Szukasz sensacji na siłę. Przykład to przykład - pokazuje mechanizm obliczeń. Punkty swapowe zmieniają się z dnia na dzień - wiadomo, że przykład nie będzie odpowiadał wartościom rzeczywistym.GFT--Trader pisze:Na koniec jakże znamienny przykład wprowadzanie klienta w błąd:
poproszę również tabele swapów w której bedzie podana przez Was wartość dla pozycji długiej -0,442 którą to posłużyliście się jako przykładem.
I gdzie tu sensacja ? Koszt "pożyczenia" 1 lota (100 tys.) na rok to 52*365 = 18 980 zł. Czyli oprocentowanie ~ 19%. Normalna oferta w PL ....GFT--Trader pisze: Powiecie 52 gr....też coś....dla lota za przetrzymanie go do następnego dnia będzie to ......52 zł!!!!
Dzięki, że tak starasz się o moją edukację. Odpowiedź j.w.GFT--Trader pisze:No cóż kolego ....mnie już mało co dziwi ....ale z całym szacunkiem ....czy uważasz,że jak nowy to już liczyć nie potrafi ....masz wyłaczność widzę na mądrość....poniżej wyliczenia abyś kolego wiedział,że nie tylko Ty potrafisz liczyć.....przykład był chyba prosty i nieskomplikowany.....skoro całkowity koszt swapu ze wszystkich pozycji był w miesiacu dla mikrolotów przypuśćmy 40 zeta to gdyby to byly loty to dla Twojej edukacji nie 0,01* w obliczeniach tylko 1* tak więc dodajemy sobie dwa zera do 40 i mamy 4000 zł ....prościej już nie potrafię.Mam nadzieję ,że zrozumiałeś kolego.Pozdrawiam.
Robisz wielkie halo o te swapy, że oferta złodziejska, że swapy kilka tysięcy itd.
Obudziłeś się z ręką w nocniku ? Może najpierw warto by sprawdzić jak wygląda sytuacja u polskich brokerów co ?
Jak już trzymamy się EURUSD to swapy dziś wynoszą:
long:
bossa: -0.35
go4x: -0.7036
xtb: -0.745
short:
bossa: -0.436
go4x: -0.7823
xtb: -0.831
Go4x - jak widać jest w środku stawki, a swapy jakie mają nie odbiegają od oferty POLSKICH brokerów. Porównywanie swapów z AM to nieporozumienie - AM nie jest polskim brokerem - to "dwa różne światy". Na rynku globalnym zawsze znajdziesz kogoś kto ma lepsze swapy od oferty lokalnej. Albo nie ma ich wcale (zawsze możesz przejść na islam

Taaa... i owszem ... tyle, że KNF'u Estońskiego ....GFT--Trader pisze:AM ma swoje biuro w Polsce i jest pod nadzorem KNF-u również o konkurencyjności w spreadach nie wspomne.... i tak jest również z innymi brokerami
Rozbawiłeś mnie setnieGFT--Trader pisze:.....jeżeli weżniemy skale np 10 pozostawionych lotów na miesiąc i pod uwagę bedziemy brać np 10 miesięcy to posługujac sie przykładem obliczeń pary EURUSD i różnicą w opłacie 5 zł razy ilość lotów razy 10 miesięcy to mieć kilka tysiecy w kieszeni a nie mieć to chyba jest różnica.....dla mnie jest, bo ja szanuję swoje środki a dla Ciebie może nie być....jest mi to obojętne

1. jeśli będziesz miał taki kapitał aby otworzyć taką pozycję (nawet jeśli nie w jednej ale wielu transakcjach) i ją utrzymać ją przez (łącznie) taki czas to naprawdę - kilka tysięcy na swapach nie zrobi Ci wielkiej różnicy. Bo dawno albo będziesz milionerem albo bankrutem.
2. Wpłaciłbyś depo na taką pozycję do AM ? Czy może raczej wybrałbyś polskiego brokera ?
3. Jeśli chcesz inwestować długoterminowo to naturalnym jest, że musisz liczyć się ze swapem. I zanim otworzysz pozycję sprawdzić z jakim swapem musisz się liczyć . Powtarzam ZANIM - Ty zrobiłeś to po (a zapewne nie zrobiłeś pewnie wcale, zauważyłeś dopiero naliczane swapy) i teraz masz pretensję że broker niedobry. Nie ma darmowych obiadków - trzeba było odrobić zadanie domowe przed otwarciem pozycji i odszukać brokera z najlepszą ofertą. Choć i to oczywiście wiele nie gwarantuje - broker może zmienić swap dowolnie w dowolnym momencie. I może zrobić to dla wybranej grupy klientów ...