, oraz zlecen na sprzedaż, bo jest grono ludzi/instytucji co zagra strategią breakout, bo myślą że polecimy głębiej, więc Smart Money pociągnie po stopach kupujących co trzymali długo, oraz sprzedających bo aktywuje ich zlecenia i zrobi reversal, żeby im nie dać zarobić i pociągnie ich w minus od razu, potem koleje zagranie na NY open 9:30am manipulacja, że lecimy jednak w dół, więc ci co jeszcze wierzą sprzedadzą wiecej, tych sprzedających których wybiło, zostali znowu złapani psychologicznie na sell po takim ruchu w dół i 9:34am zostali wszyscy zniszczeni ruchem ponad 100punktów.

Jak jeden index zgarnia dołek a inny nie to znak ze Smart money szykuje zmianę kierunku na małych ramach czasowych-> którtko terminowo, gdzie-> do jakiegoś miejsca gdzie jest inefficiency (czyli byla duża sprzedaż ale brakło kupującyh i powstaje FVG- SIBI) na 15M widizmy dokładnie takie miejsce.

SMT na większych ramach czasowych jest znaczące i może prowadzić do zmiany 'trendu".

Czemu nie zgarnął tego dołka odrazu, ponieważ zabawił się w klasyczny retail wsparcie/opór, tłum myślał, że jest opór i nie przebijamy, więć niektórzy jeszcze dokupują, czemu -> żeby smart money mogło sprzedawać ich buy, robią ludzi specjalnie tak w balona, ci co mieli tam stopa odetchneli z ulgą, że dobra odbijamy ->to wszystko było zaprojektowane psychologicznie.

KTOS MUSI KUPOWAĆ ŻEBY KTOS MÓGŁ SPRZEDAĆ - logiczne wszyscy to wiedzą (spokojnie ninjaproject :roll: ) ale trzeba zastanowić się nad tym głębiej jak smart money będzie realizował swoje zlecenia.
Smart Money wchodzi takimi kwotaami, że nie jest w stanie załadować wszystkiego na rynek na raz, musi akumulować stopniowo, a potem dystrybuować stopniowo.

Teraz pozostało nam podwóje dno na Nasdaq 9:11 i 9:33, które jest tam zostawione celowo, znajdują się stopy osób którym udało się załapać na buy dzisiaj, więc albo dzisiaj jeszcze na PM Session zostaną także zniszczone, max w tym tygodniu, ponieważ Order Flow wyższych ram czasowych jest Bearish (sprzedaż). Dlaczego zostaną te stopy zjedzone, ponieważ jest tam jeszcze pełno $$$$, które nie zostały zabrane, wjechaliśmy tylko delikatnie w te dołki, jak dla mnie za płytko, żeby mówić teraz o tym zebyśmy zawracali w górę na większej ramie czasowej.
Oczywiście możemy przez 2 kolejne dni iść w górę doktnąć Dzienny FVG max do 50% i poleciec ponownie w dół.

Dzisiaj tak trochę chaotycznie, ale mam nadzieje że patrząc na wykres można zoabczyć logikę w tym jak Smart Money to robi.

Nie wchodziłem na AM session, dlaczego- > ponieważ->
1a. ZAROBIŁEM JUŻ :idea:
1. JEST PONIEDZIAŁEK BEZ NEWSÓW
2. Cena dobiła do ważnego miesięcznego poziomu
3. Często spotykałem się z konsolidacją i małym ruchem ceny lub
4. Możliwy scenariusz S&D -> Seek&Destroy, czyli rynek lata po wszystkich stopach, zgarnia buystopy potem sellstopy i tak kilka razy w kółko, nie ma sensu ryzykować kapitału w takich warunkach, tym bardziej jak już się ma zyski z przed otwarcia sesji. :idea:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

MauiBreaker pisze:
25 wrz 2023, 13:54
Analizy i prognozy na ten tydzień DXY - Index $
Newsy zaczynają się od wtorku
dodatkowo Fed Chair Powell Speaks o 4pm w czwartek :idea:
poprawka jeśli chodzi o newsy :568:

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Ja osobiście nie trejduje na indeksach zerkam tylko na twój wątek ale chyba musisz jakąś legendę do tych oznaczeń zrobić albo może daj jakiegoś linka do tego co oznaczają te skróty
"If music is dying musicians are killing it" - MP

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Terminology and Abbreviations often used.

