HFT Brokers - nowy polski broker
Re: HFT Brokers - nowy polski broker
Sprawdziłem na szybko trzech polskich brokerów STP, a nawet ECN i u każdego w umowie również jest informacja o możliwości wystąpienia konfliktu interesów. Sprawdź. Jak chcesz to na PW powiem którzy to.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Mam konto m.in. w Polskim Banku z ECN i również jest taka notka w umowie. Ponadto taka informacja będzie wszędzie gdzie broker/bank będzie udostępniał CFD i metale (obojętnie w jakim modelu głównie przez agregację zleceń).
Szczerze mowiac to nie kojarze zadnego brokera ktory w umowie stp/ecn zawarlby informacje ze broker jest druga strona transakcji i ze wystepuje konflikt interesow. Generalnie wszyscy brokerzy unikaja takich stwierdzen poniewaz chca podkreslic ze sa oni jedynie posrednikiem i ze jedynie w sytuacjach wyjatkowych moze powstac konflikt interesow. Podkreslaja tez ze ich jedynym zyskiem sa prowizje tudziez dodatkowe marze itp. Jezeli HFT w sposob oczywisty pisze ze wystepuje konflikt interesow w ofercie stp, oznacza to ze nie przekazuja oni tych zlecen nigdzie dalej. Generalnie jezeli broker nie przekazuje zlecen dalej jest zmuszony poinformowac o konflikcie interesow, w innym przypadku KNF nalozylby na nich solidną kare.raposo pisze:Sprawdziłem na szybko trzech polskich brokerów STP, a nawet ECN i u każdego w umowie również jest informacja o możliwości wystąpienia konfliktu interesów. Sprawdź. Jak chcesz to na PW powiem którzy to.
wyciag z regulaminu mforex http://www.mforex.pl/Media/Default/Wzor ... C_2014.pdf
Spółka posiada organizację wewnętrzną (w tym regulacje wewnętrzne oraz wewnętrzną
strukturę organizacyjną), której celem jest zapewnienie, że w przypadku powstania konfliktu
interesów nie dojdzie do naruszenia interesu Klienta. Jeżeli w ocenie Spółki, w danej sytuacji
ww. środki nie zapewniają, że nie dojdzie do naruszenia interesu Klienta – Spółka
niezwłocznie informuje o tym Klienta, przy użyciu trwałego nośnika informacji, w sposób
pozwalający na podjęcie świadomej decyzji co do zawarcia Umowy OTC. W takim przypadku
Umowa OTC może zostać zawarta wyłącznie pod warunkiem, że Klient potwierdzi otrzymanie
informacji dotyczącej konfliktu interesów oraz wyraźnie potwierdzi wolę zawarcia Umowy OTC
ze Spółką.
W przypadku powstania konfliktu interesów po zawarciu Umowy OTC z Klientem, ust.5
stosuje się odpowiednio, z tym że Spółka informuje Klienta (przy użyciu trwałego nośnika
informacji) o konflikcie interesów niezwłocznie po jego stwierdzeniu, a także powstrzymuje
się od świadczenia usługi maklerskiej do czasu otrzymania wyraźnego oświadczenia Klienta o
kontynuacji lub rozwiązaniu Umowy OTC.
Przekazując informację dotyczącą powstania konfliktu interesów, Spółka może wskazać
Klientowi możliwość anulowania złożonego zlecenia (dyspozycji), jeśli w danym momencie
jest to możliwe.
Wynagrodzenie Spółki związane z wykonywaniem zleceń nabycia lub zbycia Instrumentów
Finansowych na rynkach OTC stanowić może: spread ponad kwotowanie Instrumentu
Finansowego otrzymane od Dostawcy Kwotowań, wynagrodzenie dla Spółki otrzymywane od
Dostawcy Płynności będącego stroną Transakcji zawieranych w wykonywaniu zleceń oraz
prowizje pobierane za wykonanie zleceń.
Piszesz o walutach spot?raposo pisze:Sprawdziłem na szybko trzech polskich brokerów STP, a nawet ECN i u każdego w umowie również jest informacja o możliwości wystąpienia konfliktu interesów. Sprawdź. Jak chcesz to na PW powiem którzy to.
Ja widziałem regulaminy gdzie jest napisane, że jeżeli nastąpi konflikt to broker o nim poinformuje a nie że konflikt jest. To jest zasadnicza różnica. Oczywiscie mowimy tylko o walutach, nie dotykając tematu CFD. Myślę, że pw jest zbędne, jeżeli wszyscy mają konflikt to ich wymień bo jest to wprowadzenie klienta w błąd i nie ma czego ukrywać. Inwestuje z polskimi brokerami (alior i mforex) i wybieram tych gdzie kasa jest bezpieczna i gdzie nie ma konfliktu interesow na walutach dlatego jest to dla mnie mega wazny temat. Twierdzisz wiec ze pomimo braku takich zapisow w regulaminie brokerzy Ci moga grac przeciwko mnie? HFT jak widac to robi bo taki ma regulamin.
Macie rację, są zapisy o tym, że broker o tym powiadomi ale też jeden z trzech wspomnianych ma podobny zapis jak HFT. Czy faktycznie na STP są zawsze stroną transakcji to już pytanie do brokera, który sam doskonale wie jak je realizuje. Tyle, że może napisać jedno, a Wy uwierzycie w to lub nie. I tutaj znów powstaje problem, bo jak Was przekonać, że jest inaczej? Sam zapis regulaminu nie mówi jeszcze o tym, że dany broker robi "tak czy siak" ale dopuszcza taką możliwość.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
-
- Pasjonat
Juz dawno pisalem,ze te wasze ECNy czy inne sa tyle warte{marketing robi swoje}.....Czytac umowy.A jesli w umowie jest zapis o mozlwosci konfliktu interesów to KNF powinien wyrzucić z polskiego rynku takie firmy.KNF podobno dba o Polakow ,zmniejsza dzwignie ,zeby ludzie za duzo nie tracili a pozwala na jawne lojenie klentow.
No właśnie. I tu powstaje pytanie w czyim interesie działa KNF i czy jego obecność jest w ogóle do czegoś potrzebna ?ADASKO2012 pisze:.KNF podobno dba o Polakow ,zmniejsza dzwignie ,zeby ludzie za duzo nie tracili a pozwala na jawne lojenie klentow.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Jest potrzebny...ale jak wiele rzeczy w EU wszystko robi się karykaturalne i wykonanie zaprzecza idei.A kto jeszcze pamięta czasy gdy szefem KNF był człowiek o którym każdy w środowisku wiedział że zrobił przekręt na akcjach IDMSA i z młodzika w cudowny sposób stał się milionerem po czym pięknie ,,bronił'' interesu inwestorów jako szef nadzory (!!!) ? Czy może być większa kpina - przy tym mówienie że ,,jestem ECN bo jestem i tyle'' to pikuśMarioDM pisze:No właśnie. I tu powstaje pytanie w czyim interesie działa KNF i czy jego obecność jest w ogóle do czegoś potrzebna ?ADASKO2012 pisze:.KNF podobno dba o Polakow ,zmniejsza dzwignie ,zeby ludzie za duzo nie tracili a pozwala na jawne lojenie klentow.
Jest potrzebny gdyby działał zgodnie z założeniem, ale poniewaz tak nie jest, więc NIE JEST POTRZEBNY.Camaro69 pisze:Jest potrzebny...ale jak wiele rzeczy w EU wszystko robi się karykaturalne i wykonanie zaprzecza idei.MarioDM pisze: No właśnie. I tu powstaje pytanie w czyim interesie działa KNF i czy jego obecność jest w ogóle do czegoś potrzebna ?
Trust no bit**es.
KNF, jak i FCA i inne badziewia zawsze i wszedzie beda chronic Brokerow/Dealerow, a nie ich klientow z powodu konfiktu interesow miedzy wami/nami traderami i panstwowym monopolem podatkowym - w skrocie BROKI placa wiecej podatkow od was, tyle. Jedynym normalniejszym nadzorem finansowym ktory wyciera podloge brokami ktorzy manipuluja cenami jest, a raczej byl SEC. Zreszta i tak bedzo ciezko jest udowodnic price feed manipulaion brokerowi z powodow OTC, decentralizacji rynku i wlasnie zapisow w umowach ktore podpisuje klient.
Prosze sie zastanowic dlaczego Pan Kowalski z 100$ w kieszeni dostaje kredyt w postaci 10000$ przy lewarku 1:100?? Co ma z tego broker i rynek retail jako calosc?
Prosze sie zastanowic dlaczego Pan Kowalski z 100$ w kieszeni dostaje kredyt w postaci 10000$ przy lewarku 1:100?? Co ma z tego broker i rynek retail jako calosc?