Witaj,
grzegrzyw pisze: ↑30 sty 2023, 11:52
a broker twierdzi że powinienem wpisać moje Imię i Nazwisko.
Dokładnie to powinieneś wpisać, bo poprawne tłumaczenie to:
"imię i nazwisko beneficjenta konta bankowego" 
czyli właściciela rachunku
grzegrzyw pisze: ↑30 sty 2023, 11:52
O ile wpłata i wypłata kartą była bez kosztów, to niemile jestem zaskoczony kosztem wypłaty zysku. Mimo że konto jest prowadzone w złotówkach to broker wysłał mój zysk 1567,74 zł jako 332,15 Euro co daje przyzwoity kurs = 4,72 a mój bank (Santander) "skroił mnie" przeliczając Euro po bandyckim kursie 4,5429, dodatkowo doliczając 10 zł prowizji. Kosztowało mnie to 58,82+10 zł i jak znam życie nie będę mógł tego odliczyć.
Polskie banki kroją na spreadach niemiłosiernie. To niestety również standard w sytuacji, gdy korzystamy z brokera zagranicznego, który nie prowadzi konta bankowego w PLN. I już podsuwam rozwiązanie, choć warto je jeszcze zweryfikować u źródła (zrobię to w przyszłym tygodniu, bo sam zamierzam przetestować tego brokera

).
Mianowicie:
Otwierasz w FPM 2 konta: PLN i EUR/USD. Wpłacasz do FPM kartą PLNy na konto PLN, handlujesz, a w przypadku chęci wypłaty zysków, przerzucasz je na subkonto z PLN na EUR/USD, a następnie zlecasz wypłatę środków na konto walutowe w polskim banku (korzystam od ponad dekady z Kantora Alior Banku / konto walutowe prowadzone jest bezpłatnie, karta do konta również). Nie ma przewalutowania, a jednak handlujesz cały czas na koncie w PLN.
Zagadką jest jedynie po jakim kursie FPM przewalutowuje transfery wewnętrzne między kontami ale przypuszczam, że nie będzie to 'santanderowski' standard.
Inna opcja:
korzystanie z konta w EUR/USD, wpłata kartą walutową i wypłata na konto walutowe / Kantor Aliora ma spready rzędu 2 gr.