Harmonic Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Jest i to możliwe dlatego pozycję już mam zabezpieczoną. A formacji harmonicznych jest bardzo dużo i na różnych interwałach i nachodzą i przenikają się one wzajemnie. Tylko jeżeli chodzi o Twój zrzut to wydaje mi się, że formacje te są po to aby wchodzić w pozycję po zakończeniu kształtowania się formacji. Nie staramy się przewidzieć co zrobi cena tylko patrzymy co robi cena i na to reagujemy. Jeżeli formacja, którą narysowałeś zostanie zakończona to będzie bardzo dobra okazja do wejścia w longa. A teraz tak naprawdę nie wiemy co zrobi cena i trzeba poczekać czy formacja w ogóle się wyrysuje tak jak Ty to narysowałeś.
Też jestem początkującym z tymi harmonicznymi ale takie jest moje zdanie :)
Pozdrawiam i jak coś wypatrzysz to wrzucaj śmiało.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Ja inwestując na podstawie formacji harmonicznych staram się zawsze znaleźć ten optymalny punkt D, czyli moment wejścia. Jeśli nie jest on w takim miejscu jakim powinien być, tzn. że ryzyko takiej transkacji jest dużo większe. Jeśli odpowiednio wyznaczysz moment wejścia w transkację to będzie ona miała bardzo niski stop loss i potencjalny duży tp, dzięki czemu twój r/r będzie na zadowalającym poziomie.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

USD_JPY

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek,

hej. Patrzę, patrzę i wydaje mi się możesz mieć rację, że to jest wzrostowa formacja , tylko nie Motyla, lecz Gartney'a z minimalnym zasięgiem odbicia na obecnym poziomie. (61,8 zniesienia CD)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Hej.

Tak naprawdę rynek pokaże jak to się rozwinie. TP ustawiłbym w okoliach linii trendu i następnie należałoby patrzeć jak się w tych okolicach zachowa cena jeżeli LT zostanie przebita to może być duże wybicie do góry.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

jhgf
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jhgf »

Nigdy nie zajmowałem się formacjami harmonicznymi więc poproszę o komentarz.Czy to dobrze wyznaczony butterfly gbp/aud ?

Obrazek

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

jhgf pisze:Czy to dobrze wyznaczony butterfly gbp/aud ?
jak zadziała to dobry.

sonictune
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonictune »

USDJPY trochę już wisi pod oprem . Zobaczymy czy się odbije :think:
Nec hercules contra plures .

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Jeśli chodzi o tego motyla na gbp/aud to jak dla mnie jest ciężki do zagrania. Jedyne co to brakuje mi dobrego oporu z fibo mierzonego od 1.5136 - 1.6192 . No i wrocenty między punktami w samym motylu są takie sobie (punkt B przebił 88.6, a punkt C nie dotarł do 78.6 AB...Sam musisz zdecydować, bo cięzko coś powiedzieć..
Może do tego dojdzie jakies mniejsze np. ABCD, które wskaże Ci odpowiedni moment wejścia, do tego jeszcze s/r i może się uda. Trzeba próbować.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nietoperzwa rodzinka

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Hmm... zabrakło determinacji, by na to zagrać, ale mamy zabawną sytuację na AUD_USD . Najpierw formacja nietoperza na dziennym, a potem, w ramach korekty pierwszej fali nietoperzątko na 4-godzinnym. Mamusia i synuś :D
Niestety nie zarobiłem na tym, ale wrażenie estetyczno-komiczne jest..

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

ładnie, ładnie.
Nieźle wygląda ta formacja na tym aud.usd:)
Ciekawy jest również fakt, że wcześniej pojawił się gartley, którego nei do końca repsketował, tzn. przebił poziom wejścia o 15 pipsów, ale póżniej ładnie poleciał

No jeśli chodzi o dzisiejszy dzień to był jeszcze świetny Pin Bar na aud/usd na H1, szkoda że mi uciekł...;/

ODPOWIEDZ