IPDA - interbank price delivery algorithm
CLS - continuous linked settlement

LO – london open kill zone
NYKZ – new york kill zone
LC – london close kill zone
NYL – new york lunch
PM - post meridiem, afternoon session

BSL – buyside liquidity
SSL – sellside liquidity
EQH – equal highs
EQL – equal lows
PDH – previous day high
PDL – previous day low
PWH – previous week high
PWL – previous week low

PCL: previous cycle low
PCH: previous cycle high

PD Arrays - premium and discount arrays
FVG – fair value gap
BISI – buyside imbalance, sellside inefficiency
SIBI – sellside imbalance, buyside inefficiency
IBPR - imbalanced price range
BPR - balanced price range
OB – order block
BB – breaker block
MB – mitigation block
CSD - change in the state of delivery
VI – volume imbalance
NWOG - new week opening gap (range between friday's closing price and sunday's opening price)
BAG - breakaway gap
MSS – market structure shift
BOS – break of structure
STH – short term high
STL – short term low
ITH – intermediate term high
ITL – intermediate term low
LTH – long term high
LTL – long term low

MMBM – market maker buy model
MMSM – market maker sell model
LSOC - left side of curve
RSOC - right side of curve
IOFED - institutional order flow entry drill
SMR - smart money reversal
LRB - low risk buy
LRS - low risk sell
ACC - accumulation
DIS - distribution
SB - second leg of acc/dis

IRB - immediate rebalance
DRB - deferred rebalance

CE – consequent encroachment (50% of an imbalance)
MTH – mean threshold (50% of an orderblock)
SMT – smart money technique/tool
POI – point of interest
PO3 – Power Of Three
AMD – Accumulation, Manipulation, Distribution
OTE – optimal trade entry
MOP – midnight opening price
HTF – high timeframe
LTF – low timeframe
STDV – standard deviation
OHLC – open, high, low, close
OLHC- open, low, high, close

IOF – institutional order flow
DOL – draw on liquidity
LRLR - low resistance liquidity run
HRLR - high resistance liquidity run

Judas swing - a fake move to imply a certain idea to then do the opposite
Inducement - "an act or thing that is intended to persuade someone or something”

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

To jest to, o czym wcześniej pisałem.
Ja to próbowałem stosować 11 lat temu - niestety, ale to są bzdury.
Albo inaczej:
Taka interpretacja (czytaj: bajka) pasuje do pewnej psychiki.
Tego rodzaju psychika i umiejętność koncentracji jest stosunkowo wyjątkowa, i większości ludziom nie będzie pasować.
Dlatego, jedyne co możesz tu pokazać, kolego MauiBreaker, to to, że ta interpretacja najlepiej pasuje do twojej psychiki.
Wciskanie wszystkim, że to jest najlepsza metoda i dla wszystkich jest niewłaściwym postępowaniem.

I zasadniczo także uważam, że nikt nikogo nie robi w bambuko, tylko tak się cena zachowuje, a człowiek ze swoim wielkim ego i nawykami zaprogramowanymi już ponad 200 tysięcy lat temu, po prostu nie umie się odnaleźć w środowisku zmienności cen, bo ta zmienność zachowuje się chaotycznie. Raz, kiedy następuje szybki ruch, to cena potem leci za ciosem.
Innym razem, kiedy następuje taki ruch, to cena nagle zmienia kierunek.
A człowiek tworzy różnego rodzaju historyjki, ponieważ umysł ludzki jest maszyną szukającą schematów, bo tylko w taki sposób jest w stanie przetrwać w naturze. Niestety, ale zachowanie cen nie ma nic wspólnego z schematami występującymi w naturze i jest kontrintuicyjne.

