go4x - polski broker4 (tms)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Czy założysz konto u tego brokera ?

tak
89
30%
nie
127
43%
nie wiem
78
27%

Liczba głosów: 294

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

skrzat
Dzięki za wnikliwą analizę.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

skrzat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: skrzat »

http://www.go4x.pl/go4x/aktualnosci/163 ... inansowych

"Od 18 marca 2012 r. wprowadzamy nową Specyfikację Instrumentów Finansowych. Najważniejsze zmiany to:

1. Zawężenie spreadów FX:
USDCAD nowy spread 4 pips
EURNZD nowy spread 12 pips
NZDUSD nowy spread 4 pips
NZDJPY nowy spread 12 pips
AUDUSD nowy spread 3 pips
EURAUD nowy spread 8 pips

2. Zawężenie spreadów dla CFD opartych o indeksy
GO_USDINDEX nowy spread 3 pips
GO_FR40 nowy spread 20 pips
GO_HOLLAND nowy spread 20 pips

3. Zmiana specyfikacji:
GO_COPPER. Nowy instrument oparty o cenę rynkową tony miedzi LME vs. obecną cenę kontraktu futures, rolowany codziennie.

4. Uaktualnienie instrumentów II serii:
zmiana zasad/dni handlu. Instrumenty handlowane będą od momentu wzrostu płynności.
zmiana spreadów. Zmienne spready w okresie początkowym będą szersze, jednakże wraz ze wzrostem płynności będą zawężane docelowo do mniejszych niż obecnie wartości.
zmiany godzin handlu

5. Rewitalizacja oferty w zakresie CFD na indeksy. Od 18 marca 2012 nie będą kwotowane:
GO_TAIWAN
GO_EURIB_II
GO_TDX
GO_DJI30_II
GO_NSDQ_II

W związku z powyższymi zmianami w dniu 19 marca 2012 r. zostanie wprowadzona nowa Tabela Rolowań. "

Dodano po 41 sekundach:

http://www.go4x.pl/go4x/aktualnosci/163 ... abeli-opat

"Szanowni Klienci,

Wprowadzamy zmiany w Tabeli Opłat i Prowizji.

Informujemy, że z dniem 19 marca 2012 rezygnujemy z możliwości dokonywania dopłat za pomocą kart płatniczych.

Reszta punktów w Tabeli Opłat i Prowizji pozostaje bez zmian."

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

W GO4X rusza w maju konkurs. Są do wygrania jakieś tam nagrody, ale wiadomo, że tylko dla najlepszych są główne nagrody, ale dla szerokiego zakresu dobrych graczy są tez nagrody pocieszenia, hehe.
Tak czy siak każdy nowy klient oraz stary klient, który założy subkonto konkursowe dostaje 500 PLN od GO4X. Aby te 5 paczek przeszło na własność wystarczy uzyskać w okresie konkursu wynik dodatni co najmniej 500 PLN. To w sumie żaden problem więc myślę, że warto skorzystać. Zawsze 5 paczek się przyda. Wklejam wyciąg z regulaminu aby nie było, że ściemniam.
"2. W dniu 6 maja 2012 roku TMS Brokers zaksięguje na Rachunek GO4X lub Subrachunek GO4X Premię w kwocie 500,00 PLN
4. Warunkiem wypłaty Premii jest osiągnięcie wyniku premiowego w trakcie Okresu Rozliczeniowego.
8. Wynik premiowy – wynik wypracowany na rachunku GO4X lub Subrachunku GO4X w wysokości co najmniej 500,00 PLN
9. Okres Trwania Konkursu – okres od 6 maja 2012 roku do 1 czerwca 2012 roku włącznie."

A tu link do info o konkursie i cały regulamin do ściągnięcia. Znajomość regulaminu to podstawa.

https://www.go4challenge.pl/?utm_source ... ochallenge
Trust no bit**es.

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Oszustwo GO4X

Nieprzeczytany post autor: rafino »

Dziwię się że nie znalazłem na forum jakichkolwiek wpisów na temat rozliczenia podatku od 750 zł wygranych w zakończonej już dawno promocji 750+. ( Być może nieumiejętnie szukałem ) Otóż regulamin tejże promocji gwarantował, że wygrana taka jest zwolniona z podatku dochodowego - fragm. :

"W przypadku powstania prawa, o którym mowa w § 4 ust. 3, 4
wymienione świadczenie pieniężne, zgodnie z art.21 ust.1
ustawy o podatku dochodowym jest wolne z podatku
dochodowego (zwolnienie to nie dotyczy nagród otrzymanych
przez podatnika w związku z prowadzoną przez niego
pozarolniczą działalnością gospodarczą, stanowiących przychód
z tej działalności)."
(link do regulaminu w całości : http://www.go4x.pl/dokumenty/Regulamin_ ... i_750+.pdf )

Wszystko było zatem jasne dopóki nie przyszły Pity. Okazało się że od wygranych 750zł należy się 19% podatku.... Kontakt z GO4X oczywiście nic nie dał. Mało tego, tamtejszy pracownik jawnie i bez ogródki przyznał że w rzeczywistości wszystko "wyszło" inaczej niż jest to zapisane w umowie...

Od samego początku przygody z GO4X chwaliłem ich i polecałem, ale w obecnej sytuacji jak tu można mówić o uczciwości tej firmy? Umowa była zaakceptowana i podpisana przez obie strony, ale jej postanowienia nie zostały spełnione. Chyba ktoś ( GO4X ) liczy na to że 19% od 750zł nikogo nie skłoni do jakichkolwiek działań. Mam jednak ochotę nie spełnić tychże oczekiwań, nawet dla samej zasady i jeśli nie drogą sądową ( być może pozew zbiorowy ) to drogą marketingu wirusowego - rozpowszechnić informację o tym jakże uczciwym postępowaniu firmy.

Są jakieś szanse by prawnie dojść swoich racji? Są jacyś inni "poszkodowani" ?

PS. Szkoda że marka podpięta pod TMS organizuje fajny konkurs a mimo to psuje go takim postępowaniem. Teraz konkurs, zamiast kojarzyć się pozytywnie, pozostawia co najmniej niesmak.

blanker
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: blanker »

rafino pisze: Są jacyś inni "poszkodowani" ?
NIe chce stawać po stronie brokera - jak zaliczyl jakąś wtopę trzeba piętnowac - ale to takie polskie, filozofia Kali - dostałem za free kasę, musze od tego zaplacic podatek (nikt nie ma na to wplywu - pewne sa śmierć i podatki) wiec mnie okradli i jestem "poszkodowany". A merytorycznie bo kwetsia podatków faktycznie jest ważna i nie chialbym zeby smutny pan ze skarbówki zapukal do mnie do domu, ze czegoś nie miałem w moim PIT (z tytulu hajki) - sprawdzilem w regulaminie konkursu i pisza że organizator oplaca wszystkie podatki ale oczywiscie warto dopytac u źródła.

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafino »

dostałem za free kasę, musze od tego zaplacic podatek (nikt nie ma na to wplywu - pewne sa śmierć i podatki) wiec mnie okradli i jestem "poszkodowany".
Nie do końca zgadzam się z taką krytyką. Po pierwsze kasa nie była za free bo darmo nikt jej tam nie dawał a ja specjalnie założyłem u nich konto, żeby móc wziąć udział w tej promocji i drugiej - "Podwajamy zyski". Być może dla niektórych traderów to wydają się śmieszne kwoty, ale dla mnie jeszcze takie nie są.
Udało się wygrać, kasę wypłacić, rozplanować, by teraz przy okazji PiTów dowiedzieć się że jeszcze trzeba oddać 150zł. Chodzi o pewną zasadę, umowa określa warunki konkursu i ja na ich podstawie oceniam czy wezmę w nim udział czy nie, a ryzyko i koszty porównuję z potencjalną wygraną. Inną sprawą jest to, że gdyby od razu był zapis że nagroda podlega podatkowi 19% to też pewnie wziąłbym udział w tej promocji. Ale tak nie było. I teraz, dawno po otrzymaniu nagrody przysyła się PiT-y, z których wynika zupełnie co innego niż było to deklarowane.
I nie widzę sensu w wytykaniu komuś "tego polskiego zachowania" bo nie widzę nic złego w tym, że człowiek denerwuje się, gdy znienacka okazuje się, że trzeba płacić podatek, wbrew wcześniejszym zapewnieniom. Czy to nagroda, czy pensja czy cokolwiek innego - dla mnie nie ma większego znaczenia co. Pieniądz to pieniądz. Idąc "Twoim" tokiem rozumowania: jeśli zamiast 750zł daliby mi tylko połowę to powinienem się cieszyć i z tego. W końcu dali kasę "za free" a mogli nie dać nic. Nie, po to są umowy by ich przestrzegać i działa to obustronnie. I jeśli to jest tylko "takie polskie" to należy współczuć tym innym. Może nie-Polacy by się o to nie czepiali.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

rafino
Odnośnie podatku to niestety mnie tez to wkurzyło. Skontaktowałem się z GO4X i wychodzi na to, że kwotę tę należy potraktować tak, jak byśmy dostali ją od GO4X (czyli na zasadach ogólnych), stąd jest ona na PIT-8C zaliczona do kategorii innych przychodów. W przyszłym tygodniu odwiedzę US i postaram się dowiedzieć konkretnie ile trzeba zapłacić.
Fakt jest faktem, że broker dał tu ciała. W umowie jasno było napisane, że kwota jest wolna od podatku.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Odnośnie tych bonusów od GO4X to trzeba je rozliczyć na formularzu Pit36 i zapłacić 18 % podatku. Niestety.
Trust no bit**es.

anea
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anea »

zaplacie podatek ladnie jak bog przykazal do 30 kwietnia, a pozniej pozew zbiorowy i do sadu, oczywscie zgloszenie do knf ...

p.s. nie zapomnijcie we wniosku zawrzec iz chcecie upublicznic wyrok w sieci, aaaa jeszcze pokuslabym sie o to by wyrok zostal opublikowany na ich glownej stronie w okresie roku :mrgreen: i bez mediacji prosze bo chodzi o zasade, a nie kase ....
"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"

klif
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klif »

Byl ktos w skarbowce i pytal, jak wyglada sytuacja? Na PIT 500 zlotych opisane jest jako "nagroda w konkursie", do kwoty 760 nagrody sa (podobno, ekspertem nie jestem, ale zapis w regulaminie tez skads sie wzial) zwolnione z podatku, byc moze wiec na PIT wykazac trzeba, ale opodatkowac juz nie? Do urzedu dopiero sie wybieram, ale na razie kombinuje sobie tak, ze jesli ktos w ciagu roku wzial od jednej instytucji wiecej niz 760, dopiero wtedy placi podatek. Mam zgryz, bo pewna instytucja w zeszlym roku wyplacila mi 250 zlotych, ale kilkanascie razy :)

ODPOWIEDZ