FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

no moze oni nie mają, a że ty masz to już twój problem :D
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Panowie, starajcie się kontrolować z jakimi serwerami jesteście połączeni i w razie problemów próbujcie przełączać się na TC2 - jak wcześniej niektórzy użytkownicy pisali to rozwiązanie zdaje egzamin.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

McL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: McL »

nie zawsze zdaje egzamin niestety - to o czym pisza inni uzytkownicy (common error i requoty) zdarza sie od czasu do czasu - rzeczywiscie w 99% czasu smiga ladnie, ale jednak sa problemy, szczegolnie podczas duzych ruchow (niekoniecznie w czasie publikacji danych) - mnie to jakos szczegolnie nie dotyka, bo w wiekszosci wypadkow system jakos sobie z tym radzi, ale jak robie cos recznie, to jest to mocno wkurzajace - a support jak to support, zawsze powie ze nie ma problemow ;)

polk81
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polk81 »

Witam
To teraz ja moze dam opis mojego problemu - prowizja przy wyplacie przez przelew bankowy . Szczegóły poniżej
Wyplacalem 10 300 $ na konto dolarowe w mBanku - i jakie było moje zdziwienie ze przelew który zobaczylem na koncie to 9700 $ czyli 600$ prowizji przy kursie 3,3 to prawie 2000 PLN opłaty. (6% kwoty całego przelewu)
No coz zabieram sie do wyjasniania sytulacji z dwóch stron - FxPro i Mbanku - i oczywiscie otrzymuje najpierw od mBanku odpowiedze ze po ich stronie nie ma kosztów - kwota która dostali to 9700 i tyle zaksiegowali - to rozumiem wiec dalej szukam kto sie dorabia na oich plecach.
FxPro stwierdził ze koszt po ich stronie to 14$ i wiecej nic nie było, a reszte zjadl bank posredniczący J.P. Morgan i zebym upomniał sie w moim banku o reklamacje - to cala odpowiedz po stronie FxPro. Tylko ja nie jestem klientem J.P. Morgana i nie mam jak sie do nich upominac o reklamacje.

ale złozyłem oficjalna reklamacje do mBanku - moze cos mi pomoga, (watpie)

Tak wiec stwierdzajac ze FxPro nie pobiera oplat to sciema - bo ja jako klient przelewam kase od nich do mego banku i nie wiem z kim maja umowy na posrednictwo. 6% wartosci transakcji to po prostu czyste złodziejstwo, i zmywanie rak na kogos do kogo zwykły klient nie ma dostępu to powiedzenie w ładny sposób ,,dxxaj sie koles''
Ogólnie zostane prawdopodobnie bez 2000 tys i nauczka ze zabieram konto od nich bo jesli gramy na poziomie 1000 lub 2000 USD ktore można przelać na karte wszytko jest cacy ale jak sie zaczyna zabawe w wiekszą kase do ktorej kazdy prze (mowimy o przelewach rzedu 10k USD jednorazowo to okradaja cie na żywca
I niech nikt mi nie pisze ze to problem posredników - ja zlecam przelew FxPro a nie posrednikowi i oczekuje pełnej informacji od nich a nie od jakiejs trzecien strony gdzies tam za oceanem. Tak jak kupuje mieszkanie to nie pytam dewelopera czy posrednik pomalował mieszkanie a moze bedzie ekstra dopłata 10% - oczekuje wszystkiego bezposrednio - po prostu żenada i pozim poniżej krytyki

jak by cos sie zmieniło dam znac - narazie pisze ku przestrodze
poz
jesli ktos chciałby jakies dodatkowe informacje to służe chetnie
polk81

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Rozmawiałem już z Tobą lub Twoim znajomym o tej sprawie i pozostaje mi jedynie powtórzyć to samo.
FxPro nie pobiera żadnych kosztów z tytułu przelewu ale też ich nie pokrywa. Te 14 USD to opłata jaką pobiera Hellenic Bank, czyli bank w którym trzymane są depozyty klientów i z których realizowane są wypłaty. FxPro ani Hellenic Bank nie mają wpływu na to czy w transakcji będzie musiał wziąć udział bank pośredniczący. Oni muszą zrealizować przelew który zlecił klient. W tym wypadku Hellenic Bank -> mBank. Tu niestety przelew nie mógł być zrealizowany bezpośrednio z racji, że te dwa banki nie mają podpisanej ze sobą umowy. Dlatego do "akcji" wkroczył JP Morgan i pobrał swoją złodziejską opłatę. Przyznaję szczerze, że 600 USD to bardzo dużo i jak najbardziej rozumiem zdenerwowanie.

Pozostaje jeszcze próbować otrzymać potwierdzenie przelewu od Hellenic Banku lub mBanku, gdzie będą pokazane i wyszczególnione wszystkie koszty, a wtedy będzie można osądzać tę instytucję lub inną i domagać się od niej rekompensaty.

Sam na codzien dokonuję przelewów zagranicznych, również większych kwot i mi także kiedyś zdażyło się stracić na kosztach banków pośredniczących, o których wcześniej nie miałem pojęcia, jednak zamknęło się to w niecałych 4% przelewanej kwoty, nie 6%. Niestety z bankami ciężko wygrać.
polk81 pisze:Ogólnie zostane prawdopodobnie bez 2000 tys i nauczka ze zabieram konto od nich bo jesli gramy na poziomie 1000 lub 2000 USD ktore można przelać na karte wszytko jest cacy ale jak sie zaczyna zabawe w wiekszą kase do ktorej kazdy prze (mowimy o przelewach rzedu 10k USD jednorazowo to okradaja cie na żywca
Większe kwoty też można przelewać kartą jednak na pojedynczą transakcję jest limit 2500 USD, EUR, dlatego trzeba ich dokonać kilka. Tu koszty są jasno określone i nigdy w transakcji nie biorą udziału banki pośredniczące, tylko CC Processing Company.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

polk81
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polk81 »

raposo pisze:[Większe kwoty też można przelewać kartą jednak na pojedynczą transakcję jest limit 2500 USD, EUR, dlatego trzeba ich dokonać kilka. Tu koszty są jasno określone i nigdy w transakcji nie biorą udziału banki pośredniczące, tylko CC Processing Company.
Można ale do wysokości wczesniejszych wplat na konto, moje reqesty zostały niezrelizowane i musiałem puscic przez przelew na konto.

Co do stwierdzenia ze to nie wina FxPro to nie moge sie zgodzić. Bo ja nie mam dostępu ani do Helenic Bank ani do J.P. Morgana. Ja jestem klientem FxPro i to oni powinni wystapić z reklamacja w moim imieniu - a nie przesylac informacje ze J.P Morgan powinien skasowc mnie 25$ ale skasował 600$ i rob co chcesz z tym.
Oczywiście rozumiem ze to jest negatywna reklama FxPro ale takie sa fakty - jak padnie mi łacze i nie zdąze ustawić SL na zleceniu to FxPro nie pyta czy TPSA zawineła czy elektrownia i mam MC, i jak chce dalej bawic sie dalej to muszę placić. Tak samo jest tutaj, opłaty rzedu 14$ czy 25 $ przy 10k$ sa ok ale mówienie ze to nie nasza wina i przesuwanie winy na kogos innego wiedzac ze nie mam mozliwości dyskusji z nimi nie jest ok

Oczywiscie takie jest moie zdanei i szanuje opinie innych ale do tego jest własnie forum

poz
polk81

McL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: McL »

moje zdanie jest identyczne - powinno byc jasno napisane co i za ile

Posrak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Posrak »

raposo mam pytanie. Z jakimi bankami lub innymi instytucjami finansowymi współpracuje FxPro?? Chodzi mi o przetrzymywanie depozytów i przelewy.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

McL pisze:moje zdanie jest identyczne - powinno byc jasno napisane co i za ile
Tak, też chciałbym by tak było... Jednak nie mamy wpływu na udział banków pośredniczących. U każdego brokera wygląda to identycznie. Przykład z Dukascopy. Wypłata to koszt 25 CHF - jest to jasno określone - jednak sam broker mówi, że jeśli w transakcji będzie musiał brać udział bank pośredniczący to on również pobieże swoją opłatę. Ile ona będzie wynosić? Broker tego nie wie.
polk81 pisze:Co do stwierdzenia ze to nie wina FxPro to nie moge sie zgodzić. Bo ja nie mam dostępu ani do Helenic Bank ani do J.P. Morgana. Ja jestem klientem FxPro i to oni powinni wystapić z reklamacja w moim imieniu - a nie przesylac informacje ze J.P Morgan powinien skasowc mnie 25$ ale skasował 600$ i rob co chcesz z tym.
Sam teraz potwierdzasz, że dużej opłacie nie jest winny broker jednak banki. Faktycznie, jeśli Twój bank odsyła Cię do drugiej strony transakcji, bo oni nie mają wglądu do tego co działo się po drodze to pozostaje rozmawiać z FxPro . Nie wiem z kim dokładnie sprawę tam załatwiałeś jednak jeśli otwierałeś konto za pośrednictwem Forex Clubu to prześlij nam na maila wszystkie dane, a spróbujemy załatwić szczegóły transakcji i ew. reklamację transferu ze strony FxPro.
Nie mogę jednak obiecać, że ta reklamacja odniesie jakikolwiek efekt znając realia i podejście samych banków.

Dodano po 4 minutach:
Posrak pisze:Z jakimi bankami lub innymi instytucjami finansowymi współpracuje FxPro?? Chodzi mi o przetrzymywanie depozytów i przelewy.
Wpłacać można do jednego z trzech banków:
HSBC
EuroBank EFG (odpowiednik polskiego Polbanku)
Hellenic Bank Group
Natomiast depozyty klientów ostatecznie przechowywane są w tym ostatnim - Hellenic Bank - i też stamtąd realizowane są wypłaty środków.

Dlatego też przed dokonaniem przelewu warto dowiedzieć się w swoim banku czy ma podpisaną umowę z bankiem FxPro. Niejednokrotnie o tym wspominaliśmy. To pozwala skrócić czas przelewu i zminimalizować jego koszty omijając banki pośredniczące.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Posrak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Posrak »

ok dzięki :D

ODPOWIEDZ