FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Re: FxPro (ECN) - wątek II

Post autor: andrzej-sk »

raposo pisze:W takim razie daj znać jak poszło. Gdyby nadal sprawa pozostała bez odpowiedzi to możesz przesłać mi kopię maila, a przepchnę to gdzie trzeba ;). Czasem maile też nie dochodzą do brokerów z czym spotkałem się osobiście kilkukrotnie w ostatnim tygodniu.
Odpowiedz nadeszła.
FXPro potwierdza istnienie problemu, tłumaczy to problemem z jednym z dostawców płynności. Piszą, że juz nad tym pracuja i proponują rekompensatę za te utracone pipsy.

Czyli działają uczciwie a nie udają jak wielu , ze nic się nie stało.

Duży plus dla Nich.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Post autor: raposo »

Widzisz... A wystarczyło od razu napisać zamiast od razu skandować, że to oszuści ;). Warto wyciągnąć wnioski na przyszłość i postawić na dialog - wszystkim bedzie żyło sie lepiej. Nie taki broker straszny jak go malują ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: andrzej-sk »

raposo pisze:Widzisz... A wystarczyło od razu napisać zamiast od razu skandować, że to oszuści ;). Warto wyciągnąć wnioski na przyszłość i postawić na dialog - wszystkim bedzie żyło sie lepiej. Nie taki broker straszny jak go malują ;).
Oczywiście masz rację. Odwołuję więc to co pisałem, czyli że oszukują itp. :oops:

Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Kerad »

Taka sytuacja na cTrader (spread):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dejno
Bywalec
Bywalec

Post autor: dejno »

Czy ktoś mógłby mi podać spread na EUR/USD, GBP/JPY oraz XAU/USD na koncie cTrader real (nie uwzględniając prowizji)? Z zaznaczeniem o której godzinie spready były sprawdzane.

I druga rzecz, jak wygląda sprawa slippage dla transakcji do 1 lota? Można liczyć na slippage <0.2 pipsa podczas handlu bez danych?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj Dejno,

Mogę to sprawdzić w poniedziałek tylko mi przypomnij (oprócz skopane, bo żeby wyciągnąć wiarygodną średnią wartość to przydałoby się z 20 transakcji ;) ). Możesz też założyć konto realne (5min wypełniania formularza) i samemu śledzić kwotowania i spready. Aktywują je tego samego dnia, a do tego nie jest wymagana wpłata.

-- wt 23-06-2015, 18:22 --

Krótka informacja.
Na tę chwilę decyzją FxPro jest pozostawienie lewarowania (do 1:500) na niezmienionym poziomie dla Polaków.

Dejno, odnośnie spreadów przyznaję bez bicia, że wypadło mi z głowy - jutro od rana poobserwuję.

-- śr 24-06-2015, 9:45 --

Dejno,
spready cTrader live, dziś 10-10:30.
EUR/USD = średnio 0,5 pips
GBP/JPY = średnio ok. 2,0 pips
XAU/USD = najczęściej w przedziale 15-19 pips.

Wcześniej gdzieś podałem informację o czasie księgowania środków przelewem na konto w PL FxPro jako 2-3 dni robocze. Musieli to usprawnić lub był to przypadek odosobniony, bo już cała operacja zamyka się w jednym dniu ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

dejno
Bywalec
Bywalec

Bardzo dziękuję za podanie spreadów. Mam kolejne pytanie. W cTraderze nie można handlować na indeksach, surowcach oraz akcjach. Czyli jeśli mam konto w cTraderze, to muszę otworzyć drugie niezależne konto MT4 z osobnym depozytem do handlowania na tych instrumentach?

I druga rzecz, jeśli dobrze wyczytałem, handel na MT4 opiera się na czymś w stylu MM (na pewno nie jest to czysty ECN), więc w takim wypadku przy jakimś skalpowaniu na indeksach mogą pojawić się jakieś niedogodności ze strony brokera?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

dejno pisze:Bardzo dziękuję za podanie spreadów. Mam kolejne pytanie. W cTraderze nie można handlować na indeksach, surowcach oraz akcjach. Czyli jeśli mam konto w cTraderze, to muszę otworzyć drugie niezależne konto MT4 z osobnym depozytem do handlowania na tych instrumentach?

I druga rzecz, jeśli dobrze wyczytałem, handel na MT4 opiera się na czymś w stylu MM (na pewno nie jest to czysty ECN), więc w takim wypadku przy jakimś skalpowaniu na indeksach mogą pojawić się jakieś niedogodności ze strony brokera?
Tak, na cTraderze dostępne są tylko waluty i metale. Pozostałe instrumenty na MetaTraderze 4 i 5.
cTrader to ECN - stąd taki stan rzeczy.
Natomiast na MT4 i MT5 mamy tzw. model agencyjny:
http://www.fxpro.pl/help-section/faq/ge ... ency-model
Może też rozwieję pewne wątpliwości... U brokerów ECN grając na indeksach i akcjach (czyli CFD) grasz de facto u Market Makera na tych instrumentach. Różnica może być tylko taka, że albo to my zawieramy transakcje z naszym brokerem albo on od razu przekazuje je do innego brokera (dostawcy płynności CFD) z którym to ostatecznie gramy.

Niestety mam też smutną wiadomość wiadomość. Wcześniej padła informacja, że FxPro nie zmieni lewarowania dla Polaków. Dziś bezpośrednio przyszło pismo od regulatora do FxPro i zarząd brokera postanowił zastosować się do tych zmian. Czyli do 15 lipca możemy samodzielnie zmienić sobie dźwignię do 1:100 lub broker zrobi to za nas 16 lipca.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

dejno
Bywalec
Bywalec

To teraz rozumiem, w sumie tak właśnie myślałem, że przecież nie ma czegoś takiego jak rynek ECN indexów. Czyli dajmy na to w takim Dukascopy, indexy też są obsługiwane w formie MM? A jak wygląda sytuacja ze złotem/srebrem u brokerów ECN, czy to jest prawdziwy ECN jak na walutach, czy też MM?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

CFD nie działa w modelu ECN, bo są to instrumenty niestandaryzowane, czyli pochodne, które mogą mieć rozbieżną specyfikację między brokerami. Jeśli chcesz grać na indeksach w modelu ECN czy raczej giełdowym to musisz wejść na kontrakty futures (np. giełda CME) ale wiąże się to z pewnymi minusami. W przypadku brokerów forexowych różnica jest tylko taka jak napisałem. Albo handlujemy tylko z brokerem albo jest on pośrednikiem w handlu z innym brokerem (a ten współpracując z kilkoma takimi może sobie już łączyć ekspoycję).

Na walutach i metalach możemy mieć już do czynienia z ECN.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