GMMA in Color

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
TomaszB
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: TomaszB »

Co do rainbow - trochę to dziwne ja wiem, że ta cała fontanna jest niepotrzebna wystarcza 3 średnie ale jak to napisało już kilka osób na chacie w dziwny spokój uspokaja i pozytywnie nastraja kiedy mamy ładny trend Very Happy
No właśnie poniekąd ja tą tęczową fontannę tak odbieram.
To tak trochę jak wpatrywanie się w obraz i albo wzbudza on w nas jakieś wewnętrzne wrażenia estetyczne bądź nie.
Może to zabrzmieć dla niektórych jak mała herezja, lecz wydaje mi się, że prócz wskaźnikowego grania warto też szukać potwierdzenie w swoim wnętrzu, w swego rodzaju intuicji gracza.

Awatar użytkownika
b_god
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: b_god »

TomaszB pisze: No właśnie poniekąd ja tą tęczową fontannę tak odbieram.
Zaiplementowałem sobie tą tęczę na moją mobilną platformę (Dell C600) i nie ukrywam, że musiałem ją ograniczyć do pięciu najważniejszych średnich z powodu żarłoczności w zasobach. Przy obserwacji trzech par przełączcenie z 5min na 1min i z powrotem trwało jakieś 15-25 sekund (czyli mniej więcej tyle co wieczość). Oczywiście mam świadomość, że jest to spowodowane zbyt małą ilością pamięci w laptopie, ale na dzień dzisiejszy musi wystarczyć.

Swoją drogą, kolego Gajowy, też jestem zdania że Aqua FantailVMA i biała SMA dają mnogość sygnałów do startu, po czym się wycofują.

Osobiście jestem skłonny poświęcić kilka pipsów dla bardziej pewnego wejścia (poprzednia "timing entry definition Waltera", choć i w tym przypadku zdarzyło mi się, że po wejściu średnie na 1 min chart po chwili zasygnalizowały "Stop Definition".

Gajowy, ponieważ Walter nie wypowiedział się w temacie Stop Loss, a platforma na której składam zlecenia nie pozwala na nic więcej jak tylko Sell/Buy Limit, SL i TP, to chciałbym abyś doradził w jakiej odległości stawiać SL. Zauważyłem, że zanim średnie zareagują to zmiana ceny może być nawet w zakresie 15-20 pips. Co doradzisz w tym temacie?

Awatar użytkownika
Gajowy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Gajowy »

b_god - temat SL jest faktycznie niedopracowany przez waltera - chyba tylko w jednym video pokazuje ze zamyka stratna pozycje w momencie jak pojawia sie "Stop Definition"

Osobiście stawiam "awaryjny" SL na wypadek braku prądu ;) pozycje zamykam z palca jak nie idzie po mojej myśli czyli pojawia sie "Stop Definition"
SL staram sie trzymać w granicach 2% depo.
Jeżeli myślisz o sztywnym SL to 20 pips jest rozsądne ja jednak z tego już zrezygnowałem - za dużo razy czekałem az mnie tyknie na tych 20 zamiast wcześniej zamykać. Odrabianie 20 pipsów jest trudne wiec wole zamknąć z palca na 8-10 pipsach i ewentualnie wejść przy ponownym sygnale.
The key to living is giving.

Awatar użytkownika
b_god
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: b_god »

Niestety ja muszę stosować jakiś sztywny SL - gram na przenośnym sprzęcie z internetem z Orange. Rzadko, ale zdarza się, że nie mogę się podłączyć do sieci (dziś miałem takie nerwowe pięć minut), albo mam problem z komunikacją z serwerem brokera. Dla mnie gra bez Sl mogłaby być samozabójstwem.

Kontynuując temat nowych średnich - obserwowałem je sobie dzisiaj na żywo i uważam że na 1 min dają masę fałszywych sygnałów. Spróbuję trochę je stunnigować i użyć jako średnich sygnałowych na 5 min - zamiast entry na 1min.

Ciekawostka dnia dzisiejszego. Myślę że gdy czarna średnia znajdzie się między zieloną a purpurową na 5 min, to należy być bardzo ostrożnym jeśli chodzi o wejścia "z trendem". Skłaniałbym się do traktowania tego jako sygnału odwrócenia trendu, bądź też bardzo poważnego osłabienia. Popatrzę w historię i później napiszę o wnoskach.

Pozdrawiam sedecznie.

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

fxlamer pisze:Gosciu nazywa to Guppy ale te srednie nie maja nic wspolnego ze srednimi Guppy'ego. Nie jestem zwolennikem bazgrania po wykresie, dlatego wiekszosc srednich usunalem zostawiajac kluczowe dla mnie. W tej chwili moje ustawienia to srednie od 6wma do 30wma (step co 3) i wma50 + wma100. Dla mnie czytelne, ale widzialem juz wykresy na ktorych bylo 200 srednich, ladnie to wyglada ale czy pomaga?
W kazdym razie, kazdy orze jak moze..... :mrgreen:
po paru tygodniach testowania system nadaje sie praktycznie pod kazdy interwał i jest jednym z najlepszych ktore mialem okazje testowac...im mniej srednich tym lepiej rowniez jestem zwolennikiem czytelnego obrazu prostych stosujac od 3WMA do 18WMA przy twoich zalozeniach co 3 step oraz druga grupe co 5 steps od 30WMA do 60WMA plus oczywiscie setka WMA...uwazam rowniez jak niektorzy tu juz pisali ze wiekszosc wskaznikow jest zbyteczna (osobiscie nie korzystam z zadnego wskaznika poniewaz dobre wyczucie srednich jest kluczem do mojego sukcesu,w niektorych sytuacjach przy wyzszych interwalach stosuje wyjatkowo pomocniczo w bardzo rzadkich sytuacjach RVI 100 (relative vigor index) ktory swienie wspolgra z 100 WMA i dajac wieksza i szersza mozliwosc spojrzenia w trend)...czasami wskazniki w prostych i czytelnych sytuacjach ktore generuja nam proste potrafia srasznie zagmatwac i skomplikowac wygenerowanie odpowiedniego wyjscia czy wejscia co nie jest bez znaczenia dla naszego zakladanego zysku/straty..
Poza tym to bardzo dobry system ktory stosowany z konsekwencja praktycznie codziennie przynosi chocby niewielkie zyski... 8)

Awatar użytkownika
jochiesmall
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: jochiesmall »

...mam pytanie, czy próbował ktoś przerobić ten system tak żeby uruchamiać go jako osobne okno wskaźnika ( w MetaTrader)....bo z tego co wyczytałem w języku programowania MQL4, można zastosować w osobnym oknie wskaźnika maksymalnie osiem średnich...i nie zbyt ładnie to wygląda :( ...a stosując AT na wykresie, dodając GMMA i np wstęge Bollingera....zaczyna sie robić naprawdę nieciekawie i jeszcze moje ulubione świeczki :mrgreen: ...
.......It is a double pleasure to deceive the deceiver...........

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

jochiesmall pisze:...mam pytanie, czy próbował ktoś przerobić ten system tak żeby uruchamiać go jako osobne okno wskaźnika ( w MetaTrader)....bo z tego co wyczytałem w języku programowania MQL4, można zastosować w osobnym oknie wskaźnika maksymalnie osiem średnich...i nie zbyt ładnie to wygląda :( ...a stosując AT na wykresie, dodając GMMA i np wstęge Bollingera....zaczyna sie robić naprawdę nieciekawie i jeszcze moje ulubione świeczki :mrgreen: ...
Witam,
masz dwa rozwiazania, umiescic jeden wykres pod drugim (scren a1), lub zastosowac wskaznik CurrencyChart ktory pozwala uruchomic kilka wykresow par w jednym oknie (scren b1), wtedy na dolny wykres mozesz nalozyc srednie gmma (nie sprawdzalem czy moze ich byc tylko osiem).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2007, 16:52 przez fxlamer, łącznie zmieniany 3 razy.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
jochiesmall
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: jochiesmall »

umiescic jeden wykres pod drugim (scren a1)
...tak już próbowałem, ale przy większej ilości otwartych zakładek walut, kiedy chcę sie szybko przemieszczać, zaczyna sie bałagan z samymi oknami wykresów..np zmiana wykresu 30min na 5min, powoduje ze muszę ingerować w jeden i drugi wykres jednocześnie aby widzieć to samo....z drugiej strony :think: to dobry pomysł mieć wykresy o różnych interwałach czasowych w tym jeden z GMMA...
zastosowac wskaznik CurrencyChart ktory pozwala uruchomic kilka wykresow par w jednym oknie (scren b1)
...a ten wskaźnik ....jest taki jakiego potrzebowałem dzięki fxlamer ..pozwala nałożyć dowolną ilość średnich,można go zapisać z wykresem jako jeden szablon, automatyczna zmiana przy zmianie interwałów czasowych...i wszystko jest tak jak chciałem :D ...

....dzięki fxlamer za system i wklad pracy... symbolicznie 1 % z moich zysków na piwo dla ciebie :mrgreen:

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Dziś Eju znowu dał zarobić :)

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

Przykład dobrego trejda na eJu. Wejście ok. 7:30 zgodnie z kierunkiem na 5m i momentem wejścia na 1m. eJu to potrafi się zachować :)

EDIT: Na rysunku powinno być +67 :) Muszę popracować na odejmowaniem :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

marcin26
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin26 »

panowie probowal ktos z was dodac do tego poziomy fibo np.vegas breakout(m15).testuje to od tygodnia i musze powiedziec ze wyniki sa az za dobre :) nie wiem moze to rynek jest poprostu ostatnio laskawy

ODPOWIEDZ