GMMA in Color

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
raidman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raidman »

To są pivoty :) Czyli linie wsparcie i oporu. Ja używam w gammie tylko tych dziennych, Ty widzę, że masz wszystkie włączone :).
Poszukaj na forum jak się tym posługiwać bo jest to bardzo przydatne.
Pozdrawiam
Trejder jest jak cymbał - musi grać :)

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

to sa poziomy wsparć i oporów. z ilu okresów są liczone to jest chyba napisane w opcjach :)
Obrazek

sir_skiner
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sir_skiner »

wlasnie, kurcze, nic nie widze... bo ze czesc to pivoty i ich przeksztacenia (te cienki support i resistance) to wiem, ale sa tez te grube, ktore czasem nachodza na te cienkie i tu sie gubie...

Awatar użytkownika
Krys
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Krys »

sir_skiner pisze:wlasnie, kurcze, nic nie widze... bo ze czesc to pivoty i ich przeksztacenia (te cienki support i resistance) to wiem, ale sa tez te grube, ktore czasem nachodza na te cienkie i tu sie gubie...
Na tej stronie jest Auto_Pivot, moim zdaniem jest bardziej czytelny. W jednym wskaźniku masz wszystkie pivoty, wsparcia, opory, dzienne, tygodniowe, miesięczne (można je wyłączyć w opcjach). I co ciekawe można w nim pominąć niedzielną godzinę handlu, np. w XTB. Poniedziałkowe wskazaia mają normalne wartości, a nie są liczone na poniedziałek po godzinnym niedzielnym handlu.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=360
Pozdrawiam
Krys

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Gra ktoś Trend Followerem? Bo w sumie różni on się bardzo od systemu opisywanego na początku z wejściem zgodnie z kierunkiem GMMA po przebiciu ostatniego dołka bądź szczytu.

Ten system jakby pokazuje koniec korekty w trendzie. Laguerre musi się "cofnąć" przeciwnie do trendu i w momencie przebicia 15 bądź 75 w kierunku zgodnym z GMMA (i według mnie z wyższym trendem - czyli dla 5min będzie to 1h) następuje sygnał zajęcia pozycji (pod warunkiem że MACD ma wartość zgodną z kierunkiem transakcji).

Taka jest przynajmniej moja interpretacja.

Gram tym systemem jakieś 2 miesiące na realu, na razie z różnym skutkiem. Od na prawdę sporych zysków, po straty, ale bardziej wynikające z moich błędów jako tradera (MM, emocje) niż z błędów systemu.

Dla mnie nie można go przyjmować bezkrytycznie. Nie tradować po dużych ruchach, w bliskiej okolicy wsparcia/oporu itp.

Ktoś ma jakieś przemyślenia i ewentualne rady?
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Krys
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Krys »

Ramy czasowe nie są ważne dla tego wskaźnika, w systemie Trend follower używamy go na 5 minutowym wykresie, ale moze być używany w dowolnym przedziale czasowym od 1minutowego do miesięcznego wykresu. W naszym systemie zmodyfikowane Guppy GMMA wykorzystuje 5 różnych kolorów dla każdego innego typu handlu. Podczas obrotu ważne jest, aby znac podstawowe tendencje, więc musisz wiedzieć, co robią inne osoby. Korzystanie z kolorów jest w stanie ci powiedzieć, jakie są zachowania innych uczestników rynku dzięki czemu podejmiesz lepsze decyzje handlowe.

1. Żółty - krótkoterminowi gracze (chcą zarobić kilka pipsów i nie interesuje ich trzymanie pozycji dłużej)
2. Pomarańczowy - krótkoterminowi gracze (trzymają pozycję trochę dłużej niż żółci)
3. Niebieski - średnioterminowi gracze (wahają się czy zostać dłużej czy nie, zazwyczaj posiadają pozycje otwarte na dłużej niż poprzedni 2: żółci i pomarańczowi)
4. Zielony - długoterminowi inwestorzy (trzymają otwarte pozycje dłużej niż średnio i krótkoterminowi gracze)
5. Czerwony - długoterminowi inwestorzy (oni trzymają najdłużej otwarte pozycje ze wszystkich graczy na rynku)

Jak widać linie zielone i czerwone mają zasadnicze znaczenie dla kształtującego się trendu na rynku.

To część opisu systemu Trend Follower .

Całość jest tutaj: http://codebase.mql4.com/4006
Pozdrawiam
Krys

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Tylko, że sam autor na forex factory dawał kilka dodatkowych wskazówek co do sposobu gry. Między innymi to żeby trzymać się trendu wyższego rzędu.

Zasady przedstawione w opisie sytemu nie są aż tak jednoznaczne i wyczerpujące.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

danko
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: danko »

mam zainstalowany wskaznik EMA in Color ale zamiast czerwono-niebieskiej teczy mam jedna srednia w trzech kolorach(rozowy.niebieski i zolty).Czy ktos wie co jest nie tak?

Awatar użytkownika
Eko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eko »

danko pisze:mam zainstalowany wskaznik EMA in Color ale zamiast czerwono-niebieskiej teczy mam jedna srednia w trzech kolorach(rozowy.niebieski i zolty).Czy ktos wie co jest nie tak?
Tu masz indykatory i templa, do orginalnej tęczy. Zalecam jednak jej modyfikacje, możesz dodać np: snipera, LSR, ja osobiście używam jeszcze do potwierdzenia Ganna HiLo na TF15, no i paru innych ;)

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem - najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, następnie pokona doświadczeniem.

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

a jak myslisz kliknij na bobierz

ODPOWIEDZ