Nie sądzę byś kogoś Ci na to odpowiedział, choć zdaje się znam takowego osobnika ....lolek pisze:To zanim temat zostanie zamknięty chciałbym jeszcze zadać pytanie które mnie gryzie.
Zauważyłem że wygłaszane tu poglądy są bardzo intensywne w sensie "dlaczego tego nie rozumiesz skoro mam racje"
Nie chciałbym nikogo kwestionować tylko chodzi mi o dotarcie do wiedzy która mnie interesuje.
Czy ktoś z was dysponuje komputerem który jest bezpośrednio podłączony do giełdy tak jak to opisywali w programie ?
Albo był podłączony albo zna kogoś takiego.
Takie podłączenie to droga "zabawka" i "zwykłych" ludzi na nią nie stać. Zobacz na cennik GPW: żeby zacząć taki biznes to w ciągu roku musisz wydać jakieś 110 tys. na samą kolokację. Do tego dochodzi sprzęt, i oprogramowanie. Oprogramowanie które "zrozumie" protokół jakim posługuje się giełda to koszt kilka albo raczej kilkadziesiąt tys USD rocznie.
No i przede wszystkim, nie możesz tak po prostu kupić tej usługi. Np. u nas podpięcie bezpośrednio do systemu GPW możliwe jest tylko dla członków giełdy, a tym może być tylko osoba prawna spełniająca określone warunki itd.
Na zachodzie może i prawne wymogi może są mniejsze ale koszty nadal niemałe - kolokacja w datacentrum Nasdaq to koszt rzędu wielkości 10-15 tys. USD/miesiąc.
A gdzie koszt oprogramowania do handlu, badań, testów czy choćby zakupu z giełdy danych do analizy ? (samo to ostatnie to już grube tys USD).
Mając na uwadze ile to kosztuje - to raczej nie spodziewaj się, że znajdziesz tu, na forum osobników chcących się pochwalić wiedzą ....
Po pierwsze jeśli o fx chodzi, to jest to rynek OTC więc nie ma tu giełdy do której można by się podpiąć.lolek pisze: Zastanawiam się czy da radę tak zrobić żeby w miarę zwiększających się dochodów eliminować kolejnych pośredników z tego procesu i rozumiem że ostatecznie znalazłbym się w sytuacji gdzie za odpowiednią opłatą mój komputer byłby podłączony do giełdy i widziałbym oferty poszczególnych uczestników rynku.
Takie informacje można by dodatkowo wykorzystać.
Po drugie owszem: możesz wyeliminować pośredników. Jeśli masz powiedzmy 500 tys. USD depozytu to możesz z taką kasą wpiąć się bezpośrednio do jakiegoś prime brokera. Dostaniesz może nawet jakiś lewar nieduży ...... Broker pobierze prowizję: powiedzmy 15-20 USD za każdy mln USD obrotu. Tyle, że będziesz miał zapewne niezbyt wielu LP. Np. jednego

Z tym hft i prywatnymi osobami to byłbym ostrożny .... pewnie, że niby jak się ktoś uprze i ma dużo kasy to się da ...lolek pisze: Zastanawiam się czy jest to kwestia ceny czy są ograniczenia prawne żeby wszyscy mieli równe szanse.
Jak się dowiedziałem o HFT i że mogą to robić prywatne osoby to mam wrażenie że nie ma ograniczeń prawnych.
I ciekawi mnie też czy można stworzyć komercyjną giełdę czy tylko Państwa mają takie prawo.
A co do giełd można - przecież np. giełdy w USA to spółki ...notowane na giełdach

A poza tym masz np. internetowe giełdy zakładów (betfair), giełdy "predykcji", bitcoina itd.