Oczywiście, jeżeli komuś dana interpretacja pomaga osiągać sukces, to jest ona temu komuś przydatna.
Jeżeli, natomiast nie pomaga, to jest nieprzydatna.
Rzecz w tym, że nie można stwierdzić obiektywnie i bez uprzedzeń, że dana metoda jest najlepsza, ani nawet że jest prawdą!
Jeżeli np. wykres zmienności rocznych wędrówek słoni pomaga komuś osiągnąć sukces, to jest on temu komuś przydatny.
Ale, czy jest prawdą, że zmienność wędrówek słoni wpływa w jakikolwiek sposób na zmienność ceny?
Na pewno nie jest!

Wiecie czym jest np. Arbitraż Trójkątny (Triangular Arbitrage)?
Ja ostatnio spotkałem człowieka, który mnie poprosił o napisanie wskaźnika "Triangular Arbitrage Histogram", którego pomysł zaczerpnął z TradingView. Twierdzi on, że ten wskaźnik pokazuje cenę wejścia i cenę TP. Oczywiście, ten wskaźnik nie ma nic wspólnego z sygnałami tego typu, ale on coś zobaczył i twierdzi że to mu pomogło osiągać bardzo wysoką skuteczność.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2023, 11:06 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 2 razy.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

LONDON
Oczekiwałem wybicia tych dołków o których mówiłem wczoraj.
Jednak patrząc logicznie, wszyscy sprzedawali przez Sesje Asia i potem Londyn, więc czemu dać wszystkim zarobić 8) , wszyscy mieli jeden target, dołki wczorajsze. Cena doszła do odpowiedniego poziomu na 15M wykresie, nazywa się to REJECTION BLOCK, czyli cena dotyka nitkami tylko trochę poniżej ciała świeczek i odrzuca ten poziom.
Jak widzę takie zachowanie, szukam pierwszego OB (Order Block) który się stworzy, oznaczający że Smart Money jest w tym i ja chce iść z nimi przeciwko wszystkim.

Pomarańczowe linie na moim wykresie to GAP między piątkowym, a niedzielnym otwarciem tzw. NWOG (new weekly opening GAP) cena będzie wracać do tego poziomu jak magnes do czasu pierwszych poważnych wiadomości, kiedy się w końcu oddali, czemu tam wraca, ponieważ jest to Fair Value, czyli cena otwarcia tego tygodnia, tzw. O i będzie szybko uciekać o niej jak tylko tam dotrze, szukając Premium albo Discount w cenie. Wszyscy myślą, ooo mamy GAP, zamknęliśmy go no to zrobione zapominamy, nic takiego!!! TO MAGNES! Napisze o tym więcej póżniej.
Wystarczy pociągnąć jakie 4 ostatnie NWOG na wykresie i podzielić je na 25%/50%/75% i zobaczyć jak cena reaguje na tych poziomach -> PRAWDZIWE WSPARCIE/OPÓR, a jeszcze lepiej jak cena chodzi pomiędzy tymi Gapami i się od nich odbija.

WSZYSTKO TO DZIAŁA TAK SAMO WSZĘDZIE NA KAŻDYM RYNKU -> FOREX -> CRYPTO, JA TO POKAZUJE NA INDEXACH, BO JEST TO RYNEK PROFESJONALNY WSZYSCY WIDZIMY NA CALYM ŚWIECIE JEDNĄ CENĘ I NIE MA (aż tyle) NIE CZYSTYCH ZAGRAŃ JAK NA FOREX ALBO CFD, GDZIE BROKER MOŻE PODNIEŚĆ SPREAD Z MILI SEKUNDĘ I POWYBIJAĆ WSZYSTKICH STOPY, JAK NA OTWARCIU KAŻDEGO DNIA.

ODPOWIEDZ