Harmonic Trading
Cancer0s skąd ty bierzesz wymiary tych patternów?
Z pierwszego postu http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 3431wynika że bat powinien się kończyć na 88.6 XA i pomiędzy 1.618 a 2.618 bc.
Z pierwszego postu http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 3431wynika że bat powinien się kończyć na 88.6 XA i pomiędzy 1.618 a 2.618 bc.
Kiedyś używałem ZUPa i Korharmonics , ale IMHO brakuje im dużo do doskonałości . Teraz już tylko mędrca szkiełko i okoczerwinek pisze:sonictune
jak rysujesz te poziomy poszczególnych odcinków oraz stosunek poszczególnych punktów? Masz jakiś wskaźnik do tego czy ręcznie to rysujesz?

Nec hercules contra plures .
OK to może nie BAT, ale jest bardziej logicznym targetem dla harmonicznego układu który wystąpił...
Carney sobie sam różne rzeczy nazywał....ja wolę jak jest harmonia, a akurat wypadało to w punkcie wyżej
Patterny to miły dodatek mam trochę inną wartościowość poziomów.
Mój błąd, że sobie trochę to wszystko naginam
( albo i nie)
Sam od jakiegoś czasu używam dodatkowo formacji harmonicznych, ale raczej z przymrużeniem oka na razie...( ważniejsze jest miejsce i precyzja poziomów wraz z jakimś potwierdzeniem)
( Co do Bata Carney pisał, że jest najważniejszym punkcie w tej formacji jest 88,6Ret i ExRet może być na 2,0 jako najczęstsze cele...)
Pytanie jest takie czy ktoś tu wchodził na tego bata???
Carney sobie sam różne rzeczy nazywał....ja wolę jak jest harmonia, a akurat wypadało to w punkcie wyżej

Patterny to miły dodatek mam trochę inną wartościowość poziomów.
Mój błąd, że sobie trochę to wszystko naginam

Sam od jakiegoś czasu używam dodatkowo formacji harmonicznych, ale raczej z przymrużeniem oka na razie...( ważniejsze jest miejsce i precyzja poziomów wraz z jakimś potwierdzeniem)
( Co do Bata Carney pisał, że jest najważniejszym punkcie w tej formacji jest 88,6Ret i ExRet może być na 2,0 jako najczęstsze cele...)
Pytanie jest takie czy ktoś tu wchodził na tego bata???
Zapraszam na moją nową stronę
klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

Najlepiej by było jakby 88,6 XA wypadało idelanie w 1.618 lub 2.618 BC. Z drugiej strony nie zawsze musi być idealnie. Teoretycznie formacja została spełniona. Najaważniejsze, że zadziałała. kwestia tradera czy czeka na lepsze i pewniejsze formacja czy pozwoli sobie zaryzykować.
Jak się okazało tutaj można było ugrać troszkę pipsów przy bardzo wąskim SL praktycznie 15 pipsów by starczyło, tak więc ewentualna strata minimalna. Dlatego formacje harmoniczne są takie fajnie, że można sotosować bardzo wąski SL.
Poza tym bardzo wciągnałem się ostatnio w formacje harmoniczne i fajnie, że temat powoli rusza do przodu mam nadzieję, że jak najwięcej osób będzie wrzucało swoje obserwacje.
Pozdrawiam
Jak się okazało tutaj można było ugrać troszkę pipsów przy bardzo wąskim SL praktycznie 15 pipsów by starczyło, tak więc ewentualna strata minimalna. Dlatego formacje harmoniczne są takie fajnie, że można sotosować bardzo wąski SL.
Poza tym bardzo wciągnałem się ostatnio w formacje harmoniczne i fajnie, że temat powoli rusza do przodu mam nadzieję, że jak najwięcej osób będzie wrzucało swoje obserwacje.
Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
w/w bat w ujęciu czasowym
wyznaczenie TGD (time goal day)
A-C-D (szczyt-szczyt-dołek) 1/0,618 (pomiar degresywny)
C-A-X (szczyt-szczyt-dołek) 1/1,618 (pomiar progresywny, wsteczny)
spirala logarytmiczna
ognisko w pkt. b, start w pkt. c, kręcona przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. odbicie na drugim okręgu.
(więcej w "Fibonacci Applications and Strategies for Traders" R. Fischer)
do potwierdzenia pkt. d można stosować dywergencję (tu była wyraźna).
ja stosuję MFI lub momentum
pozdrawiam
ps
muszę się przyjrzeć tej parze. porusza się całkiem geometrycznie.
wyznaczenie TGD (time goal day)
A-C-D (szczyt-szczyt-dołek) 1/0,618 (pomiar degresywny)
C-A-X (szczyt-szczyt-dołek) 1/1,618 (pomiar progresywny, wsteczny)
spirala logarytmiczna
ognisko w pkt. b, start w pkt. c, kręcona przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. odbicie na drugim okręgu.
(więcej w "Fibonacci Applications and Strategies for Traders" R. Fischer)
do potwierdzenia pkt. d można stosować dywergencję (tu była wyraźna).
ja stosuję MFI lub momentum
pozdrawiam
ps
muszę się przyjrzeć tej parze. porusza się całkiem geometrycznie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nie jest sztuką wiedzieć za ile, sztuką jest wiedzieć za ile i kiedy... a cena? cena jest funkcją czasu...
NZD_USD
Witam,
a to moje spojrzenie na NZD_USD.
W tym programie nie umiem włączyć poziomów fibonaciego, ale w innym wypadło mi, że zasięg spadku może się zatrzymać na 0.7477.
a to moje spojrzenie na NZD_USD.
W tym programie nie umiem włączyć poziomów fibonaciego, ale w innym wypadło mi, że zasięg spadku może się zatrzymać na 0.7477.
Cześć zbyszek_w
Ja to trochę inaczej widzę.
Po pierwsze Twój rysunek to formacja motyla. W formacji motyla B=0.786XA, tutaj wyraźnie widać, że B=0,5XA (mniej więcej), tak wiec już z tego wynika, że może to być formacja Kraba lub nietoperza.
Teraz dalej widzę to tak:
Formacja nietoperza już jest nieaktualna bo 1.618 już został odrzucony, natomiast 2.618 znajduje się poniżej punktu X.
Czyli pozostała formacja Kraba. Najlepiej jakby punkt D=3.618 BC, ponieważ mniej więcej w tym punkcie wypada również D=1.618 XA. Więc ja jak już widziałbym wejście w miejscu 0.7350. Dodatkowo w tym obszarze występuje ważne wsparcie.
Ja to trochę inaczej widzę.
Po pierwsze Twój rysunek to formacja motyla. W formacji motyla B=0.786XA, tutaj wyraźnie widać, że B=0,5XA (mniej więcej), tak wiec już z tego wynika, że może to być formacja Kraba lub nietoperza.
Teraz dalej widzę to tak:
Formacja nietoperza już jest nieaktualna bo 1.618 już został odrzucony, natomiast 2.618 znajduje się poniżej punktu X.
Czyli pozostała formacja Kraba. Najlepiej jakby punkt D=3.618 BC, ponieważ mniej więcej w tym punkcie wypada również D=1.618 XA. Więc ja jak już widziałbym wejście w miejscu 0.7350. Dodatkowo w tym obszarze występuje ważne wsparcie.
NZD_USD cd
cześć Czerwinek
Zdawałem sobie sprawę, że nie jest to klasyczny motyl, ale opierałem się na sugestii zawartej w artykule (później znajdę link) "Warunkiem koniecznym powstania idealnej formacji motyla jest utworzenie punktu zwrotnego B w takim miejscu, aby zasięg AB był równy iloczynowi zasięgu XA i liczby 0,786. W wersji zmodyfikowanej przez Scotta Carney'a relacja AB/XA zawiera się w przedziale 0,5-0,786."
Ale twój wykres zdecydowanie bardziej mi odpowiada, tym bardziej, że na wielu wykresach widać tendencję do czasowego wzmacniania dolara (może będą wyższe stopy procentowe?) . Będę obserwować:).
Pozdrawiam.
Ps. Czy widzisz coś harmonicznego na USD_JPY?
Zdawałem sobie sprawę, że nie jest to klasyczny motyl, ale opierałem się na sugestii zawartej w artykule (później znajdę link) "Warunkiem koniecznym powstania idealnej formacji motyla jest utworzenie punktu zwrotnego B w takim miejscu, aby zasięg AB był równy iloczynowi zasięgu XA i liczby 0,786. W wersji zmodyfikowanej przez Scotta Carney'a relacja AB/XA zawiera się w przedziale 0,5-0,786."
Ale twój wykres zdecydowanie bardziej mi odpowiada, tym bardziej, że na wielu wykresach widać tendencję do czasowego wzmacniania dolara (może będą wyższe stopy procentowe?) . Będę obserwować:).
Pozdrawiam.
Ps. Czy widzisz coś harmonicznego na USD_JPY?