Przy rejestracji konta już praktycznie u każdego brokera FX z całego świata pojawia się pytanie "czy jesteś rezydentem podatkowym USA". I mimo to, na powyższe w-8ben nie ma to znaczenia.ninjaproject pisze: ↑04 lut 2022, 14:14Z tego co się orientuję, z praktyki, to w USA jest taki jeden formularz, który trzeba wypełnić, że nie jest się podatnikiem w USA, i to załatwia sprawę w USA.raposo pisze: ↑04 lut 2022, 13:28To pytanie bardziej do doradcy podatkowego albo najlepiej kilku dla pewności.
Na przestrzeni lat widziałem wiele interpretacji i teorii specjalistów, "specjalistów" i urzędów - jedne twierdziły, że podatek trzeba odprowadzać "i tu i tu". Tak samo jest np. teraz z dywidendami z US:
https://pl.xtb.com/w-8ben
Jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, ale jednak obowiązują stawki obowiązujące w USA. I to handlując u brokera z PL![]()
Nie wnikam, nie wiem, nie znam się.
IC Markets
Re: IC Markets
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Jak wypłacić środki z IC Markets?
To zależy jak wpłacałeś

Jeśli wpłaciłeś kartą, to też tym sposobem musisz wypłacić środki do wysokości depozytu. Ewentualne zyski możesz wycofać inną metodą.
W przypadku przelewu możesz je wypłacić także przelewem lub jakimś pośrednikiem elektronicznym (raczej nieopłacalne, bo przelewy są za darmo i idą 2 dni robocze).
Chyba, że pytanie dotyczy tego, gdzie się to zleca?
Client Portal

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Cześć planuje założyć konto na ic markets na platformie cTrader i zastanawiam się jak wpłacić tam pieniądze myśle zeby otworzyc rachunek walutowy w moim banku (bnp paribas) wpłacić eur bądż usd gotówką i przelać z konta walutowego napewno ktoś z was tak robił i czy mógłby mi powiedzieć czy wiążą sie z tym jakieś opłaty. Ogólnie polecacie otworzyć rachunek u brokera w EUR czy USD?
Cześć,
Osobiście polecam Kantor Alior Banku. Sprawnie działa i ma dobre kursy przewalutowania. Przelew idzie 2-3 dni robocze w obie strony.
EUR czy USD? Euro stabilniejsze względem złotówki. USD silniejsze (obecnie) globalnie. Technicznie nie ma to znaczenia.
Koszt przelewu zależy od cennika Twojego banku. Pozycja „przelew swift”.
Osobiście polecam Kantor Alior Banku. Sprawnie działa i ma dobre kursy przewalutowania. Przelew idzie 2-3 dni robocze w obie strony.
EUR czy USD? Euro stabilniejsze względem złotówki. USD silniejsze (obecnie) globalnie. Technicznie nie ma to znaczenia.
Koszt przelewu zależy od cennika Twojego banku. Pozycja „przelew swift”.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
A czemu nie skorzystać z paypal albo revolut. Revolut ma kursy wymiany giełdowe i nie ma opłat waluta dowolna. Z paypal płacisz bezpośrednio na icm nie wiem czy możesz założyć w polsce konto w innej walucie ale na paypal zgóbi cie przewalutowanie. Revolut natomiast zakładasz konto z złotym drugie w usd zasilasz złotego wymieniasz na dolara po cenie giełdowej czyli żaden kantor ci tego nie da i wpłacasz na icm kartą recoluta.
Wpłacałeś Revolutem do IC Markets? Kiedyś próbowałem i nie przechodziło. No ale może już to zmienili, bo tak samo było w Binance, a teraz tam już Revolut działa 
Tak czy inaczej, to rozwiązuje tylko w jedną stronę problem, bo wypłata na kartę jest możliwa do wysokości wpłaty, czyli zyski znów musimy wypłacić na konto, a więc i tak wypada mieć jakieś konto walutowe, najlepiej takie, które przy transakcji z banku ICM nie włączy do akcji jakiegoś banku pośredniczącego, który naliczy nam dodatkowe opłaty (w przypadku Kantoru Aliora nic takiego nie ma, co wiem z autopsji).
Co prawda, można też przelewem z Revoluta ale tu już jest prowizja.
PayPal - można ustawić jedną walutę główną dla konta (trzeba wybrać np. PLN lub USD) ale przewalutowanie w PP jest już po bandyckich kursach (+prowizja) więc radzę uważać. PP nadaje się wg mnie do mniejszych, szybkich (szybszych niż przelew) transakcji, gdzie faktycznie potem coś chcemy z tymi środkami w ramach PP zrobić (np. zapłacić za zakupy itd.). Inaczej to znowu konieczność przelewu do polskiego banku.

Tak czy inaczej, to rozwiązuje tylko w jedną stronę problem, bo wypłata na kartę jest możliwa do wysokości wpłaty, czyli zyski znów musimy wypłacić na konto, a więc i tak wypada mieć jakieś konto walutowe, najlepiej takie, które przy transakcji z banku ICM nie włączy do akcji jakiegoś banku pośredniczącego, który naliczy nam dodatkowe opłaty (w przypadku Kantoru Aliora nic takiego nie ma, co wiem z autopsji).
Co prawda, można też przelewem z Revoluta ale tu już jest prowizja.
PayPal - można ustawić jedną walutę główną dla konta (trzeba wybrać np. PLN lub USD) ale przewalutowanie w PP jest już po bandyckich kursach (+prowizja) więc radzę uważać. PP nadaje się wg mnie do mniejszych, szybkich (szybszych niż przelew) transakcji, gdzie faktycznie potem coś chcemy z tymi środkami w ramach PP zrobić (np. zapłacić za zakupy itd.). Inaczej to znowu konieczność przelewu do polskiego banku.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Ja jestem w uk i używam paypal ale rewolut ma karty fizyczne visa i nie powinno być problemu ja nie wpłacałem ale mogę to sprawdzic na życzenie
revolut ma te zalete że oferuje giełdowy kurs wymiany bez opłat
Jeśli chodzi o przewalutowanie na paypal to skok z mostu
Jeżeli chodzi o wypłate nadwyżki zarobku znaczy można zrobić przelew z icm albo wypłacić na paypal ale trzeba chociaż jedną płatność zrobić z paypal wtedy z paypal transfer do banku bez opłat mówimy o jednej walucie.
Jeżeli chodzi o wypłate nadwyżki zarobku znaczy można zrobić przelew z icm albo wypłacić na paypal ale trzeba chociaż jedną płatność zrobić z paypal wtedy z paypal transfer do banku bez opłat mówimy o jednej walucie.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2022, 08:46 przez valkiria, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety, to, że ma fizyczne karty visa nie jest równoznaczne z tym, że taka transakcja przejdzievalkiria pisze: ↑29 mar 2022, 08:37Ja jestem w uk i używam paypal ale rewolut ma karty fizyczne visa i nie powinno być problemu ja nie wpłacałem ale mogę to sprawdzic na życzenie

IC Markets kiedyś ich nie akceptowało. I nie musisz sprawdzać. Przed chwilą podpytałem u źródła. Nadal nie akceptują kart Revoluta. Strzelam więc, że przelew od nich też pewnie będzie odrzucony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
No to w takim razie paypal i kasa na drugi dzień a do przewalutowania revolut.
Albo trzymanie kasy na koncie walutowym. chyba każdy ban teraz oferuje multikonta
Albo trzymanie kasy na koncie walutowym. chyba każdy ban teraz oferuje multikonta