Cześć,jarekice pisze: ↑20 sie 2023, 15:12Witam,
Mam spread na dax 0.5 lub 1.0 czy 4.0 zależnie od godzin handlu to rozumiem.
Jednak od miesiąca moje pozycje (20-50 lotów ) otwierane i zamykane są czasem do 3 pipsów nie zgodnie ze spredem oczywiście na
niekorzyść . Jestem skalpowany. Jest tak samo na us30 us100.
Przykład Sl na us30 ustawiony 34575 jest zamknięty po 34572.73 na wykresie minutowym widzę minimum 34574.7
Czy można weryfikować poszczególne pozycje ? Czy mogę to reklamować ? Czy lepiej zmienić brokera z którym jestem kilka lat?
Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na Twoje pytania. 20-50 lotów to sporo ale w przypadku indeksów też nie zabójczo dużo. Ostatnio IC Markets, jak samo przyznało, ma problemy z dostawcami płynności więc bardzo możliwe, że poślizgi są z tym powiązane. To coś, co z reguły trwa dłuższą lub krótszą chwilę ale z czasem wraca do normy (kwestia rozwiązania problemu; nawiązania współpracy z dodatkowymi dostawcami płynności etc.). Reklamacje raczej zostaną odrzucone, weryfikacja niewiele da (bo równie dobrze w tej samej chwili taki sam poślizg mógłbyś mieć gdzie indziej).
Możesz spróbować z innymi brokerami ale wcale nie jest powiedziane, że tam nie będzie tak samo lub gorzej (lub mniejszy poślizg ale większy spread). Też nie jest pewne, że za chwilę sytuacja się nie unormuje. W skrócie to wróżenie z fusów choć suma summarum w długim okresie IC Markets to jednak ceniony przez traderów broker