FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Post autor: raposo »

A na stronie:
Otwórz konto transakcyjne w 5 walutach
USD, EUR, GBP, CHF i JPY
Co prawdopodobnie oznacza, że konta PLN nie są (jeszcze?) dostępne w samym FxPro tylko w angielskim oddziale, co jest trochę dziwne. Postaram się wszystkiego dowiedzieć i dam znać na forum.

Dodano po 7 godzinach 18 minutach:

Okazuje się, że już rachunki w polskiej złotówce są dostępne jednak tylko poprzez oddział brytyjski i to z poziomu ich strony trzeba założyć konto. Można tego dokonać także ze strony Forex Club, jeśli ktoś chciałby by jego konto przynależało do naszej grupy klientów. Gdyby ktoś nie mógł znaleźć to podeślę link na PW.

Dodano po 1 minutach:
Czy czasem fxpro nie ucieka z Cypru do UK ?
Może nie tyle ucieka, co ekspanduje na inne rynki/kraje. W tym samym celu powstał oddział w Australii, który podlega pod tamtejszego regulatora.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

wojtekmarek
Bywalec
Bywalec

Post autor: wojtekmarek »

A wpłata w PLN jest na konto w Polsce?
A jak ktoś jest już zarejestrowany na Cyprze to musi całą procedurę rejestracyjną przejść w UK?

Nie dziwie się że uciekają z Cypru reating śmieciowy więc z gwarancjami dla klientów tam zarejestrowanych w wypadku upadku brokera mogły być problemy.

WoŁodia

Post autor: WoŁodia »

W platformie cTrader pojawił się moduł cTDN. Kto potrafi wyjaśnić zalety lub wady, thnx.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: MaRCHeW »

Witam.
WoŁodia pisze:W platformie cTrader pojawił się moduł cTDN. Kto potrafi wyjaśnić zalety lub wady, thnx.
Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale na stronie Spotware piszą, że:
cTrader Developers Network is where you will find forums, blogs and code reference resources . The cTDN is designed to allow traders to share, download and consult each other on robots and custom indicators in an advanced, dedicated community.
Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

wojtekmarek pisze:A wpłata w PLN jest na konto w Polsce?
A jak ktoś jest już zarejestrowany na Cyprze to musi całą procedurę rejestracyjną przejść w UK?
Wpłata następuje na konto PLN w banku Barclays UK.
Jeśli ktoś posiada juz aktywny rachunek w FxPro to wystarczy wypełnić formularz rejestracyjny w FxPro UK używając tego samego adresu e-mail. Nie trzeba na nowo wysyłać dokumentów - bedzie to sprawdzone i załatwione wewnętrznie.

Dodano po 2 minutach:
WoŁodia pisze:W platformie cTrader pojawił się moduł cTDN. Kto potrafi wyjaśnić zalety lub wady, thnx.
Ten moduł był od samego początku kiedy pojawiło się cAlgo, czyli od listopada 2011 jednak wtedy nie było o tym informacji na samej platformie, a jedynie na stronie twórców cTradera. Miejmy nadzieję, że baza wskaźników i automatów bedzie się coraz szybciej rozrastać :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Janko
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Janko »

raposo pisze:
wojtekmarek pisze:A wpłata w PLN jest na konto w Polsce?
Wpłata następuje na konto PLN w banku Barclays UK.
Jeśli ktoś posiada juz aktywny rachunek w FxPro to wystarczy wypełnić formularz rejestracyjny w FxPro UK używając tego samego adresu e-mail. Nie trzeba na nowo wysyłać dokumentów - bedzie to sprawdzone i załatwione wewnętrznie.
[...]
A jak będzie traktowany taki przelew z krajowego banku?
Chyba, że to jakoś jest polskim oddziałem rozwiązane?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Janko pisze:A jak będzie traktowany taki przelew z krajowego banku?
Chyba, że to jakoś jest polskim oddziałem rozwiązane?
Polskiego oddziału nie ma wcale.
Właśnie wydaje mi się, że będzie to przelew zagraniczny, który będzie musiał zostać przewalutowany lub trzeba będzie znaleźć bank, który umożliwia dokonywania przelewów zagranicznych w PLN - jak czegoś więcej się dowiem to dam znać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

wojtekmarek
Bywalec
Bywalec

raposo pisze: Właśnie wydaje mi się, że będzie to przelew zagraniczny, który będzie musiał zostać przewalutowany lub trzeba będzie znaleźć bank, który umożliwia dokonywania przelewów zagranicznych w PLN - jak czegoś więcej się dowiem to dam znać.
Koszty będą spore SWIFT 30-250zł może taki przelew kosztować + koszt banków pośredniczących !

Dlaczego nie mogą założyć konta w Polsce tak jak inne brokerzy robią?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Koszty będą spore SWIFT 30-250zł może taki przelew kosztować + koszt banków pośredniczących !
Myślę, że można to w pewnym sensie obejść ;). Zakładamy konto w PLN i EUR. Przelewamy środki do FxPro za pomocą SEPA w EUR (wymienione w kantorze/walutomacie ze spreadem 3-4gr). Koszt SEPA to 5 PLN lub w pewnej nowej ofercie jednego banku 0 PLN. Następnie zlecamy FxPro przewalutowanie środków i przerzucenie ich na konto w PLN - tu pewnie 8-10 gr spreadu... To taki wstępny mój pomysł.
Dlaczego nie mogą założyć konta w Polsce tak jak inne brokerzy robią?
Ciężko powiedzieć ale rozmawiam z nimi w tej sprawie i może coś uda się z tym zrobić. Cierpliwości.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

wojtekmarek
Bywalec
Bywalec

raposo pisze:Myślę, że można to w pewnym sensie obejść ;). Zakładamy konto w PLN i EUR. Przelewamy środki do FxPro za pomocą SEPA w EUR (wymienione w kantorze/walutomacie ze spreadem 3-4gr). Koszt SEPA to 5 PLN lub w pewnej nowej ofercie jednego banku 0 PLN. Następnie zlecamy FxPro przewalutowanie środków i przerzucenie ich na konto w PLN - tu pewnie 8-10 gr spreadu... To taki wstępny mój pomysł.
To się nazywa czysty biznes koszt takiej operacji dla 1 euro wyniesie 0,14zł więc dla 1000 euro 140zł, a dla 5000 euro 700zł - to ja dziękuje taniej SWIFT 8)

Dodano po 5 minutach:

Jeszcze lepiej Barclays ma widełki 8% dla złotówki wiec przewalutowanie 1 euro na pln to koszt jedyne 0,34zł :lol:

ODPOWIEDZ