GO4X pisze:MarioDM pisze:Niezadowala mnie niestety wielkość oferty. Waluty, kilka indeksów, ropa, złoto i srebro to trochę mało. Czy (i ewentualnie kiedy) zamierzacie rozszerzyć ofertę instrumentów jak np. XTB ? Chodzi mi o produkty rolne jak pszenica, soja, kakao, kawa, bawełna , itp, oraz inne jak obligacje, miedź i wiele , wiele innych. Oczywiście przy zachowaniu minilotów.
Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć że w chwili obecnej ciężko pracujemy nad poszerzeniem oferty i ZNACZNE jej wzbogacenie.
Od samego początku założeniem GO4X była prostota obsługi (na początku główne crossy). Potem dodaliśmy kilka nowych instrumentów, oraz zmienne spready. W najbliższej przyszłości planujemy wprowadzenie kolejnych zmian - jeśli chodzi o ilość instrumentów to będzie ich kilka razy więcej niż ma to miejsce obecnie,
Dalej podrążę ten temat. Czy niebawem oznacza powiedzmy styczeń czy też może późniejszy termin ?
Czytałem, że TMS ma wejść na giełdę w styczniu. Czy to może oznaczać, że do tego czasu zawieszacie wszystkie pomysły ?
Co do rozszerzenia oferty to ... czy są jakieś szanse na to abyście wprowadzili różne serie instrumentów jak ma np. TMS na platformie Saxo ? Czy też pozostaniecie przy koncepcji XTB i wstawicie jedną serię automatycznie rolowaną jak już to jest u Was np. w przypadku ropy ?
Domyślam się , że wygodniej jest mieć jedną serię, ale wprowadzenie dwóch serii byłoby wygodne dla klientów. Może na próbę wstawcie dwie kolejne serie i pozostawcie jednocześnie obecną jednolitą serię automatycznie rolowaną. Po pewnym czasie łatwo będzie Wam stwierdzić co jest bardziej popularne wśród klientów. Poza tym łatwiej by Wam chyba było oferować to samo co TMS.
Kolejna rzecz to wprowadzenie instrumentów notowanych na różnych giełdach. Mam tu na myśli np. kawę, kakao i ropę. Te trzy instrumenty są notowane i w Londynie i w USA. Oczywiście nie są one takie same gdyż stanowią osobny gatunek towaru. Chodzi mi o to, że można grać na korelacji między takimi różnymi gatunkami. Np. między ropą z USA i z Londynu występują całkiem spore wahania od 1,2 $ do 4 $ . Można by wówczas bez żadnego ryzyka dokonać korelacji i w łatwy sposób w ciagu max dwóch tygodni zarobić na takiej korelacji np. 2 $ . Jest to zysk bez ryzyka. Ten sposób sugeruje chociażby Efix. Oczywiście tego typu strategia wymaga dostępu do róznych serii bo inaczej może się zdarzyć, że po rolowaniu z automatu nici wyjdą z zysku.
Chciałbym też wiedzieć jak szeroki asortyment instrumentów zamierzacie wprowadzić.
Dobrze by było abyście wprowadzili to co jest już w XTB. Dodatkowo warto zwrócić uwagę np. na instrumenty, których brakuje w ofercie XTB. Chociażby drewno czy sok pomarańczowy .
Uważam, że jeśli się zdecydujecie na rozszerzenie oferty to macie szanse odebrać klientów XTB, zwłaszcza biorąc pod uwagę zjechaną opinię XTB.
Oczywiście przy załozeniach, że te instrumenty będą oferowane w mikrolotach. XTB stworzył instrumenty zbyt drogie do grania . Na takim cukrze dzienne wahanie w XTB to koszt rzędu 6 000 PLN. Nietrudno zgadnąć, że aby móc zagrać na cukrze trzeba mieć zdecydowanie ponad 50 000 PLN na rachunku bo inaczej łatwo zaliczyć wyzerowanie depozytu.
Czytałem na tym forum zapowiedzi BossaFX i ponoć zamierzają wprowadzić mikroloty. Ponieważ już w tej chwili mają szerszą ofertę instrumentów więc mogą odebrać klientów Wam. Jeśli do tego rozszerzą ofertę to trudno wówczas Wam będzie odzyskać tych klientów , a nowych nie będzie aż tak
wielu. Dlatego wydaje mi się, że powinniście nieco się sprężyć i pospieszyć, gdyż konkurencja nie śpi.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